Tips delen om te besparen op je eigen risico

Community Manager

Heb jij weinig zorg nodig? Dikke kans dat je een rekening voor (een deel van je) eigen risico krijgt. Bijvoorbeeld als je toch een keer medicijnen nodig hebt of een echo of mri moet laten maken. Wist je dat je op je eigen risico kunt besparen? Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je een onderzoek laat doen. Dat kan je al gauw enkele tientjes schelen.

 

Ongeveer 1 op de 3 verzekerden gebruikt zorg, maar maakt zijn eigen risico niet vol. Voor deze groep kan het interessant zijn om keuzes te maken waarmee ze besparen op het eigen risico. Met mijn collega’s ben ik aan het kijken hoe we hiervoor tips kunnen delen. Daarom zijn we benieuwd: denk jij als je zorg nodig hebt na over de kosten van het eigen risico? En zou je andere keuzes maken als je daarmee op je eigen risico kunt besparen?

 

 

Update 24/5/17:

We zien dat dit gesprek twee kanten opgaat. Veel reacties gaan over het eigen risico en chronisch zieken. Als je veel zorg nodig hebt, dan is het inderdaad niet mogelijk om op het eigen risico te besparen. We snappen dat dit onderwerp veel losmaakt, juist onder onze communityleden die chronisch ziek zijn. Deze reacties zijn voor ons net zo waardevol als reacties op onze eigen vraag.

We openen hiervoor een apart topic zodat de twee onderwerpen allebei de aandacht krijgen die ze verdienen. Reacties die over dit onderwerp gaan, verplaatsen we naar dit topic.

 

 

Tips delen om te besparen op je eigen risico

69 ANTWOORDEN 69
Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Fanatiekeling

Ik wil graag op mijn eigen risico besparen. Daarom verwacht ik van mijn zorgverzekeraar een opgave van de prijs met garantie dat deze niet hoger wordt bij een aantal ziekenhuizen. Tevens verwacht ik informatie over de vervolgkosten ( bij een herhalingsbezoek). 

Heel belangrijk is bijvoorbeeld een gegarandeerde maximumprijs voor een aantal veel voorkomende kleine specialistische bezoeken: huidarts ( plekje laten weghalen), oogarts ( consult ) of KNO ( oren uitspuiten in gecompliceerd geval), gynaecoloog. Ook zou ik graag een maximumprijs-opgave willen hebben voor andere specialismen. 

Vanwege de kosten wijk ik momenteel al uit naar het buitenland en particuliere klinieken.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Nieuwkomer

Ik zou zeker andere keuzes maken als het eerst mijn eigen risico kost. Als je al niet veel zorgkosten hebt en die ene keer dat je bijvoorbeeld naar de polikliniek moet voor het ziekenhuis, kost het je gelijk je eerste risico. Dan wacht ik liever even of het wel echt nodig is of dat er een andere oplossing is. Is misschien niet altijd goed voor de gezondheid, maar wel voor de portemonnee!

Kraamzorg Rotterdam e.o. BV
Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Nieuwkomer

Eigen Risico is een schande voor de zorg, tevens ook de als maar hogere kosten en steeds minder wordt vergoed. Het is een dure verplichting die dusdanig weinig vergoed, dat ik nog te veel zelf moet betalen. 

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Nieuwkomer

Kreeg een uitnodiging om hierop te reageren....voor mij een heel ander verhaal, want mijdt de reguliere zorginstanties..Dus geen kosten...

 

Neem mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn leven/gezondheid, dit door alternatieve geneeswijzes te hanteren en heb me nog nooit zo levendig gevoeld als de laatste jaren!! 

Tot mijn 34e jaar constant van alles aflopen en de klachten werden maar niet opgelost, nu vele mogelijkheden die mij veel verder hebben gebracht. Nu 55 jaar oud en voel me weer jong....

Het hele zorgstelsel is alleen op ons lichaam gefocusd, terwijl lichaam/geest in balans moet zijn!! Waardoor hormoon/zenuwstelsel ook weer samen gaan werken...

 

Vindt het ook belachelijk dat deze maatschappij ons zo ziek maakt en er ook nog veel voor moeten betalen om weer gezond te worden!! 

 

 

 

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Vaste bezoeker

Helaas is mijn vrouw al in januari uiterlijk februari door haar eigen risico heen door chronische aandoeningen. Voor mijzelf is het wisselend.

Voorheen kregen chronisch zieken nog een compensatie(CAK) maar nu worden ze steeds meer gestraft. 

