Mensen met lipoedeem zou liposuctie/ liposculptuur vergoed moeten worden. Dit is geen cosmetische ingreep en kan veel ellende en kosten voorkomen! Je wordt veel mobieler en hebt minder pijn! Je kunt dan blijven werken. We voelen ons in de steek gelaten.

Opmerkingen
Community Manager

@deborahpoterson Hoi Deborah, leuk dat je onze community gebruikt om je idee in te dienen! De ideeën van @monique89@Silvia1@DianaFr@Vanessa en @Manuela gingen hier ook over. Ik heb die ideeën hier naar toe verplaatst om daar het gesprek over lipoedeem te voeren en andere mensen de gelegenheid te geven hun ervaringen te delen. We nemen je voorstel in behandeling en komen er op terug.

Community Manager

@deborahpoterson: Ik heb navraag gedaan bij Fred Kersbergen, één van onze adviserend medisch specialisten. Hij geeft aan dat liposculptuur bij lipodeem op dit moment niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed om de volgende reden:

 

De behandeling is vooral eerste conservatie met elastische kousen, lymfedrainage therapie en leefstijladviezen. De operatieve behandeling bestaat uit liposculpture /liposuctie.

 

(Vibro)liposuctie/liposculpture wordt nog immer als onverzekerde zorg gezien. In het verleden heeft Het zorginstituut negatief geadviseerd ten aanzien van de vergoeding van deze behandeling uit de basis verzekering (2007) met een laatste update in 2012. Voornaamste reden van dit standpunt was het ontbreken van vergelijkende onderzoeken in de literatuur.

 

Voor nadere informatie verwijs ik naar de werkwijzer plastische chirurgie van de VAGZ onder dermolipectomie en liposuctie. Hier wordt duidelijke aangeven wanneer er sprake is van een behandeling die voor vergoeding in aanmerking komt. Het toetsingskader daarbij is of er sprake is van een ernstige verminking of – functiestoornis.

 

Op pagina 14 van het VAGZ-document vindt je de werkwijze voor beoordeling van behandelingen van plastisch-chirurgische aard. En hier staat het officiële standpunt van ZiN uit 2012.

 

Ik ga navragen of er nog andere opties mogelijk zijn.

Community Manager

@deborahpotersonIk heb nog even navraag gedaan bij Fred Kersbergen. De vraag die ik nog had is op welke termijn er opnieuw gekeken wordt naar het besluit van het Zorginstituut. Wat hij aangaf is dat de herziening van een standpunt niet gebonden isaan een bepaalde termijn, wat wel wenselijk zou zijn. Er is onvoldoende menskracht om dit periodiek te doen. De aanleiding is meestal een lopende zaak bij de SKGZ waar dan aan ZIN om advies wordt gevraagd. Bij grotere onderwerpen wordt ook spontaan onderzoek gedaan en een standpunt vastgesteld. Maar meestal zit daar een vraag achter vaak vanuit juridisch hoek.

 

Als je hier verder nog vragen over hebt hoor ik het graag.

Community Manager
Status gewijzigd in: In onderzoek
 

Leuk dat je dat zo zegt @RaoulDe behandeling is vooral eerste conservatie met elastische kousen, lymfedrainage therapie en leefstijladviezen. En juist die lymfedrainage therapie wordt dus óók niet vergoed, ja het aantal behandelingen volgens de aanvullende verzekering maar niet chronisch. Lichamelijk ga ik steeds verder achteruit omdat ik niet de zorg krijg die nodig is. Arbeidsongeschikt, pijnmedicatie, ziekenhuisbezoek, thuiszorg en nu ook geestelijke zorg, inclusief antidepressiva, omdat ik het allemaal niet meer zie zitten. Dit is onmenselijk en veel duurder dan de behandelingen te vergoeden die nodig zijn.

Community Manager

Hoi Kruimeltje en andere lezers,

 

Sorry dat het langer duurt voordat je een reactie krijgt op jouw post. Ik heb jouw reactie en de reacties van andere communityleden gelezen.

 

Ik lees in het topic en hier duidelijk de oproep: Vergoed liposuctie/liposculptuur voor mensen met lipoedeem. Dit is een duidelijk punt.

