De zorgverzekeringsmaatschappijen zeggen zulke hoge kosten te hebben, waarom wordt er dan niet tot op de bodem gekeken naar de werkelijke oorzaken van ziekten? Bijna alle ziekten komen namelijk voort uit vervuiling/vergiftiging van voedsel, lucht, water en milieu, waar voedselvervuiling de grootste plaats inneemt. Dus: waarom geeft Z. Kr. mensen die zeer gezond bezig zijn geen bonus? Die maken namelijk de minste kosten, dat is toch logisch? Als dat ingevoerd wordt, kunnen die overmaat aan kosten gewoon verdeeld worden over de mensen die geen behoefte hebben om gezond te leven.

 

De moderator gaf me dit antwoord:

De financiële reserves nemen jaarlijks aardig toe, maar het is niet drie keer zoveel. De solvabiliteitseis neemt toe, waardoor verzekeraars verplicht zijn meer geld achter de hand te houden. De afgelopen jaren hebben we een gedeelte van de reserves terug kunnen geven in de vorm van premiekorting.

Oké, als ik lees over die solvabiliteitseis, dan springt direct in het oog dat de EU daar de beslissingen over neemt. Precies waar ik bang voor was, want de EU begint meer en meer bekend te worden als een machtsstaat, waar rijke politici nog rijker worden, de maatschappijen idem dito, maar de zieke burger krijgt de kous op de kop!

Feit is wel dat de enige die echt hartstikke gezond zijn en die jaarlijks nóg meer financiële ruimte ervaren, alléén maar de zorgverzekeringsmaatschappijen zijn! De betalers - meestal zijn dat de zieke betalers - worden door deze beslissingen alleen maar zieker. Dit soort gigantische stress zorgt daarom voor nog veel méér klachten, daar zijn al talloze voorbeelden en getuigenissen van.

 

Vandaar mijn idee om mensen, die werkelijk gezond leven, minder premie te laten betalen en/of alles te vergoeden zonder restricties áls ze eens ziek zijn geworden.

Met werkelijk gezond leven bedoel ik:

- uitsluitend biovoedsel eten en drinken

- veel meer glutenvrij voeding consumeren

- drastisch uitsluiten van suikerhoudende producten

- zeer regelmatig sporten

- geen verslavingsmiddelen gebruiken, zoals drugs,  snoepen', alcohol (althans niet meer dan 1 glas per dag), koffie (ook niet meer dan één kop per dag), en drugs.

Als je één van deze punten verwaarloost, of zelfs geheel uitsluit om toe te passen, dan kunnen er toch gemakkelijk nog ziekten ontstaan. Ik heb hier al jarenlang ervaring mee, als natuurgeneeskundige, maar ook als patiënt, dus ik spreek puur uit ervaring.

 

Maar ja, hoe kan je adequaat controleren of iemand echt gezond leeft? Dat is het moeilijkst om te bewijzen. Daar mag de zorgverzekeringsmaatschappij zich over buigen.

In ieder geval zou dit idee een slok op een borrel schelen wat de enorme aangroei van kwalen betreft, plus allerlei ziekten die niet eerder bestaan hebben, of die de laatste jaren tot hoge excessen geleid hebben, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. En als ziekten drastisch verminderen (wanneer de massa mensen er tenminste aan mee gaat doen, wat ze helaas meestal niet willen wegens gebrek aan besef), verminderen de kosten ook drastisch. De zorgmaatschappijen kunnen dat gebrek aan besef prima oppakken door daar behoorlijk wat aandacht aan te besteden, zoals ook gedaan is m.b.t. roken. Voor de wereldoorlogen leefden de mensen immers ook véél gezonder, gewoon omdat er toen weinig geld was om dure voeding te kopen, zoals alcohol, koffie, vlees, enz. In die tijd waren de mensen ook veel gezonder. Tijdens de oorlogsjaren waren ziekten op hun absolute minimum door gebrek aan geld. Dat bewijs wordt dikwijls naar voren gebracht in de natuurgeneeskunde, omdat het als een paal boven water staat dat ziekten in de meeste gevallen veroorzaakt worden door verkeerde voeding. En tegenwoordig wordt er wat af gerotzooid in onze voeding: chemische toevoegingen en giftige bespuitingen e.d. maken het tot bommen die elk moment af kunnen gaan ---> ziekte.

 

Ik ben benieuwd of er werkelijk mensen zijn die met hun gezonde verstand dit idee kunnen onderschrijven...

Opmerkingen
Community Manager

Hoi Fpo, bedankt voor je uitgebreide uitleg bij jouw idee. Als ik je idee even heel kort zou mogen samenvatten: Mensen die gezond leven bijvoorbeeld minder premie te laten betalen of het eigen risico kwijt te schelden wanneer zij wel zorg nodig hebben.

 

Het is naar mijn idee een interessante discussie. Want je zegt zelf al heel terecht: hoe valt dit te controleren? En daarbij komt naar mijn idee de vraag: Wat is dan gezond leven? Wie kan dit bepalen? 

 

Een tijdje geleden hebben we op de community de vraag gesteld: "Stel je bent gezond en maakt daardoor weinig zorgkosten. Wat kunnen we toch voor jou doen?" Op deze vraag kwam de reactie: "Een verzekering is zorgen voor en met elkaar, het ene jaar heb je meer, het andere jaar minder zorg nodig. Een collectief /soliair geheel dus, doe daar geen afbreuk aan." Ben benieuwd hoe jij maar ook andere communityleden over denken. 