Doordat mijn vrouw door haar ziekte nagenoeg geen inkomsten krijgt 80 euro per maand. Loop ik regelmatig dingen voor mijzelf uit te stellen met dokters bezoeken.

Wij vallen met verschillende regelingen tussen het wal en schip..

Ik vrees dat wij op deze manier met de ziektekosten Amerika achterna gaan en dat de zorg voor de rijkeren gaat worden.

Ik ben geen negatief persoon maar hierdoor word ik wel steeds negatiever gestemd.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Bezoeker

Heel soms ging niet mijn hele eigen risico er doorheen en denk  ik wel dat ik dat ik dan in vervolg zou kijken, waar ik goedkoper terecht kan voor ziekenhuis bezoek/testen/foto's e.d. (zag ik laatst staat, dat je prijzen kunt vergelijken).

wat ik wel heel graag zou willen is dat het duidelijker is hoe ziekenhuis bezoeken e.d. gedeclareerd worden i.v.m. de eigen risico.
Twee jaar terug dacht ik in een jaar geen eigen risico te hebben, bleek dat niet te kloppen omdat het behandelingsplan qua declaratie liep van 31 dec ???? tot aan mrt het jaar erop.
Jammer genoeg had ik net een betaalregeling getroffen voor dat jaar dat ik dacht kosten te hebben, kreeg ik er dikke kosten bij van het jaar daarvoor (zat ik met een dubbele afbetaling).
Sindsdien betaal ik gewoon elke maand, elk jaar en zie ik wel of ik wel of niet alles gebruik.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Bekend gezicht

@Wakiya Wat fijn dat je met alternatief gezond kan leven!

Helaas is mijn hormoonhuishoouding een totale chaos waardoor ik pillen MOET slikken, doe ik dat niet. ga ik dood! zo is het nu eenmaal.

 

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Verwijderde account
Niet van toepassing

Ik sluit mij volledig aan bij Nanda. Hoewel ik zelf mijn eigen risico bij lange na nog niet opmaak (wat misschien in de toekomst wel zou kunnen gebeuren, want ik ben nu nog "maar" 65 jaar) ben ik ook voor het volledig afschaffen van het eigen risico. Ik vind eigen risico pas terecht als het een risico is wat je zelf bewust neemt, bijvoorbeeld als je gaat autorijden. Als je door eigen schuld schade veroorzaakt of oploopt, dan is het terecht dat je no-claim korting lager wordt en dus je premie omhoog gaat. Maar als je ziek wordt, kun je daar onmogelijk schuld aan hebben. Dat overkomt je. Misschien is het een idee om de premie voor rokers en andere verslaafden die bewust risico's nemen, te verhogen. Als ze die dure sigaretten kunnen betalen kan een hogere premie ook geen probleem zijn. Misschien krijg ik nu alle rokers over me heen, maar ach..dat houdt deze discussie levendig. Ik ben 11 jaar geleden gestopt met roken en kort daarop werd de premie voor mijn overlijdensrisicoverzekering drastisch verlaagd. Om maar een voorbeeld te noemen.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Nieuwkomer

Ik gebruik gelukkig niet ieder jaar mijn volledige eigen risico,  het is wel lastig om de zorgkosten in controle te houden, aanbieders sturen rekeningen in naar de zorgverzekeraar, inhoudelijke zijn deze lastig te controleren.  Verder begeleid ik een aantal mensen met problematische schulden, daar zijn dit kosten meer een isue.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Voorbijganger

ja kan maar moet dan wel geld weer uitgeven om daar te kommen hebben hier maar een ziekenhuis en moet ik dan met het openbaarvervoer heb geen auto.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Bekend gezicht

@Verwijderde account met u eens!

Ben nu 1,5 jaar geleden gestopt!

als je zelf nog rook dan merk je het niet, pas als je stopt..denk je ogh hoe heb ik jullie dat kunnen aandoen haha!

Ik ben chronisch ziek al vanaf me geboorte heb er niet voor gekozen,maar vraag mij neit om tips om te besparen lol

Enige tip die ik heb, is schaf het eigen risico af voor chronisch zieken!

