Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Community Manager

Nederland vergrijst. 1 op de 3 mensen is straks 65 jaar of ouder. De ouderenzorg gaat de komende jaren dus explosief groeien. De overheid kan zo'n grote ouderenzorg onmogelijk volledig centraal organiseren en betalen via belastingen en premies. Kans bestaat daarom dat de overheid zich langzaam terugtrekt uit haar zorgtaak en deze 'teruggeeft' aan het volk. Gevolg: meer mantelzorg door familie of je (aanvullende) zorg deels zelf sparen of verzekeren.

Zijn we hierop wel voorbereid? Waar gaan we tegenaan lopen, denk je?

 

Vergrijzing...?

Wil je eerst beter begrijpen wat vergrijzing is? En hoe dit jou en de ouderenzorg gaat raken? Lees dan het blogartikel: Help, we worden steeds ouder! 4 scenario's voor de toekomst.

Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

54 ANTWOORDEN 54
Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Starter

Ik wordt dit jaar 66 en vraag me dit inderdaad af, ook bij extra’s waar ik voor betaal maar ik zal als man toch niet zwanger worden en daarbij behorende zorg nooit nodig hebben. Wellicht de zorgverzekeringen anders inrichten: verzekeren naar behoefte zonder te liberaal te denken.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Verwijderde account
Niet van toepassing

Ik heb er een hard hoofd in of de ouderen nog wel voldoende zorg krijgen. De mantelzorgers krijgen een enorme verantwoordelijkheid op hun schouders erbij, naast hun werk. Kunnen ze dat aan? Zijn er nog wel voldoende professionele hulpverleners, die daar veel beter in zijn? Wij ouderen mogen van harte hopen dat ons weinig of niets zal mankeren. Sinds de bejaardentehuizen worden gesloten en de verpleeghuizen al jaren kampen met personeelstekort zie ik de toekomst somber in.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Gast

Zolang de zorg ondergeschikt blijft aan winst, zeker dat ik me ongerust maak. Zolang multinationals belangrijker blijver dan de minder verdieners, zal dit een groot probleem worden. Zodra de sociale aspecten van zorg weer belangrijker worden, komen we er zeker uit. Geld is tegenwoordig alleen maar een aantal getallen op een scherm.

Er is genoeg voor iedereen, als we maar willen delen....

 

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Verwijderde account
Niet van toepassing

Uit de grafieken blijkt heel duidelijk dat er in Nederland veel meer geld wordt uitgegeven dan in andere landen. Komt dat doordat er veel meer wordt besteed aan overhead, management, verzekeraars? Of is het in ieder ander land slechter geregeld. Ik zou eerst eens kijken in landen waar het wel goed geregeld is. Op dit moment zijn er al geen bejaardenhuizen meer, geen aanleunwoningen, waardoor je pas hulp krijgt als het al veel te laat is.

Je moet zelf erg helder zijn om je zorg goed te regelen en overal achteraan te gaan. Je wordt steeds meer afhankelijk van een steeds grotere groep mensen die jou moeten helpen. En als je dat soort mensen nou niet om je heen hebt of die mensen zijn niet te vertrouwen? Er zullen steeds meer misstanden boven water komen, voordat er weer iemand gaat nadenken over de kwaliteit en noodzaak van de zorg. En tot die tijd moet je maar hopen dat je een beetje geluk hebt in deze zorgloterij. 

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Stamgast

Hoi @Rogier, lastige keuzes hoor, had er al eea over gelezen, maar hierbij mijn gedachten :

Senario 4 gaat niet gebeuren, nog langer doorwerken en meer babys wordt heel lastig. Nederland is al dichtbevolkt. Dit is het in stand houden van het "AOW kaartenhuis" en wanneer je dit tegenwoordig opzet dan denk ik dat je geen vergunning hiervoor krijgt omdat het een "piramide spel" is. Maar dat is een heel ander verhaal.

 

Senario 2 lijkt mij niet de oplossing, niet door de compensatie maar wel om de kwaliteit van de zorg. Ik weet veel van ICT en electronica etc, maar niets van zorg. Niet handig.

Senario 1 lijkt mij de meest logische maar ook de duurste voor ons allemaal, omdat de premie door steeds minder mensen moet worden opgebracht.

