De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

Voeding kan van invloed zijn op je gezondheid. Teveel zout, teveel suiker of vet. Iedereen weet inmiddels dat dat problemen op kan leveren. Maar is er ook voeding die kan helpen bij het verbeteren van je gezondheid? Ik kan me voorstellen sommige mensen liever eerst kijken naar wat ze zelf aan hun gezondheid kunnen verbeteren door bepaald voedsel wel of niet meer te eten.

 

Zelf kijk ik ook naar wat ik eet, omdat ik denk dat het van invloed is op hoe ik me voel en op hoe mijn lichaam functioneert.  Hoe kijken jullie daar tegenaan? Zijn er bepaalde voedingsmiddelen waar jij bij zweert?

 

Een voorbeeld is wat @ZingendVoske in eerdere reacties heeft geschreven over kurkuma (zie hier onder). 

De invloed van voeding op je gezondheid

15 ANTWOORDEN 15

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Vaste bezoeker

Gebruiker heeft het bericht verwijderd

 

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Lid verzekerdenraad

hoi @ZingendVoskeen anderen,

 

je kunt ook eens zoeken op kookboek en ayurveda bv klik hier

dan kom je uit bij de basis waar jou verhaal eigenlijk op gebaseerd is,

maar dan op een manier die wel te behappen is.

en dat is een heel erg oude kennis die gewoon toepasbaar is als je je er een beetje in verdiept

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

@diadino24 Kook jij Ayurvedisch dan? En doe je dat omdat het lekker is of helpt het je ook ergens bij?

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Lid verzekerdenraad

@Raoul,

 

ik kook niet ayurvedisch, maar ben wel geinteresseert in die richting,

ik moet mij daar alleen nog iets meer in verdiepen om het toe te gaan passen.

 

groet mike

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

@diadino24 Ik vind het ook interessant maar heb me er ook nog niet echt in verdiept.

Heb vroeger wel gekeken naar het 'bloedgroepen dieet​​​​​​​' en hou me daar redelijk aan. Dat komt meer doordat ik merk dat ik me slechter voel wanneer ik bepaalde dingen eet. Zuivel is niet echt een succes. Eet je wel vlees? En hou je rekening met wat je eet vanwege je diabetes? 

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Lid verzekerdenraad

@Raoul

 

Ik eet alles wat ik lekker vind, 

Maar probeer wel zo min mogelijk de minder goede spullen te eten.

En de hoeveelheid wel in de gaten houden, niet eten tot ik vol zit, maar eten wat ik echt nodig heb, die 2e keer opscheppen is gewoon niet nodig...... 

 

Groet mike 

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Gast

Gezonde voeding is voeding die op puur natuurlijke wijze verkregen wordt, zonder bespuitingen, zonder toegevoegde chemicaliën, zonder extra zout en zonder suikers. Hoe minder het product bewerkt wordt/is, hoe meer vitaliteit het product bevat, wat ten goede komt aan het lichaam.

Het lichaam is een levend 'wezen' en heeft daarom ook feitelijk levend voedsel nodig, zoals rauwkost, noten en zaden e.d. Hoe meer rauwe producten we eten, hoe meer levensvitaliteit we binnen krijgen van het product, zo simpel is het.

Wanneer het lichaam overvoerd wordt met bovenvermelde bezwaren, hoe groter de moeite om alle onverwerkbare stoffen weer uit het lichaam te werken. Dus hoe groter deze belasting is, hoe sneller men ziek wordt en/of allerlei kwalen krijgt. Ik vergelijk het vaak met een auto: als je in een benzineauto een andere brandstof gooit, zegt de auto aan het eind van de straat: doe het zelf maar! Zo werkt het ook in ons lichaam, dat feitelijk levend voedsel nodig heeft en geen overbewerkte producten, waar de schappen in de winkels propvol mee liggen. Meer dan 80% van onze zogenaamde 'voeding' heeft talloze bewerkingen ondergaan. Daarom is het heel moeilijk om zoveel mogelijk levend voedsel te eten.

 

Inmiddels hebben we het stadium bereikt van overmatig eten en steeds meer mensen zijn veel te dik geworden. Juist omdat het lichaam de nodige GOEDE brandstoffen mist in het dagelijks leven, zal het onherroepelijk die stoffen willen ontvangen. Dat gebeurt door een hongergevoel op te wekken, want via honger komt voedsel binnen. Alleen..... wanneer dat voedsel teveel rotzooi bevat, teveel zout, teveel vet, teveel suikers, dan krijgt het nóg niet wat het wezenlijk nodig heeft, dus blijft dat hongergevoel doorgaan in de hoop dat er een keer wél gezond voedsel binnen komt.

