Na wat gezeur bij onze verloskundige praktijk kregen wij dan eindelijk bij 28 weken zwangerschap toestemming om twee weken later de 30 weken echo te doen.
Bij 20 weken was ons kindje volgens het boekje (P50) maar bij de 30 weken echo was ons kindje zeer te klein (P2).

Na drie dagen en twee ziekenhuizen verder is ons zoontje met 30 weken en 3 dagen gehaald met een gewicht van 912 gram en 32 cm. Er komt veel op je af en je merkt pas hoe heftig het eigenlijk is aan de mensen om je heen die uiteraard verschrikt reageren.
Allemaal draadjes, sensoren, zes infuusjes, slangetjes CPAPP, echo's van de hersenen omdat ze daar toch holtes zien, hartfilmpjes en gistermiddag nog een bezoek van de oogarts met druppels, gel, klemmen en een camera op je oogbol.

Onze zoon lag in het LUMC in Leiden en is inmiddels dichterbij huis (qua afstand, niet qua reistijd) in een ziekenhuis komen te liggen.

We rijden dagelijks op en neer en soms meerdere keren per dag. Je zoon achterlaten is het verschrikkelijkste wat er is. Ik vroeg mij af of er iets van reiskostenvergoeding is. Nou deze is er dus niet :catsad:
Het ziekenhuis is niet verder dan 50 km van ons huisadres.

Mijn vrouw heeft gebeld met de Belasting Dienst en we zijn het volgende te weten gekomen.

Het ziekenhuis moet zich meer dan 10 km van het huisadres bevinden.
Het is inkomensafhankelijk, bijvoorbeeld verdien je per jaar € 15.000 dan is de drempel € 265 (voor eigen rekening) alles daarboven mag je declareren.

Ik verwacht dat we niets kunnen declareren aangezien ik fulltime werk.

Kortom zou hier niet naar gekeken kunnen worden. Alle tegemoetkomingen zijn gewenst.

Groet,

Rick

Opmerkingen
Debutant

Hopelijk komen ze jullie een stukje tegemoet want ouders willen gewoon zo veel mogelijk bij hun kind zijn en een beetje hulp in de kosten is dan wel zo fijn! 

Community Manager

Goed om te lezen dat je onze community hebt gevonden @Ciedric.

Wat een heftig verhaal zeg, hoe gaat het nu met jullie zoontje? 

Ik ga opzoek naar een collega die gaat over de inhoud van deze vergoeding, om naar jouw situatie en vragen te kijken. 

 

Regelmatig

Beste Eline,

 

Bedankt voor je reactie hier op het forum en via Facebook!

 

Met onze zoon gaat het steeds beter. Bijna twee weken terug heeft de verhuizing van ziekenhuis A naar ziekenhuis B plaatsgevonden. Hij heeft het goed doorstaan. Inmiddels is ons verteld dat hij nog minstens vier weken in het ziekenhuis zal moeten blijven. Dat zou al heel wat zijn aangezien hij was uitgerekend op 26 september.

 

Wat ik vreemd vind is dat er volgens mij wel een vergoeding is voor het vervoer van een ziek kind bijvoorbeeld voor dialyse of bestraling maar niet voor een kind dat in een couveuse ligt eerst de IC en later de HC.

 

Correct me if I'm wrong.

Community Manager

Hoi Ciedric. 

Terwijl ik wacht op een reactie van mijn collega's kan ik je wel alvast wat informatie geven aan de hand van je laatste vraag. 

 

Er zijn twee verschillende soorten vergoedingen. In je reactie heb je het over dialyse of bestraling. Dat is de vergoeding genaamd zittend ziekenvervoer. Dit is een vergoeding die komt uit de basisverzekering. Het gaat hier om het vervoer van de patiënt zelf om naar de verschillende afspraken te gaan, bijvoorbeeld een dialyse afspraak of een bestraling. Er zijn bepaalde voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. Deze lees je in het linkje eerder in deze tekst. Daarnaast is er soms nog een extra vergoeding mogelijk uit een aantal van onze aanvullende verzekeringen. Meer informatie (en de voorwaarden) zijn terug te vinden op deze vergoedingspagina: vervoerskosten.

