Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht

er is nog altijd veel discussie mbt ER zk heeft het regelmatig over dat je je eigen risico zelf moet inschatten om bepaalde keuzes te maken, ,Maar wat doet zk om bv chronische ziekten te voorkomen???? Ik word wel door de huisartspraktijk regelmatig opgeroepen voor controles omdat ik in de risico groep zit, maar nu kom het , elke keer als ik bloed moet laten prikken om e.e.a te controleren kost mij dat geld. m.a.w. zk doet niets om welvaarts ziekten te voor komen ,, ook extra training tbv beweging wordt niet vergoed door zk. Ik weet nu al dat ik binnen enkele jaren zk heel veel geld ga kosten , ,maar zk doet niets, ook voor zk zou ik in een risico groep moeten zitten, zij weten ook hoe oud ik ben, ook zk zou moeten weten dat ik al 20jr medicijnen gebruik tbv hoge bloeddruk en chloresterol verlaging en zk kan dus weten dat ik meer problemen kan gaan krijgen, Toch doet zk er NIKS aan om dit te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen

13 ANTWOORDEN 13

Re: voorkomen is beter dan genezen

Community Manager

Hoi Gijsbertus. Mooi dat je hier een nieuw topic over bent begonnen.

Ik lees in je reactie eigenlijk twee verschillende voorstellen: 

 

- Dat je moet betalen voor preventieve controles. Zoals het bloedprikken in je voorbeeld. Dit soort onderzoeken worden vergoed uit de basisverzekering, waardoor je er je eigen risico aan kwijt bent. Ook lees ik hierin een wens, om voor controles en onderzoeken als deze het eigen risico juist te verwijderen. Een interessant discussie punt. Ik ben benieuwd hoe de andere leden hierover denken. Waar zou dan de grens liggen? Wat mij betreft komt dit dan ook aardig in de buurt van dit - ook voor jou bekende - topic: Eigen risico en chronisch zieken. 

Of heb je het hier ook nog over eventuele onderzoeken die helemaal niet vergoed worden? En welke dan? 

 

- Vergoedingen op het gebied van sport of extra training. 
Hier zijn op dit moment al een aantal mogelijkheden. Ten eerste zijn er de preventieve cursussen, waarvan sommige ook echt over beweging gaan. Zoals bewegen voor ouderen. Dit is een vergoeding uit onze aanvullende verzekering. Ook hebben we in samenwerking met een aantal collectiviteiten de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor de contributie van je sportschool. Tot slot zijn er vergoedingen voor beweegprogramma's uit de aanvullende verzekering. Misschien niet helemaal passende bij je voorstel, maar ook het benoemen waard. 

 

Beweging en gezond leven zijn ook geen onbekende onderwerpen hier op de community. Daarom wil ik je graag verwijzen naar de verschillende denk mee ideeën op de community die hier al over gaan. Dat is ook de reden dat ik dit idee nu niet apart opneem als denk mee idee. Hier de link: denk mee ideeën over 'gezond leven'

 

Tot slot wil ik nog eindigen met een vraag. Je concrete voorstellen gaan over het feit dat je iets mist op financieel gebied in de vorm van vergoedingen. Als ik je reactie lees - met name het laatste stuk - krijg ik de indruk dat je ook aan andere vormen denkt. Bijvoorbeeld extra voorlichtingen of tips, afhankelijk van de medische situatie. De rol van de arts komt hier natuurlijk ook om de hoek kijken.
Maar ik vraag me toch af: verwacht je nog wat anders van ons? En wat dan precies? En hoe denken andere leden hierover? Een mooi onderwerp om verder over in gesprek te gaan!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht
ik verwacht van zk dat zij zich beter verdiepen in de geleverde zorg m.a.w. zk kan zien hoe oud ik ben en wat ik tot nog toe aan medicijnen gebruikt hebt en nog gebruik... bv al ruim 20 jr clorestorol en bloeddruk verlagers. .... zk kan dus nu weten dat ik tot een risico groep behoor zoals nu al bij de huisarts het geval is.. alleen al het jaaaaaaaren lange gebruik van deze medicijnen zelf geven allerlei bijverschijnselen op de lange duur dat zou zk moeten kunnen weten en hierop beter op moeten anticiperen naar mij als klant ...door mij voor te lichten wat zk hier aan kan bijdragen . dat noem ik nu ZORGPLICHT waar zk dus NIKS DOET , dus specifiek de klant wijzen op de mogelijkheden zie zij mij kunnen aan bieden en die eventueel zelfs in het basis pakket zitten ik weet zelf namelijk niet waar ik naar moet zoeken in de nogal onduidelijke websites van ZK zelf heb ik die kennis van zaken helemaal niet en bij zk is die kennis er wel, dus betere voorlichting tbv voorkomen van ziektes eventueel toegespitst op mijn persoonlijke omstandigheden zou wel heel fijn zijn . Zk zou en moet een verlengstuk worden van de huis arts naar de klant toe De huisarts is er voor de gezondheids klachten , maar heeft een tijd om aan voorlichting te doen,, ik vind dat dit de taak is van zorgverzekeraars,omdat betere voorlichting de zorg verzekeraar veel geld kan besparen

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Community Manager

Helder en krachtig gesteld @gijsbertus. Kort samengevat vind je dat we nu niet aan onze zorgplicht voldoen omdat we geen gerichte voorlichting geven en niet duidelijk kunnen aangeven welke vergoedingen voor jou relevant zijn. Als we de website zouden kunnen aanpassen om voor jou relevante informatie te laten zien, zou je dat al helpen? En een tweede vraag: vind je dat wij de voorlichting moeten geven of zou het ook werken wanneer we de huisarts meer tijd geven zodat zij voorlichting kunnen geven? Wij hebben vooral verstand van verzekeren, artsen vooral van gezondheid.

