Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Moderator

40% van de medisch specialisten vindt dat het mogelijk moet zijn om patiënten een behandeling te weigeren vanwege een ongezonde leefstijl. Eén op de drie medisch specialisten zou zelf ook behandelingen willen weigeren vanwege een ongezonde leefstijl. Dat is het resultaat van een enquête van het programma Brandpunt. 

 

Een duidelijke verdeeldheid tussen verschillende artsen onderling dus. Wat vind jij? Mogen behandelingen geweigerd worden bij een ongezonde leefstijl? Of moet iedereen behandeld worden zonder naar leefstijl te kijken?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

  • 2015
  • 2016
  • Gezond leven
  • Gezondheid

Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

20 ANTWOORDEN

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Dit is een heel gevaarlijke uitspraak. Wat is de definitie van een ongezonde levensstijl? En als je kiest om niet te behandelen, waarom dan wel in levensbedereigende situaties? Je hebt er dan toch "zelf" voor gekozen om je levensstijl niet aan te passen? Je bent er dan toch al op gewezen dat je het risico loopt om er aan dood te gaan?

Gaan we dan later sporters ook niet meer behandelen? Elk weekend bezoeken ze massaal artsen en spoedeisende hulp in verband met blessures en ongelukken. Daarbij zijn er sporters die, ondanks chronische blessure, toch doorgaan en daardoor dus eigenlijk ook heel ongezond bezig zijn. 

 

Nee, ik denk dat er niet eenvoudig een definitie van een ongezonde levensstijl gegeven kan worden.

Wat voor aandoening A als ongezond kan worden aangemerkt, is voor aandoening B niet ongezond. Kijk maar eens naar voorschriften cholestorol verlagend dieet als je ook nierpatiënt bent, dan blijft er weinig te kiezen over. 

 

 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Starter
Mag ik dan ook behandelingen weigeren van bepaalde specialisten?

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Schriani, zou je nog wel ergens de grens trekken? Of vind je dat iedereen moet worden behandeld.

 

@tribbleslayer , je hebt de mogelijkheid zelf te kiezen naar welke arts je gaat.

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Goed idee, ook mensen met genetische afwijkingen en die rokende collega's hebben of familie en vrienden.

En iemand die de vuile buitenlucht inademt zou ook geen behandeling moeten krijgen .de mensen die ongezonde dingen verkopen of produceren zouden de doodstraf moeten krijgen met onmiddelijke ingang .

duidelijk genoeg ?

 

 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Uitblinker

weigeren?? nee

dat een arts soms dringende adviezen geeft om eerst je levensstijl aan te passen zou nog kunnen, zeker als dat beter zou zijn voor je klachten, maar weigeren omdat je een ongezonde levensstijl hebt kan gewoon niet.

zoals al eerder gezegd door anderen, waar ligt dan de grens?

want wie heeft er dan wel de ideale levensstijl?? 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Nieuwkomer

Hi, Sorry to write in English. I just want to point out, that the problem is not only in drawing the RED line re the term healthy lifestyle, but also with the % of doctors who support this. It is unbelievable to have 40% of doctors who support not treating some patients because of what they presume as unhealthy life style. This is simply a new form of madness!

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Stamgast

Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van zo'n specialist. Maar als ik soms in de supermarkt zie wat sommige mensen meeslepen dan kan ik me er wel iets bij voorstellen. En als je hier in Amsterdam rondloopt vraag je je wel eens af of het niet wat minder kan met al die eet- en snacktenten en weet ik wat nog meer.

 

Ik geloof dat het beter is om mensen via campagnes, langdurige en intensieve campagnes, duidelijk en bewust te maken van het verschil tussen gezonde en ongezonde voeding. En misschien ook belasting of accijns gaan heffen op ongezonde voeding.

 

Maar over het verschil daartussen liggen mensen ook al flink overhoop.

Met sigaretten heeft het anders wel gewerkt. Jarenlang is er op gehamerd dat tabak slecht is voor de gezondheid. En je ziet nu toch echt een kentering. Het is nu bijvoorbeeld in openbare gebouwen verboden om te roken.

