Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Gast

Mooi dat er nu ook een aparte onderdeel is bij het Zilveren Kruis Achmea op hun forum voor Mantelzorgers.

 

Ik ben reeds vele jaren mantelzorger, wellicht kan ik met mijn ervaring en kennis mijn steentje bijdrage om de materie inzichtelijker te maken.

 

Zoals al eerder opgemerkt werd , er zijn verschillende vormen van Mantelzorg, de meest bekende is de zorg die een persoon op zich neemt voor een naaste ( in mijn geval mijn ouders ) of bekende. 

 

De mate van zorg zal bepalen wat voor taken op een Mantelzorger afkomen, hoe meer zorg nodig is des te zwaarder zal zijn taak worden. 

 

De overheid is nog steeds van mening dat de mensen die zorg nodig hebben, zo lang mogelijk indien dit kan , in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

 

De steun die een Mantelzorg kan krijgen uit zijn directe omgeving ( familie, vrienden of buren ) zal bepalen hoelang hij de zorg kan verlenen.

 

Ik ben benieuwd wat voor info en discussies op het nieuwe forum onderdeel gaan komen.

 

Gelukkig wordt er door de overheid nu ook wel ingezien dat ook de Mantelzorg weer hulp nodig heeft in de uitoefening van zijn taak, benieuwd hoe dit in de toekomst voor mij zal verlopen.

 

Opening nieuwe pagina Mantelzorg

7 ANTWOORDEN 7

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Community Manager

Hallo Tijn, ik vind het leuk dat je deze pagina hebt opgezocht en dat je ook gelijk hier reageert!

 

Ik ben ook net als jij erg benieuwd welke discussies er gaan volgen. De punten die jij noemt zijn inderdaad onderwerpen waarover wij het willen hebben.

Je schrijft dat de overheid nog steeds van mening is dat mensen die zorg nodig hebben zolang het kan in  thuis blijven wonen. De woorden 'nog steeds' triggeren mij. Want je vindt hier blijkbaar iets van. En ik denk dat je niet de enige bent. Misschien wil jij jouw denkrichting en argumenten delen? Dan kunnen we daarover in gesprek gaan. En mis je misschien nog onderwerpen? Of heb je nog tips waar andere mantelzorgers wat aan kunnen hebben? Laat het gerust weten en deel ze hier!

 

We willen graag weten waar jij als mantelzorger behoefte aan hebt. En hoe Zilveren Kruis je daar het beste bij kan helpen. Misschien is het nieuwe topic dat Raoul hierover heeft geopend ook interessant voor jou? En wil je daarover meepraten?

 

 

 

 

 

 

 

 

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Gast

Ik had al een email gekregen van Raoul over het vernieuwde platform voor Mantelzorgers bij het forum van het Zilveren Kruis.

 

Ik zal met interesse meelezen en kijken wat ik kan toevoegen uit de praktijk wat ik meemaak als Mantelzorger.

 

Jullie hebben in de vorm van een Zorgcoach mij al op een goed spoor gebracht ( d.w.z. eerst via wijkverpleging en de WMO met dagopvang, de zorg voor mijn moeder verlichten ).

 

Ik heb het idee dat niet alle casemanagers en mensen die hulp bieden op dit gebied op de hoogte zijn van de nieuwe wet WMO die in 2015 in gang gezet is.

 

 

 

 

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Stamgast

Ik ben een poos uit beeld geweest op dit forum. Tja mantelzorg he. ;-)

 

Mijn voornemen is om regelmatiger te lezen en eventueel ook te schrijven en of reageren. Ik ben heel nieuwsgierig. Hopelijk dat we elkaar kunnen steunen en voorzien van informatie. Mantelzorger zijn is vaak al zwaar genoeg. De administratieve onderdelen zijn dan vaak het ondergeschoven kindje, zoals regelingen zoeken. Vaak is de juiste informatie vinden zo tijdrovend. Maar hopelijk heb ik sinds 1 november meer tijd doordat ik minder ben gaan werken. Van 32 naar 20 uren per week. Paar jaar geleden werkte ik nog 80 soms 90 uren per week. Uiteraard is dat niet de standaard en een eigen keus, maar nu op 20 uren uitkomen zegt voor mijn situatie zoals ik deze ervaar iets over de zwaarte en druk van de mantelzorg welke ik voor mijn vrouw doe de afgelopen 25 jaar.

