Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Medewerker

@nanny, het is duidelijk dat je geen voorstander bent van het weigeren van een behandeling wanneer iemand er een ongezonde levensstijl op nahoud. Het is immers erg lastig om te bepalen wat een ongezonde levensstijl precies is. Daarnaast hebben de artsen een eed afgelegd, zoals je al aangeeft.

 

Persoonlijk blijf ik wel een beetje met de vraag zitten of je iemand daadwerkelijk helpt wanneer je een eventuele oorzaak niet erkend. Een behandeling is vaak niet zonder risico’s. Zie je iets in een positieve of negatieve stimulering zoals @Muscadijn aangeeft of zeg je juist dat je zelf verantwoordelijk bent voor oorzaak en gevolg?

Highlighted

Re: behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Vaste bezoeker

Ik denk dat een positieve stimulans beter werkt dan een negatieve. Door de positieve stimulans ben je eerder geneigd je best te doen of iets nieuws te proberen dan wanneer je het gevoel hebt dat er toch nooit iets goed is. Artsen mogen best wel wijzen op bepaalde risico's en mogelijkheden om een leefstijl te veranderen maar stomweg een behandeling weigeren stimuleert de patient niet want het is toch onbegonnen werk. Je wordt toch geweigerd dus waarom zou je er moeite voor gaan doen. 

Zo krijg ik bijvoorbeeld al de (negatieve) kriebels als iemand het woord dietiste in de mond neemt. Die zou mij wel eens even vertellen wat ik allemaal wel of meer wat niet goed was om te eten. Zo kreeg ik na een uitgebreid intake gesprek waarin ik aangaf dat ik niet tegen bruin brood kon (diarree) en te lage bloeddruk had zodat zoutloos geen optie was een uitgebreid op mij geschreven dieet. En wat stond er bovenaan donker volkorenbrood met zoutloze ham jawel. wel pindakaas en ketchap maar absoluut geen satesaus. En wat is satesaus anders dan pindakaas met ketchap. Geen melk in de koffie maar wel een beker melk drinken. Ja dan gooi ik die melk toch gewoon in de koffie. En zo een hele lijst die ze had uitgeprint van internet met diverse tegenstrijdigheden.

Ik vind dat ik dan de vrijheid moet hebben om dit soort adviezen naast me neer te kunnen leggen omdat ik vind dat ze niet op mij van toepassing zijn. Mensen moeten naar mijn idee dus ook zelf iets kunnen beslissen en niet voortdurend betutteld worden.  

 

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voorbijganger

Als  schildklierpatient zeg ik met luide stem NEE tegen een derde van de specialisten die de opvatting hebben dat overwicht alleen te wijten is aan een ongezonde leefstijl. Sterker nog, ik schreef er deze week over op mijn wekelijkse blog bij Telegraaf gezondheid Eigen schuld dikke bult!. Een oordeel vellen over ongezonde leefstijl is vaak onterecht, pijnlijk en ook nog eens gevaarlijk.  Draai het liever om! Ik ben van mening dat er beter geinvesteerd kan worden in begeleiding en ondersteuning in een gezonde leefstijl. De investering zal zichzelf terug betalen doordat een gezondere levenstijl bijdraagt in lagere zorgkosten. Voor veel chronisch zieken is de weg naar deze zgn gezonde levenstijl bijna ondoenlijk. Er spelen bijvoorbeeld hormonen een rol of een chronische vermoeidheid en speirzwakte na bijvoorbeeld een ziekte als kanker. En zo zijn er zo veel meer redenen waarom mensen niet zo maar even afvallen door te sporten of op te letten op wat men eet. Deze mensen hebben hulp nodig in plaats van een tik op de vingers te krijgen van de specialist die je vertrouwt om je beter te maken. 

Goede kanker bestaat niet! volg mij via www.ankevanhaften.nl

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Community Manager
Community Manager

@Anke leuk dat je de tijd hebt genomen om hier te reageren! Je zegt dat een derde van de specialisten de opvatting hebben dat overgewicht alleen te wijten is aan een ongezonde levensstijl. Dit is iets wat ik niet uit het verhaal van de specialisten haal. Het gaat in de uitzending vooral om zeer specifieke situaties. Dus bijvoorbeeld: bij operatie x is de kans op complicaties 30% groter als je 6 weken voor de operatie rookt. Als de patiënt aangeeft hier geen gehoor aan te geven moet de arts de behandeling dan volgens jou wel kunnen weigeren of ben je van mening dat ook dan de keuze aan de patiënt is ongeacht het verhoogde risico? 

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voorbijganger

@JanMijn artikel gaat meer over het oordeel wat er wordt geveld over met name overgewicht in combinatie met schildklieraandoeningen. Vaak is dit oordeel onterecht! In een  artikel van de Telegraaf op 9 juni jl "Geen behandeling voor ongezonde mensen " wordt wel degelijk verwezen naar een derde van de specialist, zelfs meer dan een derde. Mijn mening is dat een arts een eed gezworen heeft om de patient ten alle tijden te helpen in het beste dat in zijn vermogen ligt. Een patient wijzen op consequenties van een bepaalde levenstijl en wijzen op risico's van operaties is uiteraard iets dat hoort bij zijn professie echter weigeren te handelen wanneer de patient geen gehoor geeft aan zijn advies niet. Dat risico ligt bij de patient zelf. Daarom vind ik het noodzaak om bij de het begin al te investeren in een gezond leefpatroon in plaats van in bijvoorbeeld de vergoeding van operaties als maagverkleiningen die veel risico's meenemen. Inversteren bij de basis betaalt zich terug in gezondheid wat weer zogt voor minder zorgkosten. Ook investeren in gezonde voeding. Maak groente fruit goedkoper dan de friet en de frikandel zodat ook mensen op bijvoorbeeld bijstandniveau eerder zullen gaan voor de gezonde hap ipv de goedkope vette hap. Soms willen mensen wel, maar kunnen ze niet.

Goede kanker bestaat niet! volg mij via www.ankevanhaften.nl

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Community Manager
Community Manager

@AnkeWat betreft de combinatie overgewicht en schildklieraandoening ben ik het helemaal met je eens. Veel mensen hebben al een oordeel klaar terwijl zij eigenlijk helemaal niet weten wat werkelijk de situatie is. Het moet natuurlijk nooit zo zijn dat je i.v.m. overgewicht door een schildklieraandoening direct bent uitgesloten van zorg en/of een stempel 'ongezonde levensstijl' krijgt. 

 

In het Telegraaf artikel spreken ze inderdaad over 'een derde van de medisch specialisten' en dat klopt ook op basis van het onderzoek. Alleen de titel 'geen behandeling voor ongezonde mensen' is denk een beetje kort door de bocht. Het weigeren van een behandeling (zoals besproken in de uitzending) is gericht op zeer specifieke situaties. In de uitzending spreken ze over behandelingen waar je de keuze hebt de behandeling wel/niet te doen. Daarnaast richten ze zich dan ook nog specifiek op iets dat zorgt voor een groot risico. Dit kan bijvoorbeeld roken zijn bij bepaalde behandelingen. 

 

Naast het onderzoek onder specialisten is er constant discussie over de solidariteit en betaalbaarheid van zorg in Nederland. Wil je meebetalen aan zorg van iemand die bewust ongezond leeft? Wat is gezond/ongezond leven en hoe kun je het eigenlijk controleren? Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn maar wel goed om over in gesprek te gaan. 

 

Je geeft aan dat vooral investeren in een gezond leefpatroon belangrijk is. Dat maakt mij direct nieuwsgierig. Zie je hier ook een rol voor de zorgverzekeraar? 

 

Re: Behandeling weigeren vanwege ongezonde leefstijl?

Voorbijganger

@Jan Ik zie hierin zeker een rol voor de verzekeraar.  Mensen bewust maken van gezond leven,  ondersteunen en begeleiden van bijvoorbeeld sport en fit balans na kanker of chronische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen. Steeds meer verdwijnt uit het pakket terwijl juist dáár een inhaalslag valt te behalen. 

 

Het schuldvingertje naar rokers is ook een kort door de bocht verhaal. Wanneer je longkanker krijgt had je maar niet moeten roken, wordt er te vaak geredeneerd.Ten eerste vraag je niet om een ziekte als kanker en ik ken maar zat mensen die longkanker hebben zonder ooit een sigaret te hebben aangeraakt. 

Goede kanker bestaat niet! volg mij via www.ankevanhaften.nl