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht
de huisarts heeft niet voldoende kennis om te anticiperen op de medische toestant van een patient,, daar is hij ook niet voor opgeleid ook zijn computer systeem is hier niet op voorbereid de it systemen moeten de huisarts kunnen waarschuwen of attenderen , hij is onvoldoende op de hoogte wat de gevolgen zijn van klachten die ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen . bv ..... Diverse oogklachten die ontstaan door jaaaaren lange hoge bloeddruk en /of door het gebruik van medicijnen tegen die hoge bloeddruk de oogarts weet dit wel ,maar de huisarts weet dit niet en blijft maar oogzalf voorschrijven om de klachten te verzachten ,maar weet niet de oorzaak te achterhalen. ander voor beeld dames die klagen over voortdurende kuit/knie pijn , de huisarts laat div dure onderzoeken doen in ziekenhuis, terwijl , daar gezegd word dat dit mogelijk door de overgang komt, wat extra magnesium slikken en de klachten zijn weg!!! dit soort kennis komt natuurlijk wel bij zorgverzekeraars binnen

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Community Manager

@gijsbertus Dan hebben we denk ik een verschillend beeld van wat zorgverzekeraars kunnen betekenen voor hun verzekerden. We hebben wel een algemeen beeld van de kwaliteit van zorg en we ondersteunen onze verzekerden en ook werknemers in het voorkomen van klachten. Maar welke behandeling voor welke persoon het beste is, dat is echt aan de arts. Op mij komt het over alsof je niet tevreden bent met de diagnose die de huisarts heeft gesteld. Het beste is om daarover in gesprek te gaan met jouw huisarts of een second opinion aan te vragen wanneer je je niet kan vinden in een diagnose of als je twijfel hebt of het de juiste is. Meer informatie over een second opinion vind je hier. Heb je iets aan deze informatie Gijsbertus?

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht
zk wil bijna niets vergoeden mbt preventieve zorg zij vinden dat het zk daar niet voor is. Maar zk zou wel heel veel geld kunnen besparen op dure ingrepen die voorkomen kunnen worden door juist WEL preventieve zorg te vergoeden Hierdoor is het juist WEL een zaak voor de zorgverzekeraars gewoon omdat het veel geld bespaart, en daar kunnen dan alle klanten van profiteren dmv lagere prijsverhogingen

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Community Manager

@gijsbertus Dat preventieve zorg op langere termijn zorgkosten kan besparen, dat is volgens mij voor iedereen wel duidelijk. De vraag is wel of het vergoeden ervan dan de meest effectieve oplossing is. Mijn eigen ervaring is dat goede voornemens, om gezonder te gaan eten of meer te gaan bewegen, niet lang stand houden. Dus als verzekeraar is het belangrijk om daar wel over na te denken, maar ook over de effectiviteit ervan. Als het vergoeden van preventieve zorg geld kost maar op de langere termijn geen gezondheidswinst oplevert is het zonde van het geld van onze verzekerden. We onderzoeken dus wel mogelijkheden, maar kijken ook naar de effectiviteit ervan.

Highlighted

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht
je zou tbv vergoeden van bepaalde vergoedingen tbv preventie deze kunnen koppelen aan een korting op de premie

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Community Manager

Bedoel je een korting op de premie wanneer iemand bezig is met preventieve zorg / preventie, in plaats van een vergoeding? Of waar denk je precies aan bij je reactie gijsbertus?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Bekend gezicht
ik bedoel bv regelmatige bezoeken aan een dieetiste en of speciale bewegings terapie bij de fysio therapeut deze wel vergoeden of tegen een extra korting van de basis verzekering. dus hoe meer mensen doen om met behulp van deskundigen om langer gezond te blijven hoe meer korting op de basis verzekering. wat ik al jaren mis sinds de eigen riscico is ingevoerd is ook een soort van no claim korting op de premie

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @gijsbertus,

 

Bedankt voor je uitleg. Een interessant idee! Aan hoeveel procent korting zit je dan te denken? En denk je dat korting mensen echt stimuleert om gezonder te gaan leven of is daar meer voor nodig?

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Nieuwkomer

Hoi Gijsbertus, toen ik (geb. 24-07-1946) op m'n 65ste met pensioen ging, heb ik mezelf o.a. de vraag gesteld "Wat kan ik er aan doen om zo lang mogeijke fit en gezond te blijven".  Bij het zoeken naar antwoorden op die vraag kwam ik o.a. het volgende e-book tegen: 
http://www.uitdaging.net/pdf/Zoektocht-naar-gezondheid.pdf   
Na lezing ben ik veel (zeker niet alles) uit dit boek gaan toepassen en ben ook zelf onderzoek gaan doen en dat heeft mij zoveel opgeleverd dat ik nu nog immer vitaal,gezond en levenslustig ben.  Ik hoop dat iedereen die mijn reactie leest, gestimuleerd en geinspireerd wordt om ook zijn eigen onderzoek te doen en last but not least .... Zorg dat je gezondheid in de beste handen is, ... je eigen handen (dus zo min mogelijk in die van de witte jassen)

Re: Voorkomen is beter dan genezen

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Welkom ook bij dit topic @Mandela! Wat heerlijk dat je nog immer vitaal,gezond en levenslustig bent. Heb je naast het boek waaraan je refereert nog aanvullende tips voor anderen om net als jij vitaal, gezond en levenslustig te blijven? Deel ze met ons!