Als zoiets mogelijk is voor tabak zou het ook mogelijk moeten kunnen zijn voor ongezonde voeding.

 

Als mensen gezonder gaan eten zal een specialist ook minder snel voor zo'n keuze komen te staan.

- Frits

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

@Jeppe Een grens is (bijna) niet te trekken. Hoeveel REALISTISCHE voorbeelden wil je hebben?

Stel iemand met vage klachten en obesitas komt bij de internist en het enige wat de patiënt te horen krijgt is dat de patiënt moet afvallen. Deze patiënt weigeren we dan de behandeling tot het gewenste gewicht is bereikt.

Later komt de patiënt op de spoedeisende hulp terecht. Alle artsen hebben tot dan toe het ECHTE probleem over het hoofd gezien: een slechtwerkende schildklier. Want de bloedwaarden waren nooit heel erg afwijkend en toen de schildklier er helemaal mee stopte was het al bijna te laat.

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

@A1ianc3 De angst is inderdaad wat komt er dan? Erfelijke aandoeningen uitbannen door verplichte sterilisatie. Chronisch zieke patiënten hebben nu al een probleem om een aanvullende verzekering af te sluiten: ze worden of geweigerd of moeten extra premie betalen.

 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

@Muscadijn GEEN belasting en accijns. Daar kan de overheid mee doen wat ze zelf wil. Enig idee hoeveel de rokers en alcohol gebruikers al betaald hebben aan belasting via hun aankopen? En maar zeggen dat ze een aanslag plegen op de gezondheidskosten. 

Maak een gezondheidsheffing, dat geld MOET dan besteed worden aan zorgkosten. Nu is dat wat eten en drinken betreft het best lastig. Wat ik merk is dat echt gezond voedsel vaak duurder is en als je van een minimum inkomen rond moet komen, kies je dan eerder minder gezond.

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Stamgast

@schriani  met belasting en accijns doet de overheid toch wel wat ze zelf willen. Maakt niet uit hoe het heet. Met een gezondheidsheffing zullen ze net zo goed doen wat ze zelf willen.

Het gaat erom dat ongezond voedsel wordt belast zodat het duurder wordt dan gezond voedsel.

 

Overigens vind ik niet dat gezond voedsel vaak duurder is dan ongezond voedsel. Ik vind wel dat ongezond voedsel door subsidies te goedkoop wordt gemaakt. Daarmee bedoel ik vlees en zuivel.

 

Groente, bruine rijst, volkoren pasta zijn heel gezond en vind ik niet echt duur. Dat is volgens mij heel goed te betalen door mensen met een minimum inkomen.

Bonen zijn supergezond. Als je bonen zelf kookt betaal je maar 10% van wat je voor een vergelijkbare hoeveelheid aan vlees zou gebruiken. Als je een stukje vlees van 2 euro koopt ben je met bonen voor 20 cent al klaar. Dat bedoel ik.

 

Sojabonen komen qua kwaliteit vd eiwitten het dichtst in de buurt van rundvlees eiwitten. Maar soja is zuiver plantaardig en dus licht verteerbaar. Joh, sinds ik mijn eigen sojamelk maak heb ik soms het gevoel alsof ik over huizen kan springen. 1 liter zelfgemaakte sojamelk kost mij, inclusief vanille aroma, ongeveer 35 cent per liter. Dat is toch echt veel goedkoper dan een liter halfvolle melk.

Ik maak zelf kokosmelk. Dat kost mij ongeveer 35 cent per liter. En dan gebruik ik vers kokosvlees van kokosnoten die ik zelf heb schoon gemaakt.

 

Volgens mij is het meer onwetendheid en gemakzucht. Gezond voedsel hoeft echt niet duur te zijn.

Maar lekker snacken is soms gewoon onweerstaanbaar. Ik eet zelf ook wel eens een zak chips leeg. Ben ook maar een mens.

