Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Bezoeker

Beste lezer(s),

 

Graag wil ik het volgende met jullie mededelen....

 

Ergens halverwege 2017 ben ik naar het Sint Maartenskliniek gegaan i.v.m. problemen met de schouder.

Er is toen een onderzoek gestart (MRI scan etc. etc.)

 

Gezien de wachtijden en het vooronderzoek ben ik c.a. een jaar later geopereerd op 16 april 2018.

 

Nu krijg ik van het ZK een nota voor mijn eigen risico terwijl ik in 2017 al eigen risico heb betaald. Er wordt aan mij aangegeven dat er een nieuwe DBC is gestart ergens halverwege het onderzoek. Dit is toch een zelfde traject wat er is bewandeld. Het is niet zo dat het eerste onderzoek voor mijn linkerschouder was en dat ik uiteindelijk in 2018 aan mijn enkel ben geopereerd.

 

Vooraf de operatie heb ik een aantal keer gebeld met het ZK en het ziekenhuis om hier duidelijke antwoorden op te krijgen.

 

Met name wat nog belangrijker was voor mij, was het feit dat het Sint Maartenskliniek in 2017 wel was gecontracteerd en in 2018 niet. Ik heb al eerder mezelf in mijn vingers gesneden om naar een ziekenhuis te gaan die niet gecontracteerd is en dit wil ik niet nog een keer meemaken. Dus ik heb hier duidelijk over gesproken en gebeld en toch krijg ik een nota onder mijn neus geschoven.

 

Overigens is de nieuwe DBC volgens het ZK in 2018 gestart waarvoor ik dus eigen risico moet betalen....nu ben ik bang dat ik straks ook een deel van de operatie ook zelf moet betalen omdat er een nieuwe DBC is gestart in 2018 dus een nieuw onderzoek bij een niet gecontracteerd ziekenhuis voor het jaar 2018.....

 

Weet iemand hier raad mee....?

 

BVD

Schouderoperatie 2 keer eigen risico

21 ANTWOORDEN 21

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

Twee keer eigen risico is vrij normaal , sinds de regels rond de declaratie van zorgproducten in 2015 werd aangepast door de zorgautoriteit. Tot dat jaar leverde één zorgvraag ook één rekening op. Nu levert het hele traject tussenfacturen  op , eerst na 120 dagen en dan telkens weer na 90 dagen. Om het precies te volgen is het noodzakelijk om alle declaratie, met begin- en eind-datum en met de zorgproductcode bij het ziekenhuis op te vragen. Het is mogelijk dat u verkeerd bent voorgelicht. Ook is er een kans dat het de zorgverzekeraar aan te rekenen is:als de zorgverlener ten gevolge van wachtlijsten niet binnen de normale tijd kan behandelen,  is dit ook aan de zorgverzekeraar te verwijten en mag hij er zeker niet ' beter' van worden ( door 2x eigen risico te innen).

Wat betreft de contractering bij Maartenskliniek: dat is inderdaad heel onduidelijk. Zilveren Kruis communiceert steeds dat de "patient een zorgtraject altijd mag afmaken , ook als er tussentijds geen contract meer is". Maar dan is natuurlijk de vraag of hierbij het spraakgebruik gevolgd wordt ( je bent in zee gegaan met een zorgverlener en je wilt daar de behandeling voltooien)  of dat het nieuwe administratieve begrip "zorgtraject " gevolg wordt. 

Ik hoop dat Zk hierop een duidelijk antwoord geeft. 

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Webcare

Goedemorgen Hasan,

 

Welkom op het forum!

 

Ik begrijp dat je bewust vooraf veel hebt uitgezocht en bij ons hebt geïnformeerd om niet voor verrassingen te komen te staan. Zowel over hoe het eigen risico wordt berekend als voor het contract met de Sint Maartenskliniek. Toch is de verrekening van het tweede eigen risico niet zoals je verwacht had. Logisch dat je dan wilt weten waar je nu aan toe bent.

 

Om goed te kunnen zien wat er nu precies is gebeurd, wil ik graag je polis inzien. Zou je mij daarvoor een privébericht willen sturen met je relatienummer, geboortedatum en postcode of huisnummer?

