Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Community Manager

Voor mensen die veel zorg nodig hebben en krap bij kas zitten, is het verplichte eigen risico van 375 euro een zware last. Je ziet daarom steeds vaker dat mensen niet meer naar de dokter gaan of hun zorg zelf regelen. Om zo kosten te besparen. Ook gister lazen we hierover weer een bericht in de krant: “Ouderen zien af van zorg”.

 

Eerder hebben we op de community gesproken over korting op het eigen risico bij gecontracteerde zorgverleners.

 

Minister Schippers daagt zorgverzekeraars nu uit een nieuw soort polis in het leven te roepen, met een lager eigen risico. In ruil voor die korting kun je dan alleen nog kiezen uit zorgverleners die de zorgverzekeraar aanwijst. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je voor een geplande operatie naar een ander ziekenhuis moet.

 

Wij buigen ons hier nu over, en willen van jou weten: onder welke voorwaarden zou jij zo’n polis overwegen?

 

Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

34 ANTWOORDEN 34
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Verwijderde account
Niet van toepassing
ach weer zoiets verzonnen. Er helpt maar 1 ding.
Het Pinokkio kabinet naar huis sturen en dan een kabinet kiezen die er voor de burgers is.

.
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bezoeker
Vooropgesteld dat dit een hernieuwde poging van Schippers is om de vrije artsenkeuze te beperken overweeg ik zo'n polis alleen als er ook contracten worden afgesloten met de academische centra en het medicijngebruik er ook in meegenomen worden. Anders heeft het voor mij als chronisch zieke totaal geen nut. Dat laatste zal vast niet de bedoeling zijn want dit kabinet hanteert het principe eigen schuld dikke bult. Ondanks dat van de meeste chronisch ziektes de oorzaak nog steeds gissen is zal je het in hun ogen wel aan jezelf te wijten hebben en moet je dus betalen.
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Starter

Ik hoop eerlijk gezegd dat het eigen risico lager gaat worden helemaal omdat er steeds minder medicijnen vergoed worden en ook op vele behandelingen bezuinigt is of gaat worden. Ik ben ook chronisch ziek en als ik in januari mijn medicijnen moet halen is het al bingo leef van een inkomen op bijstands niveau dus begin ik dan al te zweten. Dan klinkt een lager eigen risico mooi maar als ik dan naar een verder weg gelegen ziekenhuis moet is dat ook weer een forse kostenpost voor mij dus ik weet niet wat beter is.

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Lid verzekerdenraad

klinkt als de basisbudgetpolis, maar dan in de variant dat je minder eigen risico betaald.

als ik dan bij een internist onder behandeling zou zijn, geeft dat toch zeker 8x per jaar reiskosten en een halve dag bezig om even bij een arts langs te gaan of bloed te prikken.

nu ben ik 15 minuten kwijt om even nuchter bloed te laten prikken, inclusief fietsvervoer heen en weer.

persoonlijk zou ik er zeker niet voor kiezen.

in z'n algemeenheid lijkt het mij handiger om de helaas afgeschafte compensatie die je via het CAK kreeg terug te krijgen voor mensen die moeite hebben met de kosten van het eigen risico, dat was zo gek nog niet.

 

voor mijn gevoel zal de derving van "inkomsten" toch ergens gecompenseerd worden, 

of je keuze wordt erg beperkt, en dan niet op kwaliteit, maar vooral op de prijs, 

of de overige verzekerden mogen voor de verminderde "inkomsten" opdraaien. 

 

 

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Verwijderde account
Niet van toepassing

Ik denk persoonlijk, op basis van mijn ervaringen in het ziekenhuis, dat het eigen risico echt wel minder kan [en zou moeten]. Hoe hard men daar ook werkt, en doen ze echt. De communicatiestroming kan veel beter. Zo zou ik een pasje in het leven roepen waar al je medische gegevens staan opgeslagen. Deze zou dan in het ziekenhuis op de behandelende afdeling ingelezen moet kunnen worden. Ter bescherming van de patient dient de informatie dan alleen beschikbaar zijn nadat hij/zij een pincode heeft ingetoets. Zo heeft de behandelaar altijd inzicht van de actuele medische status van de patient en hoeft men bijvoorbeeld niet iedere keer te vragen welke medicijnen wordt gebruikt. En zo zijn legio voorbeelden te noemen die sneller, efficienter en veilig met dit systeem zou kunnen worden. Nog een voorbeeld. Medicijnen die onuitgepakt geretoureerd worden naar de apotheek, zou best opnieuw uitgeschreven moeten worden. 

