'Laat patiënten eigen bijdrage betalen voor bezoek aan huisarts'

Bekend gezicht

Hallo

Ik kwam dit bericht tegen op het internet en wilde wel even een discussie openen hierover!

 

Patiënten zouden voor elk bezoek aan de huisarts een eigen bijdrage moeten betalen. Ook zouden ze een bedrag moeten neertellen voor een verwijzing naar een specialist.
 

Dat betoogt scheidend hoogleraar sociale ziektekostenverzekeringen Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit Rotterdam in een vrijdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

Met een eigen bijdrage van maximaal 10 euro voor een consult en 50 euro voor een verwijsbrief, zouden de kostenstijgingen in de zorg op de lange termijn beheersbaar blijven.

"Veel bezoeken aan de huisarts blijken achteraf onnodig. Mensen gaan toch, omdat ze willen uitsluiten dat ze iets hebben. En wie echt wat heeft, betaalt graag een tientje", stelt Van de Ven.

Gevolgen

Uit onderzoeken zou blijken dat een dergelijke eigen bijdrage nauwelijks invloed heeft op de gezondheid van een bevolking. "Per saldo verwacht ik geen negatieve gezondheidsgevolgen van zorg mijden hierdoor. Als je onnodig in het ziekenhuis komt, loop je juist grote kans er ziek te worden."

Volgens de hoogleraar zijn zorgkosten in Nederland hoog, omdat patiënten niet weten hoe duur behandelingen zijn. In zijn afscheidsrede op vrijdag zal hij pleiten voor een inperking van de vrije artsenkeuze. Artsen en patiënten stimuleren zuiniger te zijn, houdt de zorg betaalbaar, meent Van de Ven.

'Laat patiënten eigen bijdrage betalen voor bezoek aan huisarts'

1 ANTWOORD

Re: 'Laat patiënten eigen bijdrage betalen voor bezoek aan huisarts'

Bezoeker

Gelukkig dat deze hoogleraar (met bijpassend inkomen) weg is ... te MAF voor woorden!

SEH eist consult huisarts voor bezoek SEH tenzij binnengebracht per ambulance.

Huisartsen: sta sterk in de schoenen! Niet verwijzen omdat patiënt het wil, maar omdat onderzoek uitwijst dat het nodig is.

Assistenten: jullie zijn de poortwachters! Vraag na hoe dringend e.e.a. is.

Alleen mensen die uit gemakzucht naar huisartsenpost gaan, extra laten betalen!