 

Groeten,

Bas

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Bezoeker
Hallo allen,

Zojuist gebeld met de administratie van het Sint Maartenskliniek. Ze geven aan dat mijn laatste DBC liep tot 7 april 2018 en hebben toen een nieuwe DBC moeten opstarten. Als ik voor 7 april was geopereerd hoefde ik geen eigen risico te betalen. Dit vind ik wel zeer triest gezien het feit dat ik er van uit ging dat het 1 zorgtraject was wat ik had bewandeld en dat ik daarover maar 1x eigen risico voor hoefde te betalen. Ik ga er van uit dat het dan toch betaald moet worden en dat we hier niet onder uit kunnen komen.

Zorg + NL = echt shit. Sorry dat ik het zeg maar ben hier echt pissed over.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Bezoeker

Helaas kan ik in mijn uppie ook vrij weinig veranderen wat betreft protocollen, zorg in NL etc. etc. Ik ben ook maar een nummertje. We zouden hiervoor met een paar honderdduizend man in Den Haag moeten gaan staan. Misschien dat ze dan willen luisteren. Maar wat dat betreft weet ik ook wat me te doen staat. Geld is niet het issue. Als het betaald moet worden dan moet het maar betaald worden, echter voel ik me wel echt genaaid. Ik ga lekker jaarlijks genieten van zorg ook al is het niet spoedeisend. Mijn laatste operatie heeft c.a. €5000 gekost. Hetgeen wat ik aan premie betaal en eigen risico kom ik nog lang niet aan dat bedrag. Maar vanaf heden zal ik een dure klant worden voor het ZK. Ik zit ook door mijn fysiobehandelingen heen. Geen fysio meer nodig, maar het eigen risico is toch betaald. Dus ff lekker wat afspraken maken want vanaf je 20e of 21e behandeling gaat dat vanuit de basisverzekering. Dus lekker 2 keer per week naar de fysio. Dit is maar een klein voorbeeld probeer je mij een oor aan te naaien dan krijg je het terug.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik kan mij goed voorstellen dat je je zo uit, Hasan. De bedoeling van de DBC methode is natuurlijk niet om mensen om de tuin te leiden. Het voordeel van een DBC is dat het je tegen extra kosten kan beschermen, zolang het bij 1 of meerdere DBC blijven die binnen hetzelfde jaar vallen. Het kan helaas ook zo uitpakken dat je over meerdere jaren behandeld wordt. Als er dan meerdere DBC's zijn met ingangsdatums in verschillende jaren, dan ontkom je helaas niet aan dat het eigen risico 2 keer in rekening wordt gebracht.

 

Ik snap dat je daar niet blij mee bent. Je geeft ook aan dat je van niet-spoedeisende zorg gebruik wilt maken. Zorg in Nederland wordt alleen geleverd wanneer je dat ook echt nodig hebt. Daarnaast ga je natuurlijk niet voor je lol naar het ziekenhuis of een therapeut.

 

Sylvana​​​​​​​

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@hasanalkan, heb je al antwoord op jouw vraag over de contractering ( ik bedoel of je nog wel naar de Maartenskliniek "mag") ?

Verder over die datum van 7 april 2018. Kun je nog een keer vragen wanneer de betreffende zorgproductcode gestart werd? Ik denk namelijk dat dit 90 dagen eerder moet zijn geweest, dus op 7 januari 2018. 

En nog een tip : bestudeer de uitleg van ZK op de website hierover eens. Het is misschien misleidend als over een "zorgtraject" gesproken wordt. Want dat is volgens algemeen spraakgebruik misschien iets anders dan wat ZK eronder verstaat. Dan had op zijn minst uitgelegd moeten worden wat een "zorgtraject" volgens ZK inhoudt. 

Ik houd het ook voor mogelijk dat de (klantenservice)-medewerkers hiervan niet op de hoogte zijn. Zij lezen eenvoudig de teksten die ZK op de website zet en beschikken niet over extra achtergrondinformatie of verduidelijking.

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Lid verzekerdenraad

hoi @hasanalkan,

 

 quote "Ik ga lekker jaarlijks genieten van zorg ook al is het niet spoedeisend. Mijn laatste operatie heeft c.a. €5000 gekost. Hetgeen wat ik aan premie betaal en eigen risico kom ik nog lang niet aan dat bedrag. "

sorry hassan, maar even een geruststelling (of schrik) maar jouw operatie heeft waarschijnlijk minder gekost dan wat jij in 1 jaar in totaal aan premie hebt betaald.

