Ik opper dit idee omdat de vergoedingen voor complementaire geneeswijzen nu veel te laag zijn. Deze groep behandelaars valt in een hogere BTW groep dan reguliere artsen en zijn daardoor  genoodzaakt hogere consultprijzen te rekenen ,meestal v.a. 60 euro. Met een dagvergoeding van maar 40 euro is dat voor mij dus niet te betalen ,ondanks dat ik me bijverzekerd heb voor dit soort zorg. Ik maak nauwelijks gebruik van reguliere zorg (alleen bij  fysio na een ongeval oid ,de expertise rond botten en spieren) omdat ik die meestal als slecht van kwaliteit ervaren heb ( en de communicatieve vaardigheden van specialisten heb ik hele slechte ervaringen mee) ,de behandelingen zijn veelal grof (chirurgie) en de medicijnen zodanig gemaakt dat er vrijwel altijd bijwerkingen optreden ,en andere klachten,die mn lijf meer kwaad dan goed hebben gedaan ,het middel was vaak erger dan de kwaal m.i. Ik heb dus liever medicijnen van bv de Chinese geneeskunde ,waar geen bijwerkingen optreden ,omdat  hele planten gebruikt worden en dat bij mij veel beter werkt (omdat daar de stofjes die bijwerkingen voorkomen al veelal in zitten) dan zgnmde werkzame stofjes extraheren zoals de reguliere medicijnen worden gemaakt. Mijn keuze wordt echter niet gehonoreerd in de zorgverzekeringen.Door de veel te lage dagvergoeding kan ik van de meeste complementaire genezers geen gebruik maken. Als ik bv een hypnotherapie (of acupunctuur) wil voor bv mijn ernstig invaliderende slaapproblemen,of een behandeling van een uitstekende orthomanuele arts kan dat niet omdat ik het verschil tussen vergoeding en kosten niet zelf kan betalen. Ik pleit dus voor een hogere dagvergoeding ,van minmaal 60 euro zodat je ook daadwerkelijk van die zorg gebruik kunt maken ,en dan ook voor een veel ruimer potje ,van minimaal 1000 euro, voor die zorg. Ik ben bewust met gezondheid bezig en maak zelden gebruik van reguliere zorg en hanteer een gezonde leefstijl en dat is dus een besparing ,maar wordt daarvoor in het huidige systeem feitelijk gestraft met veel te lage vergoedingenvoor de zorg die ik wel wil en waar ik baat bij (kan) hebben (en allerlei nieuwe restricties sinds een paar jaar bij de belastingdienst maken aftrek van belasting van deze zorgkosten ook niet langer mogelijk) Ik betaal dus hoge premies ,maar kan in de praktijk geen gebruik maken van de zorg die ik nodig heb. Eervorig jaar zijn ook de voorheen 2 potjes (een van 650 voor antroposofische zorg plus een van 650 voor de rest aan complementaire zorg) samengevoegd wat ook al een forse uitkleding van vergoeding op dat vlak betekende. Als er gekeken wordt naar de werkelijke kosten van consulten,die minimaal 60 euro is,in die groep is een dagvergoeding van 40 euro echt heel slecht en ontoerekend en ook 1 potje van 650 euro per jaar is te klein. Ik pleit ervoor dit opnieuw te bekijken ,liefst door iemand die echt iets weet van het scala aan complementaire geneeswijzen,er ervaring in heeft,en aan te passen naar een eerlijker niveau.

Opmerkingen
Gast

@Cath de Jong dit topic is duidelijk niet voor jou bedoeld en je verhalen van de site die je noemt vind ik vervelend ,zou je ze weg willen halen.

Bezoeker

:manhappy: ja ,helemaal mee eens karlein. Ik kan het verschil tussen consult en vergoedingsprijs ook niet meer betalen en had zoveel baat bij acupunctuur....(2 auto imuun ziektes) ,nu ik alweer een half jaar geleden ben gestopt daarmee omdat ik het niet langer kon betalen en al mn spaarcentjes op zijn gaat het weer bergafwaarts met mn gezondheid en klachten....ik had ook veel baat bij uitwendige therapie (antroposofen) . ik wens ook dat de vergoedingen meer rekening gaan houden met de situatie rond btw en dus hoge consultprijzen en de veranderde situatie bij belastingen. 

Community Manager

@Caro Bedankt voor je reactie! Zou je in een nieuw topic meer willen vertellen over je ervaring met acupunctuur? ^RL

Bezoeker

@Raoul  ik wilde alleen maar aanhaken bij het voorstel/idee van Karlein,en vond het ook jammer dat die mevrouw de Jong  er een andere discussie van maakte ,dat vind ik ergens anders ook vervelend en hier ook en heb ik eigenlijk meteen niet zo'n zin meer om hier mn ervaring met acupunctuur te delen ,als dat soort reacties er ook kunnen komen.

