Goedemiddag forummers Smiley Vrolijk Nog even voortborduren op dit thema. Zojuist telefoongesprek gehad over vergoedingen ivm met mijn aandoeningen. Blijkt dat het op doktersvoorschrift bewegen in extra verwarmd water, in een zwembad speciaal voor mensen met een beperking, niet wordt vergoed mits er een fysiotherapeut aanwezig is. Paar jaar geleden hydrotherapie gehad o.b.v. een fysiotherapeut, in hetzelfde zwembad en dat werd wel helemaal vergoed! Dit vind ik heel raar! Men krijgt alleen toegang tot zo een zwembad op vertoon van een medische indicatie maar de zorgverzekeraar zegt doodleuk: je mag zelf opdraaien voor de kosten van een abonnement! Hartstikke scheef! Wat ook heel onredelijk is is dat als je officieel reumapatiënt bent je bij 4 sterren jaarlijks mag gaan kuren. Hiervoor krijg je jaarlijks een vergoeding tot €1200 (2016). Dat houdt in dat je ook in het buitenland mag kuren! In Nederland weet ik dat je dezelfde vergoeding als reumapatiënt krijgt als je, ik meen, in Groningen gaat kuren. Ik hoef niet naar een buitenland en zou al ontzettend blij zijn als ik in NL zou mogen kuren. Dat kan niet omdat ik geen reuma heb..... maar ik heb wel fibromyalgie... en ik heb wel SOLK.... en ik moet er van alles aandoen om te ontspannen! Heb inmiddels autogene fysio, Shaitsu massage en begin eind deze maand aan een basiscursus bij de polikliniek psycho-somatiek van InGeest/VUmc. Ik zou ontzettend veel baat hebben bij kuren! Inconsequentie ten top! Ik deel dit op dit forum omdat ik hoop dat de beleidsmakers van onze, overigens best wel goede zorgverzekering, dit lezen en inzien dat hier sprake is van ongelijkheid en onrecht! Enerzijds wordt er van alles vergoed voor bijvoorbeeld fibromyalgie en anderzijds heb je als cliënt veel minder rechten dan bijvoorbeeld reumapatiënten. Ik vind echt dat de polisvoorwaarden op dit punt positief moeten worden bijgesteld voor 2017! Positief voor de patienten met fibromyalgie en andere stress-gerelateerde aandoeningen! Stress maakt ziek en ziek zijn kost de patiënten extra geld. Geld dat de meeste van ons niet óver' hebben. Het is niet alsof wij een keuze hebben..... https://www.fontananieuweschans.nl/medical/reumakuren/

Opmerkingen
Community Manager
Hoi Marike, Ik heb net in het originele topic al een reactie achtergelaten. Goed dat je je idee deelt hier op de community. Ik ga opzoek naar een beleidsmaker die mee gaat kijken naar jouw voorstel. In de tussentijd ga ik graag wat dieper in op jouw voorstel. Je geeft aan dat het verschil met de vergoedingen bij andere aandoeningen groot is. Bijvoorbeeld je vergelijking met Reuma. Je zou graag een vergoeding zien voor fibromyalgie en andere stress gerelateerde aandoeningen. Een verandering dus, en ik ben benieuwd hoe jij die verandering voor je ziet. Hoe ziet deze vergoeding er volgens jou uit? Hoe denken anderen hierover? Benieuwd naar het originele topic? Daar zijn we in gesprek over de ervaringen die mensen hebben met fibromyalgie, chronische ischias, chronisch pijn, obesitas en hypertensie. Hier de link: https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Overige-vergoedingen/In-gesprek-over-fibromyalgie-chronische-ischi...
Vaste bezoeker

Goedemiddag Eva en anderen, 

Eva, dank voor je reactie. 

Je vraagt hoe de vergoedingen er volgens mij uit zouden moeten zien.

In mijn bericht gaf ik dat al aan: gelijk trekken met vergoedingen waar Reuma patiënten voor in aanmerking komen bijvoorbeeld. 

 

Ik besef heel goed dat oa fibromyalgie nog niet als officiële ziekte of syndroom wordt aangemerkt door het ministerie van volksgezondheid. 

Dat op zich is al discriminatie,  lijkt mij.

Fibromyalgie wordt buiten Nederland steeds meer gezien als 'echte' ziekte en is zeker aantoonbaar,  ook in Nederland. 

Mensen hebben veel en dagelijks pijn, kunnen hun dagelijkse dingen minder tot niet meer doen, sociale contacten worden lastig, sociaal isolement ligt op de loer,  kunnen depressief worden en als ze dat dan zijn vergoed de zorgverzekeraar dure en langdurige therapieën, dat dan weer wel. 