in 2017 was de gemiddelde lasten voor een volwassene €5515 (premies en eigen risico/bijdrage), in 2018 komt het op €5721
bedragen zijn opgebouwd uit :

nominale premie (bedrag/premie wat je maandelijks betaald)

eigen risico/bijdrages

wlz-premie 

premie zvw (inkomens afhankelijk bijdrage)

en natuurlijk een groot deel via bijdrage vanuit de belasting

 

groet mike

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Bezoeker
Hoihoi,

Volgens de medewerker die ik heb gesproken over mijn issue, is er aan mij verteld dat het Sint Maartenskliniek voor 2018 toch is gecontracteerd op het laatste moment. Dus voor evt. Extra kosten indien het ziekenhuis niet gecontracteerd was hebben we op dit moment geen antwoord op. Ik heb zelf als klantadviseur gewerkt bij het ZK, dus weet wel hoe het een en ander inside er uit ziet en hoe medewerkers in een korte periode volgestampt worden met informatie. Daarentegen zijn er wel bronnen waar je genoeg informatie in kunt terugvinden, alleen heeft niet iedereen dezelfde capaciteiten en kwaliteiten om dit te kunnen opzoeken en communiceren (vandaar dat ik natuurlijk meerdere keren heb gebeld om er zeker van te zijn dat ik juist ben geïnformeerd). Al met al, het is jammer en kan er niets meer aan veranderen. Zou wel prettiger zijn geweest als men in dit soort situaties wat coulanter konden zijn.

Mvg

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@hasanalkan, ik vind dat jij wel heel soepel bent richting de zorgverzekeraar. Ik vind persoonlijk, dat als je aantoonbaar, 100% zeker, fout bent voorgelicht, dat de zorgverzekeraar dan jou behoort te compenseren.

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Bezoeker
In welke zin ben ik fout geïnformeerd? En ja het ZK neemt gesprekken met klanten op dus het is aantoonbaar.

Op welke gronden zou ik dit moeten aanvechten? Wat betreft 2x eigen risico is eigenlijk nooit het onderwerp geweest maar de volledige vergoeding van de operatie als het ziekenhuis niet gecontracteerd was was het onderwerp waarover ik dus steeds contact opnam.

Mvg

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@hasanalkan, ik meende uit je verhaal op te maken dat je ook geinformeerd had naar een of twee keer eigen risico. Als dat niet zo is, dan kun je daar niets mee. Maar je hebt weliswaar niets gevraagd, maar je ging ervan uit dat het maar om een keer eigen risico zou gaan? Dat is heel begrijpelijk, aangezien de voorlichting op de website van ZK hierover nogal onduidelijk is. Als jij vindt dat de website jou foute informatie hierover heeft gegeven, kun je je beroepen op foute voorlichting door de zorgverzekeraar. Zoek zelf maar eens: ik vind het echt niet duidelijk! ( lees nog eens na wat ik op 6 sept schreef over de informatie over een " zorgtraject ")

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

Beste ZK, @BasA@hasanalkan en @diadino24,

 

Ik vind dat de informatie over dbc's, facturatie en eigen risico op de website van ZK niet duidelijk is. Daarom heb ik @hasanalkan aangeraden, om hierover te klagen bij ZK. Hij was NIET goed geinformeerd. De website van ZK is onduidelijk.

Ik heb een tekst gevonden, die wèl duidelijk is. Ik stel voor de website hiermee te verbeteren.

Declaratie-periode en subtraject

Uw zorgtraject  kan bestaan uit meerdere achtereenvolgende subtrajecten. Per subtraject wordt gedeclareerd. De duur van het subtraject bepaalt de declaratie-periode. De startdatum van een subtraject bepaalt het kalenderjaar waarvoor het eigen risico geldt.

 

 ( PS Zie  https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/veelgestelde-vragen/Paginas/Vergoedingen/Veelgestelde-vrage...)

Onderstaande informatie van ZK is onjuist! 

 Zie ook de bijlages voor de informatie die op de website staat 30 sept 2018.

DBC: 1 rekening voor uw ziekenhuis behandeling

Hoe is uw rekening opgebouwd?

Wordt u behandeld in het ziekenhuis? Dan krijgt u 1 rekening voor het gehele behandeltraject. Vanaf de diagnose van de specialist tot en met eventuele ziekenhuisbehandeling en bijbehorende nacontrole(s). Het ziekenhuis noemt dat 'zorgonderdelen'. Het ziekenhuis rekent deze zorgonderdelen niet apart af. Voor dit zorgpakket krijgt u 1 rekening.

