Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vraag Aanvraagformulier hulphond

Nieuwkomer

Beste lezers,

 

Ik heb net met mijn psychiater een aanvraag voor een hulphond gedaan maar we konden wel de vakjes hoeveel formele hulp ik krijg invullen maar niet de vakjes hoeveel de formele hulp kan dalen. Heeft dit invloed op de aanvraag? 

Iemand een idee?

 

Groetjes Inouschka 

Vraag Aanvraagformulier hulphond

3 ANTWOORDEN 3

Re: Vraag Aanvraagformulier hulphond

Community Manager

Hoi Inouschka,

 

Leuk dat je je vraag hier stelt. Is het de 1e keer dat je een hulphond aanvraag? Spannend hoor!

We hebben nog een aantal leden op de community die ook een hulphond hebben. Misschien is dit topic daarom nog interessant om te lezen.

 

In je vraag valt me meteen één ding op. Je geeft aan dat je samen met je psychiater de aanvraag invult. Heeft dit ook te maken met de reden waarom je de hulphond aanvraagt? Een hulphond in verband met psychische klachten komt namelijk niet voor vergoeding in aanmerking.

 

Of is er hier sprake van een andere situatie, zoals lichamelijke functiebeperkingen? 

 

De vergoeding voor een hulphond is namelijk mogelijk wanneer er sprake is van lichamelijke functiebeperkingen en als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Hier komt dan ook de aanvraag om de hoek kijken. 
 

Als ik het goed begrijp heb je een concrete vraag over vraag 13 (en 14?) op het aanvraagformulier. Daar vul je in hoeveel uren hulp je ontvangt per week. Maar ook een inschatting van hoeveel uren de hulp kan dalen. Als er geen antwoord gegeven kan worden op deze vragen, dan komt de hond zeer waarschijnlijk niet voor vergoeding in aanmerking. 

 

In de praktijk vult de behandelende medisch specialist de aanvraag in. Deze zou ook een antwoord moeten kunnen geven op deze twee vragen. Waar lopen jullie tegenaan met het invullen van deze vraag?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vraag Aanvraagformulier hulphond

Nieuwkomer

hallo,

 

Zélf bén ik geheel rolstoel gebonden en héb in 2017 een aanvraag  ingediend voor een hulphond. Helaas is deze aanvraag  afgewezen aangezien er géén financieel  belang  bij was. Ik doe in principe nóg alles zélf met uitzondering ván huishoudelijke hulp. In hét geval ván persoonlijke verzorging, welke ik  gelukkige nog niét nodig heb, zou eventuele taken welke de hond dan zou kunnen doen één financieel  belang opleveren. Dít geldt dus  niet  voor  mij  maar kreeg wel de mededeling in de afwijzingsbrief dat de hond wel degelijk een meerwaarde voor mij zou zijn. Hier moest ik het dan maar verder mee doen.

Re: Vraag Aanvraagformulier hulphond

Community Manager

Hoi Ichoeven, welkom hier. 

Ik lees dat je een aanvraag hebt gedaan bij ons voor de vergoeding van een hulphond, maar deze is afgewezen. 

 

In je reactie staan 2 dingen die mij opvallen, waar ik graag nog even op wil reageren.

 

Om te beginnen de mededeling in de brief dat de hond wel een meerwaarde voor je zou zijn. Ik begrijp dat dit inderdaad in de brief kan staan. Om aan te geven dat we begrijpen dat een hond zeker een meerwaarde kan hebben, ook al is er geen bedoeling. Ik maak uit je reactie op dat dit niet helemaal zo over is gekomen. Dit signaal geef ik door. 

 

Tot slot de afwijzing. Je geeft aan dat er geen financieel belang is. Daar ga je ook nog wat verder op in. Het gaat bij het beoordelen om het verhogen of behouden van de zelfstandigheid maar ook over het verminderen van zorgondersteuning, professioneel en privé. Als de hond dan taken kan overnemen van professionele zorg en mantelzorg, dan gaan die kosten omlaag. Dat klopt. 

Ik kan alleen weinig zeggen over jouw persoonlijke situatie en afwijzing. Ieder dossier of aanvraag is een individuele casus, waar goed naar moet worden gekeken. 

 

Op de brief staat een telefoonnummer. Als je nog vragen hebt over de afwijzing, weten hoe het zit in jouw situatie. Dan raad ik je aan om zeker even contact op te nemen.  

 

Kan ik hier op de community nog iets voor je betekenen Ichoeven?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.