Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Community Manager

Kleine ingrepen, zoals het wegsnijden van een moedervlek of het plaatsen van een spiraaltje, die vroeger in het ziekenhuis werden gedaan, worden steeds vaker bij de huisarts gedaan. De meeste patiënten zijn daar blij mee.

De NPCF vroeg patiënten waar ze naartoe zouden gaan, als ze zelf mochten kiezen. De meeste patiënten kozen voor de huisarts, omdat deze bekend en dichtbij is. De patiënten die voor het ziekenhuis kozen, gaven als reden dat ze de specialist daar deskundiger vinden voor de ingreep.

 

Waar ga jij het liefst heen voor zo’n kleine ingreep? En wat zijn de belangrijkste redenen voor jouw keuze?

Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

8 ANTWOORDEN 8

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Nieuwkomer
Nee, dank u. Hoogst verbazingwekkend dat er voor chirurgen veel landelijke normen en richtlijnen zijn, terwijl huisartsen kleine verrichtingen mogen doen waarvan ze er soms maar enkele per jaar uitvoeren. Uit praktijkonderwijs aan huisartsen heb ik gemerkt hoe verschillend ervaring en kunde is bij het uitvoeren van eenvoudige chirurgische verrichtingen. Sorry hoor, ik begrijp dat u kosten wilt reduceren, maar niet ten koste van onze gezondheid!

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Vaste bezoeker

In principe wil je zoveel mogelijk naar je huisarts. Deze moet dan wel kundig zijn en er tijd voor hebben. 

Mijn angst is, dat artsen handelingen gaan verrichten die ze niet goed beheersen.

Mijn eerste spiraaltje is door gynaecoloog geplaatst. Mijn tweede spiraaltje door de huisarts, dat ging heel moeizaam en ik had gelijk al mijn twijfels of het wel goed ging. Achteraf dus 275 euro kwijt aan niks, want het was inderdaad niet goed gedaan. 

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Medewerker

 

Hallo @Opperduit,

 

Allereerst welkom bij de community en leuk dat je je  gedachte met ons deelt! Zou je het ook leuk vinden om jezelf voor te stellen op het stel jezelf voor topic?

 

Het onderzoek staat in dit geval los van een kostenbesparing vanuit ons. Het is gedaan door het NPCF onder 10.000 leden. Drie kwart van de ondervraagde gaf aan dat ze voor een kleine ingreep liever naar de huisarts gaan.  

Het punt dat je aandraagt over de normen en richtlijnen is zeker een interessant punt! Zou je hierom nooit een kleine ingreep door de huisarts laten doen. Wanneer je het wel zou doen waar zou dan volgens jou de lijn liggen?

 

 

@schriani , je angst helemaal voorstellen zal me niet lukken maar begrijp je punt zeker! Hoe zou volgens jou duidelijk moeten worden wat de ervaring van de huisarts is? Zou dit bijvoorbeeld zijn door het kenbaar maken van het aantal ingrepen of het ervaringen?

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Vaste bezoeker

@Michiel 

De huisarts krijgt steeds meer werk zijn kant op geschoven, ik zou de vraag ook bij hun neerleggen.

Tja ziekenhuizen mogen bepaalde operaties niet meer uitvoeren, omdat ze minder dan x keer in hun ziekenhuis plaatsvinden. Hoe vertaal je dat naar een huisarts? 

En gaan artsen zich dan verplicht voelen om bepaalde ingrepen uit te voeren, terwijl ze die niet voldoende beheersen? Hoe goed kunnen ze de risico's inschatten? Hebben ze alle benodigde apparatuur en instrumenten? Wat zijn de normen en richtlijnen bij huisartsen? 

Als je vertrouwen hebt in je huisarts en hij wil het doen, ga je gang, maar ik wil kunnen kiezen.

 

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@schriani, de huisarts zal natuurlijk alleen behandelingen uitvoeren die hij/zij zelf kan uitvoeren. Dat staat ook in de eed die de arts heeft afgelegd, zoals beschreven in de post van nanny. Daarnaast is (en moet er) altijd nog de mogelijkheid zijn om mensen door te sturen als de huisarts dat nodig vind. Het gaat dan dus vooral om simpele handelingen waarvan de huisarts weet dat hij/zij die kan uitvoeren in deze stelling. 

 

Ik lees dat je een slechte ervaring hebt met het plaatsen van een spiraaltje door je huisarts. Heb je daarna ook een gesprek gehad met je huisarts hierover?

 

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Vaste bezoeker

@Jeppe Die huisarts is inmiddels met pensioen en was behoorlijk "van het oude stempel". Hij was erg overtuigd van zijn kunde en deed graag ingrepen. Ik had er geen goed gevoel bij, maar hoe spreek ik mijn twijfel uit tegen zo'n ervaren arts? Was geen makkelijke arts. Heb achteraf geen gesprek gehad, maar wel een verwijzing naar de gynaecoloog én een operatie. 

 

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb zelf niet echt ervaring met artsen van de “oude stempel”, maar uiteindelijk zijn artsen ook maar gewoon mensen natuurlijk. Het zou me wel lastig lijken als je dingen niet openlijk met je huisarts kunt bespreken. Hij is toch een soort vertrouwenspersoon in mijn beleving. Was je verder wel tevreden over die huisarts?

Re: Kleine ingrepen bij de huisarts of in het ziekenhuis?

Vaste bezoeker

@Jeppe We hadden ( en hebben) niet veel te kiezen met 1 huisarts in het dorp. Het was een aparte hoor. Prachtig voorbeeld: dokter komt bij kraamvrouw hechtingen verwijderen. De vrouw roept naar haar man dat hij een schaar moet brengen omdat de dokter niks bij zich had!!! Dat dit echt waar is, heb ik zelf meegemaakt. Alleen had ik een kraamverzorgster die dit ook wist en zij had van tevoren de benodigde spullen uitgekookt.

Ik ben nog opgevoed dat de witte jassen altijd gelijk hebben en dat ik naar de dokter moet luisteren. Dat pastte uitstekend bij die huisarts. Helaas kon hij niet zo goed overweg met vage klachten en al helemaal niet bij de "zeurende" vrouwen. Één van de redenen dat ik zelf ben gaan zoeken. Ben voor de meeste artsen een lastpak. Ik heb mijn huidige huisarts met zijn eigen richtlijnen "behandeling schildklieraandoening" om de oren geslagen, omdat hij in behandeling zich daar niet aan hield. Jammer genoeg is deze huisarts geen uitzondering, dit overkomt vele patiënten. Erger nog is dat zelfs specialisten zich hier niet aan houden. Maar goed dat is een andere discussie.