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bekend gezicht

Ik vind zeker dat het eige risico minder mag.. 

Alsnog meeste medicijnen moet ik uit eige zak betalen..waarvoor betaal ik dan premie voor?

 

Dit is iets wat veel nederlanders stoort!

 

Ik ben elke 3 maanden wel het haasje met me chronische herhaal medicijnen..

Misschien een regeling voor chronisch zieken en ouderen?

 

Vooral ik voel me soms zwaar getroffen met betalingen!

 

 

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Community Manager

Hi allen, welkom voor de nieuwe communityleden en welkom terug voor de bekende gezichten :)

 

@Suppie, het is goed dat je aangeeft dat voor jou zo’n polis alleen aantrekkelijk zou zijn wanneer er academische ziekenhuizen gecontracteerd zullen worden. Is in elk geval een duidelijk signaal wat wij kunnen meenemen. Ik zag in je reactie dat het voor jou niet alleen om academische ziekenhuizen gaat maar ook medicijngebruik. Zou je misschien kunnen uitleggen wat je hier precies mee bedoelt?

 

@johanna54 en @Mike de Wit, die kosten voor eventueel verder reizen is inderdaad een reactie de we vaker horen. Zouden jullie kijken of de korting op het eigen risico afweegt tegen de reiskosten? Of gaat het bij het reizen ook om een stukje gemak?

 

Wat een idee Gerrit! Komt het in jouw ogen vaak voor dat artsen niet volledig op de hoogte zijn van de medische achtergrond van patiënten?  En als ik even terug kijk naar jouw reactie, dat het eigen risico best wat minder kan, en de uitdaging die minister Schippers zorgverzekeraars heeft gegeven. Zou jij hier dan voorstander van zijn?

 

@Nanda, thanx voor je reactie. Ik lees dat je zeker een voorstander bent van een lager eigen risico wat ik mij goed kan voorstellen in jouw situatie. Als er een polis komt met een korting op het eigen risico maar in ruil daarvoor kan je alleen nog naar zorgverleners die de zorgverzekeraar aanwijst, zou je de polis dan overwegen? En zijn er voorwaarden voor jou waaraan zo’n polis dan zou moeten voldoen?

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bekend gezicht

@Michelle

 

Nee als ik afhankelijk daar van ben.. dan betaal ik wel wat meer.

Als ik een addisonse crisis krijg moet ik met spoed na een ziekenhuis. geen tijd om dan te denken waarheen..

 

Dus in dat geval weer ughhh  meer betalen om in goed ziekenhuis terecht te komen

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Community Manager

Logisch dat je daar dan geen tijd voor hebt Nanda! 

 

Zou jij zeggen: zo'n polis is sowieso iets waar ik geen behoefte aan hebt? Of zijn er wel voorwaarden te bedenken? Zoals bij spoedeisende zorg niet kijken naar wel/niet gecontracteerd? 

 

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Gast
We praten hier steeds over een "vrijwillige" keuze maar is die voor iedereen eigenlijk wel zo vrijwillig?
Het eigen risico gaat elk jaar omhoog en ik lees dat sommige mensen in de bijstand of armlastige ouderen nu al niet meer naar het ziekenhuis gaan voor specialistische hulp
Ik ben bang dat er over een tijdje voor die mensen helemaal geen sprake meer zal zijn van een vrijwillige keuze.
Als het eigen risico te hoog wordt zullen die mensen uiteindelijk wel móeten kiezen voor een lager eigen risico, ook al heeft dat consequenties die hen niet aanstaan.
Zelf zou ik nooit vrijwillig kiezen om minder te gaan betalen in ruil voor minder zeggenschap. Ik wil zelf mijn arts kunnen kiezen, het gaat tenslotte om míjn lijf.
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bezoeker

Wat bedoel ik met het ook meenemen van medicijnen:

 

Als je alleen met het bezoeken van gecontracteerde artsen op je eigen risico kan besparen levert dat voor mij en de meeste chronische zieken geen enkele besparing op. Met 1 levering medicijnenen in januari is mijn eigen risico is al gebruikt en dan heb ik meestal nog geen arts bezocht. Zelfs al zou ik de dure remmers laten staan, dan nog gaat mijn eigen risco volledig op aan de overige medicijen.