Het voelt inderdaad oneerlijk als mensen die ongezond leven en veel zorgkosten nodig hebben evenveel premie moeten betalen als mensen die gezond leven.

 

Ik denk echter dat de meeste mensen tegenwoordig wel redelijk gezond leven. Bovendien lijkt het me oncontroleerbaar voor de verzekeraar of iemand wel gezonde produkten eet.

Het zou beter zijn om de voedselproducenten aan te pakken. Zij vervuilen ons eten met allerlei toevoegingen die op termijn klachten veroorzaken. Een verbod op die (onnodige) toevoegingen zou al een flinke stap in de goede richting zijn.

 

Ik ben er van overtuigd dat veel ziekten te wijten zijn aan ongezonde toevoegingen in ons eten. Het vervelende is dat veel mensen zich de (veel duurdere) gezonde produkten niet kunnen veroorloven door een laag inkomen. 

In die gevallen is het dus niet een kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.

 

Met vriendelijke groet, Marianne

Community Manager

Hi Marianne51,

 

Best een lastige discussie omdat het volgens mij om 2 dingen gaat. 1. Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. We betalen met zijn alle voor elkaar. Mensen die geen zorgkosten maken betalen wel premie waarmee de zorgkosten van de mensen die ziek zijn worden betaalt. Hoe zou je bijvoorbeeld dan om moeten gaan met mensen die ziek zijn maar wel gezond leven?

 

Het 2e punt is toevallig een gesprek waar wij het vanochtend ook binnen ons team over hadden naar aanleiding van ons veel besproken blog van afgelopen weekend. Is gezond eten nou echt duurder dan ongezond eten? Ik hou bijvoorbeeld ontzettend veel van koken. Daardoor vind ik niet erg voor een maaltijd ietsje langer in de keuken te staan en koop ik weinig kant en klare producten. Ikzelf ben absoluut geen expert maar zou het in sommige gevallen misschien ook een kwestie van gemak kunnen zijn en niet perse van goedkoop/duur? 

Debutant
Is het mogelijk om als zorgverzekeringsmaatschappij gezond gedrag te belonen? Hierbij denk ik aan korting op groenten en fruit in supermarkten en korting op sportscholen?
Verwijderde account
Niet van toepassing

hoi marloes,

 

wij hebben de vegapolis. wij zijn veganist en dat is niet alleen diervriendelijk maar ook erg gezond. met deze polis kun je voor een bepaald bedrag vleesvervangers en veganistische/duurzame verzorgingsproducten declareren. misschien is dit een idee?

 

hartelijke groet, mirjam

Community Manager
Status gewijzigd in: In onderzoek
 
Community Manager

@Marloes Bijzet en @Verwijderde account Ik heb het topic toegevoegd aan dit idee. Volgens mij gaat het om dezelfde vraag: wat is er mogelijk om mensen die gezond leven tegemoed te komen, bijvoorbeeld in de vorm van korting op de premie. @Michelle Gaf al aan dat we te maken hebben met twee punten: uitvoerbaarheid en solidariteit. Dus hoe controleer je of iemand daadwerkelijk gezond leeft en waar leg je dan de grens? Hebben jullie daar ideeen over?

 

Ondertussen heb ik de vraag uitgezet binnen de organisatie.

Debutant
Het controleren van gezond gedrag lijkt mij inderdaad niet makkelijk en daarnaast ook niet wenselijk. Het zou wel fijn als gezond gedrag gestimuleerd wordt, zoals mijn voorbeeld van korting op groenten en fruit. Ben benieuwd naar de visie hierover vanuit Zilveren Kruis.
Verwijderde account
Niet van toepassing

Ik denk dat gezond of ongezond eten voor een zorgverzekeraar erg moeilijk te controleren is. Misschien is het dan beter om ongezonde voeding extra te belasten.

Ik zie wel eens behoorlijk dikke mensen met een pak roomijs de supermarkt uitlopen. Dan denk ik, waar is die mee bezig??

 

Door de accijns op sigaretten steeds verder te verhogen en duidelijk negatieve berichten op de verpakking is het roken toch ook teruggedrongen.

Dus misschien moet de overheid dan toch maar daar aan meedoen.

Je zou de belasting op echt gezond voedsel misschien ook kunnen verlagen zodat het goedkoper wordt.

Op die manier zijn het dan precies de mensen die ongezond of juist gezond eten die dan het meest/minst in hun portemonnee worden geraakt.

Community Manager

Even een update van onze kant. Eerder gaf @Raoul al aan dat we intern zouden kijken wat we met het idee van @Verwijderde account kunnen. Over het originele idee van fpo kwamen onze product ontwikkelaars met exact dezelfde feedback als jullie: het controleren van gezond leven is onmogelijk en op deze manier iets betekenen wordt lastig. 

 

Dit neemt niet weg dat we wel op zoek zijn en graag meedenken over wat we wel kunnen betekenen. Misschien wat concreter de vraag: wat kunnen we betekenen voor mensen die gezond leven en daardoor wellicht minder gebruik maken van de zorgverzekering?

 

Ik hoop dat jullie ideeën hebben of dat we met elkaars input tot een idee kunnen komen waar ook andere mensen op kunnen stemmen.