Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Voorbijganger

Hallo,

 

ik heb mij de laatste tijd verdiept in wetenschappelijke onderzoeken naar koolhydraat arm / vetrijk eten ( lchf en ketogenic diet) . Op dit moment volg ik een ketogeen dieet, waarbij ik nauwelijks koolhydraten inneem maar wel veel groente en natuurlijke vetten. Je lichaam stapt dan over naar vetverbranding in plaats van glucoseverbranding. Je insuline niveau zakt dan aanzienlijk en blijft stabiel, waardoor je minder ongevoelig wordt voor insuline en minder kans hebt op diabetes typ2. 

 

bij het VGZ zijn er al projecten, waar diabetes 2 patienten minder of geen medicijnen meer hoeven te gebruiken, na te zijn overgestapt naar een ketogeen dieet. Er zijn erg veel onderzoeken waaruit blijkt dat koolhydraten en insuline een grote ( negatieve ) invloed hebben op diabetes, alzheimer , hart en vaatziektes en kanker, en dat een koolhydraatarm en vetrijk dieet juist de kans op deze ziektes verkleint en zelfs een bijdrage kan leveren bij genezing. Vet ( muv transvetten) blijken volgens de wetenschap  juist gezond te zijn, en Koolhydraten juist de mede aanstichter van veel welvaartsziektes. 

 

Aangezien de zorgkosten van deze ziektes enorm oplopen, is mijn vraag aan Zilveren Kruis : bestuderen jullie deze wetenschappelijke onderzoeken, en wanneer gaan jullie met deze bevindingen aan de slag ? Of hebben jullie al projecten of pilots lopen. Het kan direct een enorm positief gevolg hebben voor de gezondheid van veel mensen en ook nog eens zorgkosten besparen. 

 

mvg

R.Denessen

 

 

Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

7 ANTWOORDEN

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Community Manager

Hoi @Denico

 

Bedankt voor het indienen van jouw idee. We hebben jouw vraag, of we iets gaan doen met de uitkomsten van onderzoek naar koolhydraat/ vetarm eten en zo ja wanneer, voorgelegd aan adviseurs die binnen Zilveren Kruis hiermee bezig zijn. 

 

Zelf was ik vorige week op het Diabc event van de DVN, waar ik in gesprek raakte met mensen van KHBW. Dat was voor het eerst dat ik hoorde over koolhydraat arm eten en de invloed die dat heeft op diabetes type 2.  Zeker interessant.

 

Zodra ik een antwoord heb laat ik het je weten.

 

 

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Community Manager

@DenicoWe hebben de terugkoppeling van onze collega ontvangen. Ik deel hier graag zijn reactie met je: 
 

Wat goed dat je zelf zo veel onderzoek doet naar gezonde voeding en de effecten op je gezondheid. Merk je veel verschil in je dagelijks leven? En stimuleer je ook mensen in je omgeving om meer te doen met gezonde voeding?

 

Vanuit Zilveren Kruis hebben we zeker aandacht voor dergelijke onderzoeken. Sterker nog, in samenwerking met vooraanstaande voedingsexperts werken we momenteel heel hard aan een visie op gezonde voeding. Klopt het dat je met het programma van VGZ doelt op ‘Keer Diabetes 2 Om’ van Voeding Leeft? Ook wij zijn in gesprek met Voeding Leeft om samen de mogelijkheden voor een pilot te verkennen. We zijn hierbij tevens erg benieuwd naar de effecten op lange termijn: houden mensen een dergelijke leefstijlomvorming ook voor een lange tijd / permanent vol na het aflopen van het programma?

 

Zoals je hierboven leest zijn we ook bezig met het onderwerp gezonde voeding. Het is nu nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe dit precies in de praktijk eruit zal zien en met welke vormen van dieet. Zodra we meer of nieuwe informatie hebben om te delen, zorg ik voor een update in dit topic. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Voorbijganger

Bedankt voor jullie vriendelijke reactie.

 

erg positief dat jullie je verdiepen in projecten zoals “ keer diabetes 2 om”.

 

ik hoop dat jullie voor het voedingsadvies serieus naar de wetenschap kijken, en niet zomaar het advies van bijvoorbeeld het voedingscentrum overnemen. Sinds de hetzte tegen vet en het advies om dagelijks genoeg brood, pasta, aardappels en fruit te eten is diabetes 2, kanker en alzheimer enorm toegenomen. Ergens heeft het dus niet gewerkt zou je zeggen... dus hoop ik dat jullie ook serieus kijken naar al die onderzoeken over low carb high fat en de praktijk ervaringen van artsen en klinieken over de hele wereld die dit dieet toepassen voor hun klanten.

 

Bedankt,

 

met vriendelijke groet

 

R.Denessen

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Community Manager

Hoi Denico, ik heb weer een nieuwe update / reactie namens mijn collega's die bezig zijn met dit onderwerp:

Beste R. Denessen,

We delen je enthousiasme over het toenemende bewijs dat je met een aangepast voedingspatroon chronische ziektes kan behandelen/omkeren en zelfs voorkomen.

