Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager
Community Manager

Wij begrijpen dat een aantal van onze verzekerde is geschrokken van de uitzending van zorgnu van gisterenavond. In de uitzending is aangegeven dat er een maximaal aantal behandelingen is dat een fysiotherapeut voor een bepaalde klacht mag geven. Zij zijn dan bang dat ze niet alle behandelingen krijgen die nodig zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je hier vragen over hebt. We geven je in dit topic antwoord op de meestgestelde vragen hierover. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan in dit topic.

 

Hoeveel behandelingen kan ik krijgen?

Je (gecontracteerde) fysiotherapeut beoordeelt hoeveel behandelingen je nodig hebt. Dat hangt af van wat je mankeert en hoe ernstig dat in jouw geval is. De ene patiënt heeft meer behandelingen nodig dan de andere bij bijvoorbeeld een verzwikte enkel. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt, hangt af van je (aanvullende) verzekering. Als je meer behandelingen nodig hebt, dan er uit jouw pakket vergoed worden, dan betaal je deze zelf aan de fysiotherapeut.

 

Mijn fysiotherapeut heeft het over een behandelgemiddelde. Hoe zit dat?  

Hoeveel behandelingen nodig zijn, verschilt per patiënt. Sommige mensen zijn sneller weer op de been dan andere. Ook als ze ongeveer dezelfde klacht hebben en bijvoorbeeld onder dezelfde leeftijdscategorie vallen. Wij krijgen van onze verzekerden veel declaraties binnen en kunnen daarmee een gemiddelde berekenen. Daarbij houden we rekening met onder andere leeftijd en voor welke klacht je behandeld wordt. Deze gemiddelden delen wij met de fysiotherapeuten. Zo kunnen zij zien of zij gemiddeld over alle patiënten die zij behandelen, meer of minder behandelingen nodig hebben dan hun collega’s.

 

Wordt mijn fysiotherapeut gestraft als hij meer behandelingen geeft dan gemiddeld?

Wij bekijken niet hoeveel behandelingen een fysiotherapeut aan een individuele patiënt geeft. Wel kijken wij naar het gemiddelde over alle patiënten van een fysiotherapeut. Als een fysiotherapeut veel meer behandelingen geeft dan gemiddeld, dan nemen wij contact op. We kijken dan wat de reden is, waardoor deze fysiotherapeut voor al zijn patiënten meer behandelingen nodig heeft.

Afgelopen jaar hebben wij met 10 fysiotherapeuten hierover contact opgenomen. Dat zijn fysiotherapeuten die voor al hun patiënten samen meer dan twee keer zoveel behandelingen geven dan gemiddeld. Voor 3 fysiotherapeuten was daarvoor een goede reden. Eén praktijk was bijvoorbeeld gespecialiseerd in kinderfysiotherapie voor kinderen die een ernstige lichamelijke en geestelijke beperking hebben. Dan is het logisch dat je meer behandelingen nodig hebt.

 

Wordt mijn fysiotherapeut gestraft als hij al zijn patiënten veel meer behandelingen geeft dan gemiddeld?

Wij hebben contracten met 5900 fysiotherapiepraktijken. Bij slechts 7 van hen was er geen duidelijke reden waarom ze meer dan twee keer zoveel behandelingen gaven. Deze 7 krijgen voor 2017 geen contract meer met ons. We vinden het namelijk belangrijk dat de zorg niet alleen goed, maar ook doelmatig is. Dat wil zeggen, niet meer en ook niet minder dan medisch gezien nodig is. Dat is ook onze taak als verzekeraar. Zo zorgen we voor goede zorg voor een betaalbare premie.

Als je zelf je fysiotherapeut zou betalen (bijvoorbeeld omdat je geen aanvullende verzekering hebt) dan kies je ook liever voor een fysiotherapeut die je in 10 behandelingen beter maakt, dan voor een fysiotherapeut die pas na 20 behandelingen hetzelfde resultaat heeft bereikt.

Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

32 ANTWOORDEN 32
Highlighted

Verzekeraars zetten fysiotherapeuten onder druk tot minder behandelingen

Nieuwkomer

Wat een schande dat zorgverzekeraars fysiotherapeuten onder druk zetten om minder behandelingen uit te voeren.

ten tweede schande dat men niet bij avrotros durft te komen om het uit te leggen. Want het is gewoon niet uit te leggen.

verzekerden nemen een aanvullend pakket en verzekeraars willen niet alle behandelingen die verzekerd zijn vergoeden SCHANDELIJK.

Minister Schippers cq tweede kamer doe hier wat . Ban de macht van verzekeraars uit!!

