Er gaan legio mensen regelmatig naar de huisarts voor het meten van hun bloeddruk. Dit is zo'n eenvoudige handeling tegenwoordig, deze mensen kunnen dat zelf. Leg het ze één keer uit en geef ze een gratis automatische bloeddrukmeter. Deze kost nog geen 18 euro !!! (http://www.action.nl/ecomed-bloeddrukmeter-bu-92e)!

Dit scheelt volgens mij enorm veel huisarts bezoekjes en de partners, familie huisgenoten van deze patienten hebben hier ook voordeel bij, zij kunnen nu ook hun bloeddruk in de gaten houden. Ook denk ik dat mensen bewuster gaan worden en je kan zelfs gewoon vaker meten. In plaats van één maal per maand gewoon één maal per week. Geeft een veel gedetaileerder beeld voor de (huis)arts / specialist.

Ja ik weet dat deze bloeddrukmeters niet 100% naukeurig zijn, maar wanneer je bloeddruk 180 of 170 is dan is hij toch te hoog, naukeurigheid is belangrijk, maar ik denk dat vaker meten en kosten besparen belangrijker is zodat er geld beschikbaar komt voor de echte patientenzorg en niet voor iets wat mensen gewoon zelf kunnen doen

Opmerkingen
Community Manager

Leuk om al je ideeën te zien boumacor! 


Ik ben benieuwd hoe dit idee in de praktijk eruit ziet. Dat komt ook omdat ik zelf persoonlijk geen ervaringen heb met het regelmatig (moeten) meten van mijn bloeddruk. 

Heb jij hier zelf ervaring mee? Of één van de andere leden die zijn of haar mening wil delen? 

 

Over het algemeen gezien zou je kunnen zeggen dat diagnostiek maatwerk is. Zoals je zelf al aangeeft, ga je er als patiënt mee akkoord dat de meter niet nauwkeurig is. 

Hoe en wie zou volgens jou dan bepalen of je mee kan doen aan deze actie? De patiënt / de huisarts / de specialist? 


Heb je dit al eens besproken met je huisarts boumacor? Ben erg benieuwd naar de verschillende perspectieven hier. 

 

Ook doet me dit een beetje denken aan ehealth trouwens. Zie jij dat verband ook? 

Community Manager

Eén van onze medisch adviseurs heeft ook even meegekeken naar je idee. Ik geef hier ook even zijn input. 


De gedachten achter dit idee zijn zeker goed en het is ook niet de eerste keer dat dit soort ideeën op één of andere manier ter sprake komen. 

Wat meer concreet gezien zijn er wel een aantal zaken waar we dan tegenaan zullen lopen. Hieronder een aantal inhoudelijke opmerkingen van mijn collega: 

 

Ten eerste over de meter zelf. Het klopt dat er inderdaad goedkopere bloeddruk meters bestaan, zoals die van 18 euro. Maar als wij dit soort apparaten beschikbaar gaan stellen dan moeten ze aan allerlei eisen voldoen en de meter is dan al snel het tienvoudige in prijs.

Vanuit de huisarts gezien valt er ook het één en ander te zeggen, en dat heeft te maken met de manier waarop de zorg en de betaling daarvan nu geregeld is. Wij betalen nu de huisarts voor het hele traject van meten bloeddruk thuis en eventueel instellen op medicatie. Daar zit het gebruik van de apparatuur dan in. De huisarts zal dan niet met niet-gecertificeerde apparatuur willen werken.

 

Hier zouden we dan tegenaan lopen, als je kijkt naar een concrete uitvoering van het idee. Ook willen we graag kijken waar wel mogelijkheden liggen.
Bloeddruk is erg belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot een hartinfarct of een CVA. Daarom is het zeer goed zoals je stelt dat mensen nu eigen bloeddruk regelmatig meten. Maar dan moeten ze het ook snappen wat ze doen of ondersteuning krijgen zodat ze ook weten wanneer ze hulp nodig hebben. Daar zouden we naar kunnen kijken! Zie je daar ook mogelijkheden voor ons, in het verlengde van je idee? 

 

Tot slot wil ik eindigen met waar we nu mee bezig zijn. Op dit moment kopen wij een soort gelijke zorg al in. Dat kan gaan van thuis meten bloeddruk en instellen op medicatie via de huisarts tot telemonitoring voor bijvoorbeeld hartfalen als in bijvoorbeeld HartWacht. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde idee, maar wat mij betreft past het wel in hetzelfde straatje. 

