Highlighted

Borstcorrectie of borstreconstructie: waar ligt de grens voor vergoeding?

Community Manager
Community Manager

Op Facebook stelden we de vraag waar voor jou de grens ligt tussen medisch noodzakelijke en cosmetische chirurgie. Op dit moment zijn de grenzen die de overheid daarvoor stelt vrij streng. We zien we heel verschillende reacties, bijvoorbeeld over borstcorrectie of borstreconstructie: 

 

 

10-11-2015 12-21-41.png

10-11-2015 12-24-05.png

10-11-2015 12-25-18.png

 

Wij zijn dan ook benieuwd waar jullie de grens zouden leggen als je arts was? Zijn psychische klachten bijvoorbeeld ook reden om te vergoeden of niet? En wanneer zijn medische klachten zo ernstig dat een borstcorrectie of borstreconstructie vergoed zou moeten worden?

Borstcorrectie of borstreconstructie: waar ligt de grens voor vergoeding?

1 ANTWOORD 1
Highlighted

Re: Borstcorrectie of borstreconstructie: waar ligt de grens voor vergoeding?

Bezoeker

Bij elke aangeboren of later ontstane afwijking of misvorming van de borsten. 

 

Aangeboren:

 • het poland syndroom
 • syndroom van turner
 • tubulaire borstmisvorming
 • hypoplastische borsten door een
  lichamelijke aandoening (PCOS,
  congenitale adrenale hyperplasie,
  hormoonstoornissen, etc.)

Later ontstaan:

 • na behandeling voor borstkanker
 • mislukte borstverkleining
 • als gevolg van anorexia nervosa
  die al is ontstaan in de kindertijd,
  waardoor de ontwikkeling verstoord
  werd

Zijn psychische klachten bijvoorbeeld ook reden om te vergoeden of niet? En wanneer zijn medische klachten zo ernstig dat een borstcorrectie of borstreconstructie vergoed zou moeten worden?

 

Bovenstaande afwijkingen of gevolgen leiden vrijwel altijd tot psychische klachten. Het doel van een borstcorrectie is vrijwel altijd cosmetisch/emotioneel. Kleine borsten met een normale vorm en ontwikkeling volgens de Tannerschaal zijn in mijn optiek niet misvormd. Maar geen enkele gezond verklaarde borstkankerpatiënte wil nog herinnerd worden aan de operaties. In Amerika worden de gevolgen van de tubulaire borstmisvorming erkend, en wordt er door sommige chirurgen zelfs gepleit voor een zo vroeg mogelijke correctie.


Kleine borsten geven geen medische klachten, meestal is dat het geval bij grote borsten. Ik vind dat bij te grote borsten de ingreep vergoed moet worden als de borsten vooral bestaan uit klier/melk of bindweefsel. Als de te grote borsten vooral uit vet bestaan, moet die persoon eerst gewicht verliezen indien er sprake is van overgewicht.