Huidkanker: rem de epidemie!

Community Manager

5a152106-bba4-4cf6-8309-e89e1bc74c0d.png
Marco van Coevorden is sinds 2006 dermatoloog in Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn. Hij is gepromoveerd op de behandeling van handeczeem en kwaliteit van leven. Binnen de algemene praktijk zijn zijn aandachtsgebieden huidkanker, overmatig zweten, spataderen en cosmetiek. Hij is getrouwd en heeft twee jonge kinderen.

Als dermatoloog vind ik natuurlijk dat ik geen mooier vak had kunnen kiezen. Het doet me dan ook goed dat er steeds meer aandacht is voor huidproblemen. Je ziet het in de tijdschriften en op televisie. Er is zelfs een nationale huidkankerdag en hebben melanomen zelfs een eigen maand (mei melanoommaand) en dag (maandag melanoomdag).

Lijkt je deze aandacht voor huidkanker overdreven, kijk dan eens naar de cijfers. Toen mijn voorganger begin jaren 70 zijn praktijk begon, was huidkanker betrekkelijk zeldzaam. Het betrof dan bijna alleen ouderen die veel buiten gewerkt hadden, zoals op het land. De enkele mensen met huidkanker waren zó speciaal dat ze veelal naar een academisch ziekenhuis moesten. Daar orakelde de professor dan over hun huidkanker, terwijl de dermatologen in opleiding dachten dat ze dat later nooit meer zouden zien. Fast forward naar vandaag en we hebben te maken met een ‘huidkankerepidemie’, waarbij 1 op de 5 Nederlanders ooit in hun leven huidkanker krijgt. Het zijn nu alleen niet meer de oudere landbouwers zoals toen, maar (bijna) een dwarsdoorsnee van de bevolking van dertigers tot aan hoog bejaarden.

Neem een willekeurig spreekuur van mij, zoals vanochtend. Om 8 uur begon het telefonisch spreekuur. Vier van de vijf mensen die ik belde over de uitslag van het biopt (klein stukje afgenomen huid) hadden huidkanker. Gelukkig was het bij allen een basaalcelcarcinoom, de minst ernstige vorm van huidkanker waar je vanuit mag gaan dat het nooit uitzaait en altijd aan het oppervlak blijft. Ze kregen allemaal een afspraak om het operatief te laten weghalen. Vanaf half 9 was het spreekuur waar ik een combinatie van nieuwe patiënten zie, die zijn verwezen door huisarts of een andere specialist, en controlepatiënten. Iets meer dan de helft van de mensen kwam met huidkanker of een voorstadium ervan. Natuurlijk veel gesproken over de zon en zonnebank. Tussendoor kreeg ik een berichtje van de secretaresse of ik nog iemand wilde bellen die zich veel zorgen maakt over een plekje dat ik had weggehaald. Het zou namelijk een melanoom kunnen zijn. Tot slot vanaf half 11 tot de lunch operatietijd. Alleen maar mensen met huidkanker.

Natuurlijk is de toename in huidkanker vooral een gevolg van de zon. We hebben meer vrije tijd dan een halve eeuw geleden en die vrije tijd brengen we vaker in de zon door. Dat houden we jaren vol en pas na tien tot dertig jaar lopen we tegen de problemen aan. En smeerden we ons vroeger eigenlijk niet te weinig in met zonnebrandcrème? Daarnaast geven zonnebanken UV-straling af, wat er voor zorgt dat je bruin wordt, maar ook je kansen op huidkanker vergroot. Tot slot is er nog één belangrijke reden: iedereen, inclusief dermatologen en huisartsen, is zich veel bewuster geworden van huidkanker. We gaan vaker naar de huisarts als een plekje verandert, bloedt of er anderszins gek uitziet. Wat vroeger dus onontdekt bleef, komt nu wel bij de dokter. De huisarts is alerter op huidkanker en stuurt eerder door naar de dermatoloog die op zijn beurt veel ervaring heeft gekregen in het stellen van de diagnose en de behandeling. Daarin is gelukkig dus wel veel verbeterd ten opzichte van vroeger. Er mogen dan ook nog veel nationale huidkankerdagen komen.

Huidkanker: rem de epidemie!

7 ANTWOORDEN 7

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Gast
Ook hier een basaalcelcarcinoompje, op een plek waar de zon nooit komt :-) De zon hoeft niet persé de oorzaak te zijn. Ik vind de app "huidmonitor" erg handig, heb hiermee mijn plekje kunnen herkennen als iets waarmee ik naar de huisarts moest gaan.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Webcare
Wat een goede tip Babita, die app "huidmonitor". Goed dat je zo op tijd was. Gebruik jij meer apps om je gezondheid in de gaten te houden?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Gast
Een basaalcelcarcinoom is niet echt gevaarlijk. Het zat er al een tijd, onderaan mijn rug, kon het zelf niet zien maar mijn slipje schuurde erlangs en het bloedde soms. Ik heb iemand gevraagd een foto te maken en daarna de huidmonitor gebruikt. De huisarts heeft 2 x moeten wegsnijden, de 1e x waren de snijranden niet schoon. Je ziet er nu niets meer van.
Verder gebruik ik geen apps, wel gebruik ik internet frequent om informatie te vinden over allerlei gezondheidskwesties.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Community Manager
Fijn om te lezen dat de huisarts uiteindelijk alles heeft kunnen weg halen. Ook dat je er niets meer van ziet is prettig! Zoals mijn collega al zei is de App een goede tip! Wellicht dat meer forumleden hier iets aan hebben? Of misschien hebben andere forumleden goede tips?

Ik hoor ze in elk geval graag.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Community Manager

Vandaag zijn er verschillende nieuwsberichten geweest over huidkanker. 

Zo zegt RTL nieuws: Huidvlek controleren cruciaal, maar we doen het niet. 

 

Aanleiding van dit nieuws lijkt een campagne te zijn van stichting melanoom. Met als doel om mensen te stimuleren om de huid en verdachte plekjes te controleren.

Ook daar lees ik dat het aantal mensen met een melonoom stijgt de laatste jaren. 

 

Check jij je huid op verdachte plekjes? 


Meer informatie, inclusief filmpjes en ander beeldmateriaal, lees je hier.

@Babita: controleer jij nog vaak? Gebruik je de app nog steeds? 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Gast

De zichtbare delen van mijn lichaam bekijk ik af en toe. Maar de grote delen van mijn lichaam die ik niet kan zien, worden niet bekeken op afwijkende vlekjes.

Re: Huidkanker: rem de epidemie!

Community Manager

Hoe herken je of dat een plekje er niet goed uit ziet @Babita? Gebruik je daarvoor nog steeds de huidmonitor?  

Ik heb gelezen dat deze app ook van stichting melanoom is, dezelfde organisatie die nu met deze zomercampagne is begonnen. 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.