 

De andere vergoeding gaat over de reis- en verblijfskosten van de gezinsleden. Deze vergoeding zit niet in de basisverzekering en is opgenomen in een aantal van onze aanvullende verzekeringen. Dit is, zo te lezen, de vergoeding die in jullie situatie is afgewezen. Eén van de voorwaarden is namelijk dat het ziekenhuis meer dan 50 km van het woonhuis moet liggen. Meer informatie over deze vergoeding lees je op de vergoedingspagina: overnachting en vervoer voor gezinsleden.

 

Regelmatig

Beste Eva,

 

Bedankt voor je reactie. Ik ben bekend met de 'regels' waar aan je moet voldoen.

 

Persoonlijk vind ik het wat krom gezien couveuse kinderen ook intensieve zorg nodig hebben. Omdat dit plaats vindt op het moment dat ze in het ziekenhuis liggen gelden er andere regels ook als je een aanvullende verzekering hebt.

 

Het is dat niet iedereen deze weg bewandeld waardoor het hier nog klein blijft. Er zijn met ons vast meer ouders van couveuse kinderen die hier tegen aanlopen.

Ik ben ook heel benieuwd hoe andere zorgverzekeraars hier mee omgaan.

 

Groet,

 

Rick

Community Manager

Hoi Ciedric

Er is weer bijna een week voorbij, hoe gaat het nu met jullie zoontje?

 

Ik heb inmiddels informatie voor je:

 

Ik zie in jouw reacties eigenlijk twee punten naar voren komen.

Als eerste het algemene punt, die dieper ingaat op de vergoeding zoals hij nu is. Waarom is de vergoeding zoals hij is? Kan dat niet anders?  Het tweede punt gaat meer over jullie huidige situatie, zoals je ook in je afsluiting aangeeft:  "Alle tegemoetkomingen zijn gewenst. "  

 

Ik begin bij het eerste punt, de vergoeding die wij in onze aanvullende verzekering hebben opgenomen, voor overnachting en vervoer. 

Deze vergoeding komt voort uit de volgende gedachte: Voor de meeste soorten opnames en behandelingen kan je terecht bij een ziekenhuis in de buurt van je huisadres. (Dat is vaak ook wel binnen een straal van 50 km.) Voor deze situatie kennen wij geen vergoeding in onze aanvullende verzekeringen. Er zijn ook de meer bijzondere opnames en behandelingen die niet in ieder ziekenhuis kunnen worden gedaan. Denk aan een specialistische behandeling die maar in 4 ziekenhuizen wordt uitgevoerd. De patiënt wordt dan behandeld in een ziekenhuis dat (wellicht) verder dan 50 km van zijn huis ligt. In situaties al deze komt de vergoeding voor overnachting en vervoer van gezinsleden om te hoek kijken. 

Als laatste toevoeging, het gaat hem hier ook meer over het niet op en neer 'kunnen' omdat het ziekenhuis wat verder van het thuisadres gelegen is. Daarom zitten er ook verblijfskosten in deze vergoeding. 

 

Het gaat in mijn reactie dan over de vergoeding genaamd:overnachting en vervoer voor gezinsleden. Je hebt het in jouw reacties ook over de vergoeding genaamd: zittend ziekenvervoer. Dat is echt een andere vergoeding, waarbij het gaat over het vervoer van de patiënt zelf in plaats van de gezinsleden.   

 

Dan nu je tweede punt: Het is zo natuurlijk en begrijpelijk dat je bij je kind wilt en moet zijn wanneer zijn of haar leven in gevaar is. Daar is geen enkele discussie over. Er wordt dan wel eens gedacht aan een speciale regeling of een coulance. Ik heb dit daarom ook voorgelegd bij mijn collega die daarover gaat. Het lastige aan deze situatie is, dat bijna iedereen binnen zijn familie of sociale omgeving mee gemaakt heeft dat het leven van een kind in gevaar is en het voor langere tijd in het ziekenhuis ligt. Daarmee ben je gelijk bij het belangrijkste argument om deze behoefte niet met een coulance op te lossen. Het is geen unieke situatie. En als we ‘ja’ zeggen in de situatie van één klant, hoe kunnen we dan in andere situaties vasthouden aan onze voorwaarden?  

 

Dan komen we dus al snel terug bij vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Denk aan het uitbreiden of veranderen. Als verzekeraar moeten we ons altijd afvragen of het zinvol is een vergoeding op te nemen in een pakket. De vraag die we dan stellen is: willen klanten een hogere premie betalen om zo deze vergoeding beschikbaar te krijgen? Dat lijkt me een mooie vraag om verder over in gesprek te gaan. Dus bij deze ook de uitnodiging aan de community leden, zoals @Sanne. Hoe denken jullie hierover?