Het lijkt mij het paard achter de wagen spannen! 

Enerzijds doen mensen,  en dat moedigt de zorgverzekeraar ook aan, zelf al heel veel aan preventie ,  anderzijds zie je dat de zorgverzekeraars zelf zeer terughoudend zijn waar het preventie betreft. 

Dit vind ik behoorlijk tegenstrijdig. 

 

Fibromyalgie valt nu onder de grote paraplu SOLK. 

Somatisch Onvoldoende verklaarden Lichamelijke Klachten. 

Lijkt mij ook zeker een projectje  voor de zorgverzekeraars. 

Ook hier geldt : beter voorkomen dan genezen. 

Ellenlange trajecten binnen de GGZ zijn enorm prijzig en cliënten hebben liever dat het voorkomen kan worden uiteraard : niemand wil ziek worden of zijn,  niemand heeft hierin de keuze. 

En zoals het er nu uitziet zullen mensen door stress steeds vaker en meer ziek worden. 

Tot zover mijn pleidooi. 

Ik hoop ten zeerste dat de beleidsmakers mijn overdenkingen willen meewegen. 

Uiteindelijk vertel ik ze niets nieuws natuurlijk 😕

 

Vaste bezoeker

Ter verdere informatie :

 

Ik volg o.m. autogene training bij een gespecialiseerde fysiotherapeut die overigens netjes wordt vergoed uit mijn 4 sterren-pakket.

 

http://www.psycho-consult.nl/autogene_training.html

Community Manager

Hoi Marike,

Bedankt voor je reacties. Ik heb even met onze beleidsmaker gesproken en hij komt met nog wat extra informatie. Met fibromyalgie zijn er namelijk wel vergoedingen mogelijk. Dit heeft allemaal te maken van welke definitie van reuma er wordt gebruikt.

 

De vergoedingen waarover je schrijft in je voorbeelden zijn vergoedingen uit de aanvullende verzekering. 
Daar is voor ons dus wat meer vrijheid in, ook in het bepalen van de voorwaarden. Dus ook wel definitie van reuma we gebruiken. 

 

Voor verschillende vergoedingen uit de aanvullende verzekering werken wij met een lijst met 'reumatische aandoeningen'.  Heeft een verzekerde deze aandoening, dan krijgt de verzekerde een vergoeding. Bijvoorbeeld bij het bewegen in extra verwarmd water, waarover je ook schrijft in je voorbeeld.  Op deze lijst staat ook de aandoening fibromyalgie. Wij gebruiken de definitie van reuma, zoals het Reumafonds die heeft bepaald. Er zijn wel voorwaarden wat betreft de zorgverlener, zoals je ook op de website terug kan lezen. Wat op deze pagina (nog) niet terug te vinden is, is het lijst met aandoeningen. Dat heb ik doorgegeven aan mijn collega's van de afdeling online, zodat hier geen onduidelijkheid meer over kan bestaan.

 

Als je met deze nieuwe informatie kijkt naar de vergoedingen (voor reuma), mis je dan nog iets? 

Hoe zou jij de informatie op de website terug willen? Is het voldoende om te zeggen dat we de definitie van het Reumafonds hanteren? Of zou je liever een volledig lijstje willen zien? 

 

In je reactie schrijf je dat fibromyalgie nog niet als officiële ziekte of syndroom wordt gezien. Ik kan me goed voorstellen dat dat voor de nodige frustraties zorgt. Het gevoel van discriminatie zoals je het omschrijft in je tekst. Zeker niet prettig!  

Vaste bezoeker

Goedemorgen Eva,

Dank voor je uitgebreide antwoord.

Kan helaas niet zeggen dat het er duidelijker op is geworden.

Begrijp ik nu goed dat fibromyalgie toch onder reuma valt?

Het, op doktersvoorschrift, bewegen in extra verwarmd water moet ik zelf betalen, het abonnement dan.

Bij het indienen van de rekening moest ik dan wel weer een nieuwe indicatie opsturen, hetgeen ik gedaan heb maar het werd niet vergoed!

Heb hier kortgeleden nog over gebeld en volgens de medewerker wordt het ook inderdaad niet vergoed.

 

Op de website wordt alleen maar over reuma gesproken wat betreft vergoedingen.

Het zou duidelijker zijn als fibromyalgie daar expliciet bij wordt vermeld.

 

Net even gekeken op de site van het Reumafonds maar kan daar de formele definitie van reuma daar niet vinden.

Fibromyalgie wordt wel genoemd en uitgelegd maar het is voor mij niet helder of het dan ook automatisch reuma is.