Ik zou kiezen voor Senario 3, zodat je zelf kunt zorgen voor je zorg. Waarom zou iedereen dezelfde zorg moeten ontvangen. We hebben al een progressief belastingstelsel, dus waarom dit ook niet progressief maken (hebben we natuurlijk eigenlijk al een beetje, veel)

 

Waarom geen Senario 5 ? Er zijn zoveel mensen die vreemde en dure ideeën zien bij de zorg voor andere mensen, maar dat wordt voor een groot deel tegen gehouden door de overheid of door andere regels. Kunnen we niet eens goed naar die regels kijken (privacy) om te zorgen dat we veel meer dingen efficiënter kunnen doen en dus de premie per persoon gelijk kan blijven ??


Er is zo veel mogelijk tegenwoordig met technologie (blockchain) waardoor we dingen veel efficiënter kunnen inzetten en er veel minder mensen bij de zorginstellingen nodig zijn. Ook alle rapportages etc maken voor management etc is wellicht handig om eens naar te kijken.

Ook moeten de zorgverzekeraars de overheid en de lobby van de ziekenhuizen, gezondheidszorg etc onder druk blijven zetten. Tijdens mijn bijeenkomst mbt het hart en vaatziekte traject was snel duidelijk dat vooral zorgverzekeraars heel goed de kwaliteit van de zorg kunnen meten (was een voorbeeld mbt prostaat). Gewoon geen contracten afsluiten met specialisten die een slechte score hebben mbt deze operaties. Dat is niet alleen financieel interessant maak ook voor de patiënt.

Ik geloof dat dit nog niet kon ivm privacy regelingen etc. Dus daar zit een groot probleem.

Kan je hier wat mee ?

 

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Vaste bezoeker

1) Omdat de groep 50+-ers te oud zijn om zelf bij te sparen (Ze moeten het onverwachtte pensioengat al zien te overbruggen) is dit dus geen optie voor deze groep.

2) Verder is het niet iedereen gegeven om terug te vallen op kinderen of kleinkinderen, dus moeten zij hiervoor "gestraft" worden?

3) De verzorgingshuizen worden steeds meer gesloten en is vereenzaming en angst een extra gevolg. Daarbij is de kans op vallen en iets breken groot, met als gevolg hogere zorgkosten.

4) Veel ouderen hebben behoefte aan soms wat hulp en gezelligheid, maar kunnen wel zelfstanding wonen. Dus tip: bouw huizen op aanleunwoning (gescheiden zorg) basis. Voor dat "soms wat hulp" momentje. En zorg dat gezamenlijk eten geregeld is op eigen bijdrage en organiseer gezamenlijke activiteiten. Dit voorkomt eenzaamheid en valgevolgen.

Nu moeten mensen al te lang op zichzelf blijven wonen. En dat wordt dan alleen maar erger.

 

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Gast

De overheid heeft de ouderzorg laten versloffen de afgelopen jaren door bezuinigingen ( nota bene o.a. door de PVDA ! ).

De vraag naar meer zorg gaat alleen maar toenemen door de verdere vergrijzing.

 

Ik als mantelzorger ben met het scenario 2 bezig, met de verzorging van mijn 83 jarige moeder met Alzheimer inwonend. Dit kost mij een hoop moeite en zorg maar ook voldoening. Niet iedereen is hier toe in staat in deze gejaagde maatschappij waar het ik meer vooropstaat dan een ander helpen.

 

Teveel doorgeschoten deze samenleving ( let op het woord , samen leven ), in parrele werelden waar de internet en communicatie niet alleen een uitkomst, is maar ook meer tot vervlakking leidt.

 

Een reden voor mij om mijn moeder thuis te verzorgen ( zolang ik dit kan ) is de slechte zorg die mijn vader ( die ook Alzheimer had ) ontving in een verpleegtehuis.

 

Slechte zorg, te weinig personeel met alle gevolgen van dien, uitdroging, valpartijen etc. .

 

Ik hou mijn hart vast in de toekomst voor mijzelf, zeker als alleenstaande als je niet op je kinderen kan terugvallen.

