Wat kost jouw zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

In Mijn Zilveren Kruis zijn alle gedeclareerde kosten voor jou zichtbaar. Hier zie je wat er wordt gedeclareerd en wat de behandeling kost. Voor veel mensen is dat interessante informatie.

Per persoon is er in 2010 gemiddeld €2100 aan zorgkosten gemaakt. Het CBS heeft vorig jaar dit gemiddelde bekend gemaakt. Niet het meest recent, maar toch interessant om te weten hoe jij ervoor staat ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Benieuwd naar het onderzoek? Klik dan op deze link: CBS onderzoek

Wat vind jij van je eigen zorgkostengebruik? Is het meer of minder dan verwacht? En hoe staat het ten opzichte van het landelijk gemiddelde? Praat hieronder mee!

Wat kost jouw zorg?

19 ANTWOORDEN 19
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Ik vind het erg goed dat ik kan kijken wat er voor mij gedeclareerd is (en wat ik dus gebruikt heb aan zorgkosten). Ik zou het fijner vinden als ik tot 5 jaar terug zou kunnen kijken, trouwens. Jarenlang heb ik geen zorgkosten gemaakt, enkele jaren gelden echter heb ik heel veel kosten gemaakt, zodat mijn gemiddelde flink omhoog ging. Ik vind het boeiend te zien wat mijn behandelingen precies gekost hebben, het maakt me bewust van de kosten van de zorg. Nooit was ik ziek, en ineens was ik ernstig ziek, het kan van de ene op de andere dag veranderen. Ik ben blij dat we in Nederland een goed systeem hebben van ziektekostenverzekering, al spreek ik mijn verzekering liever niet aan. Ik ben liever gezond.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Medewerker
Hi Babita,

Inderdaad, je hebt natuurlijk liever geen contact met een ziekenhuis of instantie die met zorg te maken heeft als het om je eigen gezondheid gaat.
Fijn om te horen dat jij blij bent met de inzichtelijkheid die wij nu bieden.
Vind je ook dat meer mensen hier bewust van moeten zijn? Zou dat een bijdrage kunnen leveren aan het landelijk gemiddelde van Nederland?
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Aan het verlagen van de kosten bedoel je? Hm, dat denk ik niet echt. Maar wel aan het bewustworden. Wat kostte dat weghalen van dat wratje bij de huisarts nu precies? Wat waren de kosten van mijn operatie? Wat kostte de chemokuur die ik toegediend kreeg in het ziekenhuis? Zo ontstaat er wellicht meer begrip voor de hoogte van de premie voor de verzekering.
Overigens is het wel handig om te weten dat bepaalde verrichtingen (weghalen wratje bijv.) veel goedkoper door de huisarts gedaan kunnen worden dan bijv. door een plastisch chirurg. Het voelt voor mij overigens niet "eerlijk" dat ik elk jaar mijn eigen risico kwijt ben i.v.m. controles na kankerbehandelingen, maar dat geldt ook voor chronisch zieken.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Community Manager
Hoi Babita, ik denk dat je gelijk hebt. Inzicht in wat een behandeling kost zorgt ook ervoor dat je bewustere keuzes kan maken, bijvoorbeeld of je naar de huisarts gaat of naar een plastisch chirurg. Zou je ook van tevoren een indicatie willen hebben van wat iets kost? Een offerte? Of wil je van tevoren alleen weten of je je eigen risico kwijt bent?

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Anagezien ik graag alles wil weten, zou ik best de kosten willen weten. Ik denk trouwens dat het heel legitiem is (en ik neem aan dat het al gebeurt) bepaalde behandelingen die door een huisarts verricht kunnen worden, niet door een specialist te laten verrichten, althans, deze duurdere verrichting niet te vergoeden, als de kwaliteit van de behandeling gelijk is, tenminste. Een wrat op je gezicht wel laten verwijderen door de plastisch chuirurg, maar een wrat op je rug niet, bijvoorbeeld.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Community Manager
Als zorg net zo goed bij de huisarts kan gebeuren, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. In het algemeen scheelt dit in de kosten voor de gezondheidszorg, maar voor de verzekerde zelf heeft het ook een belangrijk voordeel: bij de huisarts betaal je namelijk geen eigen risico (m.u.v. laboratoriumonderzoek).
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast
Ivm jaarlijkse onderzoeken na mijn (kanker)behandelingen ben ik mijn eigen risisco toch elk jaar kwijt, dus voor mij persoonlijk is dat geen stimulans.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Vandaag - 29 mei 2018 -  kwam in het nieuws dat de zorguitgaven in 2017 gestegen zijn met 2,1 procent. 

