Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Bezoeker

Hier kan oude informatie staan. Lees ons Kennisbankartikel over de vergoeding van fysiotherapie. Deze informatie is altijd up-to-date.

 

Ik heb een vraag over vergoeding fysiotherapie/oefentherapie, ik heb een polis met 3 sterren, zoals ik begrijp worden de eerste 20 behandelingen betaald door de zorgverzekeraar, maar ik heb reeds alle behandelingen betaald, de eigenrisico, ik heb een chronische aandoening, ik vraag me af hoe gaat dit verder met de onkosten vergoeding??
Gaarne krijg een berichtje van U, hoe het nu precies zit.
Groetjes Hans


.

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

OPGELOST
10 ANTWOORDEN

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Fanatiekeling

Het zit zo: de basisverzekering betaalt vanaf de 21 ste en dat kost u eigen risico. De eerste twintig worden door de aanvullende betaald ( als u daarvoor voldoende verzekerd bent). 
Het schijnt zo te zijn, dat bij een overgang van kalenderjaar , u niet opnieuw de eerste twintig zelf moet betalen. 

Voorbeeld. 
U krijgt vanaf juni 2012 fysiotherapie voor een chronische aandoening. Een keer per week. Dat betekent dat u na ongveer 5 maanden twintig behandelingen heeft gehad. Deze twintig behandelingen worden door de aanvullende verzekering betaald ( mits voldoende verzekerd). De volgende behandelingen, vanaf  november 2012 ongeveer worden door de basisverzekering betaald. Ook als uw (zelfde) behandeling doorloopt in 2013 komen de behandelingen ten laste van de basisverzekering. Maar zowel over 2012 als over 2013 dient u wel eigen risico te betalen, in 2012 ?220 en in 2013 ?350. Dit eigen risico geldt voor al uw zorgkosten tenlaste van de basisverzekering. Dit zijn de kosten van medicijnen, specialistische hulp, gehoortoestel, fysio, etc. Alleen voor de huisartsconsulten hoeft u vooralsnog geen eigen risico te betalen. 

Kunt u uw eigen situatie specifieker beschrijven? Wanneer bent u begonnen met fysiotherapie? Weet u zeker dat uw aandoening "chronisch" is? Want wat in de volksmond "chronisch" is ( bijvoorbeeld reuma) , geldt voor de zorgverzekering niet als chronisch. Ook krijgt u per soort chronische aandoening, die moet voorkomen op een bepaalde lijst, slechts beperkt fysiotherapie. Voor de ene aandoening bijvoorbeeld drie maanden, voor de andere 12 maanden. Vraag dit na bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut declareert bij de zorgverzekeraar voor " chronisch" ofwel voor "niet-chronisch".  U heeft recht op een ( kopIe) factuur. 

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Bezoeker

Hallo Elze
In ben sinds begin 2010 aan de fysiotherapie / oefentherapie , en volgens de fysiotherapeut komt de de chronische Sarcoïdose op de lijst voor, dus ik ben aan het sporten geslagen, waar ik heel veel baat bij heb.
De ziekte Sarcoïdose is in 1995 / 1996 al vast gesteld, de behandeling met Prednison, enz, geen succes, daarna 3 jaar Remicade (Imfiiximab), om de 4 weken aan het infuus in het ziekenhuis, maar dit werkt ook niet meer, je lichaam maakt zoveel anti-stoffen aan, dat ik met deze behandeling moest stoppen, dit op advies van prof. Grutters in het Antonius ziekenhuis in Nieuwetengein. 
Nu behandeling met Methotraxaat / folium zuur , bruis tablet (Acetylcysteïne), Symbicort inhaleerder.Van deze medicijnen moet ik het meeste ook zelf betalen, als voorbeeld de Acetylcysteine 3 tabletten per dag, dat is 21 in de week, in de verpakking zitten 10 tabletten, 1 buisje kost 5 euro, dus in de week meer dan 10 euro kwijt.
Al deze medicijnen breken je spierkracht af, dus werd geadviseerd om onder begeleiding te gaan sporten.
De Sarcoïdose zelf breekt je afweer systeem af (imuumsysteem), ik ben vatbaarder voor griepjes enz., vermoeidheid is de grootste klacht, kortademig doordat de long inhoud met 30% is afgenomen. 
Verder heb ik slaap Apneu (C-Pap adem apparaat) en Tinnites (oorsuizen, wat gehoor achteruit heeft gegeven, dus gehoor toestellen).
Door deze beperkingen heb ik besloten om met vervroegd pensioen te gaan (de mogelijkheid was er bij mijn werkgever , na 41 dienstjaren)) en wil toch een beetje genieten van het leven, maar als je alles bij elkaar optel wordt het niet meer te betalen, dan was mijn vraag ook wat er nu vergoed wordt.???

