Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Wat is dan gezonde voeding. Wat het ene moment gezond is kan een week later weer ongezond genoemd worden. Neem gewoon kaas, daar zijn hele volksstammen mee groot geworden en nu is het uit de schijf van vijf gehaald want nu is het ineens niet meer zo gezond als we dachten. En vroeger mocht je maar 1 ei per week en nu kan je er iedere dag eten en spinazie was veel gezonder vroeger dan andere groenten en ook dat is weer achterhaald. pasta is ook veel ongezonder dan veel mensen denken want daar zitten verkeerde koolhydraten in. (persoonlijk krijg ik van die volkoren zooi altijd verschrikkelijke buikkrampen en diarree dus dat lijkt me voor mij ook niet echt gezond. Ik heb te lage bloeddruk dus als ik het zout uitban dan word ik daar beroerd van maar het is ongezond voor hart en vaatziekten. 

Dus hoezo gezond leven. Sporten is ook erg ongezond want ze vallen regelmatig dood neer op het sportveld. 

Het zogenaamde biologisch verantwoorde en gezonde eten is een stuk duurder dan het normale eten.

Dus die artsen willen geen patienten behandelen die roken, alcohol drinken, te dik zijn (wat de oorzaak daarvan dan ook is), te veel vrijen, zweetvoeten hebben, hun haar verven, teveel in de buitenlucht werken, uberhaupt werken, teveel zon happen enzovoort, enzovoort. Waanzin!!!

 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

5 ANTWOORDEN

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Moderator

Wat ik in veel reacties terug lees is het stellen van de grens. Kun je een grens stellen en zo ja, hoe dan? Goede vraag en ben ook benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Denken jullie dat het mogelijk is werkbare en goede kaders te stellen over een gezonde levensstijl? En vind je dat iemand er altijd zelf verantwoordelijk voor is om gezond te leven, of zijn er omstandigheden waar rekening moet worden gehouden? 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Stamgast

Ik denk dat dat meer iets is voor specialisten om uit te puzzelen. Kaders zijn best wel te maken, maar hoe ga je controleren of iemand zich er aan houdt? Hoe kom je erachter of iemand er met de pet naar gooit of een of andere allergie oid onder de leden heeft.

 

Natuurlijk zijn mensen in eeste instantie zelf verantwoordelijk, maar uiteraard zijn er ook omstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden.

Maar het is niet aan mij om dat helemaal uit te puzzelen. Daar heb je echt specialisten voor nodig.

 

Ik denk dat je ook onderscheid moet maken tussen positieve en negatieve stimulering.

Positieve stimulering is mensen dmv campagnes ed wijzen op de manieren om een gezonde leefstijl te volgen, hoe je dat kunt invullen, hoe je daarop stapsgewijs toe kan overgaan.

Negatieve stimulering is, mijns inziens, mensen onder druk zetten om hun leefstijl te wijzigen met als uiterste consequentie het weigeren van medische hulp.

 

Ik denk trouwens wel dat sommige mensen meer baat hebben bij negatieve stimulering dan positieve stimulering. Sommigen beginnen pas te luisteren als je er druk op zet.

- Frits

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Ik blijf met de vraag zitten wat gezond leven is en wie dat bepaalt wat voor iemand gezond is. Bovendien zijn mensen nooit eerlijk over hun gedrag. Een alcoholist zal nooit toegeven dat hij een alcoholist is. en als je hem vraagt of hij veel drinkt is dat altijd nee. Terwijl omstanders weten dat hij b.v. een krat pils per dag drinkt. Hoe stel je grenzen, mensen die vies bruin van het zonnen zijn behandel je die niet voor darmkanker of diabetes. Of alleen niet voor huidkanker tot dat ze weer wit zijn. Het doet mij denken aan de tweede wereldoorlog toen eerst alle joden naar het consertratiekamp moesten, daarna alle zigeuners en daarna kwam de hetze tegen alle mensen die geen blauwe ogen en blond haar hadden en wat volgt daarna .....

Niet iedereen die rookt krijgt longkanker want daar moet je ook de aanleg voor hebben. Er zijn ook genoeg mensen die dik in de 90 werden en hun hele leven gerookt hebben zonder daar iets van te krijgen. Behandel je dan geen hiv en aids patienten want dan hadden ze maar niet een verkeerde (homo) relatie moeten aangaan. Als je verder kijkt naar alle ziektebeelden dan alleen het roken en het te dik zijn dan zijn er nog heel veel andere ziektebeelden waar je geen behandeling voor zult moeten geven. Behandel je geen geestelijk gehandicapten want die zijn niet veel waard in de maatschappij, Dan kunnen ze beter iedereen die iets heeft gewoon een spuitje geven en afmaken. Waar blijft het normbesef dat ieder leven waarde heeft en hoe zit het met die eed die artsen moeten afleggen. 

Ik zweer / beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens.
Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.
Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.
Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
Ik luister en zal hem goed inlichten.
Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.
Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.
Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden.
Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.
Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.
Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.
Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

Dat beloof ik; Zo waarlijk helpe mij God almachtig.

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Medewerker

@nanny, het is duidelijk dat je geen voorstander bent van het weigeren van een behandeling wanneer iemand er een ongezonde levensstijl op nahoud. Het is immers erg lastig om te bepalen wat een ongezonde levensstijl precies is. Daarnaast hebben de artsen een eed afgelegd, zoals je al aangeeft.

 

Persoonlijk blijf ik wel een beetje met de vraag zitten of je iemand daadwerkelijk helpt wanneer je een eventuele oorzaak niet erkend. Een behandeling is vaak niet zonder risico’s. Zie je iets in een positieve of negatieve stimulering zoals @Muscadijn aangeeft of zeg je juist dat je zelf verantwoordelijk bent voor oorzaak en gevolg?

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Ik denk dat een positieve stimulans beter werkt dan een negatieve. Door de positieve stimulans ben je eerder geneigd je best te doen of iets nieuws te proberen dan wanneer je het gevoel hebt dat er toch nooit iets goed is. Artsen mogen best wel wijzen op bepaalde risico's en mogelijkheden om een leefstijl te veranderen maar stomweg een behandeling weigeren stimuleert de patient niet want het is toch onbegonnen werk. Je wordt toch geweigerd dus waarom zou je er moeite voor gaan doen. 

Zo krijg ik bijvoorbeeld al de (negatieve) kriebels als iemand het woord dietiste in de mond neemt. Die zou mij wel eens even vertellen wat ik allemaal wel of meer wat niet goed was om te eten. Zo kreeg ik na een uitgebreid intake gesprek waarin ik aangaf dat ik niet tegen bruin brood kon (diarree) en te lage bloeddruk had zodat zoutloos geen optie was een uitgebreid op mij geschreven dieet. En wat stond er bovenaan donker volkorenbrood met zoutloze ham jawel. wel pindakaas en ketchap maar absoluut geen satesaus. En wat is satesaus anders dan pindakaas met ketchap. Geen melk in de koffie maar wel een beker melk drinken. Ja dan gooi ik die melk toch gewoon in de koffie. En zo een hele lijst die ze had uitgeprint van internet met diverse tegenstrijdigheden.

Ik vind dat ik dan de vrijheid moet hebben om dit soort adviezen naast me neer te kunnen leggen omdat ik vind dat ze niet op mij van toepassing zijn. Mensen moeten naar mijn idee dus ook zelf iets kunnen beslissen en niet voortdurend betutteld worden.