 

Alleen diegene met genoeg geld kunnen persoonlijke zorg inkopen, voor de rest wordt het volgens mij afzien.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Geregelde bezoeker

De bedenkers van optie 2 denken dat iedereen kinderen heeft en dat die kinderen naast hun ouders wonen. Je krijgt geld en je betaalt minder belasting als je je ouders helpt. Dat geld kun je beter gebruiken om professionele zorg in te schakelen.

Ga eerst maar eens werk maken van het tegengaan van verspilling in de zorg. Behandelingen die niet evidence based zijn en overbehandelen stoppen. 

Stop met het vergoeden van goedkope behandelingen/medicijnen, zodat administratieve lasten van zorgverzekeraars afnemen.

Spoor fraude in de zorg op.

Waarom wordt gekeken naar het aantal werkenden in vergelijking met het aantal 65-jarigen? In 2050 zijn 70-jarigen immes nog aan het werk.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Starter

Ik zou graag reageren op de vraag "Wat kunnen we doen?". En dan ga ik er van uit dat "We" onder andere de zorgverzekeraar is. Mijn suggestie op deze vraag is: maak het bedrag voor altenatieve geneeswijze vrij besteedbaar en verhoog dit bedrag. Dus niet meer een restrictie van € 40,- per dag en dat de rest zelf betaald moet worden. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die van alternatieve geneeswijze gebruik maken de kosten beduidend lager uitvallen, door minder medische ingrepen en minder opnames. Nog mooier zou zijn als het in het basis pakket opgenomen wordt.

https://www.vnig.nl/nieuws/huisartsen-met-kennis-aanvullende-geneeswijzen-werken-goedkoop/

