Vergoeding hulpmiddelen - matras

Nieuwkomer

Ben hernia patient 2operatie.s gehad waarvan 2 niet helemaal goed gegaan is nu vraag ik me af kan ik een matras vergoed krijgen

Vergoeding hulpmiddelen - matras

9 ANTWOORDEN 9

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Webcare

Dag Truus,
Welkom op onze community, maar wat een nare situatie voor jou zeg. Ik hoop dat het naar omstandigheden een beetje goed met je gaat.
Om op je vraag over de vergoeding van een matras in te gaan:

Vanuit je basisverzekering wordt een matras in 2 situaties vergoed. De 1e is bij de vergoeding van een verpleegbed. Een matras is dan onderdeel van de vergoeding. De 2e is als je een anti-decubitus matras nodig hebt om doorliggen of doorzitten te voorkomen.

Een vergpleegbed wordt vergoed voor mensen die:

 

  • bedlegering zijn
  • zorg op bed nodig hebben
  • kort- of langdurig een verpleegbed nodig hebben
  • niet genoeg kracht hebben om zelf uit een gewoon bed te komen

Een anti-decubitus matras of zitkussen wordt alleen vergoed om doorliggen of doorzitten te voorkomen.
Een matras (of bed) wordt niet vergoed voor alleen (het voorkomen van) pijnklachten.

Onderaan mijn bericht geef ik je de linkjes naar beide vergoedingspagina's. Dan kan je de vergoedingen  verder voor jezelf doornemen.

Herken jij 1 van de redenen waarvoor een verpleegbed of anti-decubitus matras wordt vergoed bij jezelf Truus? Ben jij bijvoorbeeld door de operaties bedlegerig geworden en/of heb je niet de kracht om zelf uit bed te komen? 

Bart

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Verpleegbed.aspx

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Anti-decubitusvoorzieningen.aspx
Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Fanatiekeling

Een andere vraag: de oorzaak van de pijn is de mislukte operatie. Kan ZK ook behulpzaam zijn bij het aansprakelijk stellen van het ziekenhuis voor de eventueel gemaakte fouten? Zo kan een kostenvergoeding verkregen worden, waaruit de matras betaald kan worden.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Webcare

Hoi Feina,
Volgens mij vraag je of wij een ziekenhuis aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele medische fouten, of een verzekerde hierbij kunnen helpen? Het antwoord daarop is helaas nee. Dat heeft 2 redenen. De 1e is de privacy wetgeving. Wij hebben vanwege de wetgeving geen inzage of behandelingen in een ziekenhuis.

De 2e is dat het eigenlijk niet de rol van een zorgverzekeraar is om op de stoel van een arts te gaan zitten en zich met (de uitvoering van) medische behandelingen te bemoeien. Onze Zorgcoach kan wel helpen bij het voorbereiden van een gesprek met een ziekenhuis (hoe pak ik het aan, welke vragen moet ik stellen etc.), maar verder dan dat gaan wij niet.

Alle ziekenhuizen hebben een verplichte klachtencommissie waar patiënten klachten over behandelingen kunnen aangeven. Als een patiënt een klacht heeft over een behandeling dan is het dus het beste om hierover contact op te nemen met het ziekenhuis.

Bart

 

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Fanatiekeling

Hallo @BartH,

 

Toch zie ik het als een probleem dat de "zorgverzekeraar altijd betaalt". Ik vind dat het mogelijk zou moeten zijn, om de factuurbetaling in een soort depot te zetten, in het geval de patient aangeeft niet tevreden te zijn met de behandeling. Dit kan ervoor zorgen dat het ziekenhuis beter zijn best doet.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Webcare

@Feina
Wij hebben een betaalplicht voor zorgkosten die vergoed worden, zowel aan zorgverleners als verzekerden. We kunnen niet als eis stellen dat een behandeling eerst geslaagd is voordat wij de zorgkosten die zijn gemaakt gaan vergoeden. Het is ook geen eis dat ziekenhuis pas kosten in rekening mogen  brengen (bij een patiënt of bij ons) als een behandeling slaagt, al kan een ziekenhuis er natuurlijk wel voor kiezen om bij fouten geen kosten in rekening te brengen.