Regelmatig

Het gaat steeds beter met onze zoon de couveuse is inmiddels ingeruild voor een warmte bedje en zijn gewicht ligt op 1640 gram.

 

Het argument dat bijna elke ouder, familielid of in een vriendenkring kinderen hebben die eens in levensgevaar komen lijkt mij wat ver gezocht. Als dat wel het geval zou zijn dan was dit vast in een aanvullende verzekering toegevoegd. Dit is echter niet het geval!

 

Ik ben gaan informeren bij andere zorgverzekeraars en hun voorwaardes zijn op dit gebied veel gunstiger dan het Zilveren Kruis. Enkele verzekeraars zijn zelfs aangesloten bij hetzelfde Achmea als het Zilveren Kruis maar hanteren toch andere regels en waarschijnlijk ook prijzen. 

 

Verschillend van 30 km van het woonadres tot 20 km van het woonadres (minstens 14 opname dagen tot max € 200). Er zijn er enkele die niets vergoeden. Dit zijn voornamelijk kleinere en minder bekende zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar met de beste voorwaarde op dit gebied had een vergoeding tot € 200 zo lang het ziekenhuis maar in Nederland staat ongeacht de afstand.

 

De meest voorkomende regeling is die van 25 km. Te vergelijken met een drie sterren verzekering. Het Zilveren Kruis blijft dus 25 km achter in vergelijking met de meeste grote zorgverzekeraars.

 

Gezien de argumentatie die het Zilveren Kruis geeft en de betere voorwaarde bij de concurentie ga ik nog eens goed kijken of wij in januari gaan overstappen of niet.

 

Bedankt voor de reacties.

Community Manager

Hoi Cierdric.

Goed om te horen dat het steeds beter gaat met jullie zoontje.

 

Fijn dat je nog een bericht stuurt. Mijn collega heeft het ook gelezen. Hij zorgt ervoor dat het stukje vervoer en verblijfskosten in de toekomst weer op de agenda wordt gezet. Dat er opnieuw naar de voorwaarden wordt gekeken. Ik besef me dat dit niet gaat over jullie huidige situatie, maar over de toekomst. Dit denk mee idee en jouw situatie als voorbeeld wordt dan ook meegenomen. Voor de voorwaarden van 2017 gaat dit niet meer lukken, dit zal dan gaan over 2018. 

 

Veel beterschap voor je zoontje. Dat hij weer snel mee naar huis mag! 

Webcare

Hoi Leny, In Mijn Zilveren Kruis kun je zien of jij het vinkje vooraf gespreid betalen van je eigen risico hebt aangezet. Ik stuur je hier de link. Als jij dan met je DigiD inlogt kom je op de juiste plek uit.

 

Laat het gerust weten als we je kunnen helpen, dit kan ook in een privébericht. Daarvoor klik je op mijn naam.

 

groet Pauline

 

 

Voorbijganger

Trek deze regeling breder: onze zoon heeft twee maal opgenomen gezeten in het Nederlands astma centrum in Davos in Zwitserland. Vanwege moeilijk behandelbaar ernstig allergisch astma. De eerste keer drie maanden; de tweede keer zes weken. 

Deze opname wordt, na goedkeuring, vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste keer was hij 13, de tweede keer 16 jaar oud.

en natuurlijk wilden wij op bezoek. 

We hadden geen recht op reis- en verblijfskostenvergoeding omdat de hooggebergte kliniek niet in Duitsland of België ligt. (Leek ons nogal logisch; in die landen is geen hooggebergte. En boven de 1300 m. overleeft de huisstofmijt niet. En daar reageerde ons kind zo heftig op)

wij hebben toen de suggestie gedaan om in per periode onkosten te vergoeden om ons kind te bezoeken. Daar is toen niets mee gedaan. 

Gelukkig hebben wij met familie een oplossing gevonden. Er waren daar ook kinderen die geen bezoek kregen omdat hun ouders dat niet konden betalen. 

Belachelijk vonden wij dat. 

Onze suggestie: pas niet alleen regels toe maar luister naar reeele situaties als deze. De regelgeving moet niet leidend zijn, maar de mens!