 

Highlighted

Fysio Therapie Verzekeraars bepalen aantal behandelingen door plafond te leggen bij therapeuten

Stamgast

Nu ik ben gisterenavond 12/10/16 echt geschrokken.

Verzekeraars die fysio therapie vergoeden met eventueel een aanvullende verzekering hiervoor

leggen een plafond bij de behandelaars.

Zitten deze behandelaars aan genoemd plafond kun je als verzkerde niet terecht bij je eigen behandelaar.

Ik heb dan ook de volgende vragen aan Zilveren Kruis:

- Doet u ook mee aan deze klantonvriendelijke eisen aan de fysio therapeuten.?

- Veel mensen hebben een polis met aanvullende verzekering voor fysio therapie wat heeft dit dan nog voor zin  indien ZK meedoet aan plafond eisen?

- Veel mensen hebben een polis met vrije keuze behandelaar, wat heeft dit voor zin indien ZK een plafond zou afspreken.

- Waarom zet ZK de fysio therapeuten eigenlijk gezegd het mes op de keel ervan uitgaande

dat ZK meedoet aan het z.g.  plafond.

- Moet ik langzamerhand gaan geloven dat verzekerden van veel zaken onkundig worden gehouden?

- Wanneer krijgen verzekerden zelf  echt een stem bij zorgverzekeraars en wordt dan rekening gehouden met die stem, wanneer gaan we dat wettelijk vastleggen. ?

- Veel mensen zouden weer het oude Ziekenfonds in leven willen, langzamerhand begin ik te begrijpen waarom.

 

Ben benieuwd naar inhoudelijke reacties van met name Zilveren Kruis en haar verzekerden op mijn bovengenoemde tekst,

 

Kritische consument d.d. 12/10/16

 

 

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager
Community Manager

@kritische consu @BertKraak wij snappen dat de uitzending vragen oproept. Hierboven beantwoorden wij de veelgestelde vragen. Geeft dit voldoende duidelijkheid?

 

@kritische consu je stelt nog een aantal vragen waar ik graag op reageer. 

 

Veel mensen hebben een polis met vrije keuze behandelaar, wat heeft dit voor zin indien ZK een plafond zou afspreken?

Als een fysiotherapeut geen contract met ons heeft dan geven wij geen inzicht in het behandelgemiddelde. Je hebt als verzekerde recht op alle behandelingen in jouw pakket als dit volgens de fysiotherapeut noodzakelijk is. Dit is het uitgangspunt bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde fysiotherapeuten. Wij vergoeden als jij een restitutie aanvullende verzekering hebt het niet-gecontracteerde tarief. Dit kun je hier vinden. 

 

Wanneer krijgen verzekerden zelf  echt een stem bij zorgverzekeraars en wordt dan rekening gehouden met die stem, wanneer gaan we dat wettelijk vastleggen?

Onze verzekerde hebben op verschillende manieren een stem in onze organisatie. Wij hebben naast de community een verzekerde raad en doen ook zeer regelmatig onderzoek onder onze klanten.

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@Jan"Wij vergoeden als jij een restitutie aanvullende verzekering hebt het niet-gecontracteerde tarief. Dit kun je hier vinden. ". 

 

Bijna niemand neemt de moeite om de tarieven op te zoeken. Maar als je een restitutieverzekering hebt i.c.m. een normale aanvullende verzekering dan wordt slechts ca. €18,75 per behandeling vergoed.  Alleen in het heel zeldzame geval dat er ook een" aanvullende verzekering in restitutievorm" , dit heet de " aanvulling exclusief" is afgesloten, dan is de vergoeding veel beter.(€31,25). 

Bijna niemand heeft deze combinatie, want deze " aanvulling exclusief" is niet af te sluiten via de website. Dit is de prijslijst: https://forum.zilverenkruis.nl/agbdu52854/attachments/agbdu52854/Fysio/132/1/6F325D1C-AEAE-47A6-BC31...

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Stamgast

Beste Jan,

 

Je antwoord gelezen waarvoor dank.

Ik begrijp dus  nu dat ZK geen plafond kent voor haar verzekerden bij de fysio therapeuten?

Immers dit vind ik niet terug in je antwoord. M.a.w. nog  steeds onduidelijk.

 

Ten tweede u geeft met een o.a. met een z.g. verzekeringsraad inspraak, waarom timmert u hiermee niet meer mee aan de weg, en laat zien wat deze raad nu uiteindelijk bij uw bedrijf realiseert wat gunstig uitpakt voor de voorwaarden en uitvoering van uw zorgverzekering incl. aanv. verzekering.

