In het nieuws: "Onduidelijke voedseletiketten zorgen voor allergische reacties"

Community Manager

In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen een voedselallergie. 157 van hen werden een jaar gevolgd door onderzoekers van TNO en UMC Utrecht. 6 deelnemers belandden vanwege hun allergie op de spoedeisende hulp.

De onderzoekers willen hiermee aantonen dat een aantal allergische reacties wordt veroorzaakt door onduidelijke etiketten op voedingsmiddelen. Onderzoekster Marty Blom: "Als er geen waarschuwing op [het etiket] staat dan kan het dus zijn dat er gewoon wel allergenen in zitten, en omgekeerd, allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt, worden vaak niet aangetroffen. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen."

Allergische reacties bij voeding kunnen variëren van jeukende ogen tot levensbedreigende reacties als zwellingen in de keel en effecten op longen en hart.

Voor welke voeding ben jij allergisch?
Hoe voorkom je dat je voedingsmiddelen koopt waar (verborgen) allergenen in zitten?

In het nieuws: "Onduidelijke voedseletiketten zorgen voor allergische reacties"