http://bmjopen.bmj.com/content/4/8/e005332

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Gast

Ik word te moedeloos en boos van dit soort berichten om mee te willen praten,je kunt de bal niet bij de burgers leggen m.i.. Ik kan nu al niet de zorg gebruiken die ik wil vanwege te klein minimuminkomen en te geringe vergoedingen van alternatieve zorg door allerlei oneerlijke regeltjes en niet serieus nemen van een groot deel van de zorg. Ik heb geen familie,kinderen ,partner en vind het belachelijk als de overheid de zorg terugggeeft . Ik heb zelf mantelzorg voor mijn vader gedaan en daar is mijn eigen gezondheid geheel kapot aan gegaan vanwege de gigantische overbelasting. Er bestaat bij overheid en beleidsmakers een totaal onrealistisch beeld van mantelzorg. (krijgen ze ook zelf nooit mee te maken ,zij kunnen verpleging rond de klok inkopen als hun dierbaren zorg nodig hebben) Ik wil er eigenlijk niet meer over meepraten,ik vind dat alle managers in de zorg eerst maar eens een hele maand flink moeten gaan meedraaien op de werkvloeren om een realistisch beeld te ervaren. En dan alles,he ,ook mensen verschonen e.d.Eigenlijk het liefste bij dierbaren. En de zorg moet weer uit de marktwerkingsinvloed terug bij de overheid. Commercie mag geen rol spelen in zorg voor mensen. Ik heb ervaren hoe verschrikkelijk dat is als je mantelzorger bent (dat heeft me meer stress opgeleverd dan de dementie van mijn vader,het contact met de RIO en zorgverzekeringen e.d.) ,hoe je  behandelt wordt vaak. Hoeveel energie het kost om te soebatten voor fatsoenlijke zorg voor je vader. Destijds verdween de wijkverpleegster en moest ik ineens alles overleggen met een vrouw op een (RIO) kantoor in Utrecht die mijn vader niet kon zien en het gesprek begon met; u moet wel weten dat ik vanuit de portemonnee van de overheid denk en spreek....ja fijn ,doet u dat ook als het uw eigen vader is ? Ze heeft een bezoekje van een half uur gebracht en daar een conclusie op gebaseerd terwijl elke dag anders liep bij mijn vader. Er stond een tien minuten voor eten geven;de ene keer duurde het inderdaad tien minuten en de andere keer kon het een half uur duren of langer. Het syteem is afschuwelijk vernederend en onmenselijk.Ik heb geen woorden voor alle misstanden in de ouderenzorg. En niet van alle werksters en zorgsters op de vloer en aan het bed,die zijn geweldig en werken keihard mét een hart voor mensen. Maar alle managers en kantoormensen,en vergaderaars zijn hun vaak riante salaris totaal niet waard. Ik zou zeggen ;ga eerst eens snijden in alle manager en vergaderfuncties ,overhead ,dan komt er zoveel geld vrij dat er genoeg zal zijn om echte werkkrachten van te bekostigen. Die creativiteit verwacht ik van alle besluitmakers ,managers etc . ,schandalig om tegen burgers die jarenlang premie betaalden te zeggen ; gaat u eens nadenken hoe u uw eigen zorg gaat regelen straks....wij willen onze lucratieve posities nl nu niet kwijt. Nu wordt alweer het probleem bij ons gelegd. ik heb zelf in de drie enorm intensieve mantelzorgjaren bij mijn vader gezien hoe het gaat en zit en vind het schandalig. (Onze buurvrouw was hoofdverpleegkundige op een gesloten dementenafdeling en van haar wist ik ook veel van hoe het ging. ) En ik noem nog wat opties naast managementfuncties eruit halen (tenzij ze flink meedraaien op de werkvloer aan het bed en weten waar ze over praten en beslissen) ; jongeren een dienstplicht na de middelbare school in de zorg. Nu wil iedereen kinderen richting hogere onderwijs ,daar ligt de focus,wat moeten we met al die afgestudeerde denkers (de studies en functies die je tegenwoordig hoort voorbijkomen met dure engelse termen zijn bijna lachwekkend aan het worden in hun nietszeggendheid en overbodigheid als je naar de zaken kijkt die een maatschappij nodig heeft) als we allerlei praktische handen tekort komen nu en straks. En als we alle jongeren stimuleren in al die studies en cariereladders beklimmen is er niemand die de zorg voor ouders op zich wil nemen. Ze worden gestuurd naar andere doelen van veel verdienen en functies met hoge status e.d. Ik heb alle zorgsters heel hoog zitten,dat is waar de hele zorg op steunt ,en die mogen van mij het salaris van IT mensen verdienen en andersom. In ieder geval niet het probleem bij mensen leggen die hun hele leven premie hebben betaald en straks zorg nodig hebben..mantelzorg ....niemand die woord in de mond neemt en dit voorstelt als oplossing weet wat het in de praktijk echt is .Onze maatschappij heeft zich ontwikkelt naar een individualistische vorm ,als je dan ineens iedereen wil laten meezorgen terwijl je aan dat werk de laagste status toekent die er is (zorgsters verdienen erg weinig) ben je gek als je denkt dat je daar veel jonge mensen warm voor kunt laten lopen.  Ik ben er 3 jaar 24/7 mee bezig geweest,zonder 1 dag voor mezelf en met maar 3 nachten slaap per week. Als iedereen een gezin van 8 zou hebben waarin iedereen mee doet zou dat kunnen ,de realiteit is dat het meestal op 1 kind terechtkomt die er totaal aan onderdoor gaat. En de zogenaamde hulp voor mantelzorgers is een lachertje. Wat ik nodig had destijds was iemand waar ik de complexe zorg voor mijn vader een week aan had kunnen overlaten om even adem te halen,bij  te komen,geen leuk uitje ergens of een gesprekje,gewoon meer praktische zorg. Nee,eerst gaan snijden in salarissen van overbodige manager en consultants en andere kantoorfuncties en de zorg efficienter maken....en het lijkt mij voor jongeren heel goed als ze een jaar in de zorg meedraaien,dat geeft meteen een binding met de maatschappij. Die is vaak verdwenen omdat ze een schooltijd van 4 tot ....25 hebben waarin ze niet echt meedraaien en vaak in theorie leven in allerlei studies. De ouderenzorg bezwijkt niet onder vergrijzing ,maar onder slechte beslissingen ,lage status en beloning van het praktische zorgwerk, en veel te hoge salarissen in het middenkader ,management ,overhead. Alles er tussenuit halen,ik heb ervaren dat verpleegsters zoals de wijkverpleegster een veel betere kijk heeft dan welk kantoormens dan ook, dan een manager of een arts vaak. Door de directe binding met de mensen weten ze vaak precies wat er nodig is ,daar hoeft niet over vergaderd te worden .De fouten (en enorme verspilling en inefficiency in de zorg) ontstaan doordat die managementfuncties totaal geen voeling hebben met de werkvloer ,niet weten en vooral niet ervaren wat er echt speelt en gebeurt. Ik was in een kleinschalig verzorgingstehuis (antroposofisch tehuis Leendert Mees) De directeur kende alle mensen persoonlijk en alles zag er even verzorgd en fijn uit,het was het enige tehuis op onze zoektocht langs afdelingen voor dementerenden in de regio van mijn vader waar we na afloop niet huilend van ellende in de auto zaten door wat we gezien hadden. Kleinschaligheid,alle geldverslindende onzin eruit (vooral managerfuncties en middenkader) ,dingen samenbrengen (kinderen en ouderen en dieren bv) ,jongerenparticipatie in de vorm van een dienstjaar na afloop van de middelbare school....er is veel mogelijk en er zijn gelukkig ook mooie initiatieven (herbergier projecten bv) ,maar je kunt het niet op het bord van burgers leggen terwijl het in de organisaties niet deugt. zorg terug bij de overheid en goed regelen zonder marktwerking en commercie.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Nieuwkomer

Die ( dubbele) vergrijzing is heel zorgelijk, het is zo 2050, en wie gaan in die tussentijd rare wetjes voor het volk maken he?
Ik zelf leef ( hoewel het wel kan) dan al niet meer maar mijn kinderen en kleinkinderen wel. Er is niet goed vooruit gekeken, de gezinnen werden steeds kleiner dus zitten we nu al met de gebakken peren. Vrouwen worden later moeder en houden het er bij hooguit twee..
Wat wel een reëel toekomstbeeld is, is de instroom van vluchtelingen, mogelijk schuilt daar de oplossing in, tenzij ze ook weer massaal vertrekken naar het land van herkomst, je weet het niet.

Sociaal gedrag moet beloond worden en had gisteren al moeten beginnen. Nu word je gekort op iedere sociale daad die je doet..

-een zorg vragende ouder in huis nemen? Je wordt gekort!
-2 verliefde senioren samenwonen ipv twee huizen bezetten? Je wordt gekort !

En zo kan je nog wel even doorgaan, het is een straf als je goed doet, terwijl het toch de beste oplossing is, er is hulp, je vereenzaamt niet en zou het leven meer genieten als je op je oude dag kan profiteren van het voordeur delen ipv op een houtje bijten en de gemeenschap er voor op laten draaien, dat laatste maakt dat men minder sociaal wordt ten opzichte van het zorgen voor je naaste(n) .

En nog een opmerking..

Groepswonen..niet zoals een verzorgingshuis, maar gewoon in iedere wijk een paar huizen bij elkaar geschikt maken om zelfstandig samen te wonen, wel eigen kamers, gemeenschappelijke ontmoetingsruimte om samen activiteiten te delen, koken spel praten tv etc etc.. Ook dat scheelt heel veel zorg, men houdt elkaar in de gaten en geestelijk gezond, dat is al heel wat en het is niet verplicht..

Het zou zomaar een succes kunnen zijn...

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Starter

Ik word echt nu al depressief van de berichten over de toenemende vergrijzing alhoewel ik nu nog 58 jaar ben. Ik heb geen kinderen of familieleden die er voor mij zijn als ik hoogbejaard ben. Eenzaam voel ik mij nu al, dus dat gaat alleen maar erger worden. Het kabinet reageert laconiek: kinderen, buren, in de participatiemaatschappij helpt iedereeen elkaar. Was het maar waar! Een oplossing weet ik ook niet.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Expert

Dag, mijn naam is Wim Niesing.

 

Binnen Zilveren Kruis mag ik mij bezig houden met ontwikkelingen op de lange termijn en kijken wat voor oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Hierbij maak ik ook gebruik van kennis van andere Europese (zorg)verzekeraars waarmee wij samenwerken en ontwikkelingen in andere landen. Ook in andere landen is er sprake van voortgaande vergrijzing en oplopende zorgkosten. Echter oplossingen die in andere landen worden gekozen kunnen niet zo maar door ons worden overgenomen, vanwege cultuurverschillen en ook verschillen in zorgstelsels. In Nederland zijn de zorgkosten met name zo hoog omdat de zorg voor ouderen grotendeels is verzekerd (@Verwijderde account), terwijl in andere landen dit voor de helft of helemaal voor rekening van de familie komt waarbij er dan voor kan worden gekozen om dit zelf bij te verzekeren.