 

Wacht uw reactie met belangstgelling af,

vriendelijke groet,

kritische consument.

 

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager
Community Manager

@Feina het klopt dat niet veel mensen deze verzekering hebben. Er is trouwens nog een kleine groep die aanspraak kan maken op de restitutie vergoeding fysiotherapie. Dit is vanaf de 21e behandeling bij Chronische Fysiotherapie als je een Basis Exclusief (restitutie polis) hebt. Maar dit is even offtopic :). 

 

@kritische consu  Het klopt dat wij geen plafond hebben op individueel niveau. Wij kijken wel naar het gemiddelde. We vinden het namelijk belangrijk dat de zorg niet alleen goed, maar ook doelmatig is. Dat wil zeggen, niet meer en ook niet minder dan medisch gezien nodig is.De verzekerdenraad is één van de manieren waarop wij met onze klanten praten. Wij besteden hier regelmatig aandacht aan. Zoals in maart via een blog om een nieuw lid te zoeken voor de verzekerdenraad. Dit kun je hier lezen.

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Stamgast

Beste Jan,

 

U schrijft het klopt dat wij  (ZK) op individueel nivo geen beperkingen kennen.

U heeft kennelijk mijn vraag niet juist geïnterpreteerd. laat ik hem nu proberen anders te stellen:

 

Een voorbeeld: Mijn fysio therapeut heeft al diverse behandelingen voor veel van uw ZK verzekerden gedaan ( N I E T  IK )  en hij komt daardoor boven het afgesproken plafond, dus hij krijgt de behandelingen niet verder van u betaald. Dus geen sprake van individueel nivo, maar alle individuele nivo's van ZK hebben de behandelingen totaal boven het afgesproken plafond gebracht.

 

Nu kom ik bij dezelfde fysiotherapeut -de mijn bekende en eerder daar bij hem/of haar onder behandeling geweest 1  verz.jaar geleden-  en mijn fysioth. moet mij dan vertellen sorry ik zit boven het afgesproken plafond. Helaas voor u zoek  een ander. Waar dan nog bij zou komen dat ik zou moeten uitzoeken bij andere fysiotherapeuten of ze ook al niet boven het plafond zitten.

Je zult maar eind van het jaar fysio nodig hebben, vult u zelf verder maar in.

 

Ik hoop dat ik mijn vraag nu duidelijker is gesteld en daarop vervolgens een antwoord mag krijgen die niet op meerdere manieren is uit te leggen. 

Graag uw commentaar.

Tevens vertrouw ik met mijn bijdrage dat er voor een ieder van uw verzekerden klinklare helderheid wordt geschapen.

Met vriendelijke groet : Kritische consument

14/10/16

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager

@kritische consu


Wij spreken vooraf geen omzetplafonds af met fysiotherapeuten of een totaal aan behandelingen wat een fysiotherapeut maximaal mag uitvoeren per jaar. De controle op mogelijke overbehandeling en de uitvraag waarom dat gebeurt doen we achteraf, op basis van het totaal aan gegeven behandelingen. Het kan dus niet zo zijn, op praktijk-niveau, dat behandelingen voor dit jaar 'op' zijn. Op individueel niveau kan het natuurlijk wel zo zijn dat iemand de maximale vergoeding per jaar bereikt, dus dat iemand 12 behandelingen in zijn of haar pakket heeft en dat die op zijn waarna de fysiotherapeut wel kan doorbehandelen maar dan komen die behandelingen voor rekening van de klant.


 Is de situatie die je beschrijft een hypothetische situatie of heb je dat echt meegemaakt?

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Stamgast

Beste Raoul,

 

Maandag j.l. was in Radar een item over zorgverzekeraars welke een plafond leggen in

aantal behandelingen fysio.

 

Er werd ook aan alle zorg verzekeraars gevraagd hun commentaar te willen leveren,

allen weigerden. 

Daardoor bleef voor mij de vraag over is mijn verzekeraar ZK ook in de club van plafond leggers?

 

Dus op community gegaan.

 

Nu is mij alles helder door uw antwoord,  ook voor alle andere comm. gebruikers en verzekerden die niet comm. gebruiken denk ik.

 

Dus hypothetische vraag maar wel erg relevant.

 

Uw community heeft wederom zijn nut bewezen. !!

 

Met vriendelijke groet;  uw verzekerde met de comm.naam :

kritische consument.

14/10/16

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager

@kritische consu Bedankt voor je reactie. Mooi dat we helderheid hebben kunnen bieden. Blijf vooral al je (kritische) vragen aan ons stellen. Fijn weekend!