 

In het eerste bericht van Jeppe hierboven kun je ze lezen dat we in 2010 gemiddeld € 2.100 aan zorgkosten per persoon maakten. Dat is nogal een verschil met de zorgkosten in 2017. Want het CBS laat op haar website zien dat de zorgkosten in 2017  € 5.691 per persoon zijn geweest! Ik schrok nogal van deze enorme stijging.

 

Op de website van de NOS kun je lezen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de uitgaven aan zorg in de toekomst waarschijnlijk flink zullen groeien.

 

Wat vind jij van dit nieuws?

Schrik je hiervan? En heb jij een beeld bij jouw eigen zorgkostengebruik? Kijk je hiervoor bijvoorbeeld wel eens in Mijn Zilveren Kruis? Is het meer of minder dan verwacht? Ik vraag me af of jullie iets hebben aan dit soort cijfers. En wat jullie vinden van bedragen in combinatie met je eigen zorgverbruik. 

 

Ik ben benieuwd hoe jullie op dit bericht reageren. Omdat jullie hierover al eerder meegepraat hebben, noem ik jullie even specifiek 

@robodel@Martin1971 @Robbus@Colliore @Annelies64@Babita@boumacor@gijsbertus@Mike de Wit@EdwinPrasing, @Verwijderde account, @Eric-W@Hatm@ErikH1

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Geregelde bezoeker
Als het blijkt dat de zorgkosten hoger worden. Moet de regering maar is zorgen dat er meer geld daar naar toe gaat i.pv. Europese fondsen. Wij als mensen kunnen dit soort bedragen die steeds hoger worden niet meer trekken. Als iedereen zich zorgen moet gaan maken over de zorgkosten die ze moeten betalen hebben we nog een probleem. En er lopen al genoeg deurwaarders rond om zorgkosten te incasseren die mensen niet meer kunnen betalen. En als we niet meer voor ons zelf kunnen zorgen omdat we alles opzij moeten gaan zetten om onze zorg te betalen worden psychis en fysiek ook ziek. Je houdt tegenwoordig nog net genoeg over om rond te komen. Als kostwinner. Want ja je heb ook nog de zogkosten van je partner. Zo maar een gedachte. Maar wat zal het de politiek uitmaken die verdienen genoeg om al hun premies te betalen. Ik denk dat Mark Rutte maar is mee moet doen met steenrijk en straatarm hahaha. We worden steeds meer in een hoek gedrukt waar we straks niet meer uitkomen. Wat daarboven in weelde leeft. Weet niet hoe men het eronder heeft.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Gast

Zorgkosten waarvoor eigen risico gold waren voor mij in 2016 €365 en in 2017 €387,50 waardoor ik beide jaren precies mijn eigen risico kwijt was. Ik heb nu besloten niet meer naar de jaarlijkse controle te gaan. Tot op heden heb ik voor 2018 aan zorgkosten waarvoor eigen risico geldt €10,50 staan (AB-kuur), verder niets. Hopelijk ga ik die €5691 niet halen dit jaar. 

Ik kijk wel eens hoe ik ervoor sta (dat heeft alleen nut als je zorg verbruikt, zolang je niets verbruikt hoef je natuurlijk niet te kijken) en ik heb destijds -toen ik behandeld werd voor kanker- ook gekeken wat het ziekenhuis declareerde voor de behandelingen.

Dat de zorgkosten zo stijgen is alarmerend, als dat zo doorgaat wordt het onbetaalbaar. 

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@ErikH1 en @Babita fijn dat jullie hier je mening delen. 

 

Ik lees je zorgen Erik. Zoals je in het artikel van het CBS kunt lezen, is het gemiddelde maandloon met ruim 1 procent gestegen. Daarnaast zijn de arbeidskosten meer dan de zorguitgaven als geheel toegenomen. Dit betekent dat we in principe wel iets meer hebben te besteden maar het is niet in verhouding. Ik begrijp je zorgen dan ook zeker. Ik ben erg benieuwd of jij een duidelijk beeld bij jouw eigen zorgkostengebruik hebt?

