Highlighted

Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Bezoeker

Ik ben twee sterren aanvullend verzekerd en zou vandaar uit recht hebben op vergoeding voor 12 behandelingen. Nu krijg ik tot mijn verbazing een nota, of ik voor de 6 behandelingen even eigen risico wil betalen??? Nu schijnt het dat dit komt omdat de fysio therapeut een chronische indicatie heeft afgegeven, voor de revalidatie na een enkelbreuk. En dan geldt de aanvullende verzekering in eens niet meer, wat een gelul. En het is blijkbaar nog legaal want de chat medewerker verschuilt zich achter wettelijke regels.

 

Waarom staat dit niet op de site aangegeven bij het vergoedingen overzicht dat de behandelingen die vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering niet voor alle fysio behandeling gelden maar alleen voor een bepaalde categorie of met een bepaalde indicatie? En dat je aan de grillen van de therapeut ben overgeleverd of je wel of niet mag bij betalen?

 

Ik heb helaas weer hetzelfde gevoel als met de kosten die je mag betalen voor een zogenaamd nieuw medicijn wat je voorgeschreven krijgt, ook een heerlijk slecht omschreven en wettelijk verplichte kostenpost. Waarbij het niet uitmaakt of de apotheek er iets voor heeft gedaan, of je in de bijsluiters de grootste onzin mee geeft. (bijvoorbeeld neem na een geslaagde zelfmoord poging contact op met je huisarts en stop met het nemen van het medicijn.

 

Ook dit zal verder wel niks uithalen, met als excuus we hebben de regels gevolgd dus u moet betalen. 

Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

12 ANTWOORDEN 12
Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Fanatiekeling

Ook bij een chronische indicatie geldt dat de eerste 20 behandelingen NIET door de basisverzekering betaald worden. Dus de verklaring van u kan niet kloppen. Voor die eerste 20 kan wel de aanvullende verzekering worden ingezet. 

Ik ben benieuwd hoe dit nu kan. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Bezoeker

Ik snap het ook niet. Alles wat ik kan vinden op de site is dat de eerste twaalf behandelingen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Of het nou chronisch is of niet. Ook over eigen risico wordt niks gezegd. Ik heb helaas de chat sessie niet opgeslagen.

 

Voor mij klinkt het alsof ze gewoon niet willen betalen en dus maar mist en ruis aan het creeren zijn.

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Lid verzekerdenraad

@EvK

enige reden waarom je een rekening zou kunnen ontvangen voor fysio kosten, zou zijn als je naar een niet gecontracteerde fysiotherapeut geweest bent, in alle andere gevallen betaal je geen kosten voor die 6 behandelingen.

 

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Bezoeker

Inderdaad maar met deze fysio hebben ze een contract.

Highlighted

Re: Het nut van fysio in de aanvullende verzekering

Community Manager

@EvK Welkom op de community. Ik begrijp je frustratie. Sommige regels maken het vergoeden van fysiotherapie complexer dan nodig maar dat houdt niet in dat alles gelijk gelul is. Ik kijk graag met je mee naar jouw situatie. Stuur me via een privé-bericht even je relatienummer en geboortedatum. We hebben ook een kennisbankartikel waar meer uitgelegd staat over fysiotherapie. 

 

@Feina en @Mike de Wit Zeker goede suggesties maar er zijn zeker nog andere opties. Misschien loopt de behandeling al langer en zijn de eerste 20 behandelingen al geweest.

 

 

Highlighted

Re: Het nut van fysio in de aanvullende verzekering

Bezoeker

Ik ben er inmiddels uit, via een vriendelijke klantenservice collega aan de telefoon, werkt toch beter dan een chat sessie waarin men niet verder komt dan het zijn wettelijke regels. Ben het er nog steeds niet mee eens maar dat is een ander verhaal. Het is dus zo dat voor een chronische indicatie het aantal behandelingen per jaar niet bij een nieuw jaar op nul gezet wordt, de teller loopt dus gewoon door. Wat ik nergens duidelijk op de site heb terug kunnen vinden.

