Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

Heb al 2 jaar last van mijn hielen. September 2016 was ik al naar mijn huisarts geweest hiervoor, hij verwees mij naar een podotherapeut en ben  wegens omstandigheden pas in februari 2018 naar een podotherapeut geweest.

 

Zij hebben niet echt een diagnose kunnen stellen, dus ben gisteren weer naar de huisarts geweest om een verwijzing te krijgen voor de orthopeed (voor een rontgenfoto of een mriscan). Hij zei dat dit niet veel zal toevoegen. Ik vind dit vreemd want zo kun je bepaalde zaken uitsluiten (bijv spoor in de hiel. Deze keer wilde hij mij naar een manueel therapeut sturen. Ik weet zeker dat dit niet gaat helpen, want het heeft echt niet te maken met mijn gewrichten.

 

Vandaag heb ik een fysiotherapeut die zich ook in podologie specialiseert gesproken. Hij zei dat als ik als 2 jaar last heb van mijn hielen ik op zijn minst recht heb op een verwijzing naar een orthopeed. Hij gaf aan dat dit veel dingen kan uitsluiten.

 

Wat kan ik nu doen? Ben van plan om mijn huisarts te bellen, en hem te vertellen wat deze fysiotherapeut mij heeft verteld, maar ben bang dat hij weer niet akkoord gaat.

Huisarts wil geen verwijzing geven

22 ANTWOORDEN 22
Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Wat vervelend dat de voet/hielklachten aanhouden @JaxTeller!

 

Orthopedie is een wat lastiger vergoeding. want een eventuele vergoeding hangt af van de situatie.

 

Moet je voor behandeling naar een orthopedisch chirurg?

Een orthopeed of orthopedisch chirurg is een medisch specialist en werkt in een ziekenhuis. Orthopedische chirurgie valt onder medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij medisch-specialistische zorg. Je hebt een verwijzing nodig.


Wil je behandeld door een orthopedisch geneeskundige?

Een orthopedisch geneeskundige is een zelfstandig beroepsbeoefenaar die (meestal) in een eigen praktijk werkt. Een orthopedisch geneeskundige maakt gebruik van injecties in het aangedane weefsel. En opereert dus niet. Orthopedische geneeskunde valt onder alternatieve geneeswijzen. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij alternatieve geneeswijzen.Je hebt geen verwijzing nodig.

 

Ik denk dat het toch verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. Mocht hij een behandeling voor een orthopedisch chirurg nodig vinden dan kan dat namelijk niet zonder verwijzing. En als hij de verwijzing niet wil geven dan zou ik hem om duidelijke uitleg vragen. Misschien kan de informatie bij onze pagina 'Beter naar de dokter' je hierbij helpen?

 

 

Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Fanatiekeling

Je kunt ook zonder verwijzing naar de orthopeed. Dan wordt het niet vergoed. Nederlandse ziekenhuizen doen dan wel moeilijk, omdat ze het niet gewend zijn als iemand zonder verwijzing komt. In Belgie is dat normaler en kun je ook prijsopgaaf vragen. Ook is een optie misschien een privekliniek in Nederland. Die zijn misschien ook bereid prijsopgaaf te doen.

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik had hielspoor, die veroorzaakt was door de zooltjes van een podotherapeut. De podotherapeut verwees me naar de huisarts, terwijl hielspoor nu juist het werk van een podotherapeut is ( folder podotherapeut). De huisarts had er geen verstand van. Het advies was om een gat in een zool van een sportschoen te maken. Ik wist echt niet wat er daar mee aan moest. Als ik het zou hebben gedaan, had ik het gat midden onder gemaakt. Maar het bleek later op een heel andere plek te zitten. Het is schandelijk dat een huisarts je niet verwijst. Ik kon de supermarkt niet eens meer rond komen. In Belgie werd een echo gemaakt en kreeg ik injecties. Of dat uiteindelijk geholpen heeft weet ik eigenlijk ook niet.