 

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Webcare

Hier kan oude informatie staan. Lees ons Kennisbankartikel over de vergoeding van fysiotherapie. Deze informatie is altijd up-to-date.

 

Beste HansAppelo
Welkom op het forum, ik heb voor je privacy het relatienummer uit je vraag weggehaald. Het is een openbaar forum, we gaan zorgvuldig met deze gegevens om.
In je polis zie ik dat de fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering. Je chronische indicatie betekent dat je fysio niet uit de aanvullende verzekering vergoed wordt.
Wel telt je eigen risico voor 2013 mee voor deze vergoeding.

De medicatie die je gebruikt wordt ook verrekend met het eigen risico.
In het declaratieoverzicht lees je dat het eigen risico op 20 juni opgebruikt is, zodat alle vergoedingen uit de basisverzekering niet meer verrekend worden met het eigen risico van 2013. Je zorgkosten nota's worden dus betaald door ons over de rest van het kalenderjaar 2013.

Een tip: je hebt een vrijwillig eigen risico van 100 euro, je kunt per januari je polis wijzigen en dit eraf halen.
Je betaalt nu ? 93,26 voor je Beter Af Polis. Zonder vrijwillig eigen risico betaalt je ?97,43.

Terecht dat je het erg duur vindt, ik denk met je mee, je aanvullende verzekering met drie sterren kan misschien voor jou ook wel lager.
Je vergoeding voor de fysio wordt vergoed uit de basisverzekering, je zou best een kleinere aanvullende verzekering kunnen nemen. Ik heb gezien dat jij niets gebruikt uit de Beter Af Plus Polis met drie sterren.

Groot gelijk dat je zoveel mogelijk van het leven geniet, als ik je kan helpen met andere vragen, je kunt mij ook een privébericht sturen.
Dat doe je door op mijn naam te klikken, dan lees je: stuur mij een privébericht.. ik bel je graag om je polis meer op maat te maken.

Elze30, dank je wel dat jij zo vlot was met je antwoord aan Hans.

In het forum voorwaarden en vergoedingen kun je de vraag teruglezen.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Fanatiekeling

Hier kan oude informatie staan. Lees ons Kennisbankartikel over de vergoeding van fysiotherapie. Deze informatie is altijd up-to-date.

 

Het topic over de driesterren aanvullende verzekering  , de extra fysiotherapie behandelingen vanwege het KBO contract, en chronische fysiotherapie is helaas gesloten. 

Ik wil nog het volgende opmerken. De " chronische lijst" van fysiotherapie is een lijst die vastlegt welke ziektes " chronisch " zijn en hoeveel fysiotherapie men daarvoor kan krijgen. Deze lijst is volgens mij openbaar. Ik vraag mij af of er ziektes op deze lijst staan, die recht geven op " levenslange " fysiotherapie. Ik zou deze lijst wel eens willen bekijken. Kan ZK een link geven?
Als de verzekerde recht heeft op 27+7 fysiotherapie behandelingen per jaar, dan geldt altijd dat de basisverzekering vóór gaat. Vandaar dat de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling wordt aangesproken. De overblijvende 7+7 behandelingen kunnen overigens wel voor andere, niet chronische kwalen worden ingezet. Bijvoorbeeld een tennisarm, gebroken been etc. 

Omdat ik niet zeker ben dat er werkelijk levenslange chronische indicaties bestaan, vraag ik mij af, of het klopt dat de aanvullende verzekering niet meer hoeft te worden aangesproken. ZK maakte namelijk bij een andere vraag over fysiotherapie ( hans appelo) de opmerking dat meneer zijn aanvullende verzekering eigenlijk niet gebruikt, en dus zou kunnen opzeggen. 
Is hierop nog een antwoord van ZK mogelijk? 

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Fanatiekeling

Hans appelo, 

Je moet eerst helemaal zeker weten dat de chronische fysiotherapie via de basisverzekering altijd doorloopt, dus eeuwigdurend is. Pas dan zou je de aanvullende verzekering kunnen opzeggen( mits je die niet voor andere dingen denkt nodig te hebben). 

