Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Factuur van het ziekenhuis inzien

Nieuwkomer

Afgelopen week kreeg ik een declaratieoverzicht waarbij de factuur van het ziekenhuis verwerkt is. Ik ben hier op 20 juni 2017 voor een behandeling geweest en 4 maanden later volgt pas de afrekening.

Ik was in de veronderstelling dat deze factuur al behandeld was dus heb ik mijn declaratieoverzicht geraadpleegd en zag eenzelfde factuur van het ziekenhuis op 22 juni 2017. Destijds was ik ervan uitgegaan dat dit voor mijn behandling van de behandeling twee dagen eerder was.

Echter toen ik de factuur opende bleek de declaratie van 22 juni 2017 terug te slaan op een behandeling vanaf 22-12-2016 tm 21-03-2017. M.a.w. deze factuur van het ziekenhuis wordt wederom pas 3 maanden later gedeclareerd. Extra zuur ook dat de behandeling grotendeels in 2017 heeft plaatsgevonden maar wel verrekend wordt met mijn eigen risico van 2016 aangezien de factuur gedateerd is op 22-12-2016. Opmerkelijk!

Afgelopen week vroeg ik bij Zilveren Kruis om de factuur van het ziekenhuis in te zien. Gewoon zoals dat ook bij mijn tandarts of huisarts gaat. Dit kan niet. Ongelofelijk dat dit niet kan en geheimzinning achtergehouden wordt onder het mom: het is een bulkoverizcht vanuit het ziekenhuis. De grootst mogelijke onzin. Ik ben een patient, heb een zorgverzekeringsnummer en een ziekenhuisnummer maar er is blijkbaar geen administratief systeem tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar om mij een persoonlijke factuur te sturen cq. de factuur in te zien. Het verklaart wel waarom de tijdsduur voor verwerking zo lamgvduurt. Hoe kan dit anno 2017? Ik sta er overigens op alsnog de facturen van het ziekenhuis in te zien.

Factuur van het ziekenhuis inzien

3 ANTWOORDEN 3

Re: Factuur van het ziekenhuis inzien

Fanatiekeling

Dit is anno 2017 helaas normaal in Nederland. De vreemde datums zijn een gevolg van het systeem van de dbc’s.  De klant moet kennelijk de zorgverzekeraar maar geloven.  Het komt erop neer dat er geen facturen zijn. De behandelingen worden allemaal via een computersysteem Vektis rechtstreeks gedeclareerd op BSN. De zorgverzekeraar kan alleen de gedeclareerde zorgprodukten, dbc’s en begin- en einddatums geven ( plus de omschrijvingen). Dat zou ook in Mijnzilverenkruis terug te vinden moeten zijn. U heeft ook het recht om de informatie zelf bij het ziekenhuis op te vragen. 

De Nederlandse Zorg Autoriteit controleert de tarieven in de zorg. Zij hebben een document gemaakt om uit te leggen hoe het mogelijk is dat u dit soort rekeningen krijgt. In het kort is de oorzaak dat de datum van een factuur niet hoeft overeen te komen met een ziekenhuisbezoek omdat er in de tussentijd steeds onzichtbare verlengingen zijn. Verder is een dbc niet meer zoals vroeger 365 dagen geldig. Daardoor kunt u voor dezelfde behandeling met meerdere eigen risico’s geconfronteerd worden. https://www.nza.nl/1048076/1048181/Voorbeeld_Ziekenhuisbezoek_in_2017__eigen_risico_betalen_van_2016...

 

Groet, Feina.

Re: Factuur van het ziekenhuis inzien

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @chrisvanginneke,  

 

Welkom op de community! En goed dat je hier naar uitleg vraagt.  

 

Feina geeft je al een aantal tips hoe je meer inzicht in de facturen kan krijgen.

 

Een factuur van het ziekenhuis zit inderdaad net anders in elkaar dan bijvoorbeeld bij de tandarts. Feina geeft hier in haar antwoord ook meer uitleg over. Declaraties van de ziekenhuizen gaan dus digitaal via een speciaal computersysteem. We krijgen een declaratiecode en data van het ziekenhuis. Die code kunnen we verder ontleden om te weten wat voor behandeling iemand heeft gehad. Dat is ook de reden dat we geen los factuur kunnen opsturen.

Alle informatie die je op een factuur zou vinden en beschikbaar is, laten wij zien in 'Mijn Zilveren Kruis'. Heb je daar ook al gekeken Chris? Daar zie je bijvoorbeeld bij welk specialisme je bent geweest en voor welke aandoening. Ook de data staan erop en de zogenaamde zorgactiviteiten (bijvoorbeeld een consult of onderzoek). Om je privacy te beschermen staat niet altijd alles in het declaratieoverzicht. ​​​

 

Wat betreft de data die op het declaratieoverzicht worden getoond, wordt er naar de datum van het ziekenhuisbezoek of de eerste behandeling/afspraak gekeken. Dit zal dan ook de reden zijn dat er nog een deel met het eigen risico van 2016 wordt verrekend.  

 

Als je meer informatie wil hebben kun je ook nog op onze website kijken: DBC: 1 rekening voor uw ziekenhuisbehandeling.
Heb je op deze manier meer inzicht in de kosten voor het ziekenhuis kunnen krijgen?

Re: Factuur van het ziekenhuis inzien

Bezoeker

Helemaal met je eens, als zorgvrager zou je toch altijd toegang moeten hebben in de factuur. Zo weet je wat een zorgvraag kost en of de factuur juist is. Zo kunnen we samen naar lagere zorgkosten is mijn overtuiging