0 likes

Artsen schrijven vaak te veel medicijnen voor. Meestal voor een lange periode. Dat is soms te veel en ongeopende medicijnen die retour gaan worden tenonrechte vernietigd. Hiervoor heeft de patient betaald via zijn/haar eigen risico. Geld krijg je niet terug. Lijkt mij beter om een herhalingsrecept te geven. Premie kan hierdoor misschien op den duur omlaag. 

Ik kreeg onlangs drie doosjes met 30 pillen en heb er twee teruggegeven. Stel je voor dat je op controle komt en andere medicijnen krijgt, kan je de vorige laten vernietigen. Zonde van het geld.

Opmerkingen
Community Manager

Goedemiddag @WimPoelstra

 

Van harte welkom op onze community. Fijn dat je met ons wil meedenken en dit idee hebt geplaatst.

 

Als ik jouw bericht even samenvat, dan lees ik dat je het gevoel hebt dat er onnodig veel medicijnen worden meegegeven. Dit zorgt dan weer voor verspilling wanneer je een nieuw medicijn nodig hebt. Naar jouw idee kan de apotheek dus beter minder medicatie verstrekken en vaker een herhaalrecept geven. Op deze manier is er minder verspilling wat ervoor kan zorgen dat de zorgkosten minder stijgen en de premie misschien omlaag kan. 

 

Goed dat je hier melding van maakt! Je bent ook zeker niet de eerste met deze gedachte. Er zijn al een aantal andere communityleden geweest die hier ook een idee over hebben geplaatst. In dit vergelijkbare Denk-mee idee bijvoorbeeld over het besparen op medicijnverstrekking bij ouderen. Mijn collega Eva heeft daar meer uitleg gegeven over de afleverhoeveelheden. Dit ging trouwens om een bericht uit 2017. Via deze link vind je het actuele reglement farmaceutische zorg 2020. Het staat op de laatste pagina, artikel 9.1 bovenaan. 

 

Het is erg lastig om een middenweg te vinden in de belangen van verschillende klanten. Er zijn namelijk chronisch zieken die juist graag voor een lange periode medicijnen krijgen (zie dit Denk-mee idee). Ik kan mij ook goed voorstellen dat er een grote groep is die voor het eerst medicatie meekrijgt wat na een aantal weken weer wijzigt. In het reglement staat dat bij een eerste verstrekking voor maximaal 15 dagen aan medicatie wordt meegegeven.  

 

Valt jouw situatie ook binnen het reglement of is bij jou het reglement niet aangehouden?

Mag ik je daarnaast ook vragen hoe jij het het liefst voor je zou zien? Wat is volgens jou een goede periode en moet er onderscheid worden gemaakt?

 

Benieuwd naar jouw ideeën, Wim! Zie je reactie graag tegemoet. 

Community Manager

Goedemorgen Wim,

 

Ik zag dat je mijn reactie had beantwoord per mail. Bedankt hiervoor!

 

Ik begreep uit jouw mail dat jij vooral een probleem ziet in de hoeveelheid medicatie die een arts voorschrijft. Ook hierbij zou het reglement aangehouden moeten worden. De verzekerde of patiënt gaat namelijk met het voorschrift van de arts naar de apotheek. Op het voorschrift staat meestal de werkzame stof die de arts voorschrijft. De apotheek bepaalt op basis van het voorschrift de hoeveelheid die wordt meegegeven en het merk. 

 

Ik vind het heel goed dat je hier scherp op zit, Wim! Tot een aantal jaar geleden werd er vaak veel te veel medicatie meegegeven. De richtlijnen worden steeds meer aangescherpt om zo verspilling tegen te gaan. Ik zocht net even op Google naar "Verspilling medicatie" en kwam toen al direct bij een aantal artikelen van organisaties of instanties die zich inzetten om verspilling tegen te gaan. Hopen dat het komende jaren stap voor stap de goede kant opgaat!

 

Groet,

Jasper