Dus in het geval dat je alleen kan besparen op eigen risico dmv bezoeken aan gecontracteerde artsen zal ik zo'n polis niet overwegen.

Dit hele proefballonnetje van Schippers lijkt vooralsnog alleen wat op te leveren voor de gezonde Nederlander. Niet diegene die de pech heeft tegen een chronische ziekte aan te lopen.

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Buiten de reacties op de community hebben we ook heel veel reacties op social media (facebook) ontvangen. Een van de onderwerpen die veel naar voren komt is ‘vervoer’. Want moet je met zo’n polis dan verder reizen? Ik geef graag een uitleg:

 

Het idee van de minister is om het wettelijk eigen risico te gebruiken om lagere zorgkosten te realiseren. Zorgverzekeraars kunnen zorgaanbieders tegen lagere tarieven contracteren indien zij ervoor zorgen dat de zorgaanbieders meer patiënten krijgen. Dit kan meer reistijd betekenen afhankelijk waar de zorgaanbieder is gevestigd. Soms is dit in dezelfde woonplaats soms is dit verder weg. Als beloning ontvangt de verzekerde een lager wettelijk eigen risico.

 

Voor ziekenhuiszorg kan dit bijvoorbeeld betekenen dat voor een bezoek aan een ziekenhuis max 30 tot 45 minuten reistijd kan gaan gelden omdat voor deze polis minder ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Voor spoedzorg, zoals kan gebeuren bij een verkeersongeval, wordt een patiënt altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. De korting op het wettelijk eigen risico geldt alleen bij zogenaamde “planbare zorg”.         

 

Ik vraag mij af: zijn er, buiten het bovenstaande, voorwaarden die jullie graag terug zien omtrent vervoer als we de mogelijkheden voor deze polis bekijken?

Productmanager
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bekend gezicht

Ik vind dat er gekeken moet worden na een gulle middenweg!!

En ja de chronische zieken en ouderen worden nu het hardste getroffen.. ik zou elke 6 weken na het Umc Radboud Endocrinologie om zo controle's te blijven uitvoeren..

Ik kan dit niet bekostigen..aangezien ik op de veluwe woon.. min 1 uur rijden

dus nu doe ik het via mijn huisarts.. niet optimaal maar wat moet ik anders?

 

 

Wat ik dus bedoel, ik betaal samen met mijn partner 200 euro aan premie per maand.. plus zeker elke 3 maanden 100 a 150 euro aan eige risico!

Mijn loon gaat achteruit per 1 november.. tuurlijk word dit aangevuld..maar is allemaal leuk een laag eige risico of een lagere premie.. 

Waarom niet alles in 1 ?

Of een aangepast polis vor zieken.. zodat het voor "ons" nog te doen blijft!

 

Ik denk dat daar na gekeken moet worden.. ik kan geen lager eige risico nemen omdat ik met mijn aandoening zit...zoals ik eerder ook al aangaf..

ik stel voor  De Chronisch zieken polis 90 euro inc  je vergoedde medicatie

 

 

 

 

 

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Gast


Suppie heeft helemaal gelijk, natuurlijk is dit een voorstel waar alleen gezonde Nederlanders van zullen profiteren.
Als ik in een ziekenhuis kom te liggen waar mijn bezoek 45 minuten heen en 45 minuten terug voor moet reizen zijn ze dus en veel tijd en veel geld kwijt. Niet meer, zoals nu, even op de fiets springen en gezellig bij me langskomen, dat zal wel,stil worden rond bezoektijd...
Het lijkt me ook een groot bezwaar als je werkt, hoeveel vrije dagen raak je wel niet kwijt als je een flink aantal onderzoeken moet ondergaan en daarvoor steeds opnieuw moet terugkomen?
Ik heb een vriendin die 24 keer, elke werkdag, wordt bestraald, planbare zorg? Houdt dat in dat zij, al doodmoe van de chemo en nu nog meer moe door de bestraling, elke dag 45 min heen en 45 min terug moet gaan reizen? En wie betaalt haar reiskosten? Worden die vergoed door het ZK?
Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Medewerker

Samenvatting is te vinden in de kennisbank

Een lager eigen risico als je alleen naar gecontracteerde zorgverleners gaat? Vind je zo’n polis interessant? Dat vroegen we in dit topic en op social media.  Op deze manier ziet bijna niemand iets in zo’n nieuwe polis. Een samenvatting van de meestgenoemde argumenten en onderwerpen vind je in onze kennisbank.