Het ziekenhuis werkt met zorgpakketten: DBC's

DBC betekent diagnose behandeling ​combinatie. Een DBC-zorgpakket is een verzameling zorgonderdelen bij 1 behandeling. Nederlandse ziekenhuizen hebben meer dan 4500 DBC-zorgpakketten. Het bedrag op de rekening hangt af van het zorgpakket dat u gekregen heeft. ​​"

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Bedankt voor je reactie @Feina. Ik leg jouw feedback voor aan mijn collega's van Online. Ik kom er nog bij je op terug.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Mijn collega's hebben de pagina met veelgestelde vragen over de ziekenhuisnota offline gehaald, @Feina. De pagina 'Ziekenhuis - van behandeling tot rekening' is de vervangende webpagina. De onjuiste of onduidelijke informatie is daarmee verdwenen. Bedankt weer voor het meedenken!

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@Corine V, kun je doorgeven dat de nieuwe pagina volgens mij niet voldoet? 

 

Het bezwaar is dat tòch de tekst "

De startdatum van uw behandeling bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt." 

gebruikt wordt.  Dit is verwarrend, omdat een 'behandeling' algemeen als het gehele traject wordt beschouwd: bijvoorbeeld een schouderoperatie inclusief consulten , foto's en nacontrole wordt algemeen gezien als één behandeling. Dus op basis van deze zin zal geconcludeerd worden dat als het eerste consult op 10 augustus 2017 valt, het eigen risico ook in 2017 zal vallen en wel voor de gehele behandeling. Daarom is de uitleg die ik elders vond, met " subtrajecten" veel duidelijker en compacter.

Declaratie-periode en subtraject

Uw zorgtraject  kan bestaan uit meerdere achtereenvolgende subtrajecten. Per subtraject wordt gedeclareerd. De duur van het subtraject bepaalt de declaratie-periode. De startdatum van een subtraject bepaalt het kalenderjaar waarvoor het eigen risico geldt.)

Er staat ook een storende rekenfout in de uitleg:  van november tot februari is niet 120 dagen maar 90 dagen, dus het " tweede dossier" begint pas in maart 2018. Het gebruik van het woord " dossier" is hier oneigenlijk en is elders niet terug te vinden. Het veroorzaakt spraakverwarring.

 

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Ziekenhuis-van-behandeling-tot-rekenin...

 
Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Bedankt voor je reactie @Feina. Ik leg je feedback voor aan mijn collega's en kom er nog bij jou op terug!

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

De tijdlijn is aangepast @Feina. We passen 'behandeling' niet aan in 'subtraject'. Omdat 'subtraject' een te onduidelijk woord is.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@Corine V, De term " subtraject" is  wellicht niet duidelijk. Maar de zin "De startdatum van uw behandeling bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt." vind ik misleidend, omdat het fout is! 

Bijna niemand is bereid om het erg lange verhaal eronder te lezen. De meeste klanten herinneren zich nog van een aantal jaren geleden dat het inderdaad zo was, dat de startdatum van een gehele  ziekenhuisbehandeling het kalenderjaar van het Eigen Risico bepaalde. En juist door deze zin, wordt de klant hierin bevestigd. Terwijl het fout is !!!!!! 

Ik doe de volgende suggestie: begin met te melden dat er het een en ander veranderd is bij de bepaling van het eigen risico van een behandeling en vermeld direct dat het vaak gebeurt dat over een behandeling meerdere eigen risico's betaald moeten worden. En begin dan met de uitleg, en maak die wat korter en duidelijker. Verder had ik ook een opmerking gemaakt over de woordkeuze voor "dossier". Deze term in deze context is vreemd. Via googelen kom je bij heel andere zaken terecht. Gebruik hem dan ook niet, want hij creëert een hoop verwarring. 

Groet, Feina.

Re: Schouderoperatie 2 keer eigen risico

Fanatiekeling

@Corine V , de einddatum van het laatste subtraject van het voorbeeld is onjuist. 

Het laatste subtraject start in juli, dus eindigt het 120 dagen later, dus in november. ( en niet " eind oktober"). 

Het moet duidelijk zijn, dat het dus altijd drie maanden ( 90 dagen) + 3x4maanden( 3x120 dagen) later sluit, totaal ca. 15 maanden later, maar niet exact op dezelfde dag van de maand.

Dus eerste consult op 10 oktober 2018, zal sluiten omstreeks 10 januari 2020 ( min ca. 5 dagen). 

Eerste consult op 25 maart 2019, zal sluiten rond 25 juni 2020 ( min ca. 5 dagen). 

Groet, Feina.