Er zijn ook bepaalde oefeningen die je kan doen, en die mijn echtgenoot goed hebben geholpen. Druk de voet tegen een deurspijl, tenen omhoog. Een fysiotherapeut kent die oefening ook. Je kunt ook andere schoenen proberen en gelzooltjes in de schoenen. 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Corine V Om bepaalde zaken uit te sluiten heb ik een Rontgenfoto of een MRI scan nodig. Dat is de reden waarom ik naar een specialist in een ziekenhuis wil. Over de behandeling heb ik nog niet nagedacht, want ik moet natuurlijk eerst de oorzaak weten. Dat mijn huisarts geen verwijsbrief wil geven is zo raar, het gaat immers om een serieuze klacht. Ik word alleen van het kastje naar de muur gestuurd zo en dan blijf ik gewoon nog pijn hebben (al 2 jaar!)

 

@Feina Dat is heel jammer om te horen, wat voor een zooltje was het dan waardoor je hielspoor kreeg? Bij mij is het niet eens zeker of het hielspoor is, omdat ik een drukgevoelige pijn heb en geen stekende pijn, vandaar dat ik het wil laten checken in het ziekenhuis. Ik heb gehoord dat zo een gat in een zooltje ook wel eens kan helpen.

Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik wil je toch graag naar de huisarts verwijzen @JaxTeller. Dit is echt iets dat je met hem moet bespreken. Ik heb onvoldoende medische kennis om hierin te adviseren.

Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Corine V Nee dat begrijp ik, mijn huisarts wil mij niet verwijzen vandaar dat ik hier vroeg wat ik kan doen. Ik ga het nogmaals proberen bijhem, anders ga ik van huisarts wisselen.

Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Fanatiekeling

Ik kreeg de hielspoor ten gevolge van een corrigerende steunzool, op maat gemaakt door de podotherapeut. Het zooltje bleek veel te hard voor mijn voet. Uiteindelijk is hierin een holte gemaakt.( door de podotherapeut).  De holte verlichtte de pijn enigszins. Ik heb er erg lang last van gehad. Ik denk meer dan een jaar, terwijl de podotherapeut en huisarts drie maanden voorspelden. 

Ik had erg veel pijn, maar kreeg geen hulp ( anders dan : 'maak zelf maar een gat in de binnenzool van je sportschoen').

PS ik denk dat het bij jou geen hielspoor is, omdat jij aan beide voeten last hebt.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Feina Nee ik deknk het ook niet, daarom wil ik ook een verwijzing om een diagnose te laten maken.

Highlighted

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Medewerker

@JaxTeller en @Feina

 

Mijn vrouw heeft aan beide voeten hielspoor gehad. Het is dus wel mogelijk. Wel was de ene voet erger dan de andere.

Ook enorm lang mee gelopen. Heeft zelfs nog een aantal weken in het gips gelopen om te kijken of het minder zou worden. Niks mocht helpen en de enige oplossing zou nog een operatie zijn. Als laatste strohalm heeft ze gezocht op internet en is ze uitgekomen op Crocs. En nee, ik heb geen aandelen in Crocs en ik ja, ik vind ze superlelijk. Maar mijn vrouw heeft er wel enorm veel baat bij gehad en ze is van de hielspoor af. Dus mocht het hielspoor zijn zou ik zeggen, probeer het.

Re: huisarts wil geen verwijzing geven

Community Manager

Inmiddels al contact gehad met je huisarts @JaxTeller
Hopelijk heb je goed nieuws om te delen!

 

@NatasjaJ (of één van de andere zorgcoaches): misschien hebben jullie ook nog tips en adviezen voor Jax?

 

Bedankt voor de tip Ron. Altijd handig om te weten dat Crocs dit effect hebben gehad bij je vrouw! Ik zou ze persoonlijk ook niet dragen :). Maar in dit soort situaties dan wel weer interessant. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Ron Burgers Bedankt voor je antwoord, ik heb crocs ook geprobeerd, maar vind ze best hard en dus niet comfortable. Daarnaast moet er nog een diagnose geteld worden, want de podotherapeut wist het gewoon niet. Veel symptomen komen niet overeen met hielspoor, vandaar dat ik een goede diagnose wil.

 

@Eva S Nee, heb nog geen contact met hem opgenomen, omdat ik ook last heb van mijn schouder en probeer dat eerst op te lossen.

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Medewerker

Beste @JaxTeller

 

Voor de mensen in jouw omgeving ben ik blij dat de Crocs niet helpen. Maar dat is misschien ook een kwestie van smaak.

 

Ik hoop alleen wel dat je snel een doorverwijzing krijgt waardoor dan in hopelijk de juiste diagnose gesteld kan worden en je kunt beginnen met een behandeltraject.