 

Ik ben blij met alle reacties en wat ik daaruit lees, bijvoorbeeld bij @Verwijderde account, is dat er grote onzekerheid bestaat over wat de toekomst voor de ouderen zal brengen, en dat ook de persoonlijke situatie heel verschillend kan zijn en daarmee ook mogelijke oplossingen.

 

Veel mensen zijn met deze vragen bezig, en ik zelf ook. Sinds 4 jaar ben ik mantelzorger voor mijn moeder die dementie heeft en die ik in huis heb genomen, want zelfstandig wonen ging niet meer. Opname in een verpleeghuis wil ik zo lang mogelijk uitstellen gezien de ervaringen met mijn vader die 3,5 jaar in een verpleeghuis heeft gezeten en in 2005 is overleden. @Karlein, ik herken heel veel van wat je schrijft.

 

Wat ik mooi vind aan de reacties is dat er mogelijke oplossingen, of richtingen van oplossingen worden genoemd. Dit is heel belangrijk want de fout die veel verzekeraars, zeker in het verleden, maakten is dat oplossingen, verzekeringsproducten en diensten door de verzekeraar zelfstandig werden ontwikkeld zonder of onvoldoende te weten waar de klant nu echt behoefte aan heeft.

 

Als mogelijke oplossingsrichtingen noemen jullie:

  • zorgverzekeringen anders inrichten (@Olderlion52)
  • het weer belangrijk worden van sociale aspecten van zorg (@LL 1958
  • hulp bij het regelen van zorg (@Verwijderde account)
  • het meer zelf regelen van je zorg, aanpassen van regels, inzetten technologie en selectief contracteren (@boumacor)
  • bouw huizen op aanleunwoning (gescheiden zorg) basis (@Alex2)
  • tegengaan van verspillingen en fraude in de zorg (@NNN)
  • ruimer vergoeden alternatieve geneeswijzen (@Vitamientje)
  • een realistisch beeld geven van mantelzorg, het met respect behandelen van de mantelzorger andere inrichting van de zorg, sociale dienstplicht jongeren in de zorg (@Karlein)
  • sociaal gedrag belonen en niet afstraffen, en groepswonen (@Maja-1)

Zeer veel dank voor de oplossingsrichtingen, het sociale aspect komt veel terug, maar er zijn ook veel praktische oplossingen bij. Graag wil ik jullie vragen om te kijken of je jouw oplossingsrichting nog wat meer kan omschrijven, voor degenen die het nu beperkt hebben gehouden, en ook wat wij als zorgverzekeraar daarbij (meer) kunnen doen. En wellicht kunnen we daar dan nog verder met elkaar over van gedachten wisselen. Zoals gezegd, wij als zorgverzekeraars zijn op zoek naar waar de klant echt behoefte aan heeft. We gebruiken jullie reacties graag bij het maken van onze plannen voor de toekomst. Ik kijk uit naar jullie reacties!

 

Hartelijke groet,
Wim Niesing
Senior adviseur strategie Zilveren Kruis

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Bezoeker

In bepaalde sectoren kan de AOW leeftijd omhoog. Waardoor je in de toekomst flexibelere en uiteenlopende CAO's moet creëren. Wij dien nu de zorgsector aantrekkelijker te maken voor jongeren en de ICT minder aantrekkelijk. Meer handen aan het bed en veel minder bureaucratie. Laatstgenoemde kan ook deels uitgevoerd worden door mensen met een arbeidsbeperking en hierdoor komen diverse uitkeringen te vervallen. Wel is het zo dat de zorg, straks onbetaalbaar wordt! Ik weet dat iedere zorgverzekeraar een buffer van 13 miljard moet hebben en dit bedrag zal de komende decennia vanuit regeringswegen, drastisch verhoogd moeten worden. Ik vraag me af of zorgverzekeraars binnen de Europese Unie niet beter samen kunnen werken! Aangezien je dan een veel breder draagvlak krijgt. Ook moeten er teams komen die op ieder moment van de dag een medisch centrum of zorginstelling binnen lopen die op dat moment beslag op alles leggen en dan bijvoorbeeld de hele boekhouding en inventaris controleren. Aangezien ik helaas uit ervaring weet dat er medische centra zijn die meer in rekening brengen dan wettelijk is toegestaan! De ziektenkostenverzekeraars kunnen zelf miljarden besparen door middel van controles!