Op basis van gesprekken met experts op het gebied van voeding (zoals Prof. Dr. Hanno Pijl) en de evidence hiervoor kiezen wij voor de groep chronisch zieken voor een progressieve(re) voedingslijn. We zijn op dit moment aan het kijken welke mogelijkheden wij hebben om onze verzekerden (en hun behandelaars) te ondersteunen vanuit de verzekering. Tegelijkertijd richten we ons, met initiatieven als Actify (www.actify.nl), ook op het voorkomen van (chronische) ziektes. Wij willen onze verzekerden op deze manier stimuleren om bewust bezig te zijn met hun leefstijl (beweging, ontspanning en voeding). Was je hier al bekend mee?

 

Nog een korte reactie van mijzelf: 

Ik kwam deze week dit artikel tegen, toevallig aardig in lijn met het gesprek wat we hier voeren: Hoe lokale voeding medicijnen kan vervangen. Misschien ook interessant om eens te lezen en verder over in gesprek te gaan hier. 

Uiteraard volgt er ook weer een update wanneer ik weer nieuws heb van mijn collega's! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Vaste bezoeker

Goedemiddag Denico, 

Met veel belangstelling jouw bijdrage gelezen! 

Wist niet dat koolhydraat-arm en gezonde vetten een officieel dieet was! 

Was door erover te lezen en gezond verstand tot de conclusie gekomen dat ik wellicht door koolhydraat-arm, vegetarisch te eten en meer te bewegen zou kunnen afvallen. 

Heb dit voedingspatroon 10 maanden streng gevolgd en ben inderdaad 25 kilo afgevallen! 

Na die 10 maanden vond ik het heel lastig vol te houden dus wel weer iets aangekomen helaas. 

Voornemens de draad in januari weer op te pakken! 

Heb je wellicht tips of adviezen waardoor ik het weer vol kan houden? 

 

Groet, 

Marike. 

 

 

 

 

 

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Voorbijganger

Hallo Marike,

 

ik heb 3 maanden echt een keto dieet gevolgd, 12 kilo eraf en heb nu een gezond gewicht. Met keto bedoel ik, maximaal 20 gram koolhydraten per dag, uit groente dan vooral. Als je lichaam fat-adapted is heb je juist geen honger meer, omdat je vet reserve direct beschikbaar is als energiebron. Ik had ook geen zin in snoep of zo.

Dus keto is voor mijn gemakkelijk vol te houden, alleen het boodschappen doen vergt in het begin meer tijd ( alle labels checken ), en bij het koken heb je nieuwe recepten nodig. En bij een restaurant moet je vragen of ze de friet of rijst bij het vlees willen vervangen door een salade. En als je echt fat adapted bent voel je je super ! Geen ontstekingen, betere huid, minder stress als beloning. En grappig: je kunt je adem veel langer inhouden omdat je hart en cellen bij vet verbranding minder zuurstof verbruiken. 

 

Ik heb het vermoeden dat als je weinig koolhydraten eet, maar wel meer dan bijvoorbeeld 30 gram per dag, je lichaam deels glucose blijf verbranden, waardoor je meer honger hebt en mogelijk last van insuline schommelingen. Je bent dan iets minder fat-adapted. Misschien dat het daardoor lastiger is vol te houden. En als je vlees eet heb je misschien meer variatie in je voedsel. Je moet toch energie binnenkrijgen, en dat gebeurt bij keto vooral via vet. 

 

Maar ik ben geen dokter en kan daarom geen tips geven. Maar een variatie is intermittent fasting, daar stap ik nu op over. Dat betekent dat je maar een deel van de dag eet. Op youtube staan veel videos met uitleg. Keto en intermittent fasting zorgen er beide voor dat je minder ongevoelig wordt voor insuline en ook vet verbrandt. Ze horen bij elkaar. 

 

Veel succes Smiley Vrolijk

 

Remco

 

 

 

Re: Koolhydraat arm / vet rijk eten ( ketogenic diet )

Vaste bezoeker

Hoi Remco ☺

 

Heel hartelijk dank voor je antwoord. 

Je duidelijke uitleg ook! 

Ik lees zaken waarvan ik al een vermoeden heb.

De glucose-huishouden bijvoorbeeld. 

Ter aanvulling : ik ben een vrouw van 62 met overgewicht. 

Obesitas zit in de genen net als diabetes 2.

In de jaren voor mijn dieet had ik telkens problemen met de glucose-waarden : altijd iets verhoogd en zelfs de term 'pre-diabetes' is gevallen. 

Daarom besloten op dieet te gaan, vegetariër te worden, super gezond te gaan eten en meer te bewegen. 

Na die 10 maanden bleek de glucose-waarde behoorlijk gezakt! 

Normale waarden! 

Enfin, ik hield het dus niet vol en gunde mezelf een break. 

Meer koolhydraten dus.

Nu,  weer 10 maanden later,  blijkt de glucose-waarde weer terug naar voorheen te zijn gegaan: pre-diabetes. 

Heb volgende week een afspraak met mn huisarts. 

Het kan toch niet zo zijn dat ik de rest van mijn leven op dieet moet??

Dat trekt deze bourgondische niet! 

Bovendien als de waarden alleen normaal zijn als ik streng op dieet ben lijkt het mij toch dat er wellicht iets aan schort. 

Bovendien is er onlangs dunne vezel neuropathie ontdekt. ..

Dat ga ik overleggen en hoop dat er iets valt te doen aan de glucose-schommelingen. 

Ik houd je hier op de hoogte,  mits je het interessant vindt. 

 

Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar 🌟⭐⭐