Het ZilverenKruis zou de vergoeding van de tapering-strips moeten vergoeden uit het basispakket.

Opmerkingen
Community Manager

Leuk om te zien dat je zo meedenkt @Tinus2

Ik zie twee reacties van je over taperingstrips of ook wel afbouwmedicatie. Deze reactie, met een concreet voorstel om afbouw medicatie te vergoeden. En nog een persoonlijke tip van je, voor mensen die moeite hebben met afbouwen. Voor geïnteresseerden, die lees je hier: Lukt afbouwen medicatie niet met tapering-strips? Probeer deze methode eens

 Je voorstel is om tapering-strips te vergoeden uit de basisverzekering.  
Er is op dit moment een vergoeding uit de basisverzekering van taperingstrips om het middel venlafaxine af te bouwen van 37,5 mg tot 0 mg. Taperingstrips voor overige geneesmiddelen vergoeden wij niet. Dit is zo sinds 1 mei 2017, in die periode waren we hierover ook druk in gesprek op de community. Dat lees je terug in dit topic: Cinderella tapering. Inclusief alle informatie over de vergoeding (wat wel en wat niet en waarom). 

Ze komen dus al uit de basisverzekering, maar alleen maar voor venlafaxine. Wat voor soort vergoeding had jij in gedachten Tinus? 

Geregelde bezoeker

Eigenlijk zou van alle anti-psychotica en anti-depressieva tapering-strips voorhanden moeten zijn. Een lagere dosering van de medicatie kan een hoop levensvreugd meer opleveren. Om een stap in medicatie oplaag te gaan, moet bij bovengenoemde medicijnen kleinere stapjes genomen worden. Maar ja, de medicijnen waar het patent van af is, kosten bijna niets meer. Vanuit de zorgverzekeraar is er dan weinig motivatie om dit mogelijk te maken.

Groeten.

Community Manager

Hoi Tinus2,

Duidelijk, jouw voorstel en voorkeur gaat over meer dan alleen taperingstrips met venlafaxine. Maar ook andere medicatie. 

 

Als we het hebben over vergoeding dan is relatief kort geleden al besloten dat we alleen taperingstrips met venlafaxine vergoeden.

Daarom blijft de status van dit idee op 'wordt niet uitgevoerd' staan. Hieronder een quote uit een ander en eerder topic met uitleg over deze beslissing. Dan hoef je het topic niet door te spitten naar het juiste stukje: 

 

"Ik kan me voorstellen dat jullie je nu afvragen waarom er alleen een vergoeding komt voor venlafaxine. Dit is de enige stof waarbij het aannemelijk is dat afbouwen via taperingstrips een meerwaarde heeft boven de reguliere geregistreerde middelen. Voor alle andere stoffen zijn er geregistreerde alternatieven voor handen waarmee je als patiënt (en verzekerde) verantwoord kan afbouwen. De behandelaar of apotheker zijn de personen die hierover ook meer informatie kunnen geven. Een (medisch) antwoord op de vraag welke alternatieven er voor je eigen situatie beschikbaar zijn."

 

Ben je benieuwd of wil meer lezen? Zoals waarom alleen 37,5 mg tot 0 mg? Neem dan ook een kijkje in het  Cinderella tapering topic.

Community Manager
Status gewijzigd in: Wordt niet uitgevoerd