Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Bezoeker

Ik heb een vraag aan jullie.
Een paar jaar geleden heb ik een medische noodzaak gekregen van mijn huisarts voor Losec (omeprazol) MUPS
Dit ging tot nu toe altijd goed.
Nu heb ik van mijn apotheek omeprazol capsules (Sandoz) meegekregen en er werd mij verteld dat de medische noodzaak niet meer geldig was....
Deze noodzaak is er voor mij omdat Omeprazol in capsulevorm ZEER onvoldoende werkt bij mij, ik heb dit een paar jaar geleden al met diverse fabrikantmerken uitgeprobeerd met steeds hetzelfde negatieve resultaat.
Ook nu heb ik sinds een paar dagen weer erg veel pijn in mijn keel, slokdarm, hele borstkas eigenlijk en tussen mijn schouderbladen, sinds ik deze Sandoz capsules gebruik. Ik denk dat bij mij de Mups gewoon veel beter werken.
Ik ben overigens helemaal niet tegen preferente medicijnen, ik gebruik (helaas) veel medicijnen, waarvan de meeste preferent.
Mijn vraag is dus: kan ik weer een medische noodzaak krijgen, zodat ik weer de Losec Mups vergoed kan krijgen?
Ik kan ze echt niet zelf gaan betalen.

Met vriendelijke groet.

Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

OPGELOST
8 ANTWOORDEN

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Medewerker

Hallo Vlinder,

Hoe vervelend het in jouw situatie ook is, klopt het inderdaad dat de medische noodzaak niet meer geldig kan zijn. Dit komt omdat de fabrikanten hun product aanpassen omdat er bijvoorbeeld bijwerkingen waren. Het is mogelijk om een nieuwe medische indicatie te krijgen maar dit zal dan wel door een arts verklaard en onderbouwd moeten worden. De apotheek zal de beoordeling daarvan doen en bij goedkeuring een ander merk leveren. Het wil niet meteen zeggen dat je dan de Losec Mups weer krijgt, het zou ook een ander merk kunnen zijn met dezelfde werkzame stof. De apotheek weet vaak waar de klachten vandaan komen, het is immers een specialist op het gebied van medicatie.

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Bezoeker
Michiel van Zilverenkrui... schreef:
Hallo Vlinder,

Hoe vervelend het in jouw situatie ook is, klopt het inderdaad dat de medische noodzaak niet meer geldig kan zijn. Dit komt omdat de fabrikanten hun product aanpassen omdat er bijvoorbeeld bijwerkingen waren. Het is mogelijk om een nieuwe medische indicatie te krijgen maar dit zal dan wel door een arts verklaard en onderbouwd moeten worden. De apotheek zal de beoordeling daarvan doen en bij goedkeuring een ander merk leveren. Het wil niet meteen zeggen dat je dan de Losec Mups weer krijgt, het zou ook een ander merk kunnen zijn met dezelfde werkzame stof. De apotheek weet vaak waar de klachten vandaan komen, het is immers een specialist op het gebied van medicatie.Hallo Michiel,

Dank je wel voor je antwoord.
Echter, mij is verteld dat het in dit geval puur een geldkwestie is.
De apotheek vertelde mij dat ze maar een bepaald bedrag (ter hoogte van het preferente middel) vergoed krijgen van Zilveren Kruis en de rest er zelf bij moeten leggen en dat ze dat niet meer konden doen.
En verder is het bij mij zo, dat de omeprazol in capsulevorm (van welke fabrikant dan ook) veel te weinig werking heeft en in de tablet (mups) vorm met gereguleerde afgifte wel heel goed werkt. En die gebruik ik al vele jaren.
Hoe dat kan weet ik zelf ook niet, maar gezien de klachten en de pijn die ik nu heb ga ik zeker naar mijn huisarts want dit ga ik niet volhouden zo.
Denk dat toch niet ieder lichaam hetzelfde is daarin.

Met vriendelijke groet,
Vlinder

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Fanatiekeling

Kom op Vlinder: zorg dat je die MN krijgt. Als de huisarts het vermeldt en de apotheker desondanks afwijkt: klacht bij de klachtinstantie van de apotheek. De apotheek heeft ook zorgplicht.

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Bezoeker

Dank je voor je reaktie Elze, ik ga zeker met mijn huisarts hierover praten.
Eigenlijk vind ik dat als je een echt medische noodzaak hebt om een bepaald medicijn te gebruiken, in mijn geval dus de Losec
dat de zorgverzekeraar dit gewoon zou moeten vergoeden en naar wat ik van de apotheek heb begrepen gebeurt dat dus niet, maar moeten zij het hogere bedrag als apotheek er zelf bijleggen.
En de apotheek waar ik kom doet dat nu dus absoluut niet meer, is mij vanmiddag opnieuw verteld, omdat ze dat financieel niet meer kunnen volhouden.

Hoe zit dat eigenlijk Zilveren Kruis? Het lijkt me toch normaal dat jullie het volledige bedrag van de Losec Mups vergoeden als er een medische noodzaak is?
En kan het anders via mijn 4 sterren aanvullende verzekering vergoed worden?

Met vriendelijke groet,
Vlinder

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Fanatiekeling

Een andere apotheek is natuurlijk ook een optie. Maar of die nieuwe daar dan blij mee is, vraag ik me af. Je kunt het wel eens vragen aan een andere apotheek.
Maar eigenlijk zou je deze vraag ook moeten voorleggen, misschien in samenwerking met de apotheker, aan de KNMP, de Nederlandse apothekersorganisatie. Ik ben benieuwd wat hun standpunt is.

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Community Manager

Zoals Michiel al eerder heeft aangegeven beoordeelt de apotheker de medische noodzaak voor een medicijn. Hij beoordeelt daarvoor de medische onderbouwing die je arts geeft. Geeft je arts bijv. aan dat je allergisch bent voor een bepaalde hulpstof, dan controleert de apotheker of deze hulpstof niet in jouw medicijn zit.

Apotheken kunnen verschillende contracten met ons afsluiten. Ik weet niet naar welke apotheek je gaat, dus ik kan niet zien welke afspraak zij met ons hebben.
Wel kan ik aangeven dat we kijken naar het totaalplaatje van het inkomen van de apotheker. Als de apotheker totaal onder de streep niet genoeg overhoudt, dan gaan wij graag met hem in gesprek.

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Bezoeker

Ik wil laten weten dat ik samen met de huisarts heb besloten om i.p.v de. Losec esomeprazol capsules te gaan proberen.
Wel met een wat hogere dosis dan die ik gebruikte met de Losec.
En gelukkig gaat dit goed en hoef ik nu na één keer de Esomeprazol betaald te hebben, niet meer te betalen.
Vriendelijke groet,
Vlinder

Re: Medische Noodzaak niet meer geldig, hoe zit dat?

Community Manager

Hoi Vlinder,
fijn om te lezen dat je met je huisarts een goede oplossing hebt gevonden.