Er is veel onduidelijkheid, naar mijn mening, en transparantie is juist nodig.

Kunnen jullie alsjeblieft meer aandacht hieraan besteden?

 

Nogmaals ik zou, denk ik, best wel baat hebben bij een kuur als ik de info van de kuren lees.

Ik zou het iig heel graag willen proberen!

 

Tot slot: ik zou graag het volledige lijstje ontvangen en denk ook dat het thuis hoort op jullie site.

 

Kijk belangstellend uit naar je antwoord!

 

Groetje,

Marike.

 

Vaste bezoeker

Beste mensen,  ik zou heel graag antwoord krijgen op mijn vragen.

Community Manager

Hoi Marike, de vraag staat nog uit bij mijn collega. Zodra ik meer weet, weet jij dat ook (middels dit topic). Excuses dat het wat langer duurt. 

Community Manager

Hoi Marike, ik heb inmiddels wat meer informatie voor je. 

 

In je laatste reactie stel je inderdaad een aantal vragen. Samen met mijn collega heb ik hiernaar gekeken. 


Ik begin bij je eerste vraag: Begrijp ik nu goed dat fibromyalgie toch onder reuma valt? Ja, dat klopt. Wij hanteren de definitie van het Reumafonds. Het stukje informatievoorziening bespreek ik later in deze reactie. 

Ik wil eerst even kijken naar de vergoedingen waar je nu gebruik van zou willen maken. Als eerst het bewegen in extra verwarmd water, zoals ik begrijp is deze declaratie afgewezen?
Het is zo op dit moment niet mogelijk om te beoordelen of dat je hiervoor in aanmerking komt. Het stukje reuma kan wel al van het lijstje af, want fibromyalgie hoort hier dus gewoon bij. Maar er zijn nog andere voorwaarden. Voldoe je daar ook aan? 
Hier een overzicht: 

 

Voorwaarden voor vergoeding

1 U moet 1 keer een verklaring van een huisarts of medisch specialist aan ons geven. Uit deze verklaring moet blijken dat u oefentherapie in extra verwarmd water nodig heeft vanwege de medische indicatie reuma. 

2 De oefentherapie moet plaatsvinden in groepsverband en onder verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut, oefentherapeut en/of reumapatiëntenvereniging.

In je eerste reactie lees ik ook over het wel en juist niet aanwezig zijn van de fysiotherapeut. Kan het hier misschien mee te maken hebben? Let ook wel op dat het echt gaat om oefentherapie en niet toegangskosten tot een warmwaterbad. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste aanvullende verzekering te hebben. Bijvoorbeeld een aanvullende verzekering met 3 of 4 sterren. 
Voldoe je wel aan deze voorwaarden maar heb je nog steeds een afwijzing gekregen, dan laat ik graag naar je afgewezen nota kijken als je dat wat lijkt. Geef dan even een seintje! 

In je eerste reactie schrijf je ook over een vier sterren aanvullende verzekering. Is dit ook de verzekering die jij hebt? Je hebt het namelijk ook over de kuurbehandeling en de vergoeding van 1200 euro die daarbij hoort. Deze vergoeding (van 1200 euro) komt alleen uit de ComfortPlus aanvullende verzekering (Agis). Hier lees je meer informatie over deze vergoeding: Kuurbehandeling bij reuma
Je geeft aan dat je graag gebruik zou willen maken van een kuurbehandeling. Via de bovenstaande link lees je ook hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn. Kan ik je daar nog mee helpen? 
 

Dan wil ik nu graag het stukje informatievoorziening met je bespreken. 

Je geeft aan: Op de website wordt alleen maar over reuma gesproken wat betreft vergoedingen. Het zou duidelijker zijn als fibromyalgie daar expliciet bij wordt vermeld.
Dankzij dit denk mee idee is dit iets waar we nu naar aan het kijken zijn. Dus om duidelijk te maken welke aandoeningen wel en niet onder de noemer 'reuma' vallen. 
Ik ga deze week verder in gesprek met mijn collega's van de afdeling online, zodat ook de website hierin kan worden meegenomen. Dat zijn alle vergoedingspagina's waar het gaat over reuma. Uiteraard koppel ik nog terug wat hieruit is gekomen en neem ik je input mee. Ook je signaal dat je op de website van het Reumafonds eigenlijk ook geen lijstje kan vinden. 

Vaste bezoeker

Paar dagen geleden mijn antwoord hier gezet maar vind het niet terug. ..

Community Manager

Wat raar Marike! We hebben even gezocht maar niks terug kunnen vinden. 

Ging het wel goed met plaatsen of kreeg je een foutmelding?