 

Babita, goed om te lezen dat jij zo'n helder overzicht hebt. Heb je ervoor gekozen om de jaarlijkse controle niet meer te doen om geld te besparen?

 

Ook ben ik erg benieuwd naar de reacties van anderen.

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Verwijderde account
Niet van toepassing

Voorheen vond ik dat wel interessante info, dat gegoochel met codes waardoor artsen het maximum kunnen declareren. Net zoals het gegoochel met codes waardoor je noodzakelijke handelingen bij de tandarts ineens zelf moet betalen (die gratis zouden zijn als de kaakchirurg het deed). De commercialisering van ziekenhuizen, waardoor het volledige klantenbestand van de longarts ineens een allergietest krijgt. Die commerciële jongens weten wel hoe ze het maximum eruit kunnen halen. Maar wat op dit moment denk ik de belangrijkste oorzaak is, is de sluiting van bejaarden- en verzorgingshuizen. De zorg die daar inclusief was, wordt nu door zorgorganisaties commercieel aangeboden. 

Ik heb besloten dit jaar op nul te blijven, zonder aanvullende verzekering. Volgend jaar kijk ik even of ik dat nog een jaar red, anders weer even maximaal naar alle doktoren met alle onderzoeken en medicijnvoorraad opbouwen, zodat ik net als gezonde mensen weer maximaal kan profiteren van lage premies. Ook klanten kunnen commercieel worden.

 

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Geregelde bezoeker
@Jordan
Ik heb het mijne wel in beeld. Maar t.o.v. het Loon steigen de zorgkosten en andere lasten meer. Daarbij heb ik een chronische ziekte en mijn vrouw ook. Gelukkig kan ik werken maar het wel elk jaar 2x 385. Dus daag vakantiegeld. Dat gaat op aan dit soort dingen. en ja je kan in termijnen betalen. Maar dan wordt je weer verplicht om automatische incasso te nemen. Zo wordt je weer ergens naar toe gedwongen. Maar in 10 maanden €80 bij de premie extra. Is ook een aanslag op je portemonnee.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @ErikH1,

 

Goed dat je er ook een beeld van hebt. Ik zie de ernst er ook van in dat de zorgkosten + andere lasten inderdaad meer stijgen dan het loon. Ik kan me daarom ook zeker voorstellen dat die 80 euro extra per maand een aanslag op de portemonnee is. Hou jij er net als Babita ook rekening mee dat je bepaalde dingen in de zorg (zoals Babita in haar verhaal haar jaarlijkse controle overslaat) niet doet om geld te besparen?

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Geregelde bezoeker
,

Hi ik kan m'n jaarlijkse controle Overslaan. Maar als de waardes van mijn bloed niet goed zijn. Ga ik dan toch een probleem krijgen. Dus eigenlijk worden mensen misschien wel zieker straks door de kosten verhoging. Waardoor er straks nog meer kosten aan te pas kunnen gaan komen. Doordat je niet gaat. Maar de kosten worden kunstmatig hoog gehouden door farmaceutische bedrijven en anderen die er zwaar aan verdienen. Het is heel simpel zorg naar de mensen toe moet goedkoper. Daar moet de prio liggen en niet voor allerlei gelden voor Europese....... De machthebbers melken de jan modaal uit want daar lopen de meeste van rond. Dus daar verdienen ze het meest aan. Als men op deze voet doorgaat wordt het verschil tussen inkomens steeds groter. De goed verdienende kunnen 3x per jaar op vakantie. En Jan modaal kan van z'n vakantie geld z'n extra rekeningen betalen. Want ja sparen gaat ook niet meer. Je hoort al mensen die huren betalen wat de helft is van hun inkomen. Maar om op de zorg teug te komen denk ik. Dat als het blijft stijgen mensen alleen al ziek worden daarvan. En niet meer naar een specialist gaan. Waardoor er nog meer problemen ontstaan. En als je voor controle moet komen en het blijkt verder goed te zijn vind ik het raar. Dat gelijk je e.r. verbruikt is om 5 min in z'n kamer te zitten. Waarom kan de huisarts niet gewoon de controle overnemen. Steeds meer premie en minder vergoeding. Dat is tegenwoordig het motto. Eigenlijk zou je alle dingen zelf moeten kunnen kiezen waar je vergoedingen voor wilt hebben. Dat is nu nog steeds beperkt.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Bekend gezicht

De zorgkosten en de maandelijkse kosten voor de verzekerde blijft altijd een punt van discussie. De kosten zijn behoorlijk gestegen. Zowel de kosten van de zorg alsook de maandelijkse premie. 