 

In dit geval betreft het mijn zoon die de behandelingen heeft gehad en op het randje van 2015 18 jaar is geworden. En dat hij een chronische indicatie heeft gekregen was ons niet bekend. Hij heeft dus zoals ik het nu begrijp al 20 behandelingen in 2015 gehad voordat hij 18 werd. Vanaf behandeling 21 worden de behandelingen dus uit de basisverzekering betaald met bij betaling van eigen risico. De behandelingen die hij dus in 2016 nog heeft gehad na zij 18e verjaardag. De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is in dit geval dus niet meer van toepassing want we blijven gewoon door tellen met het aantal behandelingen, dit wordt dus bij het begin van het nieuwe jaar niet op nul gezet, waardoor je niks meer hebt aan je aanvullende verzekering behalve dan wanneer je voor een zere vinger of iets anders ook nog fysio nodig hebt. Dit staat voor zover ik heb kunnen vinden nergens duidelijk op site uitgelegd. Ik blijf het ook vreemd vinden dat voor dit soort gevallen de teller gewoon doorblijft lopen en ik dus in dit geval niks heb aan de aanvullende verzekering.

 

Als ik het nu zo allemaal even bekijk zou ik haast zeggen als je weet dat je fysio nodig gaat hebben voor iets dat als chronisch geindiceerd gaat worden, neem een drie sterren of meer aanvullende verzekering voor de eerste 20 behandelingen en zeg hem daarna weer op want je betaald na de twintigste behandeling dubbel en voor de aanvullende verzekering waar je niks meer aan hebt, voor de fysio, en voor de boete op ziek zijn het eigen risico.

 

Zoals ik al zei een heel vreemde situatie, waarvan ik het systeem wat hier achter zit inmiddels begrijp, maar het waarom niet. Waarom blijft voor dit specifieke geval de teller van behandelingen doorlopen, ook voor de aanvullende verzekering, en staat dat niet duidelijk in het vergoedingen overzicht. Voor zowat alle vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen begint elk jaar de teller opnieuw te lopen. Maar door alleen het ontbreken van de kreet per kalenderjaar moet je er uit halen dat dus tot het eind der tijden blijft gelden.

 

Achteraf gezien pakt het voor ons op dit moment dan gunstig uit dat behandeling 13 tm 20 zijn geweest toen hij 17 was. Maar het gevoel van dubbel te betalen, voor een aanvullende verzekering en ook nog eigen risico, blijft hangen, want er zijn dit jaar maar 6 behandelingen geweest. Maar goed het hele zorg systeem zoals we dat op dit moment hebben snap ik niet, ik hoop nog altijd dat de belofte dat dit systeem de zorg beter en goedkoper gaat maken waarheid wordt. Maar het wordt helaas alleen maar vager, vaak duurder en ondoorgrondelijker.

Highlighted

Re: Het nut van fysio in de aanvullende verzekering

Community Manager

@EvK Goed om te lezen dat je in ieder geval een duidelijke uitleg hebt gehad over hoe het in elkaar zit. De regels voor fysiotherapie met een chronische indicatie zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met een chronische aandoening en houden minder rekening met jongeren die bijvoorbeeld een ongeluk krijgen. In theorie werkt het zo: je hebt bijvoorbeeld een chronisch spierziekte en hebt frequente fysiotherapie behandelingen nodig. De overheid vindt dan dat deze categorie behandelingen vergoed moeten worden uit de basisverzekering omdat je er zoveel nodig hebt en omdat deze zorg ook beschikbaar moet zijn voor mensen die geen aanvullende verzekering kunnen betalen. Voor die groep mensen is dit een betere situatie: je betaalt na de eerste 20 behandelingen per jaar alleen je eigen risico. Vaak zijn chronisch zieken dit sowieso elk jaar al kwijt aan ziekenhuisbezoek en medicatie. 

 

Ik denk dat de situatie van je zoon uitzonderlijk is. De eerste 20 behandelingen hoefde hij niet te betalen want hij was nog geen 18. Hij heeft dus geen voordeel gehad van de aanvullende verzekering. De rest valt onder het eigen risico wat alleen écht voordeel oplevert als hij dat sowieso al op zou maken of hij dit jaar heel veel (meer dan 12) fysiotherapie behandelingen nodig heeft. Ik hoop dat dit een antwoord geeft op de vraag waarom deze regeling zo is. 

 

Hier vindt je meer informatie over de regeling (lid 2) en de aandoeningen op de chronische lijst. Op onze site vindt je in dit artikel meer informatie over de voorwaarden.

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Nieuwkomer

Dit hebben we allemaal te danken aan ons kabinet.