Ik heb in het andere onderwerp gevraagd naar de chronische lijst. Misschien dat je die met een beetje moeite ook wel op internet kan vinden. Ik heb hem in het verleden wel gezien. As je die lijst niet begrijpt, kan je aan de fysiotherapeut vragen wat het voor jou betekent: levenslange fysiotherapie ( op basis van de huidige lijst) ? Bedenk dat deze lijst elk jaar kan veranderen. Dit is een landelijke lijst. Bijvoorbeeld reuma, hetgeen een chronische ziekte is, is begin 2012 van de lijst afgehaald. Ds mensen met reuma hebben geen recht meer op chronische fysiotherapie op kosten van de basisverzekering. 

Op internet vond ik een lijst , waarop expliciet " sarcoidose" wordt vermeld icm " onbeperkt". 
Een andere lijst is hier te vinden. Vereist is dus wel dat de patient moeite met adenhalen heeft. 
Interstitiële longaandoeningen, incl. sarcoidose
-Ziekte van Besnier- Boeck ( met ventilatoire beperkingen en/of diffusie stoornis)
-Diffuse interstitiële longaandoening -Sarcoidose
onbeperkt
Met ventilatoire beperking en/of diffusiestoornis

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Bezoeker

Hallo Elze
Hartelijk dank voor de informatie over de fysiotherapie welke ik krijg tbv. de Sarcoïdose, de lijst waarop vermeld wordt dat de Sarcoïdose onbeperkt recht op behandeling geeft is duidelijk, maar ja de toestemming moet door een specialist gegeven worden,mijn behandeld longarts prof. Grutters uit Antonius ziekenhuis te Nieuwegein en longarts van Boxem in het St. Franciscus ziekenhuis te Roosendaal kunnen hier meer uitsluitsel overgeven.
Ik kan je wel vertellen dat ik het wel een beetje gehad heb over wel of niet vergoed, ik probeer er alles aan te doen om fit te blijven ondanks de beperkingen die ik ondervindt met mijn gezondheid,
Over de chronische fysiotherapie via de basisverzekering de vraag is, wie kan daar uitsluitsel over geven.???

Groetjes :Hans Appelo

   
   

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Webcare

Hai Elze30
Dank je voor je alerte blik, wat zouden wij zonder jou op het forum moeten...
Ik heb het topic inmiddels weer geopend.

De lijst met chronische- indicaties kun je hier teruglezen.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Webcare

Beste Hans,
Wat jammer dat het gevoel hebt in de kou te staan met je vragen over de vergoedingen.
Vind je het niet duidelijk of valt het je tegen wat er vergoed wordt?

Ik heb gereageerd op je privébericht, ik heb nog geen reactie van je gekregen.
Kan ik je verder helpen met de vraag over de vergoeding van chronische- fysiotherapie?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Fanatiekeling

Dt is een betere link. ( 
Bijlage 1. van het Besluit zorgverzekering

Bijlage behorende bij artikel 2.6, tweede lid.)

Re: Bestaat er levenslange chronische fysiotherapie?

 Bewerkt 
Fanatiekeling
hans appelo schreef:

Over de chronische fysiotherapie via de basisverzekering de vraag is, wie kan daar uitsluitsel over geven.??? 


Hans, wat bedoel je hiermee? 
Mijn mening is dat ZK tekortschiet als ze zeggen dat de " fysiotherapeut bepaalt" . Immers er bestaan exacte regels. En de patiënt mag ook op de hoogte van de regels zijn, want die regels zijn eigenlijk de wet. 
Ik vind het wel goed van ZK dat zij suggereren om de aanvullende verzekering op te zeggen. Dat is een advies, waarbij met de klant is meegedacht. Maar zoals ik al zei, de aanvullende verzekering biedt natuurlijk meer dekkingen dan alleen fysiotherapie. Dus, uitgaande van een onbeperkte indicatie, volgens de regels van de chronische lijst ( ademhalingsbeperking en verwijzing door specialist), is een dure aanvullende verzekering niet nodig voor de fysiotherapie, omdat hij volledig door de basisverzekering gedekt wordt ( weliswaar kost dat wel het eigen risico, maar dat is niet te vermijden). 
Ook veranderen de regels van de basisverzekering elk jaar, zeker in deze tijden van bezuinigingen. Dus het is eigenlijk allemaal slecht te plannen.