 

De combinatie van vetten en suikers zijn gigantische dikmakers. Suikers zitten wel degelijk ook in vette producten, ook al smaken ze voornamelijk zout. Mensen die suiker uit hun voeding laten zijn fantastische fijnproevers geworden en kunnen heel goed merken wanneer ergens suiker in zit. Hun smaakpapillen zijn dan in zeer hoge mate gevoelig geworden en de smaaksensatie drastisch verhoogd.

 

Suikers - ongeacht of het kristalsuiker betreft of zogenaamde suikervervangers - is het slechtste wat de mens heeft kunnen overkomen. Dit vanwege het enorme verslavingseffect, dat lichamelijk gelijk staat aan alcoholverslaving. Suikers hebben na de verwerking in het lichaam als afvalstof veel alcohol aangemaakt, wat er weer uit moet. Mensen die snoepen kunnen bijna niet meer ervan afblijven en zullen telkens iets zoeken om te eten/drinken, ásl het maar zoet smaakt, want dat moet voor hen. Er wordt wel eens efgegeven door mensen op alcoholverslaafden, maar in feite zijn de meeste mensen suikerverslaafd, wat dus gelijk staat aan die alcoholverslaving. Dus zulke opmerkingen vallen dan ook onder: de pot verwijt de ketel..... Probeer maar eens een week lang geen spatje suiker te eten. Dat betekent allereerst dat je alle etiketten van de producten door moet lezen naar wat er aan suiker in zit, want bijna alle producten zijn er niet aan ontkomen. Zelf heb ik een bijna suikervrij dieet sinds ca. 2 jaar, dus ik weet waar ik over praat. Ik kijk alle etiketten na en kies die producten uit, die aan suikergehalte niet boven de 0,5 gram per 100 gram uit komen. Dat is, met meerdere van dergelijke producten op een dag niet meer dan een half klontje suiker per dag, oftewel 2,5 gram. Ik heb dit dieet ook aan anderen voorgeschreven (eigen praktijk voor natuurgeneeskunde gehad), mensen met zeer ernstige chronische problemen, en allemaal zijn ze er drastisch op vooruit gegaan, niet één uitgezonderd. Daar ben ik nu ook weer een goed voorbeeld van met de zeer ernstige reuma die inmiddels totaal in remissie is gekomen, terwijl ik volledig was opgegeven door de specialist. Dus ga nooit akkoord met opmerkingen als: daar moet je maar mee leren leven, want dat is in de meeste gevallen volslagen onzin en ondoordacht. Ga zelf steeds op onderzoek uit, denk logisch na en test dingen uit. Dat is de beste weg om tot een gezond leven te komen, wat vooral in deze tijd, met zoveel misstanden in deze huidige maatschappij, de enige optie is om terug te kunnen keren naar een gezonde basis. Op deze manier wil ik best oud worden....

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Gast

Nog vergeten aan te vullen: alles zoveel mogelijk biologisch eten, want daar kunnen de 'gewone' producten absoluut niet tegenop, wat gezonde voeding betreft!

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

@fpo Ik doe mijn best met biologische voeding, alleen een zak chips is soms ook wel erg lekker... en dan niet van die biologische maar met E-nummers. Ik weet dat het niet gezond is, maar het is inderdaad erg verleidelijk. 

 

Ken je deze documentaire? Hij draait nu nog in een paar bioscopen in Nederland. Misschien interessant om naar toe te gaan. Hoe zorg jij ervoor dat je helemaal geen suikers binnenkrijgt? Ik kan me voorstellen dat je alle labels afgaat en dan vanzelf ziet waar wel en geen suiker in zit, maar het lijkt me zo lastig om helemaal geen zoetigheid te eten. Volgens mij denken een hoop mensen (ik ook) dat als het 'biologisch' is het daarmee verantwoord en gezond is. Maar biologische aardbeienjam is net zo zoet als de niet-biologische versie. Dus of het dan ook echt gezonder is weet ik niet. Hoe kijk jij hiernaar? 

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Gast

Ik heb net naar je filmpje gekeken, Raoul. Klopt wel wat ze zeggen. Suiker is heel slecht voor je gezondheid en dat geldt niet alleen voor kristalsuiker, maar voor ALLE suikers en zoetstoffen. Onze pancreas wordt al tientallen jaren overgeleverd aan die overmaat, sinds de laatste wereldoorlog voorbij is.