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@kritische consu schreef: "Daardoor bleef voor mij de vraag over is mijn verzekeraar ZK ook in de club van plafond leggers?"

 

Hierop gaf Zilveren Kruis geen antwoord, maar het staat al eerder in dit Topic: Zilveren Kruis heeft een plafond voor het gemiddelde van het aantal behandelingen per "acute" verzekerde. Er zijn andere verzekeraars die dit niet hebben. Het is dus geen omzetplafond, zoals bij ziekenhuizen wel geldt. 

Ik heb ook nog een vraag:

@Jan "Wij hebben contracten met 5900 fysiotherapeuten. Bij slechts 7 van hen was er geen duidelijke reden waarom ze meer dan twee keer zoveel behandelingen gaven. Deze 7 krijgen voor 2017 geen contract meer met ons. "

Maar krijgt een groot deel van de 5900 fysiotherapeuten ook een lager tarief als ze een bepaalde grens overschrijden? Dus het geval van een klant die zich begin november aanmeldt, en die geen / te weinig zorg meer krijgt omdat dit financieel ongunstig is ?

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager
Community Manager

@Feina wat bedoel je precies met “een plafond voor het gemiddelde van het aantal behandelingen per “acute” verzekerde” ? Dit is voor mij onduidelijk.

 

Het is voor een fysiotherapeut niet financieel ongunstig om aan het eind van het jaar te behandelen omdat wij naar het gemiddelde kijken en niet naar het totaal aantal behandelingen. Wij hebben naast de 10 fysiotherapeuten nog geen andere fysiotherapeuten aangeschreven voor een audit. Wij gaan hier nog wel 10 fysiotherapeuten voor selecteren. Er zijn dan in totaal 20 fysiotherapeuten (van de 5900) die een audit krijgen. Dit is tot nu toe dus alleen bij de 10 praktijken gedaan waar wij het eerder in het topic over hebben. De consequentie is dat wij met 7 van deze 10 fysiotherapeuten geen afspraken meer maken voor volgend jaar. Wat de consequenties zijn van de andere 10 audits weten wij nog niet omdat ze nog moeten plaatsvinden. In theorie zou een lager behandeltarief wel een consequentie kunnen zijn binnen een verbetertraject.  

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Stamgast

Beste Jan/Feina

 

Wanneer u met een aantal fysio therapeuten volgend jaar geen afspraken meer maakt over behandelingen blijven natuurlijk helaas weer vragen over voor uw verzekerden incl. mij zelf.

Ik dacht dat we zijn eruit geen plafonds of anderszins beren op de weg, maar wel dus.

 

- wanneer geen afspraak ZK met een aantal fysiotherapeuten, worden verzekerden dan geïnformeerd welke? 

 

- Dat betekent dan voor uw verzekerde dat hij geen vergoeding krijgt wanneer deze toch gebruik maakt van deze fysio therapeuten.

 

- Dus conclusie verzekerden dienen persoonlijk door ZK op de hoogte te worden gesteld wanneer ZK geen contract sluit met deze fysiotherapeuten.

Vrij eenvoudig immers postcode fysio koppelen aan postcode verzekerde en verzekerde weet

welke fysio hij niet naar toe kan gaan indien deze kosten vergoed wenst te hebben.

 

- Verzekerden kunnen zelf niet uitzoeken waar u contract mee opzegt en niet afhankelijk zijn van betreffende fysio of deze al dan niet mede deelt dat hij of zij geen contract met u heeft.

Tevens mag u niet verondersstellen dat verzekerden dat zelf dan maar uitzoekt.

 

Wacht u reacties met bvelangstelling af,

Kritische consument.

 

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

Zoals Zilveren Kruis het nu uitlegt, slechts 20 van de 5900 te hoog, vind ik heel redelijk. Ook zegt Zilveren Kruis dat het behandeltarief niet wordt verlaagd als het gemiddelde aantal behandelingen aan de hoge kant is. Dus ik zou me geen zorgen maken @kritische consu .

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@kritische consu "Dat betekent dan voor uw verzekerde dat hij geen vergoeding krijgt wanneer deze toch gebruik maakt van deze fysio therapeuten." 

 

Voor niet-chronische behandelingen krijgt u bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut ongeveer 50% van het tarief vergoed ( ca. €15 per behandeling). 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@Jan "@Feina wat bedoel je precies met “een plafond voor het gemiddelde van het aantal behandelingen per “acute” verzekerde” ? Dit is voor mij onduidelijk."

