Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

 Bewerkt 
Voorbijganger

Na mijn bevalling een paar maanden terug heb ik last gekregen van ongewenst urine- en soms zelfs wat ontlastingverlies. Ook denk ik dat ik last heb van een verzakking. De verloskundige heeft mij aangeraden naar een bekkenbodemtherapeut te gaan.
Bij de vergoedingen zie ik dat bekkenbodemtherapie alleen vergoed wordt bij urineverlies, waarvan sprake is, maar postnatale gym waaronder dit gebied ook valt, wordt niet vergoed. Valt mijn vergoeding nu onder postnatale gym (vanwege gevolg van zwangerschap) of onder bekkenbodemtherapie bij ongewenst urineverlies?

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

OPGELOST
4 ANTWOORDEN

Re: Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

 Bewerkt 
Webcare

Hoi LLodewijk Bekkenbodem fysiotherapie bij urine incontinentie wordt voor 9 x vergoed uit de basisverzekering als er aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit betekent dat op de verklaring van de verwijzer duidelijk moet staan dat het gaat om bekkenbodemfysio in verband met urine incontinentie. De fysiotherapeut moet de juiste declaratiecode gebruiken die hoort bij de diagnose urine incontinentie. Dan kunnen wij als we de nota zien vaststellen dat het gaat om de juiste aandoening waar vergoeding voor is De gym staat hier verder los van. Dit wordt inderdaad op onze site benoemd als uitsluiting. Als je nog vragen hebt, laat je het ons weten? Hou je er ook rekening mee dat het eigen risico meetelt voor deze vergoeding?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

Voorbijganger
Dank je wel Pauline voor het antwoord.
Moet je van zowel huisarts als therapeut een verklaring hebben of alleen van de therapeut? De huisarts is bij mij thuis geweest en heeft me mede op aanraden van de verloskundige doorverwezen, maar geen verwijsbrief geschreven omdat dat tegenwoordig niet meer nodig is. Als ik die ook nodig heb dan ga ik daar nog even achteraan.

Even nog een vraag uit pure nieuwsgierigheid. Ik heb dus (helaas)wel last van die incontinentieproblemen en pas nadat de dokter me door had verwezen kwam ik er achter dat ik waarschijnlijk een verzakking heb, ik ben hiervoor nog niet bij de dokter geweest. Nu zat ik daar een beetje naar te zoeken en zag ik dat je ook daarbij verwezen kan worden naar de bekkentherapeut. Maar is er ook dan geen vergoeding? Ik begrijp dat postnatale gym, niet iets noodzakelijks is, maar een verzakking is toch een vervelende, regelmatig voorkomende aandoening en kan uitmonden in een andere aanpak zoals een operatie die veel duurder is.

Re: Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

Fanatiekeling
Ik vind dat dit soort klachten bij de gynaecoloog thuishoren. Alleen deze is in staat om de juiste diagnose te stellen. Een huisarts gist alleen maar.
Deze huisarts kent de polisvoorwaarden van de BASISverzekering niet: hier is altijd een verwijzing voor nodig. "Bekkenfysiotherapie voor urine-incontinentie komt uitsluitend voor vergoeding in aanmerking na een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist." Dit is voor alle basisverzekeringen hetzelfde, dus hij behoort het te weten.
Zorgverzekeraar! Zorgt u er alstublieft voor dat huisartsen hiervan op de hoogte zijn. En mocht er een huisarts zijn , die dit fout doet, graag uit het contract zetten want de verzekerden worden hiervan de dupe.

Re: Bekkenbodemtherapie of postnatale gym?

Moderator
Hoi LLodewijk,

Elze heeft helemaal gelijk dat je voor (bekken)fysiotherapie uit de basisverzekering wel een verwijzing nodig hebt. Bekkenfysiotherapie uit de basisverzekering is voor maximaal 9 behandelingen. Als je meer behandelingen nodig hebt, dan kun je hiervoor de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken (als je een aanvullende verzekering hebt).

Voor medisch advies over een mogelijke verzakking kun je het best contact opnemen met je huisarts. Deze kan beoordelen of hij je naar een bekkenfysiotherapeut of bijv. naar een gynaecoloog verwijst.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.