Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Wat kost jouw zorg?

 Bewerkt 
Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Al eerder plaatsten we een topic met uitleg over het gebruik van “mijn zilveren kruis”. Dat topic staat hier: Weet jij wat je aan zorg gebruikt?
In “mijn zilveren kruis” zijn alle gedeclareerde kosten voor jou zichtbaar. Hier zie je wat er wordt gedeclareerd en wat de behandeling kost. Voor veel mensen is dat interessante informatie.

Per persoon is er in 2010 gemiddeld €2100 aan zorgkosten gemaakt. Het CBS heeft vorig jaar dit gemiddelde bekend gemaakt. Niet het meest recent, maar toch interessant om te weten hoe jij ervoor staat ten opzichte van je leeftijdsgenoten.

CBS onderzoek

Wat vind jij van je eigen zorgkostengebruik? Is het meer of minder dan verwacht? En hoe staat het ten opzichte van het landelijk gemiddelde? Praat hieronder mee!

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

Wat kost jouw zorg?

8 ANTWOORDEN

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Ik vind het erg goed dat ik kan kijken wat er voor mij gedeclareerd is (en wat ik dus gebruikt heb aan zorgkosten). Ik zou het fijner vinden als ik tot 5 jaar terug zou kunnen kijken, trouwens. Jarenlang heb ik geen zorgkosten gemaakt, enkele jaren gelden echter heb ik heel veel kosten gemaakt, zodat mijn gemiddelde flink omhoog ging. Ik vind het boeiend te zien wat mijn behandelingen precies gekost hebben, het maakt me bewust van de kosten van de zorg. Nooit was ik ziek, en ineens was ik ernstig ziek, het kan van de ene op de andere dag veranderen. Ik ben blij dat we in Nederland een goed systeem hebben van ziektekostenverzekering, al spreek ik mijn verzekering liever niet aan. Ik ben liever gezond.

Re: Wat kost jouw zorg?

Medewerker
Hi Babita,

Inderdaad, je hebt natuurlijk liever geen contact met een ziekenhuis of instantie die met zorg te maken heeft als het om je eigen gezondheid gaat.
Fijn om te horen dat jij blij bent met de inzichtelijkheid die wij nu bieden.
Vind je ook dat meer mensen hier bewust van moeten zijn? Zou dat een bijdrage kunnen leveren aan het landelijk gemiddelde van Nederland?

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Aan het verlagen van de kosten bedoel je? Hm, dat denk ik niet echt. Maar wel aan het bewustworden. Wat kostte dat weghalen van dat wratje bij de huisarts nu precies? Wat waren de kosten van mijn operatie? Wat kostte de chemokuur die ik toegediend kreeg in het ziekenhuis? Zo ontstaat er wellicht meer begrip voor de hoogte van de premie voor de verzekering.
Overigens is het wel handig om te weten dat bepaalde verrichtingen (weghalen wratje bijv.) veel goedkoper door de huisarts gedaan kunnen worden dan bijv. door een plastisch chirurg. Het voelt voor mij overigens niet "eerlijk" dat ik elk jaar mijn eigen risico kwijt ben i.v.m. controles na kankerbehandelingen, maar dat geldt ook voor chronisch zieken.

Re: Wat kost jouw zorg?

Community Manager
Hoi Babita, ik denk dat je gelijk hebt. Inzicht in wat een behandeling kost zorgt ook ervoor dat je bewustere keuzes kan maken, bijvoorbeeld of je naar de huisarts gaat of naar een plastisch chirurg. Zou je ook van tevoren een indicatie willen hebben van wat iets kost? Een offerte? Of wil je van tevoren alleen weten of je je eigen risico kwijt bent?

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Anagezien ik graag alles wil weten, zou ik best de kosten willen weten. Ik denk trouwens dat het heel legitiem is (en ik neem aan dat het al gebeurt) bepaalde behandelingen die door een huisarts verricht kunnen worden, niet door een specialist te laten verrichten, althans, deze duurdere verrichting niet te vergoeden, als de kwaliteit van de behandeling gelijk is, tenminste. Een wrat op je gezicht wel laten verwijderen door de plastisch chuirurg, maar een wrat op je rug niet, bijvoorbeeld.

Re: Wat kost jouw zorg?

Moderator
Als zorg net zo goed bij de huisarts kan gebeuren, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. In het algemeen scheelt dit in de kosten voor de gezondheidszorg, maar voor de verzekerde zelf heeft het ook een belangrijk voordeel: bij de huisarts betaal je namelijk geen eigen risico (m.u.v. laboratoriumonderzoek).

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Ivm jaarlijkse onderzoeken na mijn (kanker)behandelingen ben ik mijn eigen risisco toch elk jaar kwijt, dus voor mij persoonlijk is dat geen stimulans.

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast