Juist door naar de mondhygiënist te gaan voorkom ik problemen met mijn tanden en dus tandartskosten.
Ik heb een 4* aanvullende tandarts verzekering. Ik vind het niet kloppend dat ik voor zo een basisbehandeling moet bijbetalen.

Opmerkingen
Community Manager

Welkom @Nina1

Ik zie dat je een idee hebt aangemaakt. Als ik het goed begrijp moet je nu bijbetalen voor de behandelingen van je mondhygiënist. Hier ben je het niet mee eens. Omdat je deze behandelingen als basisbehandelingen ziet binnen de tandheelkundige zorg. Daarnaast heb je het ook over een stukje preventie. Heb ik het zo goed begrepen? 

Het klopt dat je de behandelingen van de mondhygiënist (M-codes) niet volledig vergoed krijgt. Namelijk voor 75%. Dat is zo voor de tandartsverzekeringen met 1 t/m 4 sterren. Hier lees je alles over de vergoeding: Tandarts en mondhygiënist vanaf 18 jaar. Uit je titel maak ik op dat het je ook bekend is dat deze vergoeding is aangepast. Ook die informatie klopt. 

Heb jij het - voor zover jij thuis bent in deze materie - dan over enkel de behandelingen met M-codes? Dat is namelijk exact het stukje wat is aangepast in de vergoeding. En staat (volgens mij) met name in het teken van preventie. Je hebt bijvoorbeeld ook tandvleesbehandelingen door een tandarts of mondhygiënist (T-codes). Die worden uit de aanvullende tandartsverzekering met 4 sterren wel volledig vergoed. Maar niet (allemaal) uit de andere aanvullende tandartsverzekeringen. 

Tot slot nog een aansluitende vraag. Heb jij het hier enkel over de aanvullende tandartsverzekering met 4 sterren. Dus de meest uitgebreide. Of zou dit ook voor de andere aanvullende tandartsverzekeringen moeten gelden (en welke dan)? 

Ik ben benieuwd Nina! Ik wacht je reactie af, zodat ik alle informatie heb. Daarna zal ik je voorstel bespreken met mijn collega's die gaan over deze vergoeding. 

Debutant

Hallo Eva,
ik had het over de behandelingen met M-code.
Ik denk dat eigenlijk alle aanvullende tandarstsvergoedingen deze behandelingen zouden moeten vergoeden omdat ze juist heel veel tandarstbezoeken/kosten voorkomen.
MVG Nina

Community Manager

Bedankt voor de extra toelichting Nina. Duidelijk hoe jij het voor je ziet. 

Je verzoek wordt door mijn collega's bekeken. Zodat je weet of we iets met je idee gaan doen. En uiteraard ook waarom wel of niet. Zodra ik een reactie heb ontvangen laat ik dat hier weten. 

Community Manager

Na contact met mijn collega's heb ik een update voor dit idee. 
We kiezen ervoor om de vergoeding niet aan te passen. Ik begrijp dat je liever op een ander antwoord had gehoopt Nina, maar hopelijk maakt de toelichting het één en ander goed. 

De reden voor de aanpassing vergeleken met 2018 (en waarom we dus dit voorstel afwijzen), is omdat we de houdbaarheid van de tandverzekeringen willen verbeteren. En dat komt neer op een financieel plaatje. Waarbij we uiteindelijk voor de keuze stonden: de premie veel hoger of de vergoedingen lager. Uiteindelijk hebben we dus voor de laatste optie gekozen, zodat de tandartsverzekering wel voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk kan blijven. 

Mijn collega wil graag ook nog even stilstaan bij de preventie, het voorkomen van klachten, waar jij het ook over hebt Nina. Preventie heeft inderdaad grote voordelen. Maar kijkende naar mondzorg, blijkt dat de kosten voor preventie groter zijn dan elke andere vorm van mondzorg. Ook hier komen we dus weer in het veld van de houdbaarheid van de tandartsverzekeringen. 

Uiteindelijk is er besloten om met ingang van 2019 dit voor alle pakketten door te voeren, ongeacht het aantal sterren van de aanvullende tandartsverzekering. Een aanpassing met betrekking tot dit onderwerp staat nu niet op de planning. Dat is de reden de reden dat ik dit idee afsluit op wordt niet uitgevoerd. 

Community Manager
Status gewijzigd in: Wordt niet uitgevoerd