 

Aanleiding van het bericht 

De aanleiding was een plan van minister Schippers waarmee ze een polis wilde die zich vooral richtte op chronisch zieken. Nu zijn we op zoek naar andere manieren om te kijken hoe we de zorg voor chronisch zieken kunnen verbeteren. De beste zorg voor iedereen en ook nog gratis, dat is helaas onmogelijk. Maar in gesprekken met verzekerden zien we vaak dat jullie over zorg en dus ook over deze zorg interessante ideeën hebben.

 

Welke ideeën hebben jullie over hoe met een eenvoudige aanpassing de zorg voor chronisch zieken beter en makkelijker geregeld kan worden?

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bezoeker

Het eigen risico MOET omlaag. Teveel mensen met een klein inkomen kunnen zich deze aderlating niet veroorloven en wij maar ter nauwer nood. Mijn man is hartpatiënt, ik heb een vorm van reuma - meestal zijn we al eind februari door ons eigen risico heen. Door lagere vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur en leden van uw hoger management is een deel te besparen. Minder dure TV reclamespotjes zou ook een eind schelen. In vergelijking met landen om ons heen zijn medicijnen hier waanzinnig duur: u zou uw overkoepelende organisatie harder moeten laten onderhandelen met de pharmaceutische industrie.

Sommige artsen en medische instellingen zoals ziekenhuizen zijn ronduit slecht. Zij zouden vaker beoordeeld moeten worden en wanneer hun zorg niet verbetert, zou er een forse financiële consequentie aan vast moeten zitten. Zeer dure ingrepen bij ouderen, zonder dat helder is dat die ingrepen geen ernstige complicaties met zich mee (kunnen) brengen niet meer zomaar vergoeden. Mijn eigen vader is een goed voorbeeld: zijn vaatchirurg en neuroloog vonden, na een milde TIA, het wegnemen van een volledige blokkade in zijn linker halsslagader noodzakelijk - terwijl op de CTscan duidelijk te zien was dat hij op heel veel plaatsen in zijn hersenen vaatblokkades had. Binnen 14 dagen na de operatie kreeg hij DRIE keer een CVA. Mijn ouders zijn allebei in 1931 geboren en zijn nu allebei doodongelukkig. Hij weet niet waarom hij niet naar huis kan en smeekt mijn moeder elke dag hem mee te nemen "uit deze hel". Hij had kunnen sterven na het laatste CVA, toen hij braakte en wat braaksel in zijn longen kreeg wat een heftige, acute longontsteking veroorzaakte. Ondanks zijn voorgeschiedenis kregen wij als familie het advies in te laten grijpen. Ik hou zielsveel van mijn vader en mijn hart breekt hem zo te zien lijden. Mijn moeders wanhoop maakt alles erger. Zelf ben ik een vrij dure klant voor de zorg, maar door de geregelde behandelingen kan ik wel weer heel veel zelf, waaronder op de kleinkinderen passen. Onze dochter is een alleenstaande moeder die onregelmatige diensten draait. Zonder mijn behandelingen ( ± 4x per jaar) had zij geen vaste baan gehad en hadden wij, sinds mijn man hartpatiënt is, een veel groter beroep moeten doen op de zorg in zijn algemeenheid. Mijn man is 61, ik ben 55. Hoe het ook kan laat mijn schoonvader zien: hij is van 1927 en heeft longkanker. Hij heeft er vrij weinig last van en heeft chemokuren geweigerd. Het enige dat hij wil is dat hij zo min mogelijk last krijgt van zijn ziekte. Dus wel behandeling tegen benauwdheid en pijnbestrijding, maar verder niet. Toch heeft hij voor deze aanpak moeten vechten!

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Bezoeker

Naar dichtstbijzijnde ziekenhuis wil ik van z'n leven niet, zo slecht zijn de meeste specialisten en zoveel fouten worden er gemaakt. Zowel mijn man als ik hebben ons laten behandelen in een ziekenhuis op afstand. Nederland is maar klein. Liever ver reizen en geen bezoek, maar wel een goede behandeling dan vlakbij en een hoop ellende.

Highlighted

Re: Nieuwe zorgpolis met lager eigen risico?

Lid verzekerdenraad

@inetje, verder weg hoeft geen bezwaar te zijn, maar is geen garantie voor een betere behandeling.

probleem zit er mee in dat je niet naar het ziekenhuis van jouw keuze zou kunnen gaan als die geen contract heeft gekregen.

