Mijn man heeft de ziekte van Parkinson, zowel geestelijk als lichamelijk gaat het achteruit. Hij heeft erg veel last van stijfheid en rugpijn. De neuroloog gaf hem een verwijsbrief voor de fysiotherapie, de afspraken lagen te ver uit elkaar zo dat de gewenste resultaten uitbleven. Via de huisarts naar de Chiropracter dat was helemaal geen succes, zoveel kraken is niets voor iemand die zo stijf is en zich niet kan ontspannen, na veel gezoek voor een alternatief kwamen we uit bij een Japanse massagestoel INADA. Hij staat nu 3 weken thuis en mijn man is al een stuk soepeler en ontspanner, dan al die weken daarvoor. Nu we de zorgverzekeraar ontzien van declaraties, vroeg ik een bijdrage voor deze stoel, maar kreeg het antwoord NEE. Het zou zo mooi zijn als de verzekeraar zich eens zou verdiepen in de massagestoel, wat de stoel voor een hoop mensen kan doen. Elke dag 20 min. in zo'n stoel zal voor een hoop mensen een verademing zijn. Misschien een optie de stoel via de kruisvereniging uit te lenen en te kijken wat voor baat de mensen er bij hebben.

Opmerkingen
Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Welkom op de communite @zwart. Wat goed dat je hierover met ons in gesprek wil. Krijgt je man nu helemaal geen fysiotherapie meer? Waarom lagen de afspraken bij de fysiotherapeut zo ver uitelkaar?

 

Je hebt het ook over een massagestoel. Stel je een vraag en gaat het je erom te weten waarom een massagestoel niet vergoed wordt? Of heb je een voorstel om ons beleid te veranderen en stel je voor om wel een vergoeding voor massagestoelen te doen. Of om massagestoelen beschikbaar te stellen als hulpmiddel? En wil je daarover met ons in gesprek? In het laatste geval kan ik dit topic verplaatsen naar 'Denk Mee'. En kunnen we daar met elkaar in gesprek. Kun je hier wat meer vertellen? Dan kan ik beter beoordelen waarover we in gesprek gaan.

Debutant

Hallo Corina,

We willen graag in gesprek gaan om onze ervaringen te delen over de massagestoel.

Met vriedelijke groet

Debutant

mijn man krijgt nu geen fysiotherapie op het ogenblik omdat de stoel zijn werk goed doet, de behandelingen lagen ver uit elkaar vanwege de drukke praktijk en de partime werkzaamheden van de fysiotherapuut

Community Manager

Beste @zwart, bedankt voor de toelichting bij je ervaring! Fijn om te horen dat je man zich nu soepeler en meer ontspannen voelt.

 

Ik kan me voorstellen dat meer mensen jouw ervaring delen, en dat er ook andere inzichten zijn. Daarom heb ik je idee verhuisd naar Denk Mee. Hier kunnen andere mensen meelezen en meedenken over jouw idee.

 

Maar laten we eerst even checken of we elkaar goed begrijpen. Daarom een samenvatting:

 

Jouw idee is dus om iedereen een vergoeding te geven voor de aankoop van een zelf uitgekozen hulpmiddel, zoals een massagestoel, als dit voor de persoon in kwestie een beter resultaat oplevert dan fysiotherapie (waar de specialist naar heeft doorverwezen). Hiermee zou de fysiotherapiebehandeling (en -vergoeding) dan ook overbodig worden.

 

Je kwam op dit idee omdat de behandeling bij de fysiotherapiepraktijk, waar de specialist naar doorverwees, niet de gewenste pijnverlichting bood bij de lichamelijke klachten van je man. Door drukte en parttime-uren bij deze praktijk lagen de benodigde behandelingen te ver uit elkaar.

 

Klopt die samenvatting?

 

Vragen die ik nog heb, om een duidelijker beeld te krijgen:

 

  • Als de fysiotherapeut, waar je man is geweest, minder druk was en regelmatiger kon behandelen, had je je dan ook verdiept in hulpmiddelen, zoals massagestoelen, en overwogen om er een te kopen?
  • Heb je geprobeerd een andere fysiotherapeut te vinden die minder druk is en regelmatiger kan behandelen, voordat je de massagestoel kocht? Zo niet, waarom niet?
  • Welke richtlijnen zouden er nodig zijn voor de aanschaf (en vergoeding) van een hulpmiddel, zoals een massagestoel (in plaats van fysiotherapie)? Is de mening van een medisch specialist nodig? Kan iedereen elk merk en elke uitvoering kiezen? Wanneer kom je NIET in aanmerking voor vergoeding? Enzovoorts. Ik ben benieuwd hoe je aankijkt tegen het voorkomen van ongelijkheid en willekeur in wie wat vergoed zou krijgen. Aangezien datgene wat voor de ene persoon zou gelden, ook voor alle andere personen zou moeten gelden.

 

Wellicht komen we al pratende op nog meer verduidelijkingsvragen, maar ik denk dat antwoord op deze vragen alvast een mooie verdieping vormt.

 

Ik ben benieuwd. Ik hoor graag van je!