De uitleg over ‘waarom wordt dit niet uit de basisverzekering vergoed’ is al eerder door Raoul namens Fred hierboven gegeven. Nog even kort: Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft in 2007 negatief geadviseerd ten aanzien van de vergoeding van deze behandeling uit de basis verzekering. In 2012 is dit standpunt nog herzien. Deze behandeling blijft niet verzekerde zorg, omdat er niet voldoende vergelijkend onderzoek is naar deze behandeling.

 

In het topic over dit onderwerp werd eerder gesproken over de mogelijkheden voor vergoeding uit de aanvullende verzekering. Liposuctie/ liposculptuur behandelingen zijn erg kostbaar zijn. Het opnemen van deze behandeling in de aanvullende verzekering heeft invloed op de premie. Deze kan hierdoor dusdanig stijgen dat het afsluiten van de aanvullende verzekering niet voor iedereen meer interessant is behalve voor een kleine specifieke groep mensen. 

 

Zoals ik al schreef heeft het ZiN over dit onderwerp een uitspraak gedaan. Wel willen we graag bekijken of er op dit moment al nieuwe onderzoeken zijn waar het ZiN naar kan kijken. Als we daar meer over weten laten we dit uiteraard hier en in het topic weten. 

 

Ik snap dat dit wellicht niet de reactie is die jullie hadden gehoopt. Ik hoop dat het in elk geval uitleg geeft over de mogelijkheden maar ook wat niet mogelijk is. Als jullie vragen hebben hoor ik dat graag. 

 

@kruimeltje, ik jouw reactie lees ik de opmerking dat Lymfedrainage therapie niet vergoed wordt. Of in elk geval niet als chronisch en dus niet vanuit de basisverzekering. Het klopt helaas dat Lipoedeem niet staat op de zogenaamde chronische lijst staat. Dit betekent dat er geen vergoeding is vanuit de basisverzekering. Heb je op dit moment met je aanvullende verzekering hier bewust rekening mee gehouden? 

Met de aanvullende verzekering heb ik hier rekening mee gehouden. Vorig jaar had ik een verzekering die een onbeperkte vergoeding had, toen kreeg ik 2 x per week behandeling. Dit jaar heb ik de 4**** verzekering, een aantal keren 1 x per week en nu sinds een paar maanden 1 x per 2 weken omdat het budget opraakt. :smileysad: . 1 x per 2 weken is een groot verschil met 2 x per week en dat merk ik ook flink in het achteruit gaan. Nu de premie voor het komende jaar flink omhoog gaat, en dit met een WAO niet meer op te brengen is,  ben ik gedwongen om voor een goedkoper pakket te gaan, dus weer behandelingen inleveren. Ik snap jullie redenatie over het ZiN geheel, het ZiN moet inzien dat ze zo verkeerd bezig zijn omdat uiteindelijk de kosten, die ik in mijn voirige reaktie al noemde, hoger zijn door liposculptuur niet te vergoeden. 

Community Manager

Bedankt voor jouw snelle reactie Kruimeltje! Goed dat je er met je aanvullende verzekering bewust rekening mee houdt. Wel lastig dat door financiële redenen dit aankomend jaar niet meer haalbaar is. Mocht je het fijn vinden als ik samen met jou kijk naar je polis en mogelijkheden, laat mij dit weten.

 

Houdt vooral de community in de gaten en je bent uiteraard  welkom om hier mee te blijven praten over de zorg in Nederland. En laat je het mij weten als ik samen naar je polis wil kijken?

Voorbijganger
Overigens is nu wel weer een nieuw onderzoek gedaan naar lipoedeem, het is een onderzoek door amerikaanse artsen. Misschien kunnen jullie hier wat mee? http://www.healio.com/aesthetics/liposuction-body-contouring/news/online/%7B094827e5-1ba1-4dbb-9b85-...
Community Manager

Hoi @DianaFr,

 

Wat super dat je dit met ons deelt. Ik zal dit onderzoek ook voorleggen aan de medisch adviseur met de vraag of dit iets is waar Zorginstituut Nederland (ZiN) iets mee kan. 

 

Ik weet niet of hij dit snel kan beoordelen en op kan terug komen maar ik hou jou en natuurlijk iedereen in dit Idee op de hoogte.

 

Nogmaals dankjewel!