0 likes

Op de specificatie van het declaratieoverzicht staan vaak onduidelijke omschrijvingen zoals 'verstrekkingen apotheek'. Hier staat niet specifiek om wat voor geneesmiddel of materiaal dit gaat. Soms staat er wel een medicijnnaam bij maar meestal niet. Dit is heel verwarrend en zorgt voor vragen bij verzekerden. Ik denk dat wanneer de omschrijvingen specifieker gemaakt kunnen worden, er minder vragen gesteld worden aan de telefoon of via mail. Daarnaast is dit natuurlijk een stuk klantvriendelijker als je direct weet, waarvoor de declaratie geldt. Zeker voor ouderen, waarbij zo'n declaratie altijd financieel hard binnenkomt en ook omdat zij vaak verschillende medicijnen gebruiken. Het zou heel fijn zijn als dit verbeteridee doorgevoerd kan worden, zodat mijn schoonouders (80 en 87 jaar) niet direct in de stress schieten en weten waar ze voor betalen. Hoor graag of dit mogelijk is. Met vriendelijke groeten, Yvonne van de Water

Opmerkingen
Community Manager

Beste @YvonneH2O, dank je wel voor je idee! Ik kan me voorstellen dat jij en je schoonouders hierdoor soms moeten puzzelen om te ontdekken welke zorg nou bij welk bedrag hoort.

 

Deze vraag kregen we heel vaak. Daarom hebben we eind 2017, op verzoek van verzekerden, ervoor gezorgd dat bijna alles wat je meekrijgt van de apotheker een duidelijke omschrijving op het declaratieoverzicht heeft. Met de nadruk op 'bijna'.

 

Een klein aantal medicijnen en materialen schermen we nog steeds af met 'verstrekkingen apotheek', met het oog op de privacy en discretie. Dit geldt bijvoorbeeld voor incontinentiemateriaal. (Je kunt dit wel altijd laten specificeren door even te bellen.) Op een andere plek op de community is ook eerder gevraagd naar het zichtbaar maken van deze uitzonderingen, en dat verzoek wordt momenteel bekeken. Lees hier de inhoud daarvan. Sluit dit aan op het idee dat jij nu instuurt? Want dan voeg ik de twee samen, zodat we hierover op één plek verder kunnen praten en jullie kunnen updaten. Ik hoor graag van je!

Debutant
Beste Rogier, Bedankt voor je snelle reactie op mijn idee. Het andere topic lijkt wel veel overeen te komen met dat van mij. Prima om het samen te voegen, toch nog wel de melding dat er medicijnen zoals soort antibiotica e.d ook nog als verstrekkingen staat en bijvoorbeeld ook een mondstuk voor een inhalator. Aangezien het declaratieoverzicht naar de verzekerden zelf wordt verstuurd, heeft dit toch niet direct met de privacywet te maken? Succes Yvonne
Community Manager

Hoi @YvonneH2O, bedankt voor je reactie! Je aanvullende opmerkingen zetten me aan het denken. In mijn eerdere reactie ging ik ervan uit dat je het hebt over het online declaratieoverzicht, dat je kunt inzien nadat je bent ingelogd op Mijn Zilveren Kruis. Mijn collega wees erop dat je daar namelijk een volledige omschrijving van alle medicatieverstrekkingen zou moeten kunnen inzien. Het declaratieoverzicht dat per post (op papier dus) wordt verstuurd, bevat deze volledige omschrijving niet. Om de privacy van onze verzekerden te beschermen staat op het papieren declaratieoverzicht bewust nog 'verstrekkingen apotheek'. Post kan immers zoekraken en gemakkelijker in andermans handen eindigen op weg naar het adres.

 

Dus als jouw bijdrage gaat over de omschrijving op het papieren declaratieoverzicht dan kunnen we jouw idee niet doorvoeren, zoals hierboven toegelicht. Dat is namelijk al bepaald bij het oppakken van het eerdere idee uit 2017 dat ik linkte: volledige omschrijving wel online, niet per post. Maar misschien ben je al geholpen met de kennis dat een volledige omschrijving te vinden is op Mijn Zilveren Kruis. Heb je daar al eens gekeken? En natuurlijk kan je ook altijd bellen met onze vriendelijke collega's van de klantenservice voor toelichting op het declaratieoverzicht.

 

Het idee waarmee ik jouw idee wilde samenvoegen, gaat in het bijzonder om het zichtbaar maken van een klein aantal privacygevoelige medische vergoedingen op Mijn Zilveren Kruis (i.p.v. het afgeschermde 'verstrekking').

 

Ik hoor graag van je!

Community Manager
Status gewijzigd in: Afgesloten

Beste @YvonneH2O, met het uitblijven van je reactie ga ik ervan uit dat het antwoord dat je zocht in mijn laatste bericht zit. Daarom sluit ik dit idee. Zo zorgen we voor een zuiver overzicht van openstaande ideeën, voor alle meelezende community-leden. Mocht je toch nog een vraag hebben of willen opvolgen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

 

Bedankt voor je bijdrage, en blijf vooral je ideeën en wensen delen!