0 likes

Hallo,

 

Ik vroeg me af of er misschien iets mogelijk is voor komende jaren. Ook vraag ik mij af of er meer mensen zijn die hier tegenaan lopen. Ik heb chronisch ontstoken teennagels en chronisch ingegroeid. Ik heb meerdere vormen van reuma, maar net niet die vormen waarvoor je in aanmerking komt voor de vergoeding van reumatische voet. Wel kan ik een medische verklaring krijgen, alleen kom je niet in aanmerking voor een vergoeding voor chronisch ingroeiende teennagels en daardoor chronische ontstekingen. Dit is in ieder geval voor mij heel lastig, omdat ik wel afhankelijk ben van regelmatige pedicurezorg (waaronder drukvrij leggen, nagel knippen/snijden en nagelbeugel) en dit wel ook komt door verminderde weerstand/reuma. Nu is het steeds zo erg dat ik er niet op kan staan of lopen en ik wil ook niet naar het ziekenhuis voor nagelchirurgie (de huisarts kan er ook niets meer mee). Maar misschien is het mogelijk om de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering uit te breiden? Eventueel met als voorwaarde dat het dan bij een podotherapeut moet gebeuren (zij kunnen ook o.a. Nagelbeugels en ik ben daar ook naartoe verwezen vanuit de medisch pedicure, zij kunnen toch nog weer wat lastigere problemen)? Ik weet wel dat er een beperkte vergoeding is voor podotherapeutische zorg in het algemeen, maar voor mij is voornamelijk de vraag of pedicurezorg uitgebreider kan of een extra vergoeding voor pedicurezorg ook als de podotherapeut het doet.

Opmerkingen
Community Manager

@Mel Bedankt voor je idee. Ben je al bekend met de vergoeding voor podotherapie? En is dat waar je naar op zoek bent? Wellicht dat je daar gebruik van kan maken? Is er een reden dat je niet geopereerd wil worden, waar we wellicht bij kunnen helpen?

Vaste bezoeker

Hallo Raoul,

 

ja ik ben wel bekend met de vergoeding voor podotherapie, helaas heb ik die al voor andere dingen nodig en zou een pedicure een groot gedeelte ook moeten kunnen. Meestal werken de operaties maar tijdelijk en zijn voor mij behoorlijk belastend (alleen lokale verdoving kan niet). Als het op een minder invasieve manier kan, zou ik dat fijner vinden. En misschien is het dan ook minder duur, dat weet ik niet. De medische pedicures die ik heb gezien, zijn ook geen fan van hoe artsen ermee omgaan. Er zijn toch twee verschillende visies erover lijkt het. De ene is van het steekt in je vlees, dus moet eruit en de ander dat dit het alleen maar erger en chronisch maakt en dat je juist de nagel moet laten groeien maar met hulp zodat het de juiste richting op gaat. Beide zijn voor mij niet perfect.

 

Maar het was eigenlijk specifiek een vraag of er misschien naar gekeken kan worden om de in aanmerking komende medische indicaties voor de pedicure vergoeding uit te breiden (aangezien dit wel een medisch probleem is, wat gevaarlijk zou kunnen worden). 

Community Manager

Hoi @Mel, ik begrijp je vraag. Het is alleen wel de meest complexe weg, vandaar dat ik eerst de andere opties af wilde gaan. Het aanpassen van voorwaarden van een vergoeding kan zeker, maar dan zal ik eerst helder moeten krijgen wat de reden is dat de voorwaarden nu het type reuma waar jij last van hebt niet omvatten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er voldoende draagvlak is voor een beslissing, dus daarvoor is input nodig van community-leden en collega's die hier in gespecialiseerd zijn. Als er dan inderdaad genoeg draagvlak is, is een aanpassing pas mogelijk vanaf 2019 omdat de voorwaarden voor komend jaar op dit moment al vastliggen. Dus begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker met je kijken wat de mogelijkheden zijn, het is alleen niet een snel proces.

Met welke vorm of vormen van reuma zou je de voorwaarden uitgebreid willen zien? Op dit moment zijn deze vormen opgenomen:

 

 • artritis bij darmziekten
 • artritis psoriatica (gewrichtsontsteking bij mensen met de huidziekte psoriasis)
 • de ziekte van Bechterew
 • chondrocalcinosis
 • jeugdreuma
 • chronische jicht aan de voet(en)
 • paget (botziekte)
 • polyneuropathie
 • chronische reactieve artritis
 • reumatoide artritis
 • sclerodermie
 • ziekte van Still (jeugdreuma)
 • ernstige artrose aan de voet, met standsafwijkingen en/of vergroeiingen
Vaste bezoeker

Hallo @Raoul,

 

Zelf zit ik te denken of het niet voor alle vormen van reuma kan, net zoals bij andere vergoedingen van jullie (zoals bewegen in warm water in groepsverband). Dus dat je de definitie/ziektes van het reumafonds gebruikt. Want ik zou verwachten dat je bij alle vormen verminderde weerstand hebt, dus gevoeliger voor ontstekingen. Ook door de medicijnen kan je nagelproblemen krijgen. En met reuma heb je meestal stijfheid en pijn waardoor je het minder makkelijk zelf kan (en evt standsafwijkingen). Dit wisselt natuurlijk ook per persoon, waardoor het kan dat iemand met een ziekte waarbij je het juist verwacht er geen last van heeft en andersom.

Community Manager

Hoi @Mel, heldere vraag. Ik ga voor je checken waarom er nu een beperkt aantal vormen van reuma binnen de vergoeding vallen en zal vragen hoe we aankijken tegen het verruimen van de voorwaarden.