Schimmels en eczeem..

Medewerker

a7f066a7-11fc-40b7-ab34-4d9986d9dbad.png
Het is vakantietijd en dit weekend knalt de zomer erin met tropische temperaturen. Veel zon en broeierig warm. Ook al hou je misschien van dit weer, je voeten zullen het zwaar gaan krijgen. De zomer kent namelijk de ideale omstandigheden voor een aantal huidproblemen aan je voeten.

Tijdens je city trip lopend door de stad maak je flink wat kilometers. Grote kans dat je voeten na 50 weken op kantoor in protest gaan: blaren. Op je hakken of bij slippers tussen je tenen. De pijn zorgt ervoor dat dat ene schattige kerkje verderop een mission impossible wordt en het dat je beter op het terras kunt gaan zitten.Blaren krijg je sneller met warm en vochtig weer. De huid wordt namelijk door het zweten zachter en kan door de druk en wrijving op de huid makkelijker blaren maken. Neem af en toe rust en zorg dat je schoenen goed passen. Wissel schoeisel af, omdat de ene schoen of slipper vaak net even op een andere plek druk geeft dan de ander. Ook kunnen ze dan tussentijds weer wat ‘opdrogen’. Katoenen sokken nemen vocht op en houden de huid daarmee beter droog dan synthetische sokken.

Als je dan toch blaren krijgt, laat ze dan heel. Het doorprikken zorgt ervoor dat bacteriën naar binnen kunnen en de kans krijgen om een infectie te maken. Alleen als de blaren zo dik dat ze teveel druk en pijn veroorzaken om te lopen, kan je ze beter doorprikken. Reinig de huid en een naald goed met bijvoorbeeld chloorhexidineoplossing of jodiumoplossing en prik de blaar voorzichtig door. Doe er een pleister over om infectie te voorkomen en hou het schoon.

Het zomerse weer is als een openlucht broedstoof voor virussen en schimmels. Wanneer je met blote voeten langs het zwembad en kleedhokjes loopt, is er dus een kans dat je daarmee wratten of zwemmerseczeem oploopt. Je kunt op dat soort openbare plekken beter iets aan je voeten dragen, zoals (bad)slippers. Zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar een huidinfectie met een schimmel. Hiervoor geldt dat voorkomen makkelijker is dan genezen, dus bescherm je voeten en houdt ze droog. Mocht je toch die jeukende rode schilferende plekken krijgen, kan je bij de drogist of apotheek schimmelcrème kopen. Hou er wel rekening mee dat het wel even kan duren voordat je effect ziet.

Tot slot het zomerse probleem waar misschien vooral je partner zich aan stoort: stinkende zweetvoeten. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in warme vochtige omgevingen. Ze doen zich tegoed aan dode huidcellen en scheiden daarbij vieze gassen af. Aangezien ongeveer 10-25% van alle zweetklieren in voeten zitten, kan je je voorstellen dat het daar, zeker in de zomer, flink vochtig kan zijn en er dus veel bacteriën zitten.

Als je van de geurtjes af wilt, moet je zowel het zweten als de bacteriën aanpakken. Draag open schoenen of ademende leren schoenen, verwissel ze elke dag en doe katoenen sokken aan. Ook kan bijvoorbeeld een beetje talkpoeder helpen. Als je vaker last hebt van zweetvoeten, kan je ook naar je huisarts voor bijvoorbeeld speciale depvloeistoffen die het zweten kunnen verminderen. Aan de andere kant kan je de hoeveelheid bacteriën verminderen door je voeten te ontsmetten met chloorhexidineoplossing of jodiumoplossing. Door het afschuren van overtollig eelt haal je ook nog de voeding van de bacteriën weg.
Geef je voeten dus een vakantie van je werkschoenen, brogues of pumps en vergeet ze niet goed te verzorgen. Maar met een beetje aandacht en tender loving care komt het vast goed.

Schimmels en eczeem..

8 ANTWOORDEN 8

Re: Schimmels en eczeem..

Verwijderde account
Niet van toepassing

Ik heb veel last van exceem heb een hele gevoelige huid heb gauw wondjes en heb zalfjes die elke dag gesmeerd moeten worden.En veel jeuk!

Re: Schimmels en eczeem..

Community Manager

@Verwijderde account Helpen die zalfjes wel een beetje? Ook tegen de jeuk?

Re: Schimmels en eczeem..

Verwijderde account
Niet van toepassing

ja

Re: Schimmels en eczeem..

Community Manager

@fpo Heb jij misschien nog tips tegen eczeem of zwemmerseczeem? Uit je andere reacties maak ik op dat je best veel verstand hebt van natuurlijke geneeswijzen.