Dat ligt het in de medische wereld wel wat moeilijk. Niet alle behandelingen slagen in 1 keer, of lossen een klacht uiteindelijk op. Dat hoeft niet te betekenen dat er fouten zijn gemaakt. Het kan ook zijn dat een patiënt niet goed op de behandeling reageert. 

We wijken zo wel een beetje op de vraag van Truus af. Ik weet niet of Truus ontevreden is over haar ziekenhuis. Start er anders een nieuw topic over Feina. Dan hebben wij het er daar verder over.

Bart
Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Starter

Beste Bart,


Als eerste wil ik je bedanken omdat ik hier nu eindelijk een antwoord heb gevonden.


Bij het telefonisch na vragen van een vergoeding werdt aangegeven dat een luchtwisselmatras (valt onder anti-decubitus matrassen) vergoed werdt. Ik moest contact opnemen met een leverancier en die wees de aanvraag al af zonder eigenlijk met de aanvraag te beginnen. Op de vraag of een matras tijdelijk geleend kan worden kreeg ik ook nee te horen.


Waarom ik gevraagd had of een matras vergoed werdt is namelijk ook de vele pijn die ik heb. Ik heb 2 hernia's in de borstwervels die niet geopereerd kunnen worden. Tevens heb ik last van poly neuropatie en meerdere nekwervels die kapot zijn. Ik slaap met een luchtmasker waardoor ik niet op mijn zij kan liggen. Door de pijn kan ik snachts 1 of 2 uur slapen en dan moet ik weer een half uur uit bed. Nu ben ik er via het forum van het ALS centrum achter gekomen dat een luchtwisselmatras kan helpen om de pijn te verlichten. En misschien zelfs eens een nacht door te kunnen slapen.


Ik had contact opgenomen met een leverancier en na een paar vragen werdt aangegeven dat ik geen luchtwisselmatras kan krijgen. Want ik had geen doorlig plekken. Ik kon waarschijnlijk wel een matras krijgen om doorliggen te voorkomen. Alleen zou het gaan om een traagschuimmatras. Door de polyneuropathie ga ik ook veel zweten en is een traagschuimmatras een verkeerde keus omdat je daar in wegzakt en het lichaam nog minder gekoeld wordt. Tevens heb ik al een traagschuimmatras geprobeerd zodoende weet ik dat ik er niets aan heb.


Maar nu ik weet dat,
Een matras (of bed) wordt niet vergoed voor alleen (het voorkomen van) pijnklachten.


Ga ik verder zoeken naar een oplossing ook al ben ik het er natuurlijk niet mee eens. De pijn gaat op een gegeven moment je leven beheersen met alle gevolgen van dien. Ik vindt het ook jammer dat ik dit antwoord NIET op de website heb gevonden bij de vergoedingen. Dat had een hele zoektocht gescheeld.


Met vriendelijke groet
Jan

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Webcare
Webcare

Goedemorgen Jan, welkom op ons forum.
Goed dat je hier aan de bel trekt!
Een anti-decubitus matras wordt vergoed om doorliggen te voorkomen of te behandelen. Ik begrijp van jou dat het niet om doorliggen gaat, maar om pijn te voorkomen. In dat geval wordt een anti-decubitus matras niet vergoed.
Je geeft aan dat je dat niet kunt vinden op onze website. Ik zie bij de pagina over anti-decubitus voorzieningen staan dat het bedoeld is om doorliggen te voorkomen of te behandelen. Zou je het eerder geweten hebben als daar expliciet staat dat het niet vergoed wordt in andere gevallen dan doorliggen?
Een thuiszorgwinkel kan je ook adviseren, maar die heb je denk ik al gebeld. 
Ik wens je veel sterkte. Als ik iets voor je kan betekenen in je verdere zoektocht, dan hoor ik het graag.
Groet, Kim

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Starter

Beste Kim,

 

Het antwoord op je vraag “Zou je het eerder geweten hebben als daar expliciet staat dat het niet vergoed wordt in andere gevallen dan doorliggen?" is het antwoord een volmondig JA.

 

Mijn vraag was namelijk of een luchtwisselmatras wordt vergoed bij polyneuropathy.