Ik bekijk inderdaad alle etiketten op de producten, écht alle. Tegenwoordig staat er een tabelletje op met wat er in zit aan grammen en/of percentages, en daar wordt suiker apart bij vermeld. Alles wat de 0,5 gram (1/10 klontje) overschrijdt, koop ik niet. Omdat veel producten altijd een klein beetje suiker in zich hebben kom ik aan het eind van de dag toch wel toe aan een halve klont per dag (2,5 gram) en dat is voor mij de limiet.

Je hebt gelijk als je zegt dat 'biologisch' niet altijd gezonde voeding is. Dat komt omdat suiker het product volledig verpest, en teveel zout ook. Daarnaast kijk ik er ook naar of er palmolie in voorkomt, waar enorme oppervlakten aan oerbossen voor worden gekapt om die plantages aan te leggen. Dat soort producten koop ik dus ook heel bewust niet. Biologisch heeft meestal te maken met één of meerdere ingrediënten die op biologische wijze geteeld zijn, en wat de toevoegingen betreft wordt daar verder weinig op gelet. daarom kunnen er ook teveel suikers en zout in zitten die je gezondheid alsnog aan kunnen tasten. Daarom is biologisch eten alleen gezond wanneer het vers is, en niet verpakt. Geldt sowieso voor verpakte producten, dat ze geen echt goede bijdragen leveren aan je gezondheid, ook al lijken ze nog zo positief gemaakt. Ons lichaam is een levend 'wezen'en die dient dan ook levend voedsel te krijgen. Dieren doen dat immers ook en wij zijn ook zogenaamde zoogdieren. En levend voedsel is altijd vers voedsel, dus hoe meer je verpakte producten consumeert, hoe groter de moeite is van je lichaam om het allemaal zo goed mogeloijk verwerkt te krijgen.

FDus je hebt gelijk met je opmerking over biologische voeding, Raoul.

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Bezoeker

Alles over voeding en meer (vooral MEER)

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

Hoi Bubu. Ik heb de link naar de website verwijderd. Reclame maken is namelijk niet toegestaan

 

Misschien wil je op het forum jouw ervaringen en tips delen als het gaat over voeding en de invloed op je gezondheid? 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Gast

Eet verse groenten en niet die bakjes met voorgekookt eten zoals boerenkool zuurkool slamixen. Alles wat voorverpakt is zit van alles in om het houdbaar te houden. Kijk eens op het etiket schrik je van wat er allemaal aan toegevoegd word. laat pakjes en zakjes staan er staat op kruidenmix voor ,maar je koopt zout.
Kijk goed op etiketten overal hebben ze suiker in gedaan waarom eigenlijk.

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Community Manager

Hoi Hatm,

 

Heel herkenbaar. Kan jij die voedingsetiketten enigszins ontcijferen? Ik doe vaak een poging maar óf ik begrijp niet wat er staat (bijna wetenschappelijke benamingen en codes) óf je wordt inderdaad voor de gek gehouden met slinkse synoniemen voor suiker of zout.

 

Begin deze week was nog in het nieuws dat voedseletiketten soms zelfs kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor mensen met een ernstige vorm van voedselallergie. Ik plaatste daar dit nieuwe topic over: https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Gezond-leven/In-het-nieuws-quot-Onduidelijke-voedseletiketten-zorg... Heb jij hier ook ervaring mee?

Re: De invloed van voeding op je gezondheid

Gast

Ook ik kan niet alle etiketten ontcijferen maar ik let erg op suiker en zout vanwege diabetes. als etiketten niet volledig zijn dan moet  je het melden als je er ziek of klachten hebt. Maar blijf erbij eet geen vooraf klaargemaakte rotzooi zoals die bakken met salade of voorverpakt eten  zeg maar de hele vitrine met bakken ingepakte voedingsmiddelen. draai je om en pak verse groenten er is genoeg.
Maak zelf je kruiden mengsels, zomers kan je zelf tomatensaus maken zonder toevoegingen tomaten zijn goedkoop. je hebt geen pakjes van al die fabrikanten nodig. maak eens zelf soep in plaats van blik soep vele malen lekkerder.
We hebben prachtige keukens maar gebruiken alleen magnetron om op te warmen. Velen kopen nu eko spul maar vraag eens aan super waar komt het vandaan. Ik kan nog wel even doorgaan maar de mensen willen belazerd worden.