Re: Schimmels en eczeem..

Gast

Schimmels en (zwemmers)eczeem hebben een relatie met elkaar. Dit eczeem komt voort uit candida, oftewel een schimmelinfectie. Oorzaak is dat je dan te zoet bloed hebt, teveel suikers hebt geconsumeerd. Uitsluitend bij mensen die teveel suikers consumeren komt dit zeer veelvuldig voor. Heel soms, wanneer iemand een veel te lage weerstand heeft, kan dat ook voorkomen, maar meestal gaat het om de suikerconsumptie.

In de reguliere medische wereld wil men al te makkelijk de strijd ermee aan gaan door tabletten te geven, of een smeermiddeltje, of wat dan ook. In bijna alle gevallen helpt dat geen steek. Kan ook niet, want wat er van binnen zit, kan je van buiten af niet behandelen. Dat dient dus ook van binnenuit te gebeuren. Dus..... juist: dieet aanpassen en alle suikers vermijden, óók fruit en sappen!!! Daarnaast bepaalde producten die schimmels bevatten, zoals kaassoorten en asperges e.d. eveneens vermijden.

Schimmelnagels, of ook wel kalknagels genoemd, zijn het gevolg van candida, dat onder de nagel en in het nagelbed zich heeft genesteld, aangevoerd door het bloed. Daar tasten ze de nagels aan en zorgen voor chaos in de mineraalhuishouding van de nagels. Geldt ook voor veranderingen die in de huid kunnen plaatsvinden, want dan verandert de huid ook. Schimmelnagels kan je niet behandelen met reguliere medicatie. Het beste wat helpt - en daar dien je een aardig uithoudingsvermogen voor te hebben - is elke avond voor het slapen gaan de nagel(s) te voorzien van een in azijn gedrenkte wattenlaagje, daar een plastic foliestukje overheen en dat dan afplakken met Leukopor (= papieren pleister). De volgende dag kan het er af, maar als je er de dag verder mee wil rond blijven lopen, dan is het effect het grootst. Hoe langer de nagel in contact blijft met het zuur, hoe beter, want candida kan niet tegen azijn. Citroensap werkt ook prima. Na 1,5 maand ga je zien dat de nieuwe nagel, die gevormd gaat worden, er goed uit ziet. Pas na rond een jaar is de nagel geheel vernieuwd. Daarom zei ik al dat het volharding kost om er van af te komen. Bij mij heb ik tot 3 keer dit gedaan en heb mijn nagels kunnen behouden en ze zien er gezond uit. En je voelt je ook prettiger als je gezonde nagels hebt, want je schaamt je er dan ook niet voor. Fijn toch?

En uiteraard, als je eenmaal candida in je lijf hebt (gehad), dan kom je er moeilijk van af in z'n totaliteit, want het schuilt makkelijk ergens in weg en komt later, bij wat minder weerstand, gewoon weer volldeig terug. Dit herhalingsoproces kan je voorkomen door suikers definitief weg te laten uit je voeding, alleen zie ik zelden dat mensen hun lichaam serieus nemen, dus hou er dan rekening mee dat het gewoon weer terug zal blijven komen en je aandacht zal blijven vragen.

Re: Schimmels en eczeem..

Community Manager

@fpo Bedankt voor de tips. Is azijn het enige dat werkt? Ik heb al allerlei middelen langs horen komen, tea tree olie, lampenolie, sudo creme. Werkt azijn het beste?

Re: Schimmels en eczeem..

Gast

Azijn is één van de beste middelen om schimmels kwijt te raken en te doden. Ze moeten absoluut gedood worden, anders komen ze om de haverklap weer terug, en snel ook! Vandaar dat het van hetv grootste belang is zo lang mogelijk door te zetten met de behandeling, wil je niet je nagels kwijt raken aan schimmels en/of het doen ontstaan van verdikkingen vanwege de overmaat aan kalkvormingen op de nagels.

Je kunt ook aspirinetabletten oplossen in water, maar mijn ervaring is dat het met azijn het prettigst werkt. Alle andere middelen worden alleen maar op de nagel gesmeerd en dat werkt in de praktijk écht niet! Waarom niet? Omdat de schimmels zich ONDER de nagels bevinden, aangevoerd door het bloed in het nagelbed. Dus alls wat je OP de nagels gaat smeren, zal absoluut niet werken, doodzonde van je geld! En azijn kost bijna niks, hè.

Re: Schimmels en eczeem..

Community Manager

@fpo Bedankt voor de tips! Als je nog meer tips hebt over hoe voeding je gezondheid positief kan beïnvloeden is dit topic misschien interessant.