- Frits

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

ja idd 40% van artsen een onderzoek gedaan door brandpunt. ik zou daar totaal geen waarden aan hechten dat dit waar is . en dan nog specialisten en artsen weten nog lang niet alles over wat de oorzaak is van de achteruitgang van onze gezondheid. geef een putje schepper een witte jas en die zal het vast niet veel slechter doen dan een echte arts, vast nog beter want die is niet geindoctrineerd. haha

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

@Muscadijn Verschil tussen heffing en belasting is er wel. Bij een heffing moet de overheid het gebruiken voor dat specifieke doel. Gezondheidsheffing kan de overheid alleen gebruiken voor het verbeteren van de gezondheid(szorg).

 

Respect hoe jij het aanpakt. Onbekendheid bij velen denk ik, daar hoor ik ook bij. Ik ben opgegroeid met groenten en aardappelen uit eigen tuin en het verwerken van de "oogst" voor de winter. Heel veel werk! Helaas denk ik dat het gemak van een snelle maaltijd vaak verkozen wordt boven een gezonde. Dat zie ik bij ons thuis ook, allemaal moe na een dag werk of school. Gelukkig lukt het dan meestal wel aardappelen met diepvriesgroenten te koken.

 

Dierlijke producten heb je wel nodig, anders moet je toch echt aanvullende vitamine supplementen voor bijvoorbeeld B12 gebruiken.

 

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Stamgast

@schriani  Diepvriesgroenten zijn toch ook heel gezond? Ik vind fruit een beetje aan de dure kant.

 

Ik zie mezelf niet in een tuintje aan de gang gaan hoor. Mij teveel werk. Maar je zit wel dichtst bij de bron. Je ziet wat je gaat eten. Zelf telen is volgens mij het ultieme gezonde eten. Maar in een grote stad is dat niet haalbaar voor de meeste mensen. Aan een volktuintje heb je volgens mij niet genoeg om een heel jaar mee door te komen.

 

Ik gebruik inderdaad supplementen: B12 en calcium. En dat zijn ook de enige die ik gebruik. Sinds ik calcium gebruik heb ik geen last meer van stramme gewrichten. Die had ik ook al toen ik nog zuivel gebruikte.

 

Vroeger had ik een hekel aan supplementen. Alles wat een tablet is vond ik chemisch en dus onnatuurlijk. Maar B12 en calcium zijn geen geneesmiddelen. Dat is echt iets heel anders.

- Frits

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Nieuwkomer
Ik vind dat we ook in de zorg wel een beetje als ondernemer moeten gaan denken. Dus niet symptomen bestrijden, maar grondoorzaken aanpakken. Als je door lekkage een doorlekplek op de muur hebt, ga je toch ook niet eerst de muur opnieuw schilderen alvorens je het daklek repareert?!

Dat doorvertalen naar een medisch specialist, symptoombestrijding alleen als er ook aan grondoorzaak wordt gewerkt! Als dat iets van houding en gedrag van de patiënt is, dan moet dat bewijs worden geleverd. Zoals bijvoorbeeld een buikwandcorrectie bij verlies van veel gewicht, pas wordt vergoed als iemand een jaar lang stabiel op gewicht is.

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voorbijganger

Als  schildklierpatient zeg ik met luide stem NEE tegen een derde van de specialisten die de opvatting hebben dat overwicht alleen te wijten is aan een ongezonde leefstijl. Sterker nog, ik schreef er deze week over op mijn wekelijkse blog bij Telegraaf gezondheid Eigen schuld dikke bult!. Een oordeel vellen over ongezonde leefstijl is vaak onterecht, pijnlijk en ook nog eens gevaarlijk.  Draai het liever om! Ik ben van mening dat er beter geinvesteerd kan worden in begeleiding en ondersteuning in een gezonde leefstijl. De investering zal zichzelf terug betalen doordat een gezondere levenstijl bijdraagt in lagere zorgkosten. Voor veel chronisch zieken is de weg naar deze zgn gezonde levenstijl bijna ondoenlijk. Er spelen bijvoorbeeld hormonen een rol of een chronische vermoeidheid en speirzwakte na bijvoorbeeld een ziekte als kanker. En zo zijn er zo veel meer redenen waarom mensen niet zo maar even afvallen door te sporten of op te letten op wat men eet. Deze mensen hebben hulp nodig in plaats van een tik op de vingers te krijgen van de specialist die je vertrouwt om je beter te maken. 