Zakken vullers zijn het en geen begrip hebben voor het ouder worden .Wij moeten eerts het eigen risico maar opeten om dat anderen door het misbruiken van onze zorg alles kappot hebben gemaakt. Je kan beter een buitenlander zijn

 

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Community Manager

@Andreas47 Wil je in gesprek over het eigen risico en over waarom je vindt dat je beter een buitenlander kan zijn, of is het meer om gewoon even je frustratie kwijt te kunnen? Er is ruimte voor allebei, maar zou voor een langere discussie over één van de twee onderwerpen dan aan je willen vragen om een nieuw topic erover te openen. 

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Fanatiekeling

Het probleem is dat de bedragen die je als verzekerde moet betalen erg hoog zijn, en dat dit niet meer op te brengen is. Er ontstaat dan frustratie dat je geen fatsoenlijke zorg kan krijgen. Tegelijk raak je meer gehandicapt en heb je meer pijn. De zorgverzekeraar blijft hoge rekeningen sturen zonder duidelijke uitleg. Vooral in financieel nijpende situaties is hier geen oplossing voor. Ook de reiskosten ivm zorg worden hoger doordat de ziekenhuizen zich meer specialiseren. De ziekenhuizen kunnen dan misschien goedkoper werken, maar voor de gewone patient kost dat tijd en geld. Als zieke overleef je dan bijna niet meer. Pijn, onzekerheid, geen geld. Waar blijft het sociale gezicht van de zorgverzekeraar? Zijn er eigenlijk Stichtingen die financiele hulp kunnen bieden? 

En ik zie als misbruik de veel te hoge tarieven die gerekend worden. Dit is de schuld van de slechte onderhandelingen van de zorgverzekeraar met de ziekenhuizen. Ik vind dat de ziekenhuizen gekort moeten worden. Verder vind ik dat zorgverzekeraars de tarieven voor eenvoudige consulten veel te hoog hebben vastgesteld. Volgens mij is dit puur financieel gewin voor de verzekeraar. ( eigen risico). 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Community Manager

@Feina Mijn vraag was aan @Andreas47, maar je bent natuurlijk ook altijd welkom om je mening met ons te delen. We spreken elkaar al een tijd via het forum en ik heb daardoor een beeld van jouw mening over ons maar dat laatste stuk waar je het hebt over te hoge tarieven, en dat dat schuld is van de zorgverzekeraar, of dat de zorgverzekeraar er zelfs baat bij heeft, daarvan wist ik niet dat je dat vindt. Lijkt je het wat om een keer in gesprek te gaan met een zorginkoper? Of dat we in grote lijnen uitleggen hoe zoiets in zijn werk gaat? Misschien geeft je dat een beter beeld van hoe zulke processen verlopen.

Highlighted

Re: Wat is het nut van fysio in de aanvullende verzekering?

Fanatiekeling

Ik reageer op @Raoul. Hij zegt dat de “ chronische regeling” door de overheid bedoeld is voor patienten met een chronische ziekte, en dat deze patienten wel voordeel van de regeling hebben. Daarbij doet Raoul het voorkomen dat het inderdaad vornamelijk om mensen met een chronische ziekte gaat.

 

Dit klopt niet. Want ook patienten die eenmalig een blessure hebben opgelopen of die een gewrichtvervanging hebben gehad ( nieuw heup of nieuwe knie), hebben hiermee te maken. Meestal levert zo’n operatie een chronische fysio-indicatie van drie of zes maanden op. Dit kan heel vervelend uitpakken, omdat de eerste 20 behandelingen in het kalenderjaar van de operatie vallen, en de daaropvolgende behandelingen , die dus onder de basisverzekering vallen, in het nieuwe kalenderjaar. Gevolg is dat in het tweede kalenderjaar ook eigen risico betaald moet worden door iemand die geen overige zorgkosten heeft. 

 

(“... De regels voor fysiotherapie met een chronische indicatie zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met een chronische aandoening en houden minder rekening met jongeren die bijvoorbeeld een ongeluk krijgen. In theorie werkt het zo: je hebt bijvoorbeeld een chronisch spierziekte en hebt frequente fysiotherapie behandelingen nodig. De overheid vindt dan dat deze categorie behandelingen vergoed moeten worden uit de basisverzekering omdat je er zoveel nodig hebt en omdat deze zorg ook beschikbaar moet zijn voor mensen die geen aanvullende verzekering kunnen betalen. Voor die groep mensen is dit een betere situatie: je betaalt na de eerste 20 behandelingen per jaar alleen je eigen risico. Vaak zijn chronisch zieken dit sowieso elk jaar al kwijt aan ziekenhuisbezoek en medicatie. “)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groet, Feina.