0 likes

Mijn vraag is deze, er worden vergoedingen betaald voor diabetes en andere dingen, maar ik heb een stoma en daar kom ik nooit meer vanaf, en met mij heel erg veel mensen. Zelf mijn voeten onderhouden is door de stoma heeeeel erg moeilijk, is daar ook geen bergoeding voor te regelen

Opmerkingen
Vaste bezoeker

Hallo,

 

Ik vroeg me af of er misschien iets mogelijk is voor komende jaren. Ook vraag ik mij af of er meer mensen zijn die hier tegenaan lopen. Ik heb chronisch ontstoken teennagels en chronisch ingegroeid. Ik heb meerdere vormen van reuma, maar net niet die vormen waarvoor je in aanmerking komt voor de vergoeding van reumatische voet. Wel kan ik een medische verklaring krijgen, alleen kom je niet in aanmerking voor een vergoeding voor chronisch ingroeiende teennagels en daardoor chronische ontstekingen. Dit is in ieder geval voor mij heel lastig, omdat ik wel afhankelijk ben van regelmatige pedicurezorg (waaronder drukvrij leggen, nagel knippen/snijden en nagelbeugel) en dit wel ook komt door verminderde weerstand/reuma. Nu is het steeds zo erg dat ik er niet op kan staan of lopen en ik wil ook niet naar het ziekenhuis voor nagelchirurgie (de huisarts kan er ook niets meer mee). Maar misschien is het mogelijk om de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering uit te breiden? Eventueel met als voorwaarde dat het dan bij een podotherapeut moet gebeuren (zij kunnen ook o.a. Nagelbeugels en ik ben daar ook naartoe verwezen vanuit de medisch pedicure, zij kunnen toch nog weer wat lastigere problemen)? Ik weet wel dat er een beperkte vergoeding is voor podotherapeutische zorg in het algemeen, maar voor mij is voornamelijk de vraag of pedicurezorg uitgebreider kan of een extra vergoeding voor pedicurezorg ook als de podotherapeut het doet.

Community Manager

@Mel Bedankt voor je idee. Ben je al bekend met de vergoeding voor podotherapie? En is dat waar je naar op zoek bent? Wellicht dat je daar gebruik van kan maken? Is er een reden dat je niet geopereerd wil worden, waar we wellicht bij kunnen helpen?

Vaste bezoeker

Hallo Raoul,

 

ja ik ben wel bekend met de vergoeding voor podotherapie, helaas heb ik die al voor andere dingen nodig en zou een pedicure een groot gedeelte ook moeten kunnen. Meestal werken de operaties maar tijdelijk en zijn voor mij behoorlijk belastend (alleen lokale verdoving kan niet). Als het op een minder invasieve manier kan, zou ik dat fijner vinden. En misschien is het dan ook minder duur, dat weet ik niet. De medische pedicures die ik heb gezien, zijn ook geen fan van hoe artsen ermee omgaan. Er zijn toch twee verschillende visies erover lijkt het. De ene is van het steekt in je vlees, dus moet eruit en de ander dat dit het alleen maar erger en chronisch maakt en dat je juist de nagel moet laten groeien maar met hulp zodat het de juiste richting op gaat. Beide zijn voor mij niet perfect.

 

Maar het was eigenlijk specifiek een vraag of er misschien naar gekeken kan worden om de in aanmerking komende medische indicaties voor de pedicure vergoeding uit te breiden (aangezien dit wel een medisch probleem is, wat gevaarlijk zou kunnen worden). 

Community Manager

Hoi @Mel, ik begrijp je vraag. Het is alleen wel de meest complexe weg, vandaar dat ik eerst de andere opties af wilde gaan. Het aanpassen van voorwaarden van een vergoeding kan zeker, maar dan zal ik eerst helder moeten krijgen wat de reden is dat de voorwaarden nu het type reuma waar jij last van hebt niet omvatten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er voldoende draagvlak is voor een beslissing, dus daarvoor is input nodig van community-leden en collega's die hier in gespecialiseerd zijn. Als er dan inderdaad genoeg draagvlak is, is een aanpassing pas mogelijk vanaf 2019 omdat de voorwaarden voor komend jaar op dit moment al vastliggen. Dus begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker met je kijken wat de mogelijkheden zijn, het is alleen niet een snel proces.

