'De kans dat ook jij huidkanker krijgt, is groter dan je denkt’

Community Manager

4cc71532-9c60-46e3-ad2c-b80c1813a2c2.png

Dat is het motto van de 2e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 17 mei.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: in tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Bescherm jezelf tegen UV-straling

De UV-index of zonkracht is een maat voor de UV-straling. Bij een hoge zonkracht is de kans op verbranden groter. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dagelijks een zonkrachtverwachting. Je kunt ook zelf de zonkracht meten met de KWF Zonkracht app voor Iphone of Android. Deze werken alleen in Nederland. Op de website van het KWF staan ook tips voor verantwoord zonnen en een huidtypetest.

In de boeken 'Zonnen Mag' en 'Zonwijzer' van huidarts Han van der Rhee beschrijft hij de positieve effecten van de zon op onze gezondheid. Hij constateert bijvoorbeeld op basis van nieuwe gegevens over het ontstaan van huidkanker dat het goed mogelijk is om te genieten van de zon zonder veel risico te lopen. Daarnaast geeft hij individuele adviezen over hoe iedereen, ongeacht huidtype of omstandigheden, verstandig van de zon kan genieten.

Vroege herkenning van huidkanker is belangrijk voor behandeling en genezing

Dermatologen adviseren mensen om regelmatig hun huid te controleren om huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. Belangrijke risicogroepen zijn mensen die veel buiten werken zoals bouwvakkers, buitensporters die onvoldoende beschermende kleding dragen en senioren die gezien hun leeftijd langer zijn blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Voor het controleren van je huid kun je ook een app gebruiken, bijvoorbeeld DoctorMole of Huidmonitor. De makers van de apps adviseren om bij het ontdekken van een verdachte plek contact op te nemen met je huisarts.

Dermatologen geven informatie tijdens de Nationale Huidkankerdag

Kom tijdens de Nationale Huidkankerdag op 17 mei tussen 10.00 en 13.00 naar een polikliniek Dermatologie. Je bent welkom in meer dan 80 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Huidkankerdag.

'De kans dat ook jij huidkanker krijgt, is groter dan je denkt’

1 ANTWOORD 1

Re: 'De kans dat ook jij huidkanker krijgt, is groter dan je denkt’

Nieuwkomer

Veel mensen met een zonlicht gerelateerde aandoening gebruiken UV-wash. Dat maakt alle stoffen UVwerend. Zodat je geen dure UVwerende kleding meer hoeft te kopen.

http://www.you-uv.com/#uvwash

Vreemd dat er in dit artikel geen aandacht aan geschonken wordt want daarmee bescherm je jezelf op een makkelijke en voordelige manier ook preventief.