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Voorbijganger

Ik lees hier reacties van mensen die chronisch ziek zijn en dus hun eigen risico al heel snel kwijt zijn. Aan tips om te besparen op hun eigen risico hebben zij niks. Laat ik het afkloppen, maar ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet vaak iets heb. De meeste dingen kunnen via de huisarts opgelost worden, en dat kost geen eigen risico. Vorig jaar had ik pech met twee keer de kaakchirurg, maar dat zie ik dan gewoon als pech. Ik zou niet naar een andere kaakchirurg gaan omdat ik dan een paar tientjes zou besparen. Maar ook dat is natuurlijk een luxe, omdat ik ook in de gelukkige omstandigheid verkeer dat ik het eigen risico wel kan betalen. Voor anderen kan het een onoverkomelijk bedrag zijn...

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Bezoeker

Door bij aanvang polikliniek eigenlijk al op dehoogte te zijn van wat de prijs van je bezoek eigenlijk al is. Bijvoorbeeld ;Vaak ga je ongemerkt naar de huisarts vraagt een bloedonderzoek en die blijkt zich weer op te splitsen omdat er afname is en onderzoek maar ook nog verschillende buisjes etc. Er zijn tal van voorbeelden en als je gaat bellen voor waar je nog meer terecht kunt, eigenlijk een ander telefoonnummer want je staat vaak zolang te wachten. Verder weet je niet alles van tevoren en dat maakt ook dat je geen kosten wilt maken waardoor je niets doet totdat het echt fot gaat en dat vind ik eigenliljk niet kunnen. Zo maak je dat mensen zieker worden terwijl je preventie had kunnen voorstellen.

Ook  dat je elk kwartaal een soor abbonementsgeld betaald voor je huisarts, ook al ben je niet geweest. en er is reclame op de radio verzamel zoveel mogelijk puntjes voor de  huisarts maar kom je er mag je maar 1 ding aangeven en anders 10 minuten bijboeken, ja waar gaat het heen. Ik weet het niet. Verder eisen veel werkgevers een artsverklaring als je ziek bent nou niemand gaat de 1e week meer naar een huisarts tenzij het moet om aan te geven waarom je thuis zit voor de arbo-arts.De 1e vraag die ze altijd stellen is ben je al bij de huisarts geweest? Nee ik ben grieperig en moet met rust uitzieken.

Ik hoop dat er meer verandert want de hele wereld leunt alleen nog maar op geld en niet op omkijken naar elkaar en ja jullie kunnen niet achterblijven zo is de maatschappij nou eenmaal. zo kun je nog veel dingen aanhalen. ook voor jullie, we hrelpen de mensen door hun per maand een spaarpotje op te laten bouwen, wel gelijk betalen maar teruggave pas het jaar erop, nu ik spaar wel op mijn eigen rekening helaas.

DUIDELIJKHEID VAN TE VOREN

Ook bij de huisarts doen ze wat je vraagt maar geef ook aan dat het voor eigen rekening is.

 

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Gast

Eigen risico van 385 euro als dit het zou zijn is dat tot daar aan toe.
Maar er wordt niet alles vergoed als je naar specialist moet en daar een onderzoekje krijgt wat op niks uitloopt,wordt je getrakteed op een bedrag wat je bovenop die 385 zelf moet betalen. Hoezo eigen bijdrage is 385 euro dit is je reinste verlakkerij door de zorgverzekeringen.Je gaat niet meer zo snel heen en hoopt maar dat het niet erger wordt.
Bij huisarts doorverwijzing al 2 maal genegeerd.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Bezoeker

Ik heb eigenlijk veel zorg nodig ,maar de zorg van mijn keuze kan ik niet betalen, vanwege alle belachelijke beperkingen en lage vergoedingen in de complementaire geneeskunde van jullie kant. Ik gebruik weinig eigen risico omdat ik die zorg niet kies ,niet wil ,niets mee opschiet. Toch kan ik niet zonder eigen risico omdat ik te weinig geld heb het te betalen mocht ik een ongeluk krijgen en in een ziekenhuis komen bv. Dat is de enige reden dat ik eigen risico nodig heb en ook elke maand betaal omdat ik dat nooit in een keer zal kunnen betalen. Ik ben zoveel kwijt aan wat ik zelf moet betalen aan zorg en dingen die ik nodig heb dat ik op een verkeerde manier bespaar op eigen risico. Ik heb eigenlijk nieuwe steunkousen nodig ,maar omdat dat 114 euro oid is doe ik dat maar niet,zodat ik in decemenber in ieder geval dat geld terug krijg en kan betalen wat ik harder nodig heb. Zolang er niets verandert bij jullie tav complementaire geneeskunde (hogere dagvergoeding, hoger jaarvergoeding) heeft het voor mij geen enkele zin waar dan ook over mee te praten en denken,of ik heb helemaal niks aan tips .

