0 likes

Een tijdje terug was een vriend van mij erg ziek. Hij had kanker en was ongeneeslijk. Hij kreeg hele duren pillen tegen de pijn. Deze moest hij een paar keer per dag slikken. 1 pil was 150 euro. Na 2 weken bleek hij sneller achter uit te gaan dan verwacht en moest hij nieuwe en nog zwaardere medicijnen. De oude medicijn 150 euro per stuk 2 per dag maal 90 dagen is 27000 euro. De overgebleven medicijnen werden dus vernietigd. Het is in dit soort gevallen misschien beter om de medicijnen niet 3 maanden maar per maand te verstreken. 

Opmerkingen
Community Manager

Wat moet dat een heftige periode zijn geweest Mario! Om dat van dichtbij mee te maken. 

 

Ik spring meteen even over op de inhoud, want dat is toch waarover je idee gaat. Namelijk de aflevertermijnen van de medicijnen en de gevolgen op de medicijnkosten (iverspillingen).

Dit is een interessant onderwerp wat al eerder voorbij is gekomen hier op de community, maar dan net vanuit een andere ooghoek. Namelijk het verlengen van deze termijn voor mensen met een chronische aandoening.

 

Misschien ben je dit idee al tegengekomen. Maar anders wellicht interessant om eens door te lezen, aangezien er een hoop handige informatie staat beschreven over de aflevertermijn.

Goedkope chronische preferente medicijnen voor 6 maanden verstrekken ipv 3 maanden

 

We gaan de termijn verlengen voor de chronische gebruikers. Maar hoe zit dat nu in andere situaties? Het volgende staat op dit moment in ons reglement farmacie 2017:

 

Standaard vergoedingsperiode en afleverhoeveelheden
Per voorschrift heeft u aanspraak op en/of worden de kosten van de geneesmiddelen maximaal vergoed voor een periode van:

  • 15 dagen, indien het een voor de verzekerde nieuwe medicatie betreft;
  • 3 maanden, indien het geneesmiddelen betreft ter behandeling van chronische ziekten, met uitzondering van slaapmiddelen of angstremmende middelen.
  • 1 jaar, indien het orale anticonceptiva betreft;
  • 1 maand, indien de kosten per geneesmiddel per maand meer dan € 1.000,- bedragen;
  • 1 maand in overige gevallen.

Voor insuline en de anticonceptiepil (voor vrouwen tot 21 jaar) is alleen bij de eerste levering een recept van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk.

Als er afgeweken moet worden van de maximale vergoedingsperiode neemt u dan contact op met uw apotheek. Deze kan dan met ons overleg plegen.


Zoals je leest is er ook een regeling wanneer het gaat over dure medicijnen, met de grens van 1000 euro per maand. Als ik kijk naar je reactie is deze grens wel gehaald. 

 

Heeft je vriend in zijn terminale periode altijd medicatie voor 3 maanden gekregen. Ook voor deze specifieke medicijnen? 

Sowieso vraag ik me af onder welke regeling de terminale patiënten vallen in de praktijk. Wordt dit normaal gezien als chronisch en dus een termijn van 3 maanden? Of juist niet? In welke situaties? Dat ga ik graag nog voor je uitzoeken! 

 

Ondertussen ben ik altijd benieuwd naar je ideeën en gedachten n.a.v. deze extra informatie. 

Community Manager
Status gewijzigd in: Nieuw

Ik heb nog even wat extra informatie gezocht Mario. Als de medicatie via de apotheek verloopt zal de apotheker ook beoordelen wie er onder die chronische situatie valt.

 

Het kan natuurlijk ook dat de medicijnen zijn meegegeven via het ziekenhuis. Daar werkt het weer net anders, de duurdere medicijnen worden dan door het ziekenhuis apart gedeclareerd via een zogenaamde add-on. Is dat het geval en wil je daar meer over weten? Dan zoek ik dat graag verder voor je uit.