Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding fysio na 2 opeenvolgende operaties aan knieschijf

Starter

Hoi,

6 weken geleden heb ik een zogenaamde tuberositas transpositie gehad aan mijn linkerknie om de plaatsing van de knieschijf tov mijn knie en onderbeen te veranderen (aangeboren afwijking). Sindsdien heb ik een 2 tal bezoeken gehad aan de fysio en zal ik zodra de spalk af mag nog een intensief oefenprogramma moeten volgen bij de fysio om weer voldoende stabiliteit en kracht te hebben in de knie.  Vervolgens zal dit jaar ook aan mijn andere knie hetzelfde moeten worden gedaan en zal ook daar fysio volgen.

 

Nu heb ik een aantal vragen rondom vergoedingen van de fysio (ik heb een aanvullende 3 ster verzekering):

  • Valt begeleiding na operatie onder chronisch?
  • Of valt dit als aangeboren afwijking onder chronisch?
  • Indien onder chronisch moet de arts of de fysio dit dan aangeven?
  • En hoe zit het met de 2 opeenvolgende operaties, begint de teller van 1 tot 20 zelf betalen opnieuw voor de 2e of werkt dit anders?
  • En bij chronisch zag ik staan dat je hiervoor alleen vergoeding zou krijgen bij Pluspraktijken? Dus niet bij de overige gecontracteerde fysiotherapeuten?

Vergoeding fysio na 2 opeenvolgende operaties aan knieschijf

3 ANTWOORDEN

Re: Vergoeding fysio na 2 opeenvolgende operaties aan knieschijf

Fanatiekeling

Valt begeleiding na operatie onder chronisch? antwoord. Er zijn veel indicaties op de " chronische lijst/lijst Borst" die gelieerd zijn aan een operatie. Er is vaak een vastgestelde periode dat je recht het op fysiotherapie op kosten van de basisverzekering NA de 20ste behandeling. De lijst Borst is te achterhalen. Op dit forum of op internet. Ik heb ook een bijlage lijst Borst toegevoegd ( stand 2015). Er staan veel medische termen op, maar wellicht is uw indicatie terug te vinden. De specialist of de huisarts moet een verwijzing geven voor chronische fysiotherapie. De fysiotherapeut mag deze indicatie niet zelf stellen. Zij mogen alleen een verwijzing geven voor chronische fysio als uw indicatie op de lijst Borst voorkomt. Conclusie: aangezien u van de specialist kennelijk geen verwijzing heeft ontvangen, twijfel ik aan uw indicatie. Als uw fysiotherapeut ook niets gezegd heeft, krijg ik nog meer twijfel.

Of valt dit als aangeboren afwijking onder chronisch? Antwoord: het wordt uitsluitend door de lijst Borst bepaald. Wellicht staat daar een indicatie " aangeboren afwijkingen" op, maar dat betwijfel ik. PS Staat er inderdaad op!

Indien onder chronisch moet de arts of de fysio dit dan aangeven Antwoord: de fysio màg de indicatie niet stellen. Hij mag u wel de tip geven om de specialist te vragen om een verwijzing , als hij denkt dat het chronisch is. 

En hoe zit het met de 2 opeenvolgende operaties, begint de teller van 1 tot 20 zelf betalen opnieuw voor de 2e of werkt dit anders? Antwoord: dit weet ik niet. Ik weet wel dat als de behandelingen over het kalenderjaar heenlopen, het recht behouden blijft, maar wel opnieuw eigen risico betaald moet worden. 

En bij chronisch zag ik staan dat je hiervoor alleen vergoeding zou krijgen bij Pluspraktijken? Dus niet bij de overige gecontracteerde fysiotherapeuten? Antwoord: volgens mij klopt dit niet. U verwart dit misschien met "DTO". Zie de bijlage. 2 pagina's uit de polisvoorwaarden van de basisverzekering en 1 pagina uit de aanvullende verzekering. Basis artikel 3.2 ( onder de 18), artikel 3.1 ( boven de 18 jaar) en aanvullend artikel 10.1. Ik trek de conclusie dat voor chronische fysio alleen een verwijzing van specialist of huisarts  mogelijk is.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding fysio na 2 opeenvolgende operaties aan knieschijf

Starter
Bedankt voor de reactie. Wat betreft de verwijzing van de specialist. Deze heb ik nog niet omdat ik tot op heden nog met spalk zit en mij is verteld dat ik een fysio verwijzing krijg na mijn eerste controle afspraak aankomende maandag

Re: Vergoeding fysio na 2 opeenvolgende operaties aan knieschijf

Community Manager

Goedemorgen Leonie,

 

Ik zie dat Feina jou al goed op weg heeft geholpen. Ik zie in je laatste reactie dat je nog in afwachting was van een vewijzing. Heb je deze ondertussen gehad? En ben je al gestart met de fysiotherapie?

 

Mijn collega Eline (beleidsmaker fysiotherapie) een topic heeft geopend met de vraag: Hoe kies jij je fysiotherapeut? Dit omdat zij en haar collega's graag willen weten wat jij en andere verzekerde belangrijk vinden bij de keuze van je fysiotherapeut. Wellicht heb jij informatie over hoe jij je keuze hebt gemaakt die je wilt delen?

 

Alvast bedankt en succes en/of sterkte met je eventuele aankomende of al gestartte behandelingen.