Als je bij de vergoedingen gaat zoeken naar luchtwisselmatras of matras dan is er geen zoek resultaat. Ga je dan handmatig zoeken onder het kopje “bed en bad”  Dan vind je daar “verpleegbed” maar dat gaat over een compleet bed en dat is niet nodig. Alleen staat daar ook niet over een luchtwisselmatras Vandaar dat ik heb gebeld met het Zilveren kruis.

 

Aan de dame aan de telefoon gevraagd “Wordt een luchtwisselmatras vergoed als je polyneuropathy hebt?” De dame aan de lijn kan het antwoord niet vinden en vraagt of ik even geduld heb ze gaat het even navragen. Vervolgens krijg ik als antwoord dat het wordt vergoed. Ik moet een verwijsbrief hebben van de behandelend arts en daarmee naar een leverancier gaan. Dus ik stel de vraag of de huisarts een verwijsbrief kan geven en daar op is het antwoord “de huis arts of de specialist kunnen een verwijsbrief geven”. Met die verwijsbrief kan ik naar een leverancier gaan en de leverancier bepaald of het matras vergoed wordt. Mocht de leverancier het niet weten dan kan die bellen met de zorgverleners lijn en het navragen.

 

Dit wetende contact gezocht met de eerste leverancier die bij jullie een contract heeft en de vraag gesteld “wordt een luchtwisselmatras door dullie verstrekt bij polyneuropathy ?”

De persoon kijkt in de computer en zegt dat het wordt vergoed en schakelt me door naar een collega die over de aanvraag gaat. Vervolgens krijg ik die persoon aan de lijn en die vraagt of er doorligplekken zijn. Dus ik vertel dat er GEEN doorligplekken zijn maar dat er door de polyneuropathy zoveel pijn is dat ik hooguit 2 uur kan slapen. En nu krijg ik voor het eerst te horen dat een luchtwisselmatras is ingedeeld bij de categorie ANTI-DECUBITUS. En dat anti-decubitus materiaal alleen vergoed wordt bij doorliggen. De aanvraag is dus verder niet in behandeling genomen.

 

Ik heb op dit moment dus een tegenstrijdig antwoord aan de ene kant zegt de verzekering “ja maar de leverancier bepaald” en aan de andere kant een leverancier die zegt “ Nee bij pijnklachten wordt het matras niet vergoed ook niet als de pijn chronisch is".

 

Dus dan zet ik uiteraard de volgende stap en nogmaals een leverancier bellen die bij jullie een contract heeft. En hier gebeurd precies het zelfde in eerste instantie ja en dan wordt je doorgestuurd voor de aanvraag en dan is het nee.

Goed op dit moment ben ik wijzer geworden en ga dan verder zoeken.

Dan kom je op het forum van Zilveren kruis uit en daar lees je dan dat "Een matras (of bed) wordt niet vergoed voor alleen (het voorkomen van) pijnklachten". En weet je dus dat je bij het zilveren kruis aan het eind van de zoektocht bent. Je zou nog kunnen zeggen dat het niet is ter voorkomen van pijnklachten ‘want de pijn is 24 uur per dag aanwezig’ maar het is ter verlichting van pijnklachten maar dat zal ook niet helpen.

 

Wel is duidelijk dat er op het punt van het verstrekken van een luchtwisselmatras een hele boel onduidelijk is en dan zeker ook bij de Zilveren kruis zelf en bij de leveranciers die er een contract hebben.

Vandaar dat ik je vraag dus met een duidelijke JA kan beantwoorden.

Maar voor mij hoeft die informatie niet meer aangepast te worden want ik weet het nu. Misschien is het wel handig voor de mensen die er in de toekomst mee te maken hebben.

 

Uiteraard stop ik de zoektocht niet en op dit moment lijkt het er op dat er toch een mogelijkheid is.

 

Met vriendelijke groet

Jan

Re: Vergoeding hulpmiddelen - matras

Community Manager
Community Manager

Bedankt voor je uitgebreide reactie @jan1207 ! Vervelend om te lezen dat het zo moeizaam was om een duidelijk antwoord te krijgen. Het lijkt mij zeker nuttig om de informatie op onze website aan te laten passen voor mensen die deze informatie in de toekomst zoeken. Ik stuur een bericht naar mijn collega's met een verzoek de website aan te passen.