Goede kanker bestaat niet! volg mij via www.ankevanhaften.nl

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Moderator
Moderator

@Anke leuk dat je de tijd hebt genomen om hier te reageren! Je zegt dat een derde van de specialisten de opvatting hebben dat overgewicht alleen te wijten is aan een ongezonde levensstijl. Dit is iets wat ik niet uit het verhaal van de specialisten haal. Het gaat in de uitzending vooral om zeer specifieke situaties. Dus bijvoorbeeld: bij operatie x is de kans op complicaties 30% groter als je 6 weken voor de operatie rookt. Als de patiënt aangeeft hier geen gehoor aan te geven moet de arts de behandeling dan volgens jou wel kunnen weigeren of ben je van mening dat ook dan de keuze aan de patiënt is ongeacht het verhoogde risico? 

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voorbijganger

@JanMijn artikel gaat meer over het oordeel wat er wordt geveld over met name overgewicht in combinatie met schildklieraandoeningen. Vaak is dit oordeel onterecht! In een  artikel van de Telegraaf op 9 juni jl "Geen behandeling voor ongezonde mensen " wordt wel degelijk verwezen naar een derde van de specialist, zelfs meer dan een derde. Mijn mening is dat een arts een eed gezworen heeft om de patient ten alle tijden te helpen in het beste dat in zijn vermogen ligt. Een patient wijzen op consequenties van een bepaalde levenstijl en wijzen op risico's van operaties is uiteraard iets dat hoort bij zijn professie echter weigeren te handelen wanneer de patient geen gehoor geeft aan zijn advies niet. Dat risico ligt bij de patient zelf. Daarom vind ik het noodzaak om bij de het begin al te investeren in een gezond leefpatroon in plaats van in bijvoorbeeld de vergoeding van operaties als maagverkleiningen die veel risico's meenemen. Inversteren bij de basis betaalt zich terug in gezondheid wat weer zogt voor minder zorgkosten. Ook investeren in gezonde voeding. Maak groente fruit goedkoper dan de friet en de frikandel zodat ook mensen op bijvoorbeeld bijstandniveau eerder zullen gaan voor de gezonde hap ipv de goedkope vette hap. Soms willen mensen wel, maar kunnen ze niet.

Goede kanker bestaat niet! volg mij via www.ankevanhaften.nl

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Moderator
Moderator

@AnkeWat betreft de combinatie overgewicht en schildklieraandoening ben ik het helemaal met je eens. Veel mensen hebben al een oordeel klaar terwijl zij eigenlijk helemaal niet weten wat werkelijk de situatie is. Het moet natuurlijk nooit zo zijn dat je i.v.m. overgewicht door een schildklieraandoening direct bent uitgesloten van zorg en/of een stempel 'ongezonde levensstijl' krijgt. 

 

In het Telegraaf artikel spreken ze inderdaad over 'een derde van de medisch specialisten' en dat klopt ook op basis van het onderzoek. Alleen de titel 'geen behandeling voor ongezonde mensen' is denk een beetje kort door de bocht. Het weigeren van een behandeling (zoals besproken in de uitzending) is gericht op zeer specifieke situaties. In de uitzending spreken ze over behandelingen waar je de keuze hebt de behandeling wel/niet te doen. Daarnaast richten ze zich dan ook nog specifiek op iets dat zorgt voor een groot risico. Dit kan bijvoorbeeld roken zijn bij bepaalde behandelingen. 

 

Naast het onderzoek onder specialisten is er constant discussie over de solidariteit en betaalbaarheid van zorg in Nederland. Wil je meebetalen aan zorg van iemand die bewust ongezond leeft? Wat is gezond/ongezond leven en hoe kun je het eigenlijk controleren? Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn maar wel goed om over in gesprek te gaan. 

 

Je geeft aan dat vooral investeren in een gezond leefpatroon belangrijk is. Dat maakt mij direct nieuwsgierig. Zie je hier ook een rol voor de zorgverzekeraar?