Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding alternatieve 'medicijnen' bij kanker

Nieuwkomer

Ik vind dat gezien de huidige stijging van zorgkosten dat er meer bekeken moet worden of alternatieve 'medicijnen' gebruikt kunnen worden, waarvan de prijs uiteraard veel lager ligt. Bijvoorbeeld, wietolie THC en CBD voor (succesvolle) behandeling van kanker ipv chemo; zie ook http://www.rechtsbronnen.nl/Blog/Artikelen/2012/12/7_NANOMEDICINE__het_Effect_van_goud-_en_Zilverdee... over het positieve effect van colloïdaal goud en zilver op bepaalde soorten kankercellen.
De patiënt zou meer mogelijkheden moeten krijgen om te kunnen kiezen voor behandeling via een 'alternatieve' methode, die eigenlijk niet alternatief is maar domweg niet voorgeschreven staat in ziekenhuisprotocollen. Er moet ruimte komen voor een paar weken/maanden uitproberen van deze alternatieven voor overgegaan wordt op de standaard voorgeschreven ziekenhuisbehandeling (met bv chemo in geval van kanker). Als het niet aanslaat dan kan altijd nog voor chemo gekozen worden.
Eigenlijk moet de patiënt dus de keuze hebben om eerst een niet standaard ziekenhuisbehandeling te proberen waarbij de zorgverzekeraar de kosten vergoed. De patiënt zit nu teveel vast aan de behandelingsprotocollen van het ziekenhuis; juridisch gezien kan hij daar wel van afwijken maar dan worden de kosten niet vergoed, in de meeste gevallen. Daar kan een zorgverzekeraar een grote rol in spelen, hetgeen voor de zorgverzekeraar ook veel voordeliger kan uitpakken omdat er nu eenmaal veel en veel en veel meer geld gemoeid is met het toedienen van in dit voorbeeld chemo dan met wietolie en/of goud-en zilverdeeltjes.
Dat zullen de farmaceutische bedrijven niet leuk vinden, en wellicht de ziekenhuizen ook niet vanwege het wegvallen van winst/omzet, maar ja de patiënt is er niet voor de ziekenhuizen en de farmaceutische industrie maar andersom natuurlijk. We leven in 2014 en onze kennis is enorm groot en de mogelijkheden zijn er.

Vergoeding alternatieve 'medicijnen' bij kanker

OPGELOST
1 ANTWOORD

Re: alternatieve 'medicijnen'

Webcare
Hallo fi.saar,
Welkom op ons forum. Goed punt wat je hier aandraagt.
Alternatieve zorg is niet standaard verzekerd in de basisverzekering omdat de veiligheid en effectiviteit nog onvoldoende bewezen is. De vergoeding voor alternatieve geneeswijze en medicijnen komt voor vergoeding in aanmerking vanuit de aanvullende verzekering. Iedereen kan een aanvullende verzekering afsluiten om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Hier lees je mee over de vergoeding voor alternatieve geneeswijze en therapieën.

Ben je blij met het antwoord wat ik of een ander communitylid heeft gegeven? Accepteer deze dan als oplossing.