Sinds 9 september heeft mijn vrouw een pgb vanuit de Zorgverzekeringswet van 12.15 uur per week.

 

Groet, Eric.

 

 

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Community Manager

Hoi @Eric-W

 

Goed om weer van je te horen. Klinkt alsof er veel is veranderd de afgelopen periode en dat er in het regelen van de administratieve kant veel tijd is gaan zitten. Is de druk nu wel lager, nadat je minder bent gaan werken en het PGB in orde is gemaakt? Of blijft die onverminderd hoog? Het is nog maar een week geleden, dus ik ben benieuwd hoe de nieuwe situatie aanvoelt.

 

Ik heb je berichten op jouw Facebook-pagina  'Ik ben mantelzorger'  met veel interesse gelezen. Je deelt op een hele mooie, open manier over jouw situatie, ook over het bewuste keuze gesprek en het contact met het Zilveren Kruis, het SVB en zorgverleners. Ik vroeg me af of je het leuk vindt om weer een keer een blog met ons te maken waarin je over deze stappen vertelt. Of misschien mee wil werken aan een Facebook event over mantelzorg? Lijkt je dat wat?

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Stamgast

Hoi Raoul,

 

Er is inderdaad veel veranderd de afgelopen maanden. Het is lastig te zeggen of de druk nu lager is.Effectief is dit de derde dag dat ik daadwerkelijk minder werk en 11 dagen vrij ben van het werk. Het is nog een beetje zoeken hoe de dag en de tijd in te delen. Er valt nog heel veel te regelen op verschillende gebieden. Zeker ook bij de zelfzorg. Mijn voornemen is te proberen meer tijd voor mij zelf te nemen. Sportschool, even een wandeling maken etc. Mijn vrouw zit de laatste tijd in een behoorlijke dip. Zij heeft de diagnose vasculaire dementie gekregen. Op het moment lijkt de achteruitgang snel te gaan. Wij moeten ook gaan uitkijken naar een andere woning. Doordat wij een eigen opgang hebben en een trap naar de slaapkamer geeft dit problemen. Door de meerdere aandoeningen willen wij graag naar een aanleun of zwaaiwoning bij een zorgcentrum. Met onze relatief jonge leeftijd van 55 jaar is dat nog niet zo makkelijk. Ik wil de zorg voor mijn vrouw zo lang als mogelijk blijven doen maar zoek ook voor ons een mogelijkheid dat als het niet (meer) gaat wij zorg kunnen ontvangen. Door onderandere psygische problemen laat mijn vrouw hulp van een ander niet zo maar toe. Dit geeft veel en hoge zorg bij mij. Ook mijn vrouw gaat hier onder gebukt omdat zij nog helder van geest is en weet waar het mis gaat. Dat de PGB nu loopt is echt fijn en een hele geruststelling. Afgelopen week hebben wij via de SVB de eerste betaling mogen ontvangen. Keurig geregeld.

Bedankt voor het compliment over mijn facebook blog facebook.nl/imantelzorg. Leuk om te lezen dat deze door Zilveren Kruis gevolgd wordt.

Het lijkt mij zeker leuk om mee te werken aan het Facebook event. Is dat iets wat al bestaat of gaat dit er aan komen. 

 

 

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Community Manager

Hoi @Eric-W,

 

Zal ik navragen of wij nog iets voor je kunnen betekenen in de dingen die je allemaal nog moet regelen? Wellicht dat we je op weg kunnen helpen. 
Wat betreft het Facebook event, dat bestaat nog niet, en moeten we dus nog gaan organiseren. Ik laat je het weten wanneer we met de voorbereidingen beginnen.

 

Groet,


Raoul

Re: Opening nieuwe pagina Mantelzorg

Stamgast

@Raoul,

 

Als dat mogelijk is heel graag. Misschien zijn er mogelijkheden tot hulp vanuit Zilveren Kruis. Alle hulp is van harte welkom.

 

Groet, Eric.