Stamgast

Hoi @eva

Bedankt voor het meedenken, waar ik een beetje mee zit is het volgende : Iedereen is ook verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezondheid. Ik geloof best dat een bloeddrukmeter van de huisarts (iets) nauwkeuriger is als die je in de Action of de Kijkshop koopt. Het probleem is niet de nauwkeurigheid, immers wanneer de action meter 180 over 110 aangeeft en bij de arts is het 165 over 100 dan is het toch al lang duidelijk dat je bloeddruk te hoog is.

We moeten voorkomen dat we allerlei specialisten speciaal met dure apparatuur aan de slag laten gaan terwijl mensen het gewoon zelf ook in de gaten moeten houden. We kunnen ook niet iedere keer mensen prikken voor suikerziekte etc ? Daar hebben we nu ook al diverse meters voor die mensen prima zelf kunnen gebruiken en daarmee de boel in de gaten kunnen houden. Wanneer de suiker te hoog is gaan ze echt naar de huisarts. Hetzelfde moeten we gaan doen met de bloeddruk

Er zit nog een bijkomend voordeel bij, het "witte jassen" syndroom ben je dan ook direct kwijt en mensen kunnen vaker meten waardoor er voor iedereen een duidelijker beeld ontstaat van wat de bloeddruk nu echt is. Hiervoor hoeft men echt niet iedere 2 weken naar een specialist. Je zal ook zien dat wanneer het een aantal maanden goed is, de (huis)arts zegt : “we stoppen er mee”. Dan is het een periode goed en toch gaat het daarna wellicht verkeerd. Mensen weten dat niet en dan wanneer het bijna mis gaat moeten ze met de ambulance worden opgehaald en blijkt dat hun bloeddruk weer super hoog (of super laag) is.

Wanneer mensen het zelf regelmatig kunnen meten weet ik zeker dat dit ontzettend veel informatie geeft en ook een hoop geld wordt bespaard.

 

 

Community Manager

Hoi Boumacor, leuk je weer terug te zien!


Zoals je in mijn vorige reactie leest (met de terugkoppeling van onze medisch adviseur), is je exacte idee niet uit te voeren. We lopen dan tegen een aantal zaken aan, die ook te maken hebben met de manier waarop de zorg nu (in)geregeld is. 

 

Ik zou daarom graag het gesprek wat meer willen richten op waar we wel wat mee kunnen. Kijkende naar je idee heeft onze medisch adviseur wel een idee voorgesteld. Ik herhaal voor het gemak even een zin uit mijn vorige reactie: 

Bloeddruk is erg belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot een hartinfarct of een CVA. Daarom is het zeer goed zoals je stelt dat mensen nu eigen bloeddruk regelmatig meten. Maar dan moeten ze het ook snappen wat ze doen of ondersteuning krijgen zodat ze ook weten wanneer ze hulp nodig hebben. Daar zouden we naar kunnen kijken! 

Hoe zou je daar over denken boumacor? 
We doen daar momenteel nog niet echt iets aan. Maar er zit wel potentie in denkt onze medisch adviseur. 

Een potentieel mooi project om samen met het zorgveld op te pakken. 

 

Tot slot wil ik je nog wijzen op ZilverKorting. Het is namelijk mogelijk om 20% korting te krijgen op bepaalde hulpmiddelen, als klant van Zilveren Kruis. Geen gratis hulpmiddelen maar wel een financiële bijdrage. Lees gerust de pagina eens over ZilverKorting! 

Stamgast

Hallo @Eva S

 

I

ik heb lang zitten nadenken over je reactie, vooral "Bloeddruk is erg belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot een hartinfarct of een CVA. Daarom is het zeer goed zoals je stelt dat mensen nu eigen bloeddruk regelmatig meten. Maar dan moeten ze het ook snappen wat ze doen of ondersteuning krijgen zodat ze ook weten wanneer ze hulp nodig hebben. Daar zouden we naar kunnen kijken! "

