Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Start Chronische indicatie fysiotherapie

Nieuwkomer

In Januari 2016 heb ik een verwijzing van mijn huisarts gekregen voor een chronische indicatie. In mijn geval een Frozen Shoulder. Nu staat hier een termijn van 12 maanden voor. Op 14 januari is mijn fysio gaan behandelen en heeft dit gedaan met de code van de chronische indicatie. De eerste 20 behandelingen zijn uit mijn aanvullende verzekering betaald (***). Daarna is het vanuit de basisverzekering betaald (dit is op 25 maart ingegaan), waarbij eerst het eigen risico is aangesproken en vervolgens onbeperkt is vergoed voor 2016.

Wat is nu precies de startdatum van de chronische indicatie/behandeling? En ook belangrijk betreffende het eigen riscico, wat is de einddatum? 

Is de startdatum het tijdstip waarop de fysio start met behandelen (dus dan zou de periode jan 2016-jan 2017 zijn)? 

 

Start Chronische indicatie fysiotherapie

8 ANTWOORDEN 8
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Webcare

Goedemorgen Carla,
Welkom op de community! Dit is hoe het werkt bij fysiotherapie voor een chronische indicatie:

Behandelingen voor fysiotherapie bij een chronische indicatie gaan in op de dag dat de fysiotherapeut de indicatie kan vaststellen. Een fysiotherapeut heeft een verklaring nodig van een huisarts of behandelend arts waarop de indicatie staat. De therapeut doet dan een check of de indicatie op de lijst van chronische indicaties staat. Die lijst is opgesteld door de overheid.
Als dat zo is dan begint de therapeut op dat moment de behandelingen onder chronische indicatiecodes in te dienen. De 1e 20 behandelingen (per indicatie en niet: per jaar) worden alleen vergoed uit een aanvullende verzekering tot het maximum daaruit is bereikt. Bijvoorbeeld jouw Aanvullend 3 sterren. Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding uit de basisverzekering en geldt het eigen risico (vanaf 18 jaar). Dit geldt per chronische indicatie.

Als de behandelingen doorlopen in het volgende jaar dan blijft de vergoeding uit de basisverzekering komen, en dan geldt daarom ook direct het eigen risico van het nieuwe jaar. Dat komt omdat declaraties voor fysiotherapie per behandeldatum ingediend worden (niet: per periode). Voorbeeldje: voor een behandeling op 3 december 2016 zou het eigen risico voor 2016 gelden, maar voor een behandeling op 3 januari 2017 het eigen risico van 2017.

De fysiotherapeut weet zelf hoe lang de chronische indicatie geldt voor een aandoening. Voor sommige behandelingen geldt een tijdslimit van 3,9, 12 of 24 maanden. Er is dan dus geen onbeperkte fysiotherapie voor de chronische indicatie. 

Heb je al eens op Mijn Zilveren Kruis gekeken onder jouw zorgkosten? Je kunt dan nakijken hoe jouw fysiotherapeut de declaraties indient, hoe deze vergoed zijn en of er behandelingen in 2017 ingediend zijn die met je eigen risico zijn of worden verrekend. 

Hopelijk is het zo duidelijk voor je Carla! Laat het mij weten als je nog vragen hebt.

Groetjes, Bart

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/mijnzilverenkruis/Paginas/default.aspx

Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Fanatiekeling

@Bart stelt dat er , om in aanmerking te komen voor chronische fysiotherapie, altijd een verwijzing van de arts nodig is. 

In de polisvoorwaarden onder 3.2 op p. 25 staat echter dat soms geen verwijzing nodig is. Dit staat onder het kopje " chronische fysiotherapie onder de 18 jaar". Maar op de website is dit in ieder geval niet terug te lezen. 

Dus mijn vraag is:

- staat er een fout op de website voor chronische fysiotherapie onder de 18 jaar? 

en

- geldt de niet-noodzaak van een verwijzing misschien ook voor boven de 18 jaar? Ik vind de polisvoorwaarden niet duidelijk, want waar hoort zo'n blauw venstertje nu bij? 

Zie bijlage met schermafbeeldingen van p. 25 artikel 3.2 polisvoorwaarden, en beide vergoedingspagina's. ( resp. van boven en onder 18 jaar). 

 

Ik begrijp wel waarom er geen verwijzing voor onder de 18 nodig is: ook niet-chronische fysiotherapie valt onder de 18 jaar onder de basisverzekering. Toch raar en het klopt niet. Ik vind dat de vergoedingspagina altijd 100% moet overeenkomen met de polisvoorwaarden, anders ontstaat een schemer-gebied. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Community Manager

Hoi Feina,

 

Op de website staat duidelijk dat je bij een chronische aandoening een verwijzing nodig hebt. Ongeacht de leeftijd (18- of 18+).