 

Ja wat vind ik er van. Ik heb al eens eerder geschreven dat mijn vrouw jaarlijks ongeveer 100.000 euro kost aan zorg. Met de betaling van de eigen bijdrage en premie betalen wij hier een schijntje aan mee. Maar je moet het natuurlijk wel kunnen betalen dat schijntje.

Wij zijn in de gelukkige situatie een goed inkomen te genieten. Toch heb ik de afgelopen jaren door de zorg voor mijn vrouw behoorlijk wat uren aan werk en dus ook inkomen moeten inleveren. Doordat wij toch nog boven de grens komen en zodoende geen tegemoetkomingen ontvangen dalen onze besteedbare inkomen behoorlijk. Wij betalen voor alles als er een eigen bijdrage gevraagt kan worden de hoofdprijs.

 

Maar het gaat om de zorg: Ik vind de kosten jaarlijks behoorlijk, maar wij krijgen van onze zorgverzekering ook veel terug. Jer moet de weg even weten waar wat te vragen. En dan heb ik het over geld. Wij ontvangen hier en daar wat vergoedingen etc. . Als ik deze van onze jaarlijkse kosten aftrek valt het voor ons mee.

 

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Geregelde bezoeker
Nog een puntje je kan dingen aftrekken via de belasting. Maar volgens mij zit er al standaard een bedrag bij de belasting. Wat verrekend wordt. En wat je verder allemaal kan aftreken hebben ze zo omslachtig geschreven dat niemand daar wijs van wordt. Zk kan wel is gaan aangeven in het declaratie overzicht wat we kunnen aftrekken bij elke declaratie. Of deze in een aparte verwijzing zetten.. Want ik zie alleen maar kosten van medicijnen en behandelingen. Maar ja wat kan je aftrekken. Je ziet door het bos de bomen niet meer. Handig gedaan, je moet er bijna een studie van maken. Om te weten wat je er mee kan.
Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Bedankt voor je reactie @Eric-W. Je geeft goed aan dat wat jullie zelf moeten betalen een 'schijntje' is. Maar dat je inderdaad wel het geld moet hebben om dat 'schijntje' op te kunnen hoesten.

 

@ErikH1, je stelt voor dat wij op het declaratieoverzicht alvast aangeven welke kosten je kunt aftrekken. Helaas kunnen we dat niet. Zorgkosten zijn namelijk  alleen boven drempelbedrag aftrekbaar. Dus pas als die drempel bereikt is, kun je jouw zorgkosten aftrekken. En als je zorgkosten aftrekt, moet je rekening houden met een aantal specifieke voorwaarden. We vertellen daar meer over op onze webpagina 'Welke zorgkosten kunt u aftrekken?'. Op de pagina 'Zorgkosten 2017 - overzicht aftrekbare kosten ziekte of invaliditeit' van de belastingdienst vind je ook meer informatie. Het is allemaal niet eenvoudig inderdaad...

 

 

Highlighted

Re: Wat kost jouw zorg?

Geregelde bezoeker
@Corine V

Precies de kosten die ik zelf betaal zijn vaak E.R. dus boven het drempelbedrag kom ik niet. Denk ik dan. Want de rest gaat via ZK.
Maar goed ik wil maar zeggen dat als alleen verdiener het straks niet meer te trekken is als je een partner hebt die ook chronisch ziek is en geen inkomen heeft. We zullen zien hoe straks alles wordt uitgemergeld. Privatisering maakte het zorgwezen voor de mensen niet beter wel duurder. En het gekke is je betaald steeds meer. Maar de vergoedingen worden minder of er worden ineens alleen delen vergoed. Zie bijvoorbeeld Tandarts tot €1000. Ik ga naar de mondhygiënist voor parodontitis. Zelfs voor het schoonmaken kan ik al betalen. En dan denk je ik kan toch tot €1000. Blijken er toch weer een paar codes niet vergoed te worden. En doordat het straks te duur wordt gaan mensen zich niet meer laten behandelen. Wat gaan we dan krijgen.