Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

Nieuwkomer

Mijn dochter heeft erg veel last van astma en kortademigheid, en hiervoor heeft zij al meer dan 12 jaar het medicijn Ventolin van GSK. Nu heeft het Zilveren Kruis de policy dat men een alternatief medicijn verstrekt (Salbutamol van Sandoz) echter dit medicijn heeft niet de zelfde werking als het medicijn van GSK. Dit wordt bevestigd door de longartsen, andere patienten en ook hebben hierover artikelen in de krant gestaan (https://www.ad.nl/gezond/haal-astma-inhalator-van-sandoz-tijdelijk-van-de-markt~a3b2be35/).

 

Mijn huisarts en kinderarts die mijn dochter behandelen geven duidelijk op het recept aan dat er het medicijn van GSK verstrekt dient te worden, echter de apothekers geven aan dat zij dit van het Zilveren Kruis niet mogen meegeven omdat dit niet het preferente medicijn is.

 

Ik wil graag andere gedupeerden oproepen om een front te vormen om op deze wijze ervoor te zorgen dat dit wordt aangepakt. De kinderartsen en verpleegkundigen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn ook druk bezig met andere longartsen om dit voor elkaar te krijgen. Ik hoop op vele mensen die samen met ons willen strijden voor dit nobele doel!

Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

5 ANTWOORDEN 5

Re: Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandox en Ventolin van GSK)

Community Manager

Hoi Mark, excuses dat deze reactie wat langer op zich liet wachten. 

In je reactie lees ik dat je dochter, vanwege haar astma en kortademigheid, gebruik maakt van medicatie hiervoor. Jullie zouden graag het medicijn Ventolin van GSK willen, maar de apotheker geeft een ander merk mee en heeft het over preferente middelen. Dit heeft te maken met het geneesmiddelenbeleid, is het duidelijk voor jullie hoe dit beleid werkt? Zo niet, dan leg ik dit graag uit. Meer hierover lees je ook op deze pagina.

 

Zo te lezen gaat dit specifiek over één medicijn. Een medicijn wat in 2016 in het nieuws is geweest. Daarom heb ik je reactie ook voorgelegd aan ons farmacieteam. Ze hebben een reactie geschreven waarin we ons standpunt uitleggen: 

 

Zilveren Kruis is op de hoogte van het onderzoek dat in 2016 door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is uitgevoerd ten aanzien van de generieke salbutamol-aerosol van Sandoz. Zie https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2016/09/26/onderzoek-afgerond-salbutamol-inhalator-sandoz-mag-.... Alles afwegende kwam het CBG tot de conclusie dat de salbutamol-inhalator van Sandoz op de markt mag blijven en voldoet aan alle eisen. Wij conformeren ons daaraan binnen ons geneesmiddelenbeleid. Mocht er nieuwe, formele informatie rondom dit aërosol beschikbaar komen, dan zullen wij ons standpunt en onze daaruit voortvloeiende handelswijze opnieuw bepalen. Het Pharmaceutisch Weekblad (het vakblad van de Nederlandse apotheker) heeft destijds trouwens ook nog een artikeltje gewijd aan de veronderstelde problematiek: https://www.knmp.nl/nieuws/salbutamol-inhalator-sandoz-mag-op-de-markt-blijven

 

Je bent natuurlijk vrij om via de community opzoek te gaan naar mensen in dezelfde situatie Mark. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

Voorbijganger

Van het longfonds is sabutamol en sertide van santos niet toegestaan omdat mensen in het ziekenhuis kwamen. Bij mij hielpen ze ook niet ze gaf als antwoord als het medicijn 130 is en wij krijgen maar 6 euro ik zei wat kan mij dat schelen ik wil me eigen medicijn wat helpt was voorgeschreven door de longarts. Heb het idee dat geld belangerijker is als de mens.

 

Zelfde met de schildklier krijg je ook ineens een andere 

Re: Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Bedankt voor je reactie @AlwineVanSteenis. Ik begrijp nog niet goed wat jouw vraag is. Of waarover je met ons in gesprek wilt. Kun je iets meer toelichting geven?

Re: Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

Voorbijganger
Heb hier ook last van mijn longarts en huisarts hebben mij dezelfde die ik had voorgeschreven en alleen die helpen de andere helpen niet bij de apotheek zeiden ze als ee dat medcijn van u nemen kirjgen we maar 6.30 terwijl het medcijn 130 euro kost stond ff perplex ik werd zo pissig en zei boeit mij dat nou ik heb dat medicijn nodig. Dit gaat alleen om geld en dan zeggen ze dan gaat u maar naar een andere apotheek maar dat kan ook niet want dat wordt dan niet vergoed door zilveren kruis

Re: Medicijnen voor astma (Salbutamol Sandoz en Ventolin van GSK)

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Bedankt voor je uitleg @AlwineVanSteenis. We leggen onder andere in het topic 'Bijbetalen voor een niet-preferent geneesmiddel moet mogelijk worden' uit waarom je een (goedkoper) merk krijgt. Je zegt dat je het duurdere middel 'nodig' hebt. Heb je dit met je huisarts besproken? Als een goedkoper (generiek) geneesmiddel medisch niet verantwoord is, kan de (huis)arts een specifiek merk voorschrijven en op het recept vermelden dat er sprake is van 'Medische Noodzaak'. Als er geen medische noodzaak is, dan krijg je het goedkopere middel.