Dit is ook de regel die bij ons bekend is en wordt doorgegeven. 

 

Als ik de polisvoorwaarden bekijk, dan begrijp ik waar je vraag / verwarring vandaan komt. 

De basisverzekering voorwaarden en vergoedingen komen eerst. Bij 3.1 komt chronisch 18+ aanbod. Hierin staat niks over de directe toegang voor fysiotherapie. Een verwijzing/verklaring is nodig.

Bij 3.2 wordt er gesproken over de vergoeding onder de 18. Hier gaat het over de chronische en niet chronische fysiotherapie in één. Hier wordt ook aangegeven dat een verwijzing/verklaring nodig is. als één van de voorwaarden. Later in 3.2 lees je inderdaad over de directe toegang fysiotherapie. Dat in sommige gevallen geen verwijzing/verklaring nodig is. 

Hoe zit dit nu precies? 

Ik heb dit verder uitgezet bij mijn collega's en kom hier nog op terug. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Fanatiekeling

@Eva S, je komt uiteindelijk ook tot de conclusie dat er iets niet klopt. 

Ik vind, dat jij in de eerste twee regels van je antwoord de foute route volgt. De polisvoorwaarden behoren voor de website te gaan, maar jullie draaien het andersom. ("Op de website staat duidelijk dat je bij een chronische aandoening een verwijzing nodig hebt. Ongeacht de leeftijd (18- of 18+).
Dit is ook de regel die bij ons bekend is en wordt doorgegeven. ) 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Community Manager

@Eva S heeft aangegeven op je vraag terug te komen @Feina, dus we wachten dat even af.

Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Community Manager

Hier alvast even een terugkoppeling. 

Ik heb met onze zorgsoortspecialist fysiotherapie gesproken. Om uit te zoeken hoe het nu precies zit. Het komt erop neer dat, als er sprake is van chronische fysiotherapie, er altijd een verwijzing nodig is. Ongeacht de leeftijd (volwassenen of kinderen). 


De verwarring die ontstaat bij het lezen van de polisvoorwaarden, vooral bij 3.2, staat ook genoteerd. Dit wordt meegenomen in een aantal overleggen, met als doel om te bekijken hoe we de polisvoorwaarden duidelijker kunnen maken. Hier gaat wat tijd overheen, daarom heb ik nog geen concreet antwoord over hoe het gaat worden. 

Maar weet dat het dus zeker op de agenda staat en de juiste mensen hier naar kijken! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Fanatiekeling

Ik concludeer dat de polisvoorwaarden op dit moment fout zijn.

 

Ik ga ervan uit dat jullie je houden aan de polisvoorwaarden, en dit betekent dat er geen verwijzing nodig is voor kinderen in verband met chronische  fysiotherapie in 2017    . 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Start Chronische indicatie fysiotherapie

Community Manager

Hoi Feina, 

Fout is wel een groot woord wat mij betreft. Ik kijk nu even enkel naar de 3.2 (Fysiotherapie, oefentherapie Cesar/Mensendieck voor verzekerden tot 18 jaar). Daarin worden verschillende soorten fysiotherapie besproken. Zoals de chronische fysiotherapie en de niet chronische fysiotherapie. Beide met een andere vergoeding maar ook regels met betrekking tot de verklaring.

In de polisvoorwaarden komen daarom ook beide regels en voorwaarden terug. 

 

Zo wordt er ook aangegeven dat een verklaring nodig is om te kunnen bepalen of dat er inderdaad sprake is van een vergoeding uit de basisverzekering. Later volgt er het stukje tekst over de Directe Toegang Fysiotherapie. Daarin staat dat er “in sommige gevallen” geen verklaring nodig is. Omdat er afspraken zijn gemaakt over directe toegankelijkheid met een aantal gecontracteerde aanbieders. Dat ze patiënten kunnen behandelen zonder verklaring. Gedetailleerde informatie over wanneer dit wel en of niet kan, staat niet in de tekst.

 

Er staat, zoals ik het lees, niet letterlijk dat je altijd die directe toegang krijgt als je naar de praktijk van de juiste zorgverlener gaat.

 

Begrijp me niet verkeerd, hier kan zeker naar gekeken worden om de zaken duidelijker te krijgen! Daar gaan we ook mee aan de slag.
En mocht een verzekerde in deze situatie zitten en ergens tegenaan lopen, dan kunnen en willen we daar uiteraard ook samen naar kijken! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.