Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Nieuwkomer

Ik heb een beter af sportpakket (2 sterren) en sinds ongeveer 3 maanden heb ik een blessure aan mijn pols. De fysiotherapeut heeft me aangeraden een brace aan te schaffen, want het is onduidelijk hoe lang ik nog met de klacht blijf rondlopen maar het zal tenminste om een aantal maanden gaan. Er is allang geen sprake meer van een ontsteking, maar ik word nachts nog wel regelmatig wakker door pijn. Het gaat hier om een tijdelijk probleem maar dus wel een probleem van redelijk lange duur (bij elkaar waarschijnlijk 6-12 maanden). Kan ik een brace vergoed krijgen of heb ik hiervoor een doorverwijzing nodig?

Details vanuit het vergoedingen overzicht:

"Wat krijgt u wel en niet vergoed?

U krijgt een vergoeding voor:
een orthese of brace die gebruikt wordt bij de correctie van standsafwijkingen van het lichaam. Dit hulpmiddel zorgt voor ontlasting en/of ondersteuning van de gewrichten, maar kan ook dienen om krom groeien tegen te gaan

U krijgt een vergoeding wanneer:
u een orthese of brace nodig heeft voor het wijzigen van gestoorde functies van het bewegingssysteem, aan beweging verwante functies of anatomische eigenschappen van structuren
u deze orthese of brace permanent nodig heeft

U krijgt geen vergoeding voor:
preventief gebruik van een orthese of brace bij het beoefenen van sport.
Veel voorkomende orthesen zijn: Knie-orthese, Voet-orthese, Evo (enkel-voet-orthese), Pols-orthese, Elleboog-orthese en Corset."

http://www.zilverenkruis.nl/CONSUMENTEN/VERGOEDINGEN/Pages/orthesen.aspx

Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

OPGELOST
6 ANTWOORDEN

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Medewerker
Hallo Willem,

Allereerst welkom op het forum, leuk dat je er voor kiest om juist hier je vraag te stellen.

Om voor de bovengenoemde vergoeding in aanmerking te komen zal er een voorschrift moeten komen van een medische specialist. Omdat de vergoeding van een reguliere brace alleen uit de basisverzekering komt zijn we aan deze strikte richtlijnen gebonden. De huisarts zal dus in eerste instantie een verwijzing naar de specialist moeten schrijven.

Wanneer je een voorschrift van de specialist hebt gekregen, kun je contact opnemen met een gecontracteerde leverancier. Deze leverancier zal de brace leveren en de nota rechtreeks bij ons indienen.

Omdat de vergoeding van de brace en medisch specialist uit de basisverzekering komen is het eigen risico van toepassing.

Groet,
Michiel

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Fanatiekeling
Is het mogelijk dat een sportarts de brace voorschrijft? De sportarts is goedkoper dan de specialist. En misschien is er vergoeding van de sportarts vanuit de aanvullende verzekering 

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Dan wordt het wel een sportbrace Elze, en die vergoeding is alleen mogelijk bij een Beter Af Sport of Fit pakket.

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Fanatiekeling
Waar kan ik lezen dat een sportarts alleen een sportbrace zou mogen voorschrijven? 

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Elze, via de link uit de openingspost kan je lezen dat de medisch specialistde verwijzer moet zijn, dus niet een sportarts. Een sportarts is net als de huisarts de eerste lijn, waar de medisch specialist tweedelijns is. Overigens is er geen verwijzing noodzakelijk voor de sportbrace, meer informatie over die vergoeding vindt je hier.

Re: Pols/duim brace vergoeding mogelijk?

Medewerker

Beste Elze en Willem,

Voor alle duidelijkheid:

Willem vraagt naar de vergoeding voor een tijdelijke brace. Jeppe verwees naar het correcte vergoedingsartikel daarvoor!

Echter het artikel waar Willem naar verwijst gaat over orthesen: op maat gemaakte hulpmiddelen die permanent nodig zijn om jouw bewegingsapparaat te laten functioneren. Een hele andere orde van grootte dus.
Een medisch specialist moet een orthese voorschrijven. We hebben het daarbij dus over medisch specialistische zorg, met vergoeding uit de basisverzekering, en als gevolg ook eigen risico.

Groetjes,
Jeroen


Wordt lid om te reageren en deel te nemen aan deze community.