Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Aanvullende verzekering voor fysio

Voorbijganger
Ik vind het bijzonder dat ondanks dat ik de meest uitgebreide aanvullende verzekering voor fysio heb afgesloten (28 behandelingen p/j) het beleid van fysiotherapeuten is gericht op een behandeling van 6 behandelingen. Het schijnt dat de fysiotherapeut vanuit de verzekering de mededeling krijgt 6 behandelingen te verrichten ondanks dat patiënten aanvullende verzekering voor meer behandelingen hebben afgesloten. (Bron: 2 fysiotherapeuten)

Aanvullende verzekering voor fysio

7 ANTWOORDEN 7
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Fanatiekeling

De patient wordt steeds minder klant. De klant behoort liever geen eigen wensen te hebben en hij wordt van alle kanten betutteld. Verder is het met de privacy slecht gesteld. 

 

Dit allemaal terwijl zorgverleners en zorgverzekeraars precies het omgekeerde zeggen. Maar dat klopt niet. Dat zijn slechts mooie verhalen waar hun klanten niet bij betrokken zijn. Maar de klant is de dupe. Ik merk al jaren dat patienten als " geval" behandeld worden. Liefst het goedkoopste geval.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Voorbijganger
Feina, dank voor je bericht. Ik heb een uitgebreide aanvullende verzekering met restitutiepolis. Daarom was ik in de veronderstelling dat ik na de eerste fysiotherapeut ook naar een niet gecontracteerde mocht overgaan. Je mag wel naar een andere niet gecontracteerde fysiotherapeut maar dat wordt ondanks de restitutiepolis niet volledig vergoed. De eerste therapeute gaf mij elke keer oefeningen maar vertelde ook dat ze mij eigenlijk maar 6 keer mocht behandelen ondanks mijn contract voor 28 p/j. De tweede is een sportfysiotherapeute en kan mij wel helpen maar daar moet ik een vergoeding voor bij betalen. Helaas is zij de enige die mijn bekken kan rechtzetten. Maar zij vertelde eveneens dat vanuit de ziektekostenverzekering de richtlijn bestaat eigenlijk maar 6 behandelingen te verstrekken ondanks dat verzekerden zijn verzekerd voor meer behandelingen p/j.
Om dat vervolgens na 6 behandelingen weer naar een andere fysiotherapeut te gaan is voor mij geen optie omdat er niemand anders is die het bekken wel recht kan zetten. Conclusie: restitutiepolis is alleen voor zorg vanuit de basisverzekering en ik vind de richtlijn “bedenkelijk”.
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Fanatiekeling

@Sheila, toch is het enige dat je hiertegen kan doen, gebruik te maken van ongecontracteerde zorg.  Ongecontracteerde fysio wordt inderdaad ook met een restitutiepolis bij ZK niet 100% vergoed.( althans onder de aanvullende verzekering).  De vergoeding is slechts €21,38 ( zie bijlage). Toch is dat het enige dat je kan doen. Ook kun je overwegen te wisselen van zorgverzekeraar in 2019. Andere zorgverzekeraars geven hogere vergoedingen voor ongecontracteerde zorg onder de aanvullende verzekering. Met name zijn dit de zorgverzekeraars, die geen naturavariant verkopen, zoals de amersfoortse en onvz.

Je kunt natuurlijk ook een klacht indienen tegen je eigen fysiotherapeut. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Voorbijganger
Feina, dank voor je bericht. Maar ik ga echt niet weg bij mijn huidige fysiotherapeut en heb ook geen zin te wijzigen van ziektekostenverzekeraar. Mijn huidige fysio is heel goed. Had tijdens schaatsen ongeluk gekregen. Mijn huisarts zei versleten nekwervels en tremadol slikken (soort morfine) nu blijkt volgens diagnose fysio dat kapsel schouder is verschoven en de zenuwbanen daaronder zijn bekneld waardoor zenuwpijnen in arm, rug, nek. Pijn nu bijna over. Beide fysiotherapeuten stelde dat de algemene richtlijn voor alle ziektekostenverzekeraars is behandeling 6x ondanks recht op meerdere behandelingen. Daarmee wil ik aangeven dat ziektekostenverzekeraars dan schijnbaar ook niet transparant naar verzekerden communiceren en ik dat zorgwekkend vind....
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Fanatiekeling

Ik begrijp je, maar ik vind dat wij , verzekerden, dit niet zomaar moeten accepteren. Vandaar mijn adviezen hoe te handelen. 

Wat dacht jij zelf eraan te doen? 

- genoegen nemen met die zes behandelingen ? 

- zelf alle extra behandelingen, die je eigenlijk nodig hebt, betalen? 

- verwijzing naar de specialist te vragen? Misschien kan die je een nieuwe verwijzing voor de fysio geven namelijk? 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Lid verzekerdenraad

toch apart dat mijn fysio nergens moeilijk over doet en ZK ook niet terwijl ik al 9 behandelingen heb gehad.

maar een richtlijn is in mijn ogen ook iets anders dan een keihard maximum.

dat er richtlijnen zijn kan kloppen, maar dan niet star 6 behandelingen, dat zal echt verschillen per aandoening.

verzekeraars kijken wel naar gemiddelden voor het aantal behandelingen voor een aandoening en als je daar extreem overheen gaat als fysio kun je gevraagd worden naar een reden, de meerderheid kan het goed verantwoorden waaron zo veel behandelingen voor specifieke gevallen nodig was.

 

groet mike

Highlighted

Re: Aanvullende verzekering voor fysio

Webcare

Goedemorgen Sheila,

 

Ik begrijp goed dat je hierover vragen hebt.

Je hebt een hoge aanvullende verzekering en toch wordt je beperkt in de aantal zo te lezen noodzakelijke behandelingen.

 

Begrijp ik uit je bericht dat je gebruik maakt van een fysiotherapeut zonder contract? Dan kan ik de beperking namelijk niet goed verklaren, zonder contract hebben wij namelijk geen invloed op de praktijk. 

 

Je hebt als verzekerde recht op alle behandelingen in jouw pakket als dit volgens de fysiotherapeut medisch noodzakelijk is. Omdat we het belangrijk vinden dat de zorg goed is maar ook doelmatig sturen we bij gecontracteerde fysiotherapeuten aan op een behandel index.

 

Per diagnose code ziet een fysiotherapeut hoeveel behandelingen er in NL gemiddeld worden uitgevoerd. Dat zouden er 6 kunnen zijn.

Maar dat betekent niet dat de fysio bij 6 behandelingen moet stoppen.

Het gaat om een landelijk gemiddelde. Soms zijn er meer nodig soms minder.

Het is aan de fysio om te beoordelen wat medisch noodzakelijk is.

En als dat er 28 zijn en dit bij een controle kan aantonen dan is dat geen probleem.

Wij geven op patiënt niveau nooit aan dat een fysiotherapeut moet stoppen, dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de fysiotherapeut zelf.

 

Een andere fysiotherapeut zoeken zou niets uitmaken, als jij als patiënt medisch gezien meer behandelingen nodig hebt moet de therapeut doorbehandelen en bij controle kunnen aantonen waarom deze medisch noodzakelijk was. 

 

Meer hierover kan je in ons eerder geplaatste topic lezen.

 

Caroline

 

Ben je blij met het antwoord wat ik of een ander communitylid heeft gegeven? Accepteer deze dan als oplossing.