 

in z'n algemeenheid,

minister schippers wilde het al aantrekkelijker maken voor verzekeraars om chronisch zieken binnen te halen door een financiele prikkel voor e verzekeraars, dan zou je dat deels door kunnen laten werken naar een lagere premie/eigen risico.

enig probleem hierbij is de nieuwe europese regel beteffende solvabiliteit, aangezien deze "eist" dat er grotere financiele buffers moeten zijn bij verzekeraars tov de te verwachtte uitbetalingen voor een jaar, is het juist onaantrekkelijker geworden voor verzekeraars om chronisch zieken aan te trekken.

liver dan toch maar de jeugd die zonder klachten is proberen aan te trekken met kortingen :smileymad: 

Highlighted

verzorging

Geregelde bezoeker

waarom steeds veranderen,wanneer het met persoonlijke verzorging door je eigen echtgenoot nooit beter kan en goedkoper dan door een zorginstelling.

daar tegen over mag toch wel een vergoeding gegeven in de vorm van P G B.

in uren kun je dat niet aangeven wat mijn echtgenoot dagelijks doet voor mij,

wanneer dit een zorginstelling zou doen dan zouden ze driekwart van de dag aanwezig moeten zijn,wat zijn dan de kosten ?

 

dat zal niets uithalen min SCHIPPERS,

Udenkt toch zeker niet dat de zorgverzekeraars daar wakker van liggen,

privatisering een ramp voor de chronische zieken met een PGB ,ga daar eens UW aandacht aan schenken,

het gaat toch om bezuinigen,

zorgverzekraars houden liever het geld zelf inplaats te besteden aan verzorging wat mensen overkomt wanneer ze hun P G B kwijt raken die zijn radeloos,U kan het lezen en hoop dat U het ook doet,

pak ze dan ook met harde hand aan en laat eens zien wat U in UW mars heeft ,

het soft gepraat in de regering en op T V haalt niets uit,

het zou mij niets verwonderen dat Mvr JET BUSSEMAKER ook nog PGB heeft,wat zou ze wezen zonder rollater,dan zal haar echtgenoot wel bijspringen V. V. ?

 

wie schreef het ook alweer ?

een goede zaak voor de apotheker,

2x incasseren

 

iedereen heeft het over eigen risico,dat zet geen zoden aan de dijk,bij betalen aan medicijnen dat komt ieder maand terug dat kost veel meer,

INKOMEN AFHANKELIJK MAKEN die zorgpremie das veel beter,

dit er even tussendoor,was gisteren bij een longverpleegkundige ik ging er vanuit dat zij mijn dossier al door had genomen,had al snel door dat het niet zo was,moest even voor doen hoe ik mijn inhalator gebruikte die ik sinds heugenis gebruik,doorgestuurd door de longarts naar verpleegkundige voor een vernevelaar denk niet dat het vergoed word zei ze,moet even overleggen met de longarts(deze personen verpleegkundigen,bij elke specialist zie je ze op het naambordje staan van de laatste jaren overigens zijn in mijn ogen geldverslindend want je hebt er niets aan ,a,s maandag zal ze mij bellen of het vergoed word of niet,

heb inmiddels bij de verzekeraar gekeken wordt 100% vergoed

 

om hoe zo,n bedrag zou het dan wel gaan geachte OTTO, 50€ of zo daar zullen de mensen blij mee zijn.vr gr.

 

hallo L V B ,

wat zijn je gedachten dan over al die nieuwelingen,met sommigen heb ik te doen,zou graag zien dat deze mensen over het hele land verdeelt zullen worden,het liefst bij mensen in de buurt die een overheisfunctie bekleden,maar niet in een klijn dorp,dat is vragen om moeilijkheden,dit gaat niet goed komen,zie DUITSLAND,ze hebben allemaal verzorging nodig het zijn ook mensen,maar het worden er te veel,dat kun je op je klompen aan voelen,op verjaardagen hoor ik dat vaak aan,de NEDERLANDERS vooral de minst bedeelde gaat er weer de dupe van worden,zou de regering niet stiekum denken was het maar verkieszingstijd,zijn wij er vanaf

 

Edit moderator: samenvoegen van opeenvolgende berichten. Plaats in dit geval slechts één bericht. Als je iets bent vergeten dan kun je het bericht aanpassen.  Je kunt je bericht aanpassen door rechts bovenaan je bericht te klikken op 'opties' en daarna te klikken op 'bericht bewerken'.