Lid verzekerdenraad

@Raoul

persoonlijk denk ik dat het echt wel iets omhoog zou kunnen, een stukje eigen bijdrage hoeft geen probleem te zijn, maar 50% of meer zelf betalen werpt gewoon een hoge drempel op.

waarom niet, in de reguliere zorg krijg je ook veel vergoed en die behandeling is lang niet altijd afdoende (prijs/kwaliteitsverhoudingsgewijs)
iemand die voor alternatief kiest, zal op zorgkosten besparen als hij/zij niet naar de reguliere specialist toe zou gaan.

als iemand daadwerkelijk baat heeft bij een alternatieve behandeling (caro/acupuntuur) voor klachten die de reguliere zorg niet kan verhelpen, vind ik het erg zuur dat je dan ivm de kosten af zou moeten zien van een behandeling.

 
ooit wel eens enkele sessies haptotherapie gehad, had ik ook voor naar een psygoloog kunnen gaan, maar tot op heden nog steeds profijt van en ondanks dat het consult maar 50% vergoed werd, of de psygoloog even effectief geweest had9voor dezelfde kosten), kan ik niet zeggen, maar hij/zij was vast een stuk duurder geweest per consult voor de zorgverzekeraar.


@Cath de Jong er zullen ongetwijfeld kwakzalvers bestaan, maar om nu alle alternatieve geneeskunde op 1 hoop te gooien is wel erg kort door de bocht, ook in de reguliere zorg zitten "kwakzalvers"
acupuntuur bv is in het rijtje alternatief, dry needling is in de reguliere zorg te vinden terwijl die 2 niet heel veel van elkaar afwijken.

ook reguliere medicatie is niet vrij van schadelijke effecten, ikzelf loop dagelijks rondt met medicatie op zak die bij onjuist gebruik dodelijk zijn, waar is dan het verschil??

 

@Caro, laat je niet gek maken door 1 negatieve reactie, weet dat er ook mensen zijn hier die wel jouw ervaringen met acupuntuur willen horen, ik sta er in ieder geval voor open. 

 

groet mike

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@Karlein Gezien de vele reacties is het een onderwerp dat leeft onder meer verzekerden. De voorwaarden voor 2017 staan al vast dus daar kunnen we jouw idee niet meer in opnemen. Voor 2018 zullen we zeker jouw idee in onze overwegingen meenemen en kijken of het aansluit bij de wens van meerdere verzekerden.

Geregelde bezoeker

Ook ik hik tegen de dagverzorging aan sinds de btw verhoogd is voor alternatieve geneeswijze. Zo betaal ik bij de homeopaat, die tevens een artsenopleidingen heeft, 76 euro per keer waarvan 40 wordt vergoed en bij de chiropractor 55 euro.

het totaal bedrag zoals het in het begin werd vergoed tot het op is lijkt me een betere oplossing. 

Is het inderdaad waar dat je de overige kosten niet meer bij de belasting neer kunt leggen?

Community Manager

@Marja1 We gaan er volgend jaar opnieuw naar kijken Marja. Zorgkosten kan je nog steeds aftrekken van de belasting. Er zijn wel voorwaarden op van toepassing en er geldt een drempelbedrag. De belastingdienst kan je hier meer over vertellen.

Bezoeker

@Marja1@Raoul van de belasting aftrekken heeft inderdaad geen zin meer ,het drempelbedrag is zo hoog geworden (nadat steeds meer minima van deze regeling gebruik gingen maken) dat bijna niemand hier nog iets terug kan krijgen dus dat is geen oplossing. Ik kreeg eerst (van acupunctuur/tcm arts ,orthomaueel arts e.d.) rond de 300 per jaar terug ,en toen het drempelbedrag omhoog ging nauwelijks 24 euro. Nee, de echte oplossing zou zijn als vergoedingen gewoon passend worden .

Bekend gezicht

hoi mensen

Ik wil hier wel ff op inhaken 

Ik heb nu 3 x gebruikt gemaakt van een Osteopaat omdat alleen fysio niet voldoende helpt..maar aangezien ik maar 40 euro per consult vergoed krijg en ik op Wia basis leef is dit voor mij niet te betalen!

Ben nu alleen al 120 euro kwijt aan 3 consulten!!

Terwijl mijn lichaam er echt baat bij heeft..Heb zoveel chronische aandoeningen dat zonder fysio of iets leven voor mij niet haalbaar is!

Ik zou voorstellen 75 tot 100% vergoeden voor mensen met een speciale medische behoefte.

Aftrekken van belasting ja leuk idee, moet ik het wel eerst zelf kunnen betalen!

Kunnen jullie geen "keuring" toelaten.. dat d.m.v medische rapport van huisarts of specialist de patient tot 100 % vergoed kan krijgen? Ik zeg maar wat hoor :)

Net zoals je hebt bij de fysio.. als iemand byv Atrose heeft en hun dit invoeren in systeem diegene 100% gratis behandleingen kan volgen..snap je wat ik bedoel?

Wil best wat bij betalen..maar de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen mag van mij hoger en uitgebreider.