Met welke vorm of vormen van reuma zou je de voorwaarden uitgebreid willen zien? Op dit moment zijn deze vormen opgenomen:

 

 • artritis bij darmziekten
 • artritis psoriatica (gewrichtsontsteking bij mensen met de huidziekte psoriasis)
 • de ziekte van Bechterew
 • chondrocalcinosis
 • jeugdreuma
 • chronische jicht aan de voet(en)
 • paget (botziekte)
 • polyneuropathie
 • chronische reactieve artritis
 • reumatoide artritis
 • sclerodermie
 • ziekte van Still (jeugdreuma)
 • ernstige artrose aan de voet, met standsafwijkingen en/of vergroeiingen
Vaste bezoeker

Hallo @Raoul,

 

Zelf zit ik te denken of het niet voor alle vormen van reuma kan, net zoals bij andere vergoedingen van jullie (zoals bewegen in warm water in groepsverband). Dus dat je de definitie/ziektes van het reumafonds gebruikt. Want ik zou verwachten dat je bij alle vormen verminderde weerstand hebt, dus gevoeliger voor ontstekingen. Ook door de medicijnen kan je nagelproblemen krijgen. En met reuma heb je meestal stijfheid en pijn waardoor je het minder makkelijk zelf kan (en evt standsafwijkingen). Dit wisselt natuurlijk ook per persoon, waardoor het kan dat iemand met een ziekte waarbij je het juist verwacht er geen last van heeft en andersom.

Community Manager

Hoi @Mel, heldere vraag. Ik ga voor je checken waarom er nu een beperkt aantal vormen van reuma binnen de vergoeding vallen en zal vragen hoe we aankijken tegen het verruimen van de voorwaarden. 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo @Johanna 23,

 

Wat goed dat je deze vraag stelt. Ik zie dat je al weet dat er geen vergoeding is voor pedicurehulp voor mensen met een stoma. Je vraagt nu of daar ook geen vergoeding voor te regelen is. Ik vind dit een interessant onderwerp waarover we de discussie kunnen aangaan. En ik ben benieuwd wat anderen daarvan vinden. Daarom maak ik van dit topic een 'Denk-Mee idee'. Dat is dit de plek waar je in contact met Zilveren Kruis en andere mensen kunt komen om samen dingen te verbeteren.

 

Nu zit pedicurezorg alleen in de basisverzekering voor diabetes met bepaalde profielen. En heeft Zilveren Kruis een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering met 3 sterren bij reuma of een medische voet (bv bij hamertenen of psoriasis-nagels).

 

Wat vinden jullie: zouden de kosten van een pedicure voor meerdere doelgroepen of aandoeningen vergoed moeten worden? En zo ja, welke  dan? En waarom?

 

Ik vraag ook even bij onze inhoudsexperts wat zij hierover weten. Ik kom daar nog op terug.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hi @Johanna 23,  

 

ik heb voor je nagevraagd waarom we voor bepaalde groepen mensen wel pedicurezorg vergoeden en voor andere weer niet.  

Uiteindelijk wordt er naar één ding gekeken: Als de voetzorg wordt gegeven door een partner of wijkverpleegkundige - dus geen pedicure professional, is er dan een risico op (meer) medische kosten van de patiënt? Als er geen risico is op (meer) medische kosten, dan is er ook geen vergoeding voor pedicurezorg.

 

Zelfs binnen bepaalde groepen aandoeningen zijn er verschillen. Ik gebruik reuma graag als voorbeeld: 

Aan de ene kant heb je reumatische aandoeningen die gewrichtsontstekingen van de voet en daarbij ook vaak vergroeiingen van de voetgewrichten. In dat geval is het verstandig om de voetzorg over te laten aan een pedicure. Worden de teennagels geknipt door bijvoorbeeld de partner of wijkverpleegkundige, dan is er dus een risico op (meer) medische kosten. 

Aan de andere kant heb je reuma aan de handen of andere vormen van spierreuma. Er is dan geen risico op (meer) medische kosten wanneer een partner of wijkverpleegkundige de teennagels knipt. Daarom is er in deze situaties ook geen vergoeding. 

 

Bij een stoma is dat ook zo: er is geen risico op (meer) medische kosten wanneer en partner of wijkverpleegkundige de teennagels knipt.

 

Ons beleid is dus om alleen pedicurezorg te vergoeden als een risico op (meer) medische kosten is als de voetzorg niet door een pedicure gedaan wordt. Zouden we dat los laten dan zou iedereen in aanmerking kunnen komen voor voetzorg door een pedicure. Daardoor zouden de zorgkosten omhoog gaan. En dat heeft weer gevolgen voor de hoogte van de premie.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Status gewijzigd in: Wordt niet uitgevoerd

Hoi @Mel

In een ander Denk-Mee topic speelde dezelfde discussie over vergoeding van pedicurezorg. Daarom heb ik de 2 topics samengevoegd. Hierboven kun je lezen waarom er voor bepaalde pedicurezorg wel een vergoeding is en voor andere weer niet. Ik kopieer daarom nog even de laatste alinea waar de kern van de boodschap staat:

 

'Ons beleid is dus om alleen pedicurezorg te vergoeden als een risico op (meer) medische kosten is als de voetzorg niet door een pedicure gedaan wordt. Zouden we dat los laten dan zou iedereen in aanmerking kunnen komen voor voetzorg door een pedicure. Daardoor zouden de zorgkosten omhoog gaan. En dat heeft weer gevolgen voor de hoogte van de premie.'

 

Ik pas de status van dit Denk-Mee idee aan in 'Wordt niet uitgevoerd'.