 

Heel veel succes in ieder geval, ook met je schouder.

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Ron Burgers
Bedankt, hoop dat ik inderdaad snel een verwijzing krijg.

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Expert

Beste @Jax Teller,

Wat vervelend dat je al zo lang klachten hebt! Om naar de orthopeed te gaan heb je inderdaad een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ik adviseer je om de situatie nogmaals met je huisarts te bespreken en uitleg te vragen waarom hij je niet door stuurt.  Voor een goede voorbereiding op een gesprek met je huisarts kan je tips vinden op de website: Beter naar de dokter

 

Daarnaast kan je ook gebruik maken van 2e arts online. Deze online mogelijk kan je vinden op onze website. Je kunt je vraag dan via mail en telefonisch voorleggen aan een huisarts of een orthopeed. Je kan zelf de keuze maken. Deze arts kan geen verwijsbrief uitschrijven. et een advies van deze arts kom je misschien al verder of je kan het advies mee nemen naar je eigen huisarts.

 

Als je meer wilt weten over 2e arts online kan je contact opnemen met de Zorgcoach.

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@TonnyB Bedankt voor je antwoord. Zijn er verder kosten verbonden aan 2e arts online? Ik zou inderdaad mijn probleem aan een andere huisarts of orthopeed kunnen voorleggen. Zijn hier verder kosten aan verbonden?

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Expert

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van 2e arts online, @JaxTeller.

Je kunt je aanmelden via de website van Zilveren Kruis. Als je dit doet kom je vanzelf ook bij de informatie over de procedure en dat er geen kosten aan verbonden zijn voor Zilveren Kruis verzekerden.

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

Nog even een ander vraagje. Ik wil ook een verwijzing voor een schouderblessure die ik al 6 maanden heb. Als het goed is krijg ik er binnenkort een verwijsbrief voor. Zoals ik al zei wilde mijn huisarts voor mijn voet geen verwijsbrief geven. Nu is mijn vraag: stel ik krijg voor mijn schouder een verwijsbrief waarna ik van huisarts wissel (omdat ik toch echt ook een verwijsbrief voor mijn hielen wil). Is deze verwijsbrief dan nog geldig? of moet ik dan weer een nieuwe van mijn nieuwe huisarts regelen?

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Een verwijsbrief blijft een jaar geldig @JaxTeller. Je huidige huisarts kan een verwijsbrief voor je schouder uitschrijven. Hiermee kan je binnen 1 jaar terecht bij de orthopeed.

 

Officieel moet je voor een andere aandoening een aparte verwijsbrief hebben.Maar misscien kan je tijdens het consult bij de orthopeed ook het probleem met je hielen aankaarten, misschien wil deze arts je voor dit probleem ook helpen.

 

Als je hulp wilt bij het zoeken naar een andere huisarts denken we graag met je mee. Je kunt dan contact opnemen met de Zorgcoach.

  

Succes als je het traject bij de orthopeed ingaat!

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Stamgast

@Corine V Ok, dus ook als ik het goed begrijp blijft deze verwijsbrief een jaar geldig, ook als ik van huisarts wissel. Klopt dit?

 

Ik wil verwezen worden naar een schouderspecialist, dus deze orthopeed zal niet veel kunnen betekenen voor mijn hielklachten. Voor mijn hielen wil ik naar een orthopeed die zich specialiseert in voeten. Dit zal veel meer resultaat bieden. Mocht mijn huisarts mijn klachten weer niet serieus nemen, dan ga ik op zoek naar een nieuwe huisarts.

Highlighted

Re: Huisarts wil geen verwijzing geven

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb het even voor je nagevraagd @JaxTeller:

 

Een verwijzing of doorverwijzing betekent dat een zorgverlener je doorstuurt naar een andere zorgverlener.

 

Een verwijzing is maximaal 365 dagen geldig

Een verwijzing moet altijd voor jouw behandeling zijn uitgeschreven. Duurt de behandeling langer dan 365 dagen dan heb je geen nieuwe verwijzing nodig bij dezelfde zorgvraag of behandelaar.

 

Soms heb je wel een nieuwe verwijzing nodig

Verandert jouw zorgvraag of jouw behandelaar? Dan heb je een nieuwe verwijzing nodig.

 

Of je van huisarts wisselt maakt niet. Kun je hier verder mee? Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!