Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Eigen risico & Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

Nieuwkomer

Vorig jaar september heb ik een kruisbandoperatie gehad, waarna ik gestart ben met fysiotherapie. Aangezien ik als student hiervoor niet aanvullend verzekerd was, heeft me dat aardig wat geld/eigen risico gekost. Voor 2017 heb ik mij wel aanvullend verzekerd voor fysiotherapie echter nu krijg ik weer een rekening voor het betalen van eigen risico. Klopt dit en wat voor zin heeft het dan om je aanvullend te verzekeren?

Eigen risico & Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

4 ANTWOORDEN 4
Highlighted

Re: Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

Webcare

Hoi @Simpie07, dat moet behalve een pittige operatie ook nog eens een pittige rekening geweest zijn. Goed dat je nu wel aanvullend verzekerd bent.  Maar dan moet het natuurlijk wel iets toevoegen voor je!

 

Ik vraag me af waarover jij eigen risico betaald hebt
Heb je chronische fysiotherapie behandelingen gekregen? Dan klopt het. Het zit zo: als het gaat om chronische fysiotherapie is er vergoeding uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Omdat het gaat om een vergoeding uit de basisverzekering betaal je over de kosten van behandeling chronische fysio wel eigen risico. Ook wanneer je in 2016 al bent begonnen met de behandeling van chronische fysiotherapie en je behandelingen nog doorlopen in het nieuwe jaar. 

 

Waarom kan een aanvullende verzekering handig zijn?
Het nut van een aanvullende verzekering gaat om vergoedingen die niet in de basisverzekering verzekerd zijn. Dit is de fysiotherapie die niet chronisch is. Maar ook de eerste 20 behandelingen bij chronische fysiotherapie (waar geen vergoeding voor is uit de basisverzekering).
De vergoeding variëert van een klein aantal sessies fysio tot royale vergoeding. Dat is afhankelijk van je gekozen polis. Voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico.

 

Zal ik je polis eens bekijken en ook je declaratieoverzicht?

Dan blijft het niet bij raden maar kan ik je beter helpen met het antwoord op je vraag.

Je privéberichtje met je relatienummer en postcode en geboortedatum is welkom. Dan kijken we meteen of het pakket wat je hebt nu wel past bij je of dat je volgend jaar een andere keus kan maken, ok?

Pauline

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Re: Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

Fanatiekeling

Hallo Simpie,

ik ga ervan uit dat je de zogenaamde " chronische fysiotherapie" hebt ( dat heb je kunnen zien in de omschrijving van de fysiotherapie na inloggen op Mijnzilverenkruis). 

Op Independer staat een goede uitleg:  ( http://weblog.independer.nl/fysiotherapeuten/chronische-aandoening-vergoedt-basisverzekering-fysioth...

Vergoeding uit de basisverzekering na 20 behandelingen
Fysiotherapie bij chronische aandoeningen wordt niet gelijk uit de basisverzekering vergoed. Voor de eerste 20 behandelingen moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is eenmalig. Vanaf de 21ste behandeling komt de vergoeding uit de basisverzekering. Ongeacht of je een nieuw kalenderjaar ingaat of wisselt van zorgverzekeraar. Let op: fysiotherapie uit de basisverzekering gaat wel van het eigen risico. Dit betekent dat de kosten voor de fysiotherapie na de 20ste behandeling, eerst verrekend worden met het eigen risico. Het eigen risico gaat elk jaar weer opnieuw in.

Simpie, kun je doorgeven of het zo duidelijk is? Helaas zijn de meeste zorgverzekeraars hier niet duidelijk in.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Eigen risico & Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

Nieuwkomer
Ik heb me heup gebroken 2.5 week geleden, maar ben door cvz teruggezet naar basis, nu moet ik naar FYSIO om te revalideren, maar krijg deze dus niet vergoed, hoewel dit wel zeer noodzakelijk is, zowel om weer terug te treden tot de arbeidsmarkt als dat het van grootste belang is dat deze revalidatie goed gaat om verdere medische ingrepen of kosten te voorkomen is er ergens een manier waarop. Ik toch. Naar revalidatie ga en dit betaald word
Highlighted

Re: Eigen risico & Vergoeding fysiotherapie na kruisbandoperatie

Webcare

Hoi Janne,
Leuk dat je een bericht plaats op onze community. Allereerst ook heel veel sterkte van mijn kant met het herstel!
Om op je bericht in te gaan:

De vergoeding van revalidatiezorg hangt af van de situatie. Verwijst een behandelend arts je door naar een zorgcentrum, revalidatiecentrum of binnen het ziekenhuis zelf? Dan valt de vergoeding onder revalidatiezorg:

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Revalidatie-medisch-specialistisch.asp...

Verwijst de behandelend arts je echter door naar een fysiotherapeut? Dan valt de vergoeding onder fysiotherapie. Dat is een andere vergoeding dan revalidatiezorg. Er kunnen dan 2 situaties van toepassing zijn:

1. de fysiotherapeut beoordeelt de verwijzing van de arts en stelt dat er sprake is van fysiotherapie voor een niet-chronische indicatie. Je krijgt de behandelingen dan alleen vergoed uit een aanvullende verzekering. Op deze pagina leggen wij de vergoeding uit:

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Fysiotherapie-vanaf-18-jaar.aspx

2. de fysiotherapeut beoordeelt aan de hand van de verwijzing dat de indicatie op de lijst van chronische indicaties van de overheid staat. Dit is vaak (maar niet altijd) het geval voor fysiotherapie na een operatie. Je krijgt de behandelingen dan vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De 1e 20 behandelingen  betaal je zonder aanvullende verzekering zelf. Vanaf de 21e behandeling geldt het eigen risico. Check deze pagina voor meer uitleg over de vergoeding:

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Fysiotherapie-vanaf-18-jaar-chronisch....

Wat betekent dit allemaal voor jou Janne? De kans is aanwezig dat jouw behandelingen bij een fysiotherapeut onder een chronische indicatie vallen en dat je pas een vergoeding krijgt vanaf de 21e behandeling. Je kunt hier het beste contact over opnemen met je fysiotherapeut. Hij/zij kan aangeven wat jouw indicatie is en waar je aan toe bent.

Kan je met deze informatie al een beetje verder? Ik hoor het graag van je als je nog vragen hebt!

Bart