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Community Manager

Bedankt voor jullie reacties!

Fijn om jullie betrokkenheid te zien op deze manier. Wat er leeft bij jullie. Welke gedachten jullie hebben bij het besparen. Ongeacht je zorgverbruik en of je überhaupt wel kan besparen op het eigen risico. Want ik begrijp heel goed dat dit niet voor iedereen van jullie aan de orde is!

 

Als ik zo naar de verschillende reacties kijk, zie ik een aantal interessante thema’s voorbij komen:

  • Het onderzoeken van prijzen van de zorgverleners in de regio en daarmee je keuze maken. Met als extra argument van w de graaf dat reiskosten dan ook meetellen in die berekening.
  • Hand in hand daarbij: transparantie en duidelijkheid over de prijzen.
  • Duidelijkheid over declaraties, bijvoorbeeld over welk jaar je je eigen risico kan verwachten. Hangt dit ook samen met het controle aspect, waar John over schrijft?
  • Zorg via een ander soort zorgverlener (huisarts of een ander circuit). Met als gevolg dat je geen of minder eigen risico kosten maakt. 
  • Het uitstellen van zorg, om op die manier kosten te besparen. Niet de kant die we op willen, maar wel het benoemen waard.

Collega’s Anita25 & Maera gaan vanaf nu ook meepraten in dit topic en zullen ongetwijfeld hier verder over in gesprek willen met jullie! Dus blijf het topic in de gaten houden voor nieuwe reacties en vragen van mijn collega’s.


En voor de nieuwkomers: blijf vooral jullie reacties toevoegen in het topic! 

 

Er is tot slot nog één thema wat ik wil bespreken: Een grote groep deelnemers in dit topic kan niet besparen op het eigen risico. Ik lees dat het eigen risico voor veel van jullie als een straf voelt. Ook zijn er aardig wat leden die liever het eigen risico willen afschaffen. Deze frustraties zijn zeker niet nieuw voor mij of mijn collega’s en jullie maken het ook erg begrijpelijk waar deze frustraties vandaan komen. In het kader van dit topic en het gesprek, denk ik dat hier ook een mooie les uit te halen valt. Want het delen van informatie over eventuele besparingen roept natuurlijk ook wat op bij de groep die daar helemaal geen gebruik van kan maken. Wat het gevoel van oneerlijkheid / straf misschien nog meer vergroot! Daarbij blijf ik het wel interessant vinden hoe jullie  - als onderdeel van deze groep – omgaan met zorg en zorgkosten. Is dat wel iets waar je bij stilstaat. Ook al heeft het geen directe gevolgen op je eigen risico? Of misschien heb je inderdaad geen keuze vanwege het benodigde specialisme, zoals Miranda omschrijft!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Geregelde bezoeker

Van de zorgverzekeraar verwacht ik dat ze zorgverleners verplicht al hun tarieven bekend te maken. Zodat je kunt besluiten waar je je laat behandelen.

Ik vind het een slechte zaak dat mensen soms rekeningen krijgen van behandelingen die jaren geleden plaatsvonden, waardoor mensen niet weten waar ze aan toe zijn.

Ik ben een voorstander van het eigen risico.

Naar mijn mening adviseren zorgverleners soms te snel om onderzoek te doen. Met als gevolg dat je een flinke rekening krijgt thuisgestuurd, terwijl er niks aan de hand blijkt te zijn. En je hebt van tevoren natuurlijk geen idee van wat het gaat kosten.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Stamgast

Ik bespaar op mijn eigen risico door mijn huisarts zo min mogelijk te laten voorschrijven en specialisten en ziekenhuizen te mijden.

 

ik heb onvoldoende zicht op prijsverschillen tussen ziekenhuizen, dat zou ik best willen hebben.

 

Verder vind ik het verplicht eigen risico een van de grotere naaistreken van de VVD van de laatste jaren en heeft het ook meegespeeld bij wat ik gestemd heb.

Highlighted

Re: Tips delen om te besparen op je eigen risico

Nieuwkomer

Ik vind dat u deze analyse te eng benadert. U verwijst naar een selectie op kosten van de zorgverlener. Maar er is meer: ik ben voorstander van een integrale benadering, dus inclusief de tijd die nodig is om naar de zorgverlener te gaan (incl. wachttijden) en vooral de kosten van transport van/naar die plaats. Pas als je een integraal beeld heb kun je een goede analyse maken.