Ik bedoel een verzekerde met acute fysiotherapeutische klachten, itt chronische klachten. Op televisie werd dit namelijk zo verwoord dacht ik. En de aanhalingstekens heb ik gebruikt omdat er juist veel mensen met chronische klachten zijn, die niet voor behandeling onder de lijst Borst in aanmerking komen. Mensen, die als ze niet behandeld worden, " vast" komen te zitten of met ernstige pijn moeten blijven rondlopen. En deze steeds terugkerende klachten, worden door de zorgverzekeraar als zogenaamd " acuut" omschreven.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@Jan "Het is voor een fysiotherapeut niet financieel ongunstig om aan het eind van het jaar te behandelen omdat wij naar het gemiddelde kijken en niet naar het totaal aantal behandelingen". 

Maar ik herken wel het probleem. Verzekerden die nog behandelingen " over" hebben, gaan tegen het einde van het jaar vaker naar de fysio en misschien gaat het om dezelfde klacht waarvoor ze ook al in het voorjaar werden behandeld. 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Community Manager
Community Manager

@kritische consu duidelijke vragen. Wij sluiten één keer per jaar contracten af met fysiotherapeuten en andere zorgverleners. Deze wijziging gaat dan in per 1 januari. Er zijn veel meer wijzigingen in de contracten dan de 7 therapeuten waar wij in dit topic over spreken. Het kan de keuze zijn van Zilveren Kruis maar is ook vaak de keuze van de zorgverlener om een contract niet te verlengen. 

 

Je kunt de gecontracteerde zorgverleners altijd terugvinden in onze zorgzoeker. In hele specifieke gevallen informeren wij onze klanten persoonlijk als er geen contract meer is. Dit doen wij niet voor alle zorgverleners omdat dit teveel is om thuis te krijgen. Je geeft aan dat wij niet kunt verwachten dat een zorgverlener dit aangeeft. Wat mij betreft heeft een zorgverlener hier ook een verantwoordelijkheid richting zijn patienten en is het niet alleen aan ons om dit te doen. 

 

Zoals @Feina aangeeft in haar antwoord krijg je bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut een lagere vergoeding. 

 

Geeft dit een antwoord op jouw vragen @kritische consu ? 

 

@Feina Ik geloof best dat er mensen zijn die de keuze maken aan het eind van het jaar nog naar de fysiotherapeut te gaan om behandelingen op te maken. Dit is uiteindelijk niet het idee achter de aanvullende verzekering. Wij betalen met z'n allen premie om ervoor te zorgen dat je naar de fysiotherapeut kunt als dit 'noodzakelijk is'. Wij vergoeden dan de 'noodzakelijke behandelingen' tot het maximum van jouw pakket is bereikt. Het is uiteindelijk aan de huisarts / gecontracteerde fysiotherapeut om te bepalen of een behandeling noodzakelijk is of niet. Als iedereen zijn behandelingen "op zou maken" omdat het mogelijk is maar niet noodzakelijk dan is de aanvullende verzekering straks niet meer te betalen. Dat lijkt mij dus niet wenselijk. 

 

 

 

Highlighted

Re: Hoeveel behandelingen mag mijn fysiotherapeut mij geven?

Fanatiekeling

@Jan@Feina Ik geloof best dat er mensen zijn die de keuze maken aan het eind van het jaar nog naar de fysiotherapeut te gaan om behandelingen op te maken. Dit is uiteindelijk niet het idee achter de aanvullende verzekering. Wij betalen met z'n allen premie om ervoor te zorgen dat je naar de fysiotherapeut kunt als dit 'noodzakelijk is'. Wij vergoeden dan de 'noodzakelijke behandelingen' tot het maximum van jouw pakket is bereikt. Het is uiteindelijk aan de huisarts / gecontracteerde fysiotherapeut om te bepalen of een behandeling noodzakelijk is of niet. Als iedereen zijn behandelingen "op zou maken" omdat het mogelijk is maar niet noodzakelijk dan is de aanvullende verzekering straks niet meer te betalen. Dat lijkt mij dus niet wenselijk. " 

Ik ben het natuurlijk volkomen met je eens dat er geen behandelingen moeten zijn als dat niet noodzakelijk is. Alleen zijn er erg veel mensen die continu problemen hebben. Die modderen dan door het jaar een beetje door, maar hebben eigenlijk wel de zorg van een fysiotherapeut nodig. Daaronder hoor ik ook. Ik begrijp heel goed dat er (ouderdoms)klachten zijn die niet genezen kunnen worden, maar indien ze behandeld worden , geeft dat verlichting en voorkomt ernstiger en sneller verval. Dus ik hoop dat de zorgverzekeraar dit ook begrijpt. 

Groet, Feina.