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Vaste bezoeker

Hallo Wim5, 

Mijn moeder woont op gescheiden wonen in een verzorgingshuis. Sinds de dood van mijn vader, die mijn moeders mantelzorger was, moest er iets geregeld worden. Ik ben enig kind en werkte full time. Ik was toen niet in staat om te stoppen met werken. Als liefhebbende dochter was ik constant onrustig als ik even niets van mijn moeder hoorde. En belangrijker, zij was eenzaam. Nu woont zij in een verzorgingshuis en doet mee aan allerlei activiteiten die ze nog nooit gedaan heeft. Ook beweegt ze veel meer. Helaas is ze nu gevalllen en door een gebroken heup moet ze nu in de volledige zorg. Voordeel is dat ze al in het verzorgingshuis woont en zij dus niet hoeft te verhuizen.

Wel vreemd dat in het verzorgingshuis de thuiszorg moest komen om haar dagelijks te helpen met haar steunkousen.

Voordeel1 ) Een verzorgingshuis  met verschillende hulpvragers heeft minder druk op een afdeling als hier ook mensen op gescheiden zorg wonen. Uiteraard moet die rare thuiszorgregel er wel van af. Te kostbaar om iemand van buiten in een verzorgingshuis te laten komen.

Voordeel 2) Er kan gezamenlijk gegeten kan worden uiteraard tegen eigen vergoeding.

Voordeel 3) Eenzaamheid wordt tegen gegaan.

Voordeel 4) Wonen met leeftijdgenoten maakt dat vriendschappen ontstaan.

Voordeel 5) Er komen meer woningen vrij die de doorstroom ten goede komen.

Voordeel 6) Mensen zonder familie/kinderen krijgen ook de zorg die zij nodig hebben.

En de kinderen, als die er zijn, kunnen gewoon aan het werk blijven.

Kortom.. win win voor iedereen.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Bezoeker
Het ouder worden met chronische aandoening is niet pretje, de kwaliteit van het leven gaat achteruit en ook de aandoening.
Financieel ga je achteruit, terwijl alles duurder wordt ( ook allerlei premies), maar het ook papier winkel waar je niet goed van wordt, een medisch paspoort zou wel een uitkomst zijn, wanneer je naar verschillende instellingen wordt gestuurd moet vaak dezelde formulieren invullen en dezelfde onderzoeken ondergaan, ik maak wel eens mee dat ik een hartfilmpje moet maken bij de longarts en een week later weer hartfilmpje voor de cardioloog, het lijkt als in een persoonlijk paspoort dat je zulke dingen kan uitsluiten.
Declaraties toezicht kan direct zichbaar worden, ik maak mee dat fysiotherapie declaraties betaald worden door de zorgverzekeraar terwijl ik er niet geweest ben.(hoe kan dit ????).
Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Nieuwkomer

Woongroepen waar bijv. jonge gezinnen en ouderen misschien zelfs familie intensief samen kunnen leven en voor elkaar kunnen zorgen. Kritisch bekijken en onderzoeken waar de hoge kosten vandaan komen grondstoffen medicatie of hulp middelen, fabrikatie hiervan, onderzoek? Personeels kosten? huisvesting zorg? onterechte declaraties. Verder is voorkomen beter dan genezen. Dus moet er inderdaad ook geinvesteerd worden in de jongeren onder ons maar ook in de 65 plussers van nu, ontstressen, blijven socialiseren, blijven betrekken bij de ontwikkelingen, geheugen training, gezonde voedingsleer, sport/beweging. Mensen in de gelegenheid stellen basis zorg geven te leren zodat men het deels beter voor eigen rekening kan nemen. E.d.
1 oplossing is geen oplossing het moet op maat zijn en dus zijn verschillende oplossingen de oplossing.

Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Nieuwkomer
Eerst maar eens de ouderen gaan waarderen en niet altijd in het negatieve beeld zetten.
We kunnen er niets aan doen dat wij ouder worden.
Misschien een oplossing door de ouderen veel meer te betrekken bij de jongeren in het bedrijfsleven en bij sportclubs of andere verenigingen?
Meer gelegenheden creëren voor samenkomen van ouderen met jongere en ook meer promoten hiervan.
Denk aan, met de lunchtijden bij bedrijven of scholen ouderen huizen of iets dergelijks.
Highlighted

Re: Bezwijkt ouderenzorg onder toenemende vergrijzing? Wat kunnen we doen?

Community Manager

Hoi @Hannibal, ik kan mij goed voorstellen dat je je afvraagt: wat betekent de vergrijzing voor mij over 10 á 20 jaar? Mantelzorg is zeker niet voor iedereen een oplossing. Je bent daarin echt niet de enige. Er zijn veel mensen die geen kinderen hebben of andere familie die om de hoek woont om een oogje in het zeil te houden. Dus heel goed dat je je zorgen uit, zodat dit een belangrijk onderdeel blijft van nadenken over oplossingen voor onze samenleving, waar jij en ik onderdeel van zijn. Wat zou er in Nederland moeten gebeuren om jou een geruster gevoel te geven over de toekomst?

 

@Henk02, bedankt voor het delen van je gedachten over dit thema! Begrijp ik het dus goed dat jouw voorkeur is dat de zorg collectief georganiseerd en gefinancierd blijft door/via de overheid (zelfs in Europees verband)? Zelfs als hierdoor de belastingen en premies verder stijgen, onder de druk van de stijgende zorgkosten door vergrijzing? Hoe kijk je aan tegen de andere scenario's in ons blog, geïnspireerd door hoe omringende landen het organiseren?

 

Hallo @hans_appelo, ik lees dat je je met name zorgen maakt over hoe de zorg (en de betaling ervan) nu is georganiseerd. Hoe het voor jou nu soms gaat met die formulieren, het delen van patiëntinformatie en declaraties klinkt als vervelend gedoe. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je al genoeg zorgen hebt om een chronische aandoening waarmee je moet leven. Door de opkomende vergrijzing in Nederland zal de druk op de (ouderen)zorg naar verwachting flink toenemen. Wat zie jij dan het liefste gebeuren: meer investeren in zorg die via de overheid en professionele zorginstanties wordt georganiseerd (de huidige situatie)? Of zou het beter zijn als de overheid een stapje terug doet en meer ruimte geeft voor ieder individu om de eigen zorg te organiseren, bijvoorbeeld via extra ondersteuning voor mantelzorgers of met ruimere vrije keuze in wat je wel en niet (aanvullend) wilt verzekeren? Jouw input helpt ons na te denken over oplossingen voor de toekomst.

 

Hoi @MandiKroon! Allereerst, welkom op de Community. Leuk dat je wilt meedenken over dit onderwerp. Voorkomen is beter dan genezen, zeg je. Daar geloof ik ook in! Als Nederland in de komende jaren gaat vergrijzen, wie moet daarin dan het voortouw nemen? Verwacht je dat de overheid dat voor de samenleving gaat bepalen en organiseren? Of vind je het een prettiger idee als mensen zelf meer de handen uit de mouwen steken, door (oudere) familieleden en vrienden te ondersteunen? Wat is het beste voor onze toekomst, denk jij?

 

@DickvanderHaven, het is zeker niet onze bedoeling om ouderen de schuld te geven van ouder worden. Want ouder worden daar kun je inderdaad niks aan doen. Dus ik hoop dat ik dat beeld recht kan zetten. We kaarten enkel een situatie aan zoals die nu eenmaal is: over enkele tientallen jaren is de samenstelling van onze samenleving (ook in veel andere landen) waarschijnlijk aanzienlijk veranderd. En dit gaat gevolgen hebben voor hoe we als samenleving de zorg voor ouderen willen organiseren. Wij gaan hierover graag nu al in gesprek, want we kunnen linksaf en rechtsaf. In dit topic peilen we onder andere jouw voorkeur, zodat we bijtijds weten welke rol wij als zorgverzekeraar mogelijk kunnen vervullen. Ik lees dat jij wel wat ziet in het sociaal verbinden van de verschillende generaties. Zou dat dan een 'opdracht' zijn voor de overheid (om dat collectief te organiseren) of een oproep aan de maatschappij (aan ieder individu)? Ben benieuwd!