Ik begrijp dat niet iedereen dezelfde bloeddruk kan hebben, maar wanneer je naar de arts gaat en die geeft aan wat de grens waarde zijn dan zie ik geen problemen. Mensen kunnen iedere 2 weken oid hun bloeddruk meten en wanneer de grenswaarde overschreden worden dan gaan ze naar de arts. Soms heb ik het gevoel dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van mensen in het geheel bij de artsen ligt en dat we dat met z'n alle maar moeten betalen. Ik denk toch dat de verantwoordelijkheid van je gezondheid toch echt bij je zelf ligt, aangezien je zelf ook de meeste profijt hebt van een goede gezondheid. Wellicht denk ik er anders over omdat ook ik een chronische aandoening heb, maar het is volgens mij tijd om anders tegen dingen aan te kijken omdat de ziektekosten afgelopen jaren alleen maar gestegen en gestegen zijn, om over het eigen risico maar te zwijgen.

Community Manager

@boumacor Ik kan me vinden in je laatste opmerking over zorgkosten en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Er is echter wel een punt waarop de verantwoordelijkheid van een patiënt en een arts elkaar raken. Zelf zou ik zeggen dat preventieve zorg of het voorkomen van aandoeningen door een bewuste levensstijl iemands eigen verantwoordelijkheid zijn. Als er dan zorg gegeven wordt door een arts wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid. De arts is verantwoordelijk voor de juiste behandeling en de kwaliteit ervan. De patiënt voor het opvolgen ervan.


Dus zeker, de regie kan meer bij de patiënt komen te liggen, door e-health oplossingen bijvoorbeeld. En mensen kunnen geholpen worden met het nemen van meer verantwoordelijkheid als het gaat om hun gezondheid, maar ik vraag me af of in dit specifieke geval dit de beste oplossing is. Dat neemt niet weg dat er veel meer mogelijkheden zijn die hetzelfde doel nastreven: preventie van zorg en meer eigen regie van patiënten in het krijgen van zorg. Misschien dat je een keer wil sparren over andere oplossingen of dat je al suggesties hebt? Ik ben benieuwd.

Stamgast

@Raoul Helemaal mee eens : "preventieve zorg" is helemaal de taak van de patiënt. Wellicht is het niet de taak van de verzekeringsmaatschappij om hier wat aan te doen, maar de taak van het onderwijs en of de overheid. Iedereen krijgt op het voortgezet onderwijs bij biologie ook informatie over het menselijk hart en hoe dit werkt.

Wellicht is dat het aangewezen punt dat de onderwijsinstelling samen met de overheid direct de "koe bij de horens" kan pakken en iedereen een bloeddrukmeter kan uitleggen. Wellicht icm met een filmpje op de websites van de overheid en of verzekeringsmaatschappijen oid om mensen te informeren. Je kunt zo veel informatie halen uit een bloeddruk meter, altijd goed.

Een keer sparren over andere punten is goed idee, geen probleem, roept u maar :)

Community Manager

@boumacor Daar moet ik dan even goed voor gaan zitten :) 
Ik kom er morgen op terug, goed?

Community Manager

@boumacor Ik heb een nieuw topic geopend om met elkaar van gedachten te wisselen over andere manieren om kosten te besparen, zoals ik hierboven had beloofd. Misschien dat er andere hulpmiddelen of behandelingen zijn die thuis gedaan kunnen worden. Misschien door middel van e-health applicaties. Ben je daar bekend mee? Ben benieuwd naar je mening en ervaringen.

Starter

Ik heb zelf vorig jaar na mijn TIA's een bloeddrukmeter aangeschaft. Was wel iets duurder dan 18 euro overigens :-).

De waardes liggen in de lijn met wat er bij de specialisten in het ziekenhuis worden gemeten. Voor mij geeft het een stuk rust, ik kan zelf bijhouden wat er gebeurt en wanneer. Als daar een vergoeding tegenover had gestaan dan was dat welkom geweest. Ziek zijn is nu eenmaal enorm duur. Maar als ik daar alleen maar een speciaal merk of type voor had mogen kiezen dan had ik ook bedankt. De omron M10 IT bevalt mij uitstekend en kan ik uitlezen op de pc. Ik ben met dat apparaat in mijn bezit zelf in the lead. Ik houd graag zelf de touwtjes in handen, dat geloop naar die huisarts was ik al heel snel zat.

Het meten is echt heel eenvoudig, iedereen kan dat. Als er afgesproken wordt met welke